Ecuador Zuid-Amerika

De onafhankelijkheid van Ecuador van zijn Spaanse bezetters was een hele bevalling. Ecuador leent zich uitstekend voor het toerisme met een avontuurlijke inslag. De hoofdstad is een bezoek meer dan waard tijdens een rondreis, door de vele monumenten dat het rijk is. Ecuador is een prachtig land met vele contrasten: een waar paradijs met witte stranden, oerwouden en de indrukwekkende Andesgebergte.

Evenaar

Ecuador is vernoemd naar de evenaar, die dwars door het land loopt. Het Spaanse woord voor evenaar is ecuador. Het land bevindt zich direct op de nullijn die de aarde verdeeld in een noordelijk en in een zuidelijk halfrond.

Ligging

Ecuador ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika, onder Colombia. In het zuiden en oosten grenst Ecuador aan Peru en in het westen aan de Stille Oceaan. Tot Ecuador behoren ook de Galápagos eilanden (letterlijk: Schildpaddeneiland), een groep van dertien grote en vele tientallen kleinere eilanden. De eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Deze archipel ligt ongeveer 1000 km uit de kust van Ecuador in de Stille Oceaan, ter hoogte van de evenaar. Ecuador is ongeveer 7 maal groter dan Nederland, maar is het kleinste Andes-land.

Galapagos eilanden

Doordat de Galapagos eilanden nooit verbonden zijn geweest aan het vaste land van het Zuid-Amerikaanse continent, bezitten de eilanden een unieke flora en fauna. Een van de meest typische verschijningen is de reuze schildpad die 1.80 m lang kan worden en maar liefst 220 kg kan wegen! Ook bijzonder zijn de land- en zeeleguanen. Deze dieren zijn nooit in contact geweest met de mens, en daarom zijn ze niet bang voor toeristen.
Charles Darwin stelde op deze eilanden zijn beroemde evolutie theorie samen, door hier op de Galapagos eilanden de planten en de dieren te bestuderen.

Ring van vuur

Aangezien Ecuador op een breuklijn ligt aan de westkant van Zuid-Amerika, de Ring van Vuur, komen vooral in de Andesgebergte vele malen per jaar aardbevingen voor.

Inca

Ecuador was onderdeel van het grote Inca rijk, dat zich over een groot gedeelte van Zuid-Amerika uitstrekte: van het noordwesten van Argentinië, het noorden van Chili tot aan geheel Ecuador aan toe. Het hart van het Inca rijk lag in Cuzco, dat in Peru ligt. In 1529 stierf de Inca leider en liet het rijk na aan allebei zijn zoons. Het rijk werd verdeeld. Tot de 15de eeuw was Ecuador onderdeel van het Inca rijk, totdat de Spanjaarden in 1531 een eind maakten aan het Inca rijk. In 1534 vielen de Spanjaarden Ecuador binnen. De Spanjaarden lieten niets over van de Incasoldaten en begonnen met de start van de bouw van de huidige hoofdstad van Ecuador: Quito.

Onafhankelijk

In 1808 viel Napoleon Bonaparte Spanje binnen en zette zijn broer op de Spaanse troon. Ecuador protesteerde tegen deze Franse veroveraars en eiste zijn onafhankelijkheid. In de hoofdstad van Ecuador, Quito, ontstond een opstand tegen de fransen en voor de onafhankelijkheid. Spanjaarden die geboren waren in de Spaanse kolonies waren tegen onafhankelijkheid. Hierdoor ontstonden straatgevechten. In 1809 verklaarde Ecuador zich onafhankelijk van het Spaanse rijk, maar de geboren Spanjaarden in Spaanse kolonies zouden het bestuur krijgen. Het conflict sleepte zich voor en in 1811 verklaarde Ecuador zich nogmaals onafhankelijkheid, maar ditmaal met loyaliteit aan de Spaanse koning. Door in de tussentijd een oorlog aan te gaan met de Spanjaarden in Peru, die werd verloren, bleef Ecuador in handen van de Spanjaarden.

In 1820 werd opnieuw de onafhankelijkheid uitgeroepen en deze keer stond Ecuador er niet alleen voor: in HEEL Zuid-Amerika was de roep om onafhankelijkheid. Ecuador kreeg steun van de vrijheidsstrijders Jose de San Martin vanuit Argentinië, en Simon Bolivar vanuit Venezuela en sloot zich aan bij Bolivars Republiek Groot Colombia. Na het aftreden van Bolivar als president viel Groot Colombia uit elkaar en riepen verschillende landen hun on afhankelijkheid uit. Op 13 mei 1830 verliet Ecuador Groot Colombia en drie maanden later was het land – eindelijk! – onafhankelijk.

Export

Belangrijke export producten van Ecuador zijn:
 • Koffie,
 • Cacao en
 • Olie.
Toen de wereldwijde behoefte aan cacao afnam in 1925 leidde dat tot grote politieke instabiliteit. Dictators kwamen aan de macht, terwijl ondertussen buitenlanders de olie van Ecuador exploiteerden. Totdat Ecuador beseft hoe groot de rijkdom van het hebben van olie betekend, komt er eindelijk ruimte voor democratische regeringen. In 1973 treed Ecuador voor het eerst toe tot de OPEC, waar het land in 1992 zich uit terugtrekt. Sinds eind 2007 is Ecuador weer toegetreden tot de OPEC. OPEC is de organisatie van olie-exporterende landen.

Politiek

Ecuador is een republiek. In de 20ste eeuw was er in Ecuador veel geweld en een politieke instabiliteit. Ondanks de conflicten zijn er wel democratische verkiezingen in Ecuador. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw doen staatshoofden er alles aan om corruptie in het land tegen te gaan en de economie te stimuleren. Staatshoofd en regeringsleider is, op dit moment, Rafael Correo.

Landschap

Ecuador is een land van contrasten:
 • Stranden die zo uit het paradijs lijken te komen,
 • Amazone regenwouden en
 • De Andes gebergten.
Door deze verscheidenheid, maakt het van Ecuador een groot potentieel voor het toerisme.

Toerisme

De laatste jaren is het toerisme in Ecuador behoorlijk ontwikkeld. Vooral de toerist die uit is op avontuur is in Ecuador aan het juiste adres. De avontuurlijk ingestelde toerist kan:
 • Een bezoek brengen aan het grootste tropische regenwoud ter wereld of de jungle,
 • Walvissen spotten op de Stille Oceaan (bultrugwalvissen komen vanuit de wateren van Antarctica om voor de kusten van Ecuador hun jongen te krijgen),
 • Surfen in het surfparadijs Montanita (december tot en met mei zijn er de hoogste golven te vinden!)
 • Dagtrip naar Isla de la Plata waar ruimte is om te snorkelen, te duiken en waar het ecotoerisme hoogtij viert,
 • Bergbeklimmen in de Andesgebergte of vulkaantoppen beklimmen of
 • Wildwater kanovaren.
Maar ook aan de kusten van Ecuador is ruimte voor diepzeeduiken of het doen van andere watersporten. Tochten naar de Galapagos eilanden zijn beperkt: slechts 12000 toeristen per jaar mogen de eilanden bezoeken om het kwetsbare natuurgebied zo veel mogelijk te beschermen.
Wat het toerisme nog aantrekkelijker maakt, is dat er vaak politieke onrusten en conflicten zijn in de buurlanden, terwijl Ecuador een relatief “rustig” landje blijkt te zijn in Zuid-Amerika.

Hoofdstad

De hoofdstad van Ecuador is Quito, een juweel van een stad met ontelbare monumenten. Quito was de eerste stad ter wereld (samen met Krakau, Polen) dat werd uitgeroepen tot de UNESCO Werelderfgoed Monumenten lijst in 1978. Het is een bevestiging van een prachtige en in drukwekkende stad, dat omringd is door 4 vulkanen.

Steden

De stad met de meeste inwoners in Ecuador is de stad Guayaquil (2.235.000 inwoners) en is daarmee de grootste stad. De stad wordt vaak bezocht door toeristen op doorreis of door mensen die graag de Galapagos eilanden willen bezoeken. Guayaquil wordt beschouwd als het belangrijkste economische centrum van Ecuador.
Een andere belangrijke stad in Ecuador is Cuenca. Ook Cuenca is opgenomen in de Werelderfgoed Monumenten lijst van UNESCO. Cuenca is de derde grootste stad van Ecuador.

Eten

De gastronomie van Ecuador is gevarieerd. Het meest typische product van Ecuador is de banaan. In Ecuador zijn vele verschillende variëteiten te vinden van de banaan en de banaan kan gegeten worden als fruit, maar ook gebakken, geroosterd en zelfs gekookt kom je de banaan als gerecht in Ecuador tegen.
© 2012 - 2023 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simon Bolivar: De held van Zuid-AmerikaIn de geschiedenis van Europa is er geen persoon te noemen die qua daden in de buurt komt van de bevrijder van Zuid-Amer…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Colombia Zuid-AmerikaColombia is een prachtig land, gelegen in het noorden van Zuid-Amerika. Door rijke grondstoffen, zoals goud en olie, kun…
Bronnen en referenties
 • http://www.isgeschiedenis.nl/toen/ecuador_verklaarde_zich_meerdere_keren_onafhankelijk/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ecuador
 • http://www.landenweb.net/ecuador/
 • http://www.ecuador-esmeraldas.be/toerisme.htm
 • http://www.rtl.nl/(/reizen/yorintravel/bestemmingen/)/components/reizen/yorintravel/2002/10_oktober/actief/ecuador_kust.xml
 • http://www.vakantie-zuid-amerika.be/quito.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Guayaquil
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cuenca_(Ecuador)
 • http://www.landenkompas.nl/galapagos-eilanden
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.