Andorra, het belastingparadijs

Andorra is een klein land dat tussen Frankrijk en Spanje ligt. In het oosten liggen de Pyreneeën. Andorra staat voornamelijk bekend als belastingparadijs, omdat er geen belasting betaald hoeft te worden over gekochte spullen. De meeste mensen hebben het Rooms-katholiek geloof. In totaal is ongeveer 33% in het land in het bezit van een Andorrese identiteit. Verder zitten er veel immigranten uit Spanje, Portugal en Frankrijk.

Algemene informatie:

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Andorra
  • Taal: Catalaans
  • Valuta: Euro

Steden in Andorra

Andorra la Vella is de hoofdstad van Andorra en gelegen midden in de Pyreneeën. De stad is gelegen op een hoogte van 1075 meter en is omgeven door bergen. Hierdoor kent de stad aardig wat luchtvervuiling. De vervuiling van uitlaatgassen kan immers nergens heen. De stad bestaat uit twee gedeeltes. In het centrum is het oude gedeelte te vinden, met kasseiweggetjes, smalle wegen en oude huizen. In dit oude gedeelte staat. In dit gedeelte vind je ook het Casa de la Vall, een Catelaans kasteel waar het parlement zit. Het andere deel van Andorra la Vella is erg modern. Er is veel nieuwbouw en er zijn veel moderne winkels. Er zijn veel goedkope elektronische goederen te krijgen en je kunt er ook veel luxe artikelen kopen. En alles is belastingvrij. Veel toeristen gaan in de zomer goedkoop shoppen in Andorra la Vella. Hierdoor zijn veel belangrijke toegangswegen potdicht met files tijdens de zomer. De mix van de twee gedeeltes in de stad is een echte aanrader om eens te zien. Het beste kun je buiten het hoogseizoen naar Andorra la Vella gaan.

Canillo is een bergdorpje met veel sfeer. Er wordt gezelligheid gemaakt door de vele bars en restaurants. In de winter is het een ideale wintersportlocatie. De stad Escaldes-Engordany heeft veel verschillende thermen, waar je heerlijk kunt genieten en tot rust kunt komen.

Natuur in Andorra

De natuur in Andorra is zeer divers. Natuurliefhebbers kunnen mooie rondreizen maken. Er zijn bossen, bergweides, gletsjers en eeuwige sneeuw. Omdat Andorra een redelijk klein land is, kun je een rondreis zo inplannen dat je alle soorten natuur ziet. Ook leven er veel verschillende diersoorten in Andorra, waaronder enkele unieke zoals de Iberische steenbok. Er leven ook veel verschillende vogels in Andorra.

Beste reistijd in Andorra

Je kunt Andorra het hele jaar door prima bezoeken. Er is niet echt een beste reistijd, omdat alle seizoenen zo zijn eigen charmes hebben. Van mei tot oktober is de temperatuur doorgaans het meest aangename. In de wintermaanden is het mogelijk dat sommige wegen slecht begaanbaar zijn en je daardoor op een andere manier bij bekende bezienswaardigheden moet komen.

Klimaat

In Andorra is een mediterraan bergklimaat. Dit betekent dat er warme zomers zijn en koude winters. De temperatuur kan daarnaast behoorlijk verschillen in de hoge en minder hoge gelegen gebieden. Gemiddeld ligt de temperatuur in de zomer rond de 24 graden Celsius en in de winter rond de –2 graden Celsius. Dit is echter wel afhankelijk van het gebied waar je zit. Er is niet echt een regenseizoen en regen kan het gehele jaar door vallen.

Reisdocumenten en visum

Voor Andorra heb je geen visum nodig als je korter dan 90 dagen blijft. Om in Andorra te komen heb je wel een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig. Deze moet geldig zijn tot de dag dat je terugkomt in je eigen land. Houd er wel rekening mee dat er altijd omstandigheden kunnen zijn waardoor je langer dan gepland in het land kunt blijven. Mensen die geen Nederlandse identiteit hebben kunnen het beste contact opnemen met de ambassade.

Gezondheid in Andorra

Het is voor Andorra niet nodig om vaccinaties te nemen. Wel kan het verstandig zijn om voor vertrek naar Andorra te praten met de huisarts of de GGD over jouw persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld ziekte of specifieke medicatie. Het is verstandig om geen water uit de kranen te drinken in Andorra. Overal worden flessen water verkocht tegen een lage prijs. Je doet er beter aan dit water te drinken.

Euro

Net als in Nederland, wordt er in Andorra betaald met de Euro. Je hebt dus geen problemen met wisselkoersen of het omrekenen van bedragen. Je kunt vrijwel overal pinnen in Andorra en de creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. Op veel plaatsen hoef je geen belasting te betalen, of is het percentage zeer laag. Het is gebruikelijk om een fooi te geven voor verleende diensten, maar vaak zit er wel al een fooi berekend in het bedrag van 5 tot 10%.

Catalaans

In Andorra is de officiële taal Catalaans, dat een oude Romaanse taal is. Doorgaans kunnen de meeste mensen ook wel wat Spaans of Engels spreken. Toch is het geen slecht idee om je als toerist te verdiepen in het Catalaans. Koop bijvoorbeeld een taalgids en spreek de mensen aan in hun eigen taal. Je zult merken dat dit erg gewaardeerd wordt. Ook vindt de bevolking het leuk als je vragen stelt over hun taal. Toon dus vooral veel interesse.

Feesten in Andorra

Zodra de lente begint, vinden er in heel Andorra allerlei feesten plaats. Ook wel de Andorrese feestcyclus genoemd. De Schalmeiconcerten (wat een traditionele fluit is) zijn daarvan de meest luidruchtigste. De eerste echte grote feesten vinden plaats in juni. Alle feesten in het land hebben zo hun eigen tradities en het is echt aan te raden om tijdens je rondreis minimaal één van deze feesten bij te wonen.
© 2013 - 2023 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andorra als vakantielandAndorra als vakantielandAndorra is één van die pareltjes waar je als vakantie niet zo snel aan denkt. Toch heeft Andorra de vakantieganger veel…
Vlag van AndorraVlag van AndorraHet is een dwergstaatje midden in de Pyreneeën. Andorra. Ook dit land heeft een nationale vlag. Deze vlag lijkt op vlagg…
Wintersport in AndorraWintersport in AndorraIngeklemd tussen Frankrijk en Spanje ligt het mini-bergstaatje Andorra. Bij de meeste Nederlanders alleen bekend omdat w…
Andorra, een mini bergstaatjeAndorra, een mini bergstaatjeHoog in de Pyreneeën, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje ligt het kleine staatje Andorra. Een bergstaatje van 468 km2…

Colombia - steden, festivals en veiligheidColombia - steden, festivals en veiligheidColombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt aan de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. Ook grenst h…
Algerije, het land met 'de witte hoofdstad’Algerije, het land met 'de witte hoofdstad’Algerije is gelegen in Afrika, tussen Marokko en Tunesië. In het zuiden van het land ligt een gedeelte van de Saharawoes…
Reisliefhebber (60 artikelen)
Laatste update: 07-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.