San Francisco: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen

San Francisco: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen San Francisco is één van de mooiste steden aan de Amerikaanse westkust en misschien wel van de hele VS. De prachtige ligging aan het water met indrukwekkende bruggen als de Golden Gate Bridge, de steile straten met de beroemde kabeltram, de mooie pleinen en de gezellige sfeer van Fisherman’s Wharf: deze stad heeft heel wat te bieden. De metropool is een smeltkroes van culturen en je kunt er gezellig rondkuieren. Zo vind je er één van de mooiste Chinatowns van Amerika. Ook niet te missen is Alcatraz, de beroemde gevangenis op de rots in de baai. Je kunt makkelijk twee tot drie dagen in San Francisco doorbrengen zonder je te vervelen. Welke bezienswaardigheden mag je zeker niet missen?

Bezienswaardigheden en mooie plekjes in San Francisco: wat zien en wat doen?

De meeste toeristen vinden San Francisco leuker dan die andere grootstad van de Amerikaanse westkust, Los Angeles. Beide steden zijn de moeite waard maar San Francisco is wat compacter en overzichtelijker. De stad voelt daardoor ook wat 'Europeser' dan LA.

De stad heeft een prachtige ligging aan de baai en barst van de mooie plekjes en bezienswaardigheden. Ze allemaal opnoemen is onbegonnen werk, maar een aantal zijn zo mooi dat je ze zeker niet mag missen.

Bezienswaardigheden in San Francisco

Legenda
A. Alcatraz
B. Fisherman’s Wharf
C. Coit Tower
D. Lombard Street
E. Chinatown
F. Union Square
G. Golden Gate Park
H. Golden Gate Bridge


De Golden Gate brug in San Francisco / Bron: Rich Niewiroski Jr., Wikimedia Commons (CC BY-2.5)De Golden Gate brug in San Francisco / Bron: Rich Niewiroski Jr., Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Golden Gate Bridge

Hét symbool van San Francisco is de beroemde Golden Gate Bridge. Ze is 2,7 kilometer lang en verbindt de stad met Marin County aan de overkant van de baai. De opvallende oranje kleur past mooi bij de blauwe lucht, het water en de groene heuvels. De pijlers van de brug zijn maar liefst 227 meter hoog.

Over het monumentale bouwwerk rijden is een unieke ervaring. Maar de beste manier om de brug te beleven is ze vanop afstand bewonderen en er daarna een kort stukje op wandelen. Aan beide zijden vind je uitzichtpunten met een spectaculair zicht op de brug en baai.

Golden Gate Park

Het enorme Golden Gate Park van 405 hectare is San Francisco’s groene long. Het is een immens recreatiegebied en erg populair bij de inwoners. Op zonnige dagen kan het er dus heel druk zijn.

In Golden Gate Park vind je een gevarieerd decor van tuinen, kleine bossen, meren en speelterreinen. Er is ook een windmolen en een leuk café met uitzicht op het water. Bovendien herbergt het park een aantal boeiende musea.

De belangrijkste bezienswaardigheden vind je in de oostelijke en westelijke hoek van het park, langs de vijf kilometer lange John F. Kennedy Drive tussen Stanyan Street en Ocean Beach. Hier zie je onder meer de Japanese Tea Garden. Wie van bloemen houdt mag de botanische tuin van de ‘Conservatory of Flowers’ zeker niet missen. Je vindt er een overweldigende verzameling tropische en subtropische planten. Mis ook het Young Memorial Museum niet, een museum met Amerikaanse schilderwerken maar ook Afrikaanse en indiaanse collecties. Verder vind je er ook nog een beeldentuin en een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de baai van San Francisco.

Alcatraz / Bron: Edward Z. Yang, Wikimedia Commons (Publiek domein)Alcatraz / Bron: Edward Z. Yang, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Alcatraz

Alcatraz, ook wel ‘the Rock’ genoemd, is een van San Francisco's topattracties. In deze beroemde gevangenis zaten ooit legendarische figuren als Al Capone en ‘Machine Gun’ Kelly gevangen. Alcatraz was alleen in gebruik van 1934 tot 1963, maar in die korte periode waren er veertien ontsnappingspogingen. Ze mislukten allemaal. Sommige uitbraakpogingen zijn ook verfilmd. Denk maar aan kaskrakers als ‘Escape from Alcatraz’ en 'King of Alcatraz'.

Alleen al de boottocht naar het eiland is de moeite waard. Je geniet onderweg van prachtige vergezichten over de baai van San Francisco en de stad.

Je kunt Alcatraz op eigen houtje bezoeken met een audiogids. Tijdens de wandeling door de binnenplaats en de celblokken krijg je leuke informatie over de historische gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Je hoort ook boeiende verhalen van voormalige gevangenen en hun bewakers. Reken op minstens vier uur voor de overtocht en rondleiding. In de zomer moet je een boottocht en bezoek een paar maand vooraf reserveren.

Lombard Street

Lombard Street is één van de beroemdste straten van San Francisco. Het is de ‘bochtigste’ straat ter wereld. In de film ‘Bullitt’ zie je de straat tijdens een achtervolgingsscène met acteur Steve McQueen. De helling van de straat bedroeg maar liefst 27%. Daarom legde men acht haarspeldbochten aan. De helling werd zo wel minder steil, maar bedraagt toch nog altijd 16%.

De straat is zowel indrukwekkend van bovenaf als beneden. Op de top geniet je van een van de fraaiste uitzichten over San Francisco. Beneden kan je genieten van het voortdurende spektakel van wagens die zich langs de scherpe bochten langzaam naar beneden wringen.

Fisherman's Wharf / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Fisherman's Wharf / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Fisherman’s Wharf

Heel toeristisch maar tegelijk een van de mooiste buurten in San Francisco is toch wel Fisherman’s Wharf. Het district ligt ruwweg tussen pier 39 en 45 en wemelt van restaurants met lekkers uit de zee, gezellige souvenirwinkeltjes, shops en straatartiesten.

Bezienswaardigheden

In Fisherman’s Wharf kan je een paar historische boten bewonderen. Zo is er de USS Jeremiah O’Brien, een schip uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd op 9 juni 1944 ingezet bij de invasie in Normandië. De machinekamer is ook te zien in de kaskraker ‘Titanic’ uit 1997.

Ook de onderzeeër USS Pampanito is een bezoek waard. Hij werd omgevormd tot een museum. Je vindt beide boten bij Pier 45. Naast Pier 45 vind je ook de ‘Fishermen’s Chapel’, een klein kapelletje ter nagedachtenis van zeelui die op zee omkwamen.

Pier 39

De gezelligste kaai is misschien wel ‘pier 39’ bij Embarcadero en de hoek met Powell Street. Naast de vele shops en eetgelegenheden vind je hier het interessante ‘Aquarium of the Bay’, waar je in enorme aquaria kennismaakt met de onderwaterwereld van de baai van San Francisco. Hier ligt trouwens ook het Hard Rock Café. Ook leuk zijn de vele zeehonden die hier aan de westkant van de pier liggen zonnebaden en zich voortdurend laten horen.

Coit Tower

Voor het mooiste uitzicht over San Francisco moet je naar de Coit Tower. Het panorama over de stad en de baai vanaf de 65 meter hoge toren is ronduit indrukwekkend.

De toren werd in 1933 ter ere van de stedelijke brandweer gebouwd met geld van Lilie Hitchcock Coit. Coit was een excentrieke persoonlijkheid en ontsnapte op haar zevende aan de dood tijdens een brand die haar vriendinnetjes het leven kostte. Met wat verbeelding kan je in de vorm van de toren de sproeikop van een brandweerkraan zien, al was dat niet de bedoeling van de ontwerpers. Je bereikt de top van de toren met een lift. Ook de hal op de benedenverdieping is de moeite waard. Hier vind je prachtige muurschilderingen en een enorm schilderij van 340 m², waar maar liefst dertig kunstenaars aan hebben gewerkt.

De typische kabeltram van San Francisco / Bron: Aude, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)De typische kabeltram van San Francisco / Bron: Aude, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

San Francisco's beroemde cable cars

De beroemde cable cars zijn niet uit het straatbeeld van San Francisco weg te denken. Ze groeiden uit tot een symbool van de stad. Ze werden voor het eerst gebruikt in 1870 en zien er nog steeds uit als toen. In 1964 werden ze als historisch monument beschermd.

De kabeltram rijdt voortdurend tussen het centrum en de kaaien bij het water. San Francisco bezoeken zonder ook eens een ritje met de cable car te maken is gewoon 'not done'. Het is soms wel wat aanschuiven en wachten bij het vertrek, maar het is een leuke ervaring.

Het Chinatown van San Francisco

San Francisco heeft een van de levendigste en authentiekste ‘Chinatowns’. In de negentiende eeuw gingen Chinese immigranten massaal in deze wijk wonen. Nu is ‘Chinatown’ eerder een wijk voor alle Aziaten en niet alleen Chinezen.

Je betreedt Chinatown langs de mooie ‘Chinatown Gate’ op de hoek van Bush Street met Grant Avenue. Deze veelkleurige poort is versierd met draken en karpers. Ze werd in 1969 door de Volksrepubliek China aan de Chinese gemeenschap van San Francisco geschonken. Wanneer je onder de poort doorwandelt beland je meteen in een exotische sfeer.

Grant Avenue en zijstraatjes

Op Grant Avenue, de hoofdstraat door de wijk, is Chinatown nog weinig authentiek. Maar als je vanaf Grant Avenue zijstraten en steegjes als Ross Alley en Spofford Alley inslaat ontdek je nog een glimp van het échte Chinatown.

In Ross Alley vind je de ‘Golden Gate Fortune Cookies’ waar bakkers de typische ‘gelukskoekjes’ van San Francisco bakken. Volg je Ross Alley verder in zuidelijke richting en steek je Washington Street over vind je de ‘Superior Trading Company’, een apotheek met traditionele Chinese geneesmiddelen. De wijk heeft ook verschillende boeddhistische tempels. Zo vind je in de smalle en rustige straat Waverly Place met zijn veelkleurige balkons de ‘Tin How Temple’, de ‘Jeng Sen Temple’ en de ‘Norras Temple’.

Portsmouth Square

Op Portsmouth Square vind je ‘s morgens enthousiaste beoefenaars van tai chi. Later op de dag bevolken gezinnen met kinderen en ouderen het plein. Vaak zie je er ook oude Chinezen kaarten of mahjong spelen.

Union Square en omgeving / Bron: Thomas Hawk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Union Square en omgeving / Bron: Thomas Hawk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Union Square

‘Union Square’ ligt centraal in de stad en is een van de mooiste pleinen van San Francisco. Het is omgeven door fraaie winkelcentra zoals Macy’s, Saks Fifth Avenue en Neiman-Marcus. In het midden vind je een 29 meter hoog monument gewijd aan de overwinning van de Amerikaanse generaal Dewey op de Spaanse vloot in 1898. Aan de westzijde van het plein ligt het chique Westin Saint Francis Hotel. Ook als dit hotel niet binnen je budget past is het de moeite om een kijkje te nemen in de indrukwekkende inkomhal met zijn marmeren zuilen.

Aan de overkant, langs de oostzijde, ligt het smalle straatje Maiden Lane. In de negentiende eeuw was dit een rosse buurt maar nu is het een winkelstraat met exclusieve boetieks als Chanel en Jil Sanders.

Drie straten ten zuiden van Union Square vind je op Powell Street het platform waar de ‘cable cars’ omdraaien om hun tocht terug in de andere richting aan te vatten.

South of Market (SoMa)

De wijk South of Market, ook wel SoMa genoemd, strekt zich uit vanaf de Embarcadero naar het westen tot Division Street. Je vindt hier populaire nachtclubs en restaurants, maar ook mooie groene plekjes en een van de beste musea van San Francisco. Ooit was SoMa een saaie buurt met alleen maar fabrieken en pakhuizen, maar vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd de wijk steeds meer opgewaardeerd. Moscone Center, het congrespaleis, werd gebouwd in 1981 en verving de vervallen gebouwen en pakhuizen. In de plaats kwamen er steeds meer tuinen, kunstgalerijen, musea en mooie gebouwen.

Yerba Buena Gardens

Het centrum van de wijk zijn de Yerba Buena Gardens. Deze tuinen bieden een oase van rust tussen de wolkenkrabbers van San Francisco. Er zijn fonteinen, standbeelden en natuurlijk bankjes om even uit te blazen. De vele bloemen zorgen het hele jaar door voor mooie kleuren.

San Francisco Museum of Modern Art

Kunstliefhebbers mogen dit museum, het pronkstuk van de SoMa-wijk, niet missen. De collectie moderne kunst is wereldberoemd. Er zijn werken van Matisse, Warhol en O’Keeffe, maar ook van lokale meesters als Diebenkorn.

East Garden

East Garden is een klein en rustig park, misschien wel een van de mooiste van de stad. Door hier wat te verpozen kan je de wijk SoMa pas echt ervaren en naar waarde schatten. De ingang van het park vind je aan Mission Street in het midden van het huizenblok tussen 3rd en 4th Street.

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoDe top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoNaast de vele heuvels vind je in San Francisco in de VS ook een baai die één van de meest perfecte natuurlijke havens op…
Een stedentrip naar San FranciscoSan Francisco is een van de populairste steden van de Verenigde Staten voor een stedentrip. De stad is zo populair gewor…
De Golden Gate BridgeDe Golden Gate BridgeDe Golden Gate Bridge is één van de beroemdste bruggen ter wereld. De rode brug met de twee grote pilaren is wereldberoe…
San Francisco, Los AngelesSan Francisco en Los Angeles zijn allebei gevestigd in California. Het zijn erg belangrijke steden en hebben hun eigen b…

Turijn: belangrijke bezienswaardigheden en praktische gidsTurijn: belangrijke bezienswaardigheden en praktische gidsDe Noord-Italiaanse stad Turijn, in de regio Piemonte, is een van de minder bekende toeristische bestemmingen op het sch…
10 niet-toeristische tips voor een reis naar New York10 niet-toeristische tips voor een reis naar New YorkIn de Oost-Amerikaanse metropool New York valt er voor iedereen die de stad bezoekt wat te beleven. Restaurants zijn er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
 • DOHNKE, K. & PINCK, A. "San Francisco ontdekken en beleven", Deltas, 2012
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alcatraz
 • Lonely Planet, California, 7th edition, 2015
 • Michelin, De Groene Reisgids, Zuidwest-USA
 • Capitool reisgids, Californië
 • Wat&Hoe, "Californië", Kosmos, Utrecht, 2015
 • Eigen ervaring
 • Afbeelding bron 1: Rich Niewiroski Jr., Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Edward Z. Yang, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 4: Aude, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 5: Thomas Hawk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 16-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.