De Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge De Golden Gate Bridge is één van de beroemdste bruggen ter wereld. De rode brug met de twee grote pilaren is wereldberoemd en komt in menig film voor. Bij een bezoek aan de stad San Francisco mag zeker deze brug niet over geslagen worden! Een artikel met informatie over de Golden Gate Bridge.

Historie van Golden Gate Bridge

Golden Gate staat voor gouden poort en is de verbinding tussen twee schiereilanden in de stad San Francisco. Het leek bijna onmogelijk om de twee schiereilanden met elkaar te verbinden door een brug, maar toch lukte dat bruggenbouwer Joseph Baermann Strauss. Hij nam de uitdaging aan en zorgde ervoor dat de brug eind mei 1939 voltooid kon worden. De grootste problemen waar deze brug mee zou kampen zijn de getijden van de Stille Zuidzee, de orkanen, de aardschokken en bevingen en de oceaanvaart naar de haven van San Francisco. De hoogte van de brug kan variëren tussen 65 en 73 meter, de spanwijdte is 1.280 meter. Sinds de bouw zijn er al meer dan duizend zelfdodingen geweest vanaf de brug. Al lukt dat niet altijd en wordt er af en toe iemand nog wel levend uit het water gehaald.

Problemen bij de bouw

De bouw van de brug is gestart in het jaar 1933 en is gestart met het optrekken van een staalpyloon met daaraan dikke stalen trossen om de hangbrug aan te bevestigen. Doordat San Francisco een inham heeft van de Stille Zuidzee waren er grote problemen bij de sterke stromingen. Bij de start van het bouwproject verloren medewerkers aan het project het leven door dichte mist en botsingen van schepen met de werkplatformen. Door een aantal stormen waaiden verschillende onderdelen weg of zakten weg in het diepe water. Uiteindelijk greep de bruggenbouwer zelf in en zorgde tijdens het ophangen van de hangkabels dat er veiligheidsnetten werden gespannen.

Kenmerken van de brug

Een brug bouwen die verschillende zware stormen, orkanen, bevingen en aardschokken kan overleven is niet makkelijk. Vandaar dat er bij de bouw erg pessimistisch werd gedacht over het ontwerp van de brug. De brug blijkt in staat te zijn om verschillende natuurklappen op te vangen. Bij zware stormen en orkanen past het wegdek zich aan aan de windstoten en kan de brug in beweging komen. Door de constructie van staalkabels wordt de brug op zijn plek gehouden.

Het bezoeken van De Golden Gate Bridge

Bij een bezoek aan San Francisco is een bezoek aan de Golden Gate brug een must. Het is een brug dat veel auto's en bezoekers trekt. De brug bezit een aantal rijbanen voor auto's en daarnaast een baan voor fietsers en wandelaars. Het kan erg waaien op de brug en trek bij bewolkt weer zeker extra kleren aan als je de brug gaat bezoeken. Ga op een heldere dag, want San Francisco wil nog wel eens veel mist trekken en dan is er niet zover te zien vanaf de brug. Op de volgende manieren kan de brug worden bezocht:

Met de auto

Als je de US- Highway 101 neemt van San Francisco naar Sausolito dan passeer je per auto de Golden Gate Bridge. Alleen als je náár San Francisco gaat, wordt er tol geheven. Vertrek je vanuit San Francisco dan hoef je geen tol te betalen. Er zijn een aantal rijbanen en over het algemeen is het vrij druk op de brug, met name in de spits. Het ritje gaat snel voorbij en wil je rustig op de brug alles gaan bekijken, kun je beter onderstaande opties in afweging nemen.

Met de fiets

Met de fiets is de brug goed te bereiken vanuit San Francisco. In San Franciso zijn meerdere fietsverhuurders die samen met de fiets routekaarten afgeven om een rondje te maken met de Golden Gate Bridge. Er is wel een klimmetje vooraf om op de brug te komen. Op de Golden Gate staat altijd veel wind, dus zorg voor goede en warme kleding. Op de fiets kun je de brug goed op je in laten werken en genieten van het uitzicht op de stad San Francisco. Rondom de brug zijn diverse eet- en drinkgelegenheden. Er kan heen en weer worden gefietst op de brug, maar je kunt ook een rondje fietsen, eventueel in combinatie met een veerpont.

Lopend

Ook lopend is de brug een leuke attractie. Wel is het vanuit de stad een flink eind lopend en is het aan te raden om de auto in de buurt van de brug te parkeren. De wandelaars delen hun rijbaan met de fietsers en dus is het goed opletten op de medeweggebruikers.
© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoDe top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoNaast de vele heuvels vind je in San Francisco in de VS ook een baai die één van de meest perfecte natuurlijke havens op…
Een stedentrip naar San FranciscoSan Francisco is een van de populairste steden van de Verenigde Staten voor een stedentrip. De stad is zo populair gewor…
San Francisco, Los AngelesSan Francisco en Los Angeles zijn allebei gevestigd in California. Het zijn erg belangrijke steden en hebben hun eigen b…
Tips voor kort verblijf in San FranciscoEen weekend in Rome, twee dagen in Parijs of een tussenstop in Bangkok eigenlijk geen tijd genoeg voor diepe indrukken…

De Niagara watervallenDe Niagara watervallenWatervallen blijven mensen fascineren, met name watervallen waarmee een immense hoeveelheid water naar beneden komt. Dat…
Gorges du Verdon & Lac de Sainte-CroixDe Gorges du Verdon en Le Lac de Sainte-Croix is een combinatie van prachtige stranden met helderblauwwater en steile af…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.