San Francisco, Los Angeles

San Francisco en Los Angeles zijn allebei gevestigd in California. Het zijn erg belangrijke steden en hebben hun eigen bezienswaardigheden en culturen.

Algemene Informatie California

De oppervlakte van California is 411.049 km² en het is 11 keer groter dan Nederland. California heeft 31.4 miljoen inwoners dat is 2 keer zoveel als Nederland.

bevolkingsgroepen

  • 60.5% spreekt Engels
  • 25.8% Spaans
  • 13.7% zijn andere talen
  • De meeste Californiërs zijn Christelijk.
  • 7% van California woont op het platteland en de rest in de stad

De belangrijkste steden in California zijn

  • San Francisco
  • San Diego
  • Los Angeles

Er zijn ook een paar aardrijkskundige bijzonderheden, waaronder nationaal park Yosemite, Deathvalley en mojavewoestijn.
Het klimaat is tropisch in het zuiden en in het oosten is het wat koeler.

San Francisco

San Francisco ligt in het Oosten van California en heeft een oppervlakte van 600,7km2. San Francisco is de 4 na grootste stad van California. Ze noemen San Francisco ook wel Frisco. De stad heeft 744.230 inwoners. Heel kenmerkend aan Francisco zijn de heuvels. De stad is op niet minder dan 43 heuvels gebouwd.

De bekendste bezienswaardigheden zijn de Golden Gate bridge, Acatraz, Transamerica Pyramid en de kabeltrams. De stad ligt op de San Andreas breuk die veroorzaakt soms kleine en grote aardbevingen. Op 18 april 1906 kwam er een hele grote aardbeving die heel veel schade aan de stad bracht. De aardbeving was ongeveer 7,8 op de schaal van richter. Andere schattingen zijn tussen de 7,7 en 8,3. Er waren ongeveer 3000 doden. De meeste schade werd aangericht door de brand die na de aardbeving was gekomen. Honderd jaar later werd de brand herdacht op 18 april 2006. In 1989 werd de stad opnieuw getroffen door een aardbeving. Er waren ongeveer 60 slachtoffers. De kans is groot dat er ooit nog een aardbeving komt. De gebouwen zijn nu goed beschermd tegen aardbevingen maar nooit goed genoeg voor een hele sterke aardbeving.

Golden Gate Bridge

In San Francisco staat ook een hele grote brug, de naam van die brug is De Golden Gate Bridge. Die brug verbind het schiereiland met het noorden van San Francisco. De brug is groot genoeg om le grote schepen er door te laten varen. De brug is 2737m lang en gaat 1280m over het water. De brug hangt aan kabels van ongeveer 1meter. De naam van de brug is zo genoemd, omdat in het verleden in California veel goud werd verdient.

Vroeger, toen de mensen in de baai aankwamen, noemden ze de brug Golden Gate. Daarom heet de brug dus ook Golden Gade Bridge. In de eerste 70 jaar na de opening van de brug gingen mensen die zelfmoord wilden plegen van de brug af springen. Er hadden in totaal ongeveer 1300 mensen zelfmoord gepleegd.

De heuvels in San Francisco zijn te steil om er normale trams over te laten rijden daarom worden er cable trams gebruikt. Onder aan de tram zit een soort gleuf waarmee de tram vastzit in de grond. In de straten waar niet veel heuvels zijn rijden wel normale trams.

Alcatraz

Alcatraz is een eiland in de baai van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als een zwaar beveiligde gevangenis. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen geweest, maar het is waarschijnlijk nooit iemand gelukt. Er waren drie mannen die het misschien wel gelukt waren: Morris en de broers John en Clarence Anglin. Ze waren ontsnapt op 11 juni 1962 in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Morris de lijder van het team had een behoorlijk hoog IQ. Sommige resten van het vlot zijn teruggevonden op Angel Island. Veel mensen zeggen dat ze bij de golden gade bridge aan land zijn gegaan en daar op een een of andere manier de politie op een dwaalspoor hebben gezet. Niemand heeft meer iets van ze gehoord. Sommigen gaan er van uit dat ze alle drie zijn verdronken in de zee. Van deze ontsnappingpoging is ook een film gemaakt die heet: Escape from Alcatraz. Nog niet eens een jaar na de ontsnapping werd op 21 maart 1963 Alcatraz officieel gesloten.

Los Angeles

Los Angeles ligt in het zuiden van de Staat California. Het ligt aan de grote oceaan. Los Angeles is het centrum van de industrie, financiën en commercie. In LA worden veel vliegtuigen gemaakt en ook elektronische apparatuur. Los Angeles word vaak afgekort als LA. Het is de op een na grootste stad van de Verenigde Staten alleen New York is groter. Het is de grootste stad van California. Er wonen 4 miljoen inwoners in Los Angeles en de steden die daarbij horen zijn in totaal 16 miljoen inwoners.

In 1900 waren er 120.500 inwoners en in 1980 waren er 3 miljoen inwoners. 44% van de bevolking is Spaans. Zij komen vooral uit de landen: Mexico en Cuba. 25% van de bevolking is blank.15% van de bevolking is van Aziatische afkomst. Dit zijn vooral mensen uit Korea. Doordat Los Angeles een samenstelling van verschillende culturen is zijn alle soorten geloven daar te vinden. De stad heeft de op een na grootste joodse gemeenschap van Amerika (New York heeft de grootste). Er is een grote gemeenschap mormonen in Los Angeles. Dit is een groep aanhangers met een leider die heel streng geloven buiten de gewone kerken. Hun op een na grootste tempel(kerk) is daar gevestigd. Los Angeles kan het begin worden genoemd van het moderne fundamentalisme (heel streng gelovig).

In Los Angeles is te zien dat er veel wolkenkrabbers zijn, maar in de buitensteden zijn de gebouwen in tegenstelling tot het centrum juist heel oppervlakkig. Bekende gebouwen zijn het 76 etage US Bank Building. Dat is het hoogste gebouw van Los Angeles en de moderne Walt Disney concert hall.

Hollywood

Er is veel filmindustrie in Los Angeles, bijvoorbeeld Hollywood en Beverlyhills. Hollywood is een district in Los Angeles. Het is gesticht als een onafhankelijke stad in 1857. De stad werd in 1903 als een aparte stad bij Los Angeles gevoegd. In 2002 is Los Angeles van Hollywood gescheiden. Niemand wilde eigenlijk dat dit gebeurde, omdat Los Angeles nou eenmaal bij Hollywood hoorde. De eerste studio van Hollywood werd opgericht in 1911 door David Horsley.

Verkeer Los Angeles

Los Angeles en de steden die daarbij horen zijn samen een van de grootste stelsels van snelwegen van de wereld. In California worden deze snelwegen freeways genoemd. Er zijn zevenentwintig snelwegen in de regio, die door miljoenen automobilisten worden gebruikt, om naar huis of naar werk te rijden. Los Angeles is de stad met de grootste autodichtheid van de wereld. Dat zijn 1,8 auto’s voor iedere inwoner met een rijbewijs. Omdat er weinig openbaar vervoer is moeten automobilisten daar vaak in hun eigen auto rijden. Het gevolg daarvaan is dat er veel files ontstaan. Op weekdagen tussen 6 en 9 uur 's morgens en tussen 15 en 19 uur zijn er vooral veel files.
© 2009 - 2024 Barryqpo99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoDe top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoNaast de vele heuvels vind je in San Francisco in de VS ook een baai die één van de meest perfecte natuurlijke havens op…
Een stedentrip naar San FranciscoSan Francisco is een van de populairste steden van de Verenigde Staten voor een stedentrip. De stad is zo populair gewor…
De Golden Gate BridgeDe Golden Gate BridgeDe Golden Gate Bridge is één van de beroemdste bruggen ter wereld. De rode brug met de twee grote pilaren is wereldberoe…
De staat Californië, USADe staat Californië, USAMet ruim 410 000 vierkante meter en ruim 36 miljoen inwoners is Californië een van de grootste staten van de Verenigde s…

Münster een historische stad in DuitslandMünster een historische stad in DuitslandEen dagje uit naar Münster is een bezoek aan een Duitse stad met een rijke historie en voldoende winkelmogelijkheden. Va…
Toeristisch dagje uit in de stad UtrechtUtrecht wordt ook wel de Domstad genoemd. Veel toeristen bezoeken elk jaar deze stad in het midden van het land. Wellich…
Barryqpo99 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.