10 niet-toeristische tips voor een reis naar New York

10 niet-toeristische tips voor een reis naar New York In de Oost-Amerikaanse metropool New York valt er voor iedereen die de stad bezoekt wat te beleven. Restaurants zijn er voor de kleine portemonnee, voor de zeer grote portemonnee en iedere keuken is vertegenwoordigd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te doen in 'the city that never sleeps'. Maar sommige bezoekers willen niet gaan waar alle toeristen gaan. Zij willen het New York ontdekken dat nog niet is ontdekt door de menigte. En ook zij komen ruimschoots aan hun trekken.

Inhoud


New York, de stad

De stad met de meeste inwoners van de Verenigde Staten van Amerika: dat is New York. Ruim 8,5 miljoen inwoners (bron: U.S. Census Bureau, juli 2016) bewonen de vijf buurten van de stad, ook wel boroughs genoemd: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. New York ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten, in de staat New York. Manhattan is veruit het meest populair bij de toeristen. De meeste toeristische attracties zijn hier dan ook gevestigd.

Meest bekende toeristische attracties

De meest toeristische attracties zijn te vinden in de borough Manhattan. Denk daarbij aan het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building, Central Park en het One World Trade Center. Deze attracties zijn vaak prijzig en de meeste bezoekers staan er lang voor in de rij. Toch worden ze nog iedere dag het meest bezocht; 'je bent maar één keer in New York', denken de meeste bezoekers.

Van gebaande paden af

Wanneer je als bezoeker in New York van de gebaande paden af durft te gaan, kun je een fantastische reis beleven. New York is goed en gemakkelijk te bereizen. De Engelse taal die er wordt gesproken is voor de meeste Nederlanders geen probleem. De avenues zijn van oost naar west genummerd en de straten zijn genummerd van zuid naar noord. Daarnaast wordt er Engels gesproken, een taal die veel mensen goed spreken. New York is een westerse stad. Daarnaast zijn de minder toeristische activiteiten vaak een stuk goedkoper.

New York City

Legenda
A. Brooklyn Bridge Park
B. Top of the Rock
C. Chelsea Market
D. High Line
E. Coney Island

Tip 1: Zonsondergang bekijken met zicht op de skyline

Je kent vast de foto's op de ansichtkaarten en posters wel: de prachtige skyline van New York in het duister. De prachtige, duizenden lichtjes komen tevoorschijn. De beste, gratis plek om dit te bekijken is in het Brooklyn Bridge Park of het Main Street Park in de borough Brooklyn. Neem hiervoor een taxi of neem de metro lijn 'F' naar station 'York Street'. Je kunt ook metro lijn 'A' of 'C' nemen naar station 'High Street'.

Tip 2: Voor een adembenemend uitzicht; Top of the Rock

Vergeet het Empire State Building. Natuurlijk, het geeft een prachtig uitzicht op de stad naar alle kanten. Maar het 'Top of the Rock' in het Rockefeller Centre geeft ook een geweldig uitzicht van de gehele stad en is veel minder druk. Geografisch gezien ligt 'Top of the Rock' dertien straten noordelijker dan het Empire State Building. Het uitzichtplatform biedt uitzicht door glazen wanden, in plaats van de stalen hekken op het Empire State Building. Daarnaast, via het Rockefeller Center kun je ook het Empire State Building zien! Een kaartje voor 'Top of the Rock' kost je 30 dollar, het Empire State Building 34 dollar (anno 2017). Je kunt Rockefeller Center vinden op de hoek van 5th Avenue en 49th Street.

Bron: Wiggijo, PixabayBron: Wiggijo, Pixabay

Tip 3: Chelsea Market

Het kan hier druk worden, maar dan niet zozeer met toeristen, maar met locals. En dat is een goed teken. De overdekte Chelsea Market biedt lekker eten, leuke winkeltjes en gezellige cafeetjes. Je kunt Chelsea Market zeven dagen per week gratis bezoeken en het is te vinden in de wijk Chelsea op de hoek van 9th Avenue en 15th Street.

Tip 4: De High Line

Wanneer je klaar bent bij de Chelsea Market, schiet je zo de High Line op. De High Line is een creatief, groen park, gebouwd op een oude treinrail die door het zuidwesten van Manhattan loopt. De oude spoorweg wordt al decennia niet meer actief voor treinvervoer gebruikt en sinds 2009 is het park gratis te bezoeken. Je vindt het begin van de High Line op de hoek van Gansevoort Street en Washington Street. Het eind (of andere begin, het is maar waar je begint) is gevestigd op de hoek 30th Street en 10th Avenue, maar tussendoor zijn er veel instapmomenten.

Tip 5: Ga een dagje naar het strand!

Je zou het niet denken, maar New York heeft verschillende stranden. Oké, New York heeft geen tropisch klimaat en is niet zo zonnig en warm als bijvoorbeeld Florida, toch trekken de stranden in de zomer veel locals. Toeristen vind je hier dan ook veel minder. De stranden zijn allemaal goed te bereiken met trein, bus of metro. Het meest bekende strand, inclusief kermisattracties, is Coney Island. Pak de metrolijn D, F, N of Q naar station 'Coney Island-Stillwell Ave', 'Ocean Peakway' of 'Brighton Beach'.

Bron: BruceEmmerling, PixabayBron: BruceEmmerling, Pixabay

Tip 6: Maak een fietstocht door de stad

Toegegeven, fietsen door New York betekent goed opletten. Dat betekent niet dat het helemaal niet mogelijk is. Met name Central Park, het kilometerslange gratis te bezoeken park midden in Manhattan, leent zich uitstekend voor een tocht per fiets. Google op 'bike rental in New York' en je zult zien dat je voor een paar dollar een fiets kunt oppikken. Sommige aanbieders leveren daarbij kant-en-klare fietsroutes aan.

Tip 7: Bezoek een sportwedstrijd

De ultieme droom van menig toerist: een Amerikaanse honkbalwedstrijd bijwonen. The Big Apple (New York) heeft verscheidene topsportclubs. Voor een honkbalwedstrijd koop je kaartjes voor de 'New York Yankees', die hun thuiswedstrijden in the Bronx spelen. Concurrent honkbalteam 'the Mets' spelen in Queens. De basketbalfans komen aan hun trekken bij een wedstrijd van de 'New York Knicks'. Een bezoek aan een wedstrijd van de Knicks, laat je direct kennis maken met het beroemde Madison Square Garden-stadion, de thuisbasis van de ploeg. In Madison Square Garden kun je ook kiezen voor een match van de ijshockeyploeg 'New York Rangers'.

Tip 8: The Ride-bustour door Manhattan

Hop-on Hop-off-bussen zijn saai en druk met toeristen? Dat klopt. Maar je kunt nu op een andere manier met een bus door de stad geleid worden. The Ride is een bus met twee gidsen die je in de avond in anderhalf uur door de stad loodsen. Deze bus is echter anders; de stoelen zitten in rijen over de lengte van de bus geplaatst. Alsof je op een tribune zit dus. Tijdens de tour vertellen de leuke gidsen je op een leuke manier dingen over de stad en ze maken er daarbij bijna een comedyshow van. De show is dan ook interactief. Op deze manier zie je wél alle toeristische dingen die je gezien moet hebben, maar dan op een superoriginele manier. De bussen vertrekken en eindigen in de avond van de hoek van 42nd Street en 8th Avenue.

Tip 9: Wandel door de wijken van Manhattan

Deze tip is ook nog geheel gratis. De vele wijken van Manhattan hebben elk een eigen cultuur en karakter. Het loont de moeite om de wijkjes te bezoeken en de sfeer te proeven. Voor een hip en trendy dagje, bezoek je het Meatpacking District. De statige, dure panden vind je in Upper East Side, terwijl Flatiron District je prachtige architectuur laat zien.

Tip 10: Bezoek ook eens de andere boroughs

Manhattan is natuurlijk het meest bekende stadsdeel, borough, van New York City. Bijna alle attracties en bezienswaardigheden vind je hier. Toch zijn de andere stadsdelen (Queens, Brooklyn, the Bronx en Staten Island) ook meer dan de moeite waard. Je vindt er hippe restaurants waar locals komen.
© 2017 - 2024 Rfre, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wereldstad New YorkDe ene vind het een drukke, stressvolle stad en de ander vindt het er heerlijk en doet er juist energie bij op. Feit is…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Veiligheid in New York CityVeiligheid in New York CityDe enorme wereldstad New York City wordt door velen gezien als een grimmige en gevaarlijke plek, en voor sommigen vormt…

San Francisco: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missenSan Francisco: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missenSan Francisco is één van de mooiste steden aan de Amerikaanse westkust en misschien wel van de hele VS. De prachtige lig…
Beroemde kerken en musea in BarcelonaBeroemde kerken en musea in BarcelonaBarcelona herbergt vele fraaie gebouwen die uit verschillende periodes stammen. Wanneer je een paar dagen of een weekend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daniste, Pixabay
  • http://www.citytripnyc.nl
  • http://chelseamarket.com/index.php/
  • http://www.imnotatouristiswear.com/150-things-locals-do-in-new-york-city/
  • http://www.streetadvisor.com/manhattan-new-york-city-new-york/questions/ten-non-touristy--things-to-do-in-new-york-city-in--hours
  • http://www.imnotatouristiswear.com/150-things-locals-do-in-new-york-city/
  • Afbeelding bron 1: Wiggijo, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: BruceEmmerling, Pixabay
Rfre (27 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.