Livorno in Toscane, Italië

Livorno in Toscane, Italië In het westen van Toscane ligt aan de Middellandse Zee de Italiaanse provincie Livorno met als hoofdstad Livorno-stad. Deze stad is de grootste havenstad van Toscane en de op twee na grootste havenstad aan de westelijke kant van Italië. Tot in de vijftiende eeuw was Livorno een klein vissersdorpje, maar is intussen uitgegroeid tot een grote havenstad. In de zomer is het behoorlijk warm in de stad hierdoor is vooral het voor- en najaar perfect om als toerist door de stad te wandelen en alles te bezichtigen.

Inhoudsopgave


Geschiedenis van Livorno in Toscane, Italië

In het begin van de vijftiende eeuw was Livorno een klein vissersdorpje in de republiek Pisa. Pisa had in de vijftiende eeuw zelf een haven. Maar nadat die met zand was gevuld moest de republiek op zoek naar een andere havenstad. Livorno werd daarvoor uitgekozen. Bij de haven van het vissersdorpje werd een compleet nieuwe stad gebouwd in de vorm van een ster met vijf punten. In de zeventiende eeuw groeide Livorno uit tot een grote en belangrijke havenstad. Zo was op 4 maart 1653 Livorno het strijdtoneel van een gevecht op het water tussen de Britten en de Nederlanders. Dit gebeurde tijdens de eerste Engels- Nederlandse oorlog. Nederland heeft deze slag gewonnen en de slag staat dan ook bekend als de slag bij Livorno (in het Engels bekend onder de naam battle of Leghorn). Leopold de tweede bouwde in de de achttiende eeuw de stad nog verder uit. Leopold was de Groothertog van Toscane. Door deze uitbreiding werd Livorno de tweede stad van het toenmalige Italië. Ook besloot de Groothertog om de stad open te gooien voor handelaren uit het buitenland. De stad heeft in de Tweede Wereldoorlog verschillende bombardementen moeten doorstaan. Vele historische gebouwen zijn daarbij verloren gegaan. In de jaren na de oorlog zijn veel van deze gebouwen weer gerestaureerd.

Bezienswaardigheden in Livorno

Door de lange geschiedenis van de stad zijn er vele verschillende historische gebouwen te vinden uit verschillende tijdperken. Verschillende vestingmuren en fortificaties zijn nog steeds te bezichtigen. Ook kan er heerlijk langs de lange boulevard van Livorno gewandeld worden. Vele restaurantjes en strandtenten zijn aldaar te vinden. Dit deel is dan ook het uitgaansgebied van de stad. De binnenstad zelf is vooral gebouwd in renaissancestijl om de Piaza del Municipio (plein van het gemeentehuis) heen.

Bron: Lucarelli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lucarelli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Duomo di Livorno - Kathedraal van Livorno
Aan de Piazza Grande is in de zestiende eeuw de Duomo di Lovrono gebouwd. Tegenwoordig staat deze kerk beter bekend als de Sint Franciscuskathedraal. De kerk is dan ook gericht aan heilige Franciscus van Assisi. Begin zeventiende eeuw was de kerk klaar voor gebruikt. In de eeuwen erna zijn er verschillende aanpassingen geweest aan de kerk. Zo zijn er twee zijkapellen aangebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is tijdens de bombardementen de kerk ernstig beschadigd geraakt. In de jaren na de oorlog is de kerk gelukkig ook weer geheel gerestaureerd.

Chiesa di San Jacopo - kerk van Sint Jacob

Op de boulevard van Livorno staat de kerk Chiesa di San Jacopo. In de twaalfde eeuw werd de kerk al op deze plek gebouwd. In alle eeuwen erna is de kerk constant verbouwd. Van het oude twaalfde eeuwse kerkje is dan ook niks meer terug te vinden. In de kerk hangt een groot Latijns kruis. De kunst die verder in de kerk hing is overgebracht naar het Leonello Barsetti-museum in Livorno.

Santa Caterina

In de wijk klein Venetië, in het centrum van Livorno, ligt de Santa Caterinakerk. Deze kerk heeft een koepel van 63 meter hoog en is daarom een goed herkenningspunt in de stad zelf. Aan het begin van de achttiende eeuw is deze kerk in de Barokstijl gebouwd. Tegenwoordig is ook deze kerk voor toeristen te bezichtigen. Binnen in de kerk is de grote van de koepel pas echt goed te zien. De koepel is helemaal beschilderd met fresco's van Cesare Maffei.

Monumento dei quattro Mori - monument van de vier Moren

In de buurt van de haven van Livorno, net buiten de historische binnenstad, staat het monument van de vier Moren. Dit monument is één van de belangrijkste symbolen van de stad Livorno. Op dit monument staat Ferdinand I Medici afgebeeld. Onder hem staan vier bronzen beelden. Dit moeten vier piraten zijn die met ketenen zijn vastgebonden. Ferdinand I staat hoog boven hun opgesteld.

Bron: Luca Aless, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Luca Aless, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Fortezza Vecchia
In de haven van Livorno ligt Fortezza Vecchia. Dit fort werd gebouwd om de haven en de stad voor aanvallen vanuit de zee te beschermen. Nadat het fort als verdedigingslinie geen nut meer had, heeft het nog jarenlang als barak gediend voor soldaten en was er een militair academie in het fort. Bezoekers kunnen er genieten van allerlei culturele evenementen.

Fortezza nuova

Halverwege de zestiende eeuw werd in klein Venetië het Fortezza nuova gebouwd. Dit fort nam de plaats in van een ouder en vervallen fort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit fort gebruikt om munitie in op te slaan. Nadat de Geallieerden daar achter kwamen was het fort een groot doel om te worden vernietigd. De ruïnes van het fort zijn na de oorlog omgebouwd tot stadspark. Op de muren van het fort hebben toeristen en inwoners van Livorno een mooi uitzicht over de stad en de wijk klein Venetië.

Vervoer naar en van Livorno

Voor vervoer in de stad kun je overal zijn. Natuurlijk kun je met de eigen auto rijden of een scooter huren om de stad te bezichtigen. Door de hele stad rijden verschillende stadsbussen en vanaf het centraal station van Livorno ben je binnen de kortste keren in Pisa of zelfs in Firenze (Florance). Het dichtstbijzijnde vliegveld is het vliegveld van Pisa. Vanaf dat vliegveld stap je zo de trein in naar het centrum van Livorno. Vanuit Livorno kun je ook de boot pakken naar de eilanden Corsica en Sardinië. Met helder weer kun je ook vanaf de heuvel Montenero (wijk van Livorno) de eilanden zien liggen. Bij Montenero is het ook mogelijk om een kabelbaan omhoog te nemen naar het klooster van Montenero. Het uitzicht daar is ontzettend mooi. Onder bij de kabelbaan is een grote begraafplaats die zeker een bezoek waard is. Vanaf Montenero gaan ook twee buslijnen naar het centrum van de stad.

Sport

De belangrijkste sport in Livorno is natuurlijk voetbal. De voetbalclub van Livorno is AS Livorno Calcio en speelt in het stadion Stadio Armando Picchi. In seizoen 2013/2014 speelde de club voor het laatst in de Serie A van het Italiaanse voetbal.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Veerboten naar CorsicaCorsica is een eiland in de Middellandse Zee. Het eiland ligt voor de Italiaanse kust, Corsica hoort echter bij Frankrij…
Met de autoslaaptrein naar je vakantiebestemmingMet de autoslaaptrein naar je vakantiebestemmingVoor wie graag op vakantie wil naar Zuid-Frankrijk, Italië, Slovenië of Kroatië, maar er tegenop ziet om dat hele eind z…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…

Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Breng een onvergetelijk bezoek aan Nashville. Nashville is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee en het ligt a…
Zomers genieten in de zomerbars van AntwerpenZomers genieten in de zomerbars van AntwerpenTijdens de zomermaanden krijgt de stad Antwerpen een echt zomerkleedje! Verschillende zomerbars geven inwoners en toeris…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ViaggioRoutard, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Livorno_(stad)
  • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/italie/livorno.htm
  • http://www.steden.net/italie/livorno/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Livorno
  • http://www.orangesmile.com/bestemmingen/livorno/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/AS_Livorno_Calcio
  • Afbeelding bron 1: Lucarelli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Luca Aless, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.