Met de autoslaaptrein naar je vakantiebestemming

Met de autoslaaptrein naar je vakantiebestemming Voor wie graag op vakantie wil naar Zuid-Frankrijk, Italië, Slovenië of Kroatië, maar er tegenop ziet om dat hele eind zelf te rijden, die heeft in de autoslaaptrein een passend alternatief gevonden. Ook voor vakantiegangers die liever niet vliegen en/of ter plekke liever over hun eigen auto, motor of fiets beschikken, is de autoslaaptrein een prima optie. Daarnaast mogen ook passagiers zonder vervoermiddel meereizen. De autoslaaptrein is een ideale manier om uitgerust met je auto, motor of fiets aan te komen op je vakantiebestemming. Maar passagiers zonder vervoermiddel zijn ook welkom aan boord van deze speciale vakantietrein. Reizen met de autoslaaptrein zijn bedoeld voor reizen naar de Côte dAzur, Slovenië, Kroatië, Noord-Italië, Sardinië, Corsica en zelfs Griekenland.

Update 15 april 2015: de autoslaaptrein rijdt niet meer.

Voordelen van de autoslaaptrein

Door met de autoslaaptrein s nachts door Europa naar je eindbestemming te reizen, beleef je al meteen het ultieme vakantiegevoel! Je vermijdt lange files, eindeloze wachttijden bij overvolle tankstations en zich vervelende kinderen op de achterbank. De autoslaaptrein brengt je, terwijl je slaapt, comfortabel en zonder stress naar je vele kilometers verder in Europa gelegen vakantiebestemming. Je kunt beschikken over een eigen coupé waarin je alle ruimte hebt om je benen te strekken, te genieten van een heerlijk drankje en ondertussen zie je een wisselend landschap aan je voorbijgaan. Reizen per autoslaaptrein staat voor complete ontspanning en kent eigenlijk alleen maar voordelen die hieronder (nog eens) heel overzichtelijk worden opgesomd:
 • gegarandeerd veilig, snel en zonder files naar de vakantiebestemming
 • lange wachttijden bij tankstations, tunnels en passen worden vermeden
 • geen kosten voor brandstof, tolwegen en overnachtinghotels
 • onbeperkt meenemen van bagage in de eigen auto/het eigen vervoermiddel
 • geen verlies van vakantiedagen doordat er s nachts slapend wordt gereisd
 • keuze uit comfortabele en voordelige coupés, ook speciaal voor families
 • ontbijt en warme maaltijd in de coupé is inclusief
 • veel bewegingsvrijheid aan boord van de autoslaaptrein
 • mogelijkheid van eigen auto, motor of fiets ter plaatse
 • aantrekkelijke tarieven, arrangementen en acties
 • meewerken aan een beter milieu door per trein te reizen

Noord-Italië Express

De Noord Italië Express rijdt naar Alessandria, de poort van Italië. Alessandria en het nabijgelegen Genua liggen in het hart van de provincie Piemonte en zijn het ideale startpunt voor bestemmingen in Noord- en Midden-Italië. Het Garda meer, de kust en Toscane liggen op een afstand van één tot twee uur rijden. Doordat Alessandria dicht aan de grens met Frankrijk ligt, maakt het ook de Côte dAzur goed bereikbaar, want Nice ligt bijvoorbeeld 245 kilometer verderop. De Noord-Italië Express vertrekt iedere vrijdagmiddag van 31 mei tot en met 30 augustus vanuit Den Bosch, de aankomst in Alessandria is op zaterdagmorgen na het ontbijt. De terugreis vanuit Alessandria begint op zaterdagmiddag en de aankomst in Den Bosch is op zondagochtend. Alessandria is als in de 12de eeuw gestichte hoofdstad van Piemonte ook de moeite waard. Deze stad is gesitueerd in de Povlakte waar het tussen de rivieren Bormida en Tanaro ligt. Tijdens een vakantie in Piemonte valt er te genieten van een prachtig glooiend landschap met kleine historische dorpjes, vele wijngaarden en vooral ook heerlijk eten.

Toscane Express

De Toscane Express rijdt naar Livorno, centraal gelegen in Toscane en dichtbij alle bezienswaardigheden. Livorno is niet alleen het ideale startpunt voor Toscane, maar ook voor diverse andere bestemmingen. Vanuit Livorno en vlakbij de Italiaanse Rivièra vertrekken de boten naar Corsica en Sardinië en via Ancona dat zon 400 kilometer verderop ligt, is zelfs Griekenland bereikbaar. De Toscane Express vertrekt iedere vrijdagmiddag van 26 april tot en met 25 oktober vanuit Den Bosch, de aankomst in Livorno is op zaterdagmorgen rond 10.00 uur. De terugreis vanuit Livorno begint op zaterdagmiddag en de aankomst in Den Bosch is op zondag aan het eind van de ochtend. Livorno is in de vijftiende eeuw uit een Romeinse haven ontstaan en sindsdien uitgegroeid tot een van de meest unieke steden van Italië waar nog steeds veel overblijfselen van deze oude kosmopolitische stad te vinden zijn. In Livorno bevinden zich charmante wijken met elegante gebouwen, bruggen en een prachtige boulevard. De lokale keuken is voornamelijk gebaseerd op vis, schaal- en schelpdieren, wat gezien de ligging van Livorno ook niet zo verrassend is. In de omgeving zijn er voldoende mogelijkheden om een van de naburige stranden te bezoeken of om te gaan winkelen.

Adria Express

Met ingang van zomer 2013 rijdt de Adria Express naar Koper in Slovenië. Koper ligt 11 kilometer van het Italiaanse Triëst, aan de Sloveense grens en is een ideale bestemming voor vakanties in Slovenië, Kroatië en aan de Adriatische kust. Venetië ligt slechts 158 kilometer verderop, het in Istrië gelegen Porec en Rovinj is slechts 80 kilometer rijden en Dalmatië ligt op een afstand van ongeveer 250 kilometer. De Adria Express vertrekt iedere vrijdagmiddag van 5 juli tot en met 30 augustus vanuit Den Bosch, de aankomst in Koper is op zaterdagmorgen rond 10.00 uur. De terugreis vanuit Koper begint op zaterdagmiddag en de aankomst in Den Bosch is op zondag aan het eind van de ochtend. Koper is een van de drie havensteden van Slovenië, de Sloveense naam is Capodistria. Vanuit Koper is onder andere het meer van Bled, dichtbij de Oostenrijkse grens, de Sloveense hoofdstad Ljubljana en de Postojna grotten aan te rijden. Een vakantie in Slovenië kan bijzonder goed gecombineerd worden met een vakantie in Kroatië, dat vanuit de zuidelijke Alpen eenvoudig te bereiken is.

Italiaanse bestemmingen / combineren van bestemmingen

Vanuit elke bestemming van de autoslaaptrein is een vakantie in Italië mogelijk. Italië spreekt altijd tot de verbeelding: mooi weer, lekker eten, zon, zee, strand, mooie meren, prachtige natuur en een rijke cultuur. Met de Noord-Italië Express en de Toscane Express wordt er ontspannen naar toe gereisd om de volgende morgen uitgerust wakker te worden in een van de heerlijke Italiaanse vakantiegebieden. De bestemming Livorno kan gecombineerd worden met de bestemming Allesandria: heen naar Alessandria en terug vanaf Livorno of omgekeerd. Daarnaast zijn alle andere combinaties ook mogelijk.

Aandachtspunten

Zoals voor elke vakantie geldt, wordt het afsluiten van een goede reis- en annuleringsverzekering aanbevolen; eventueel kan dit direct bij boeking van de autoslaaptrein geregeld worden. Heel erg belangrijk is dat er ook een autotransportverzekering afgesloten wordt om verlies, diefstal en schade tijdens het transport en het missen van de trein door pech te dekken. De bagage die in het voertuig achterblijft, kan eveneens meeverzekerd worden. Schade die tijdens het laden ontstaat, is echter van de verzekering uitgesloten. Voertuigen worden tijdens het inchecken op schade gecontroleerd. Ook is het mogelijk om de reisverzekering uit te breiden met een extra sportuitrusting dekking, waarmee bijvoorbeeld ook een dure fiets tot 2.500, = extra is meeverzekerd bovenop de bagageverzekering die op basis van de standaard reisverzekering tot 3.000, = dekt.

Om veiligheidsredenen mogen alleen de bestuurders hun auto op de transportwagen rijden. Daarnaast gelden er voor het laden van de auto, motor of fiets verschillende regels die opgevolgd moeten worden. Waardevolle spullen zoals identiteitsbewijzen, autopapieren, reisdocumenten, groene kaart, geld en dergelijke dienen voor het laden al uit de auto te zijn gehaald. Na het beladen van het voertuig is het niet meer mogelijk om bagage uit het voertuig te halen. Eventuele medicijnen en andere benodigdheden voor tijdens de reis, kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Bij de toegangspoort in Den Bosch wordt aangegeven voor welke bestemming op het desbetreffende moment wordt geladen. Wiens bestemming nog niet aan de beurt is, kan tegen betaling het voertuig parkeren op het nabijgelegen parkeerterrein. Op het laadperron op spoor 1 bevinden zich een autoslaaptrein wachtruimte, een onbewaakt bagage depot en toiletten, terwijl het centrum van Den Bosch op loopafstand gelegen is. Het verlaten van het perron bij vertraging geschiedt op eigen risico. Ook kan het zijn dat de trein van een ander perron vertrekt; het is daarom verstandig om de omroepberichten op het station goed in de gaten te houden. In het buitenland is een coördinator van de autoslaaptrein aanwezig op de stations; deze zal alle gegevens controleren en de lading coördineren. De buitenlandse stations zijn uitgerust met diverse voorzieningen waaronder restaurants, frisdrankautomaten, kiosken, wachtruimtes, toiletten, bagagekluizen, informatiebureaus en winkelcentra.

Het is verboden om huisdieren mee te nemen aan boord, tenzij tijdens de reservering hierover afspraken zijn gemaakt; huisdieren die zonder reservering aan boord worden gebracht, worden in geen geval geaccepteerd.

Aan boord van de autoslaaptrein staat een team van trein stewards klaar om de passagiers van dienst te zijn: ze assisteren daar waar nodig en maken de coupé gereed voor de nacht. Een steward serveert de warme maaltijd en het ontbijt dat beide inclusief is. Speciale dieetwensen, waaronder vegetarisch, dienen uiterlijk twee weken voor vertrek doorgegeven te zijn. Tegen betaling worden er tevens hapjes en drankjes geserveerd. Ook kan er gebruik worden gemaakt van het grand café/restaurant. Bij gebruik van het restaurant komt de maaltijd in de coupé te vervallen. Daarnaast is het nuttigen van zelf meegebrachte alcoholische dranken in de gehele trein niet toegestaan en geldt er een algeheel rookverbod. Een treinmanager is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid aan boord en hij is hierdoor ook bevoegd tot het nemen van sancties bij het overtreden van de regels die in de autoslaaptrein gelden.


De autoslaaptrein rijdt vooralsnog vanaf de zomer van 2015 niet meer

Wegens onder meer sterk gestegen prijzen met betrekking tot het gebruik van materiaal en infrastructuur met daarbij de waardestijging van de Zwitserse Franc heeft EETC Vakantietreinen BV, de organisatie die de autoslaaptreinen naar Alessandria, Livorno en Koper exploiteert, op 15 april 2015 besloten om per direct haar activiteiten te beëindigen en de autoslaaptrein met ingang van deze zomer niet meer te laten rijden.

EETC Vakantietreinen BV vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen: het betekent dat ongeveer vijftig medewerkers hun baan verliezen en tienduizenden reizigers hun vakantie moeten aanpassen. Alle op dit moment ontvangen reisgelden worden aan de klanten terugbetaalt, zodat zij in ieder geval niet financieel de dupe zijn.
© 2013 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Wijn uit CorsicaWijn uit CorsicaCorsica is een van de oudste gebieden op de wereld waar wijn wordt verbouwd. Corsica is een Frans eiland en ligt in de M…
Veerboten naar CorsicaCorsica is een eiland in de Middellandse Zee. Het eiland ligt voor de Italiaanse kust, Corsica hoort echter bij Frankrij…
Strandvakantie CorsicaCorsica, het Franse eiland, heeft alles voor een zeer geslaagde strandvakantie: prachtige lange stranden, heerlijke zome…

Handige vakantietipsHandige vakantietipsDe vakantietijd komt er weer aan en dan zijn we in een meer uitgelaten stemming. Heerlijk een ontspannen periode tegemoe…
Zelf een reis boeken of via een reisbureau?Zelf een reis boeken of via een reisbureau?Er zijn veel reisbureaus te vinden en veel mensen lopen er naar binnen voor hun vakantie. Echter kunt u tegenwoordig ook…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia.org
 • www.autoslaaptrein.nl
America (66 artikelen)
Laatste update: 22-04-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.