Pinerolo in Piëmonte, Italië

Pinerolo in Piëmonte, Italië Vlakbij de grens van Frankrijk en Italië ligt in de provincie Turijn (Piëmonte) de stad Pinerolo. Tijdens de Giro d'Italia van 2019 is deze stad tweemaal een onderdeel in twee verschillende etappes. Ook gaat de legende dat de man in het ijzeren masker (" the man in the iron mask") in Penerolo gevangen heeft gezeten. Ook werden er tijdens de Olympische Spelen van 2006 in Turijn verschillende wintersporten in en om Pinerolo gehouden.

Inhoudsopgave


Geschiedenis van Pinerolo

Uit het jaar 981 is al bekend dat de plaats Pinerolo bestond. Alleen was het toen onder de naam Pinarolium. In de eeuwen erna is Pinerolo verschillende malen in handen geweest van de Fransen. Van 1536 tot en met 1574 was de stad voor het eerst in Franse handen. Daarna nog een keer van 1631 tot 1696 en voor het laatst van 1801 tot 1814. Door deze bezettingen van Frankrijk wordt deze stad ook wel de meest Franse stad in Italië genoemd. In 2006 werd de stad gebruikt voor de Olympische Spelen van Turijn en in meerdere jaren is Pinerolo zowel de start- als finishplaats in de wielerkoersen Giro d'Italia en Tour de France geweest.

De stad Pinerolo

Aan het einde van het Chisonedal ligt tegen de heuvel van San Maurisio de stad Pinerolo. Door het uitgroeien van de stad is de bebouwing ook op de heuvel uit gekomen, hierdoor heeft de stad in de loop van de tijd een glooiende vormgeving gekregen. Door de lange geschiedenis van de stad zijn er ook vele verschillende gebouwen, uit verschillende tijdperken, te vinden. Het stadscentrum van drie kilometer lang bestaat uit oude huizen met bogengalerijen om onder door te lopen.

Kathedraal San Donato (Cattedrale di San Donato)

Deze Kathedraal is gewijd aan Donatus van Arezzo. De eerste informatie over deze kathedraal dateert terug naar de elfde eeuw na Christus. Net buiten de stadsmuren werd de Borgo Piano de Pinerolo de wijk voor vaste markten in de stad. Ook voor reizende markten tussen Pinerolo en Turijn werd deze wijk gebruikt. Dit gold ook voor markten die reisden tussen de regio Piëmonte en Savoia. In 1442 werd de kerk voor het eerst flink uitgebreid. Tussen 1495 en 1507 werden de grootste uitbreidingen en veranderingen aan de kerk toegebracht. De, op dat moment, nieuwe kerk werd in 1507 voor het eerst ingewijd. De binnenkant moest daarna nog steeds afgemaakt worden. Pas in 1568 was ook de binnenkant klaar. De kapellen aan de zijkant van de kerk waren in 1584 klaar. In 1766 werd echter het meeste werk aan het koor en de pastorie gedaan. Na de zware aardbeving van 1808 moesten veel onderdelen van de kerk gerestaureerd worden. Tussen 1887 en 1911 werden binnen in de kerk afbeeldingen aangebracht uit zowel het oude als het nieuwe testament.

Museo dell'Arma di Cavalleria

Van 1849 tot 1943 had Pinerolo een cavalerieschool. Hier werd de cavalerie opgeleid voor het Italiaanse leger. In het museum is in 2016 300 jaar aan militaire geschiedenis te bezichtigen. De expositie begint vanaf het jaar 1500 en laat de geschiedenis tot en met de Tweede Wereldoorlog zien. Hier zijn ook wapens, harnassen en vlaggen uit deze tijdsperiode te bewonderen.

Kerk San Maurizio

Op de heuvel van San Maurizio staat de, in laat gotische stijl gebouwde, kerk San Maurisio. Deze kerk is het symbool van de stad Pinerolo. De eerste geschriften over deze kerk dateren uit 1078. De kerk zelf werd pas volledig uitgebouwd in het jaar 1470. De toren van de kerk stamt nog uit de veertiende eeuw, deze toren wordt de prins van Acaja genoemd

Sport

In veel verschillende evenementen werd Pinerolo aangedaan of gebruikt. In twee verschillende grote wielerrondes is Pinerolo zowel de start- als finishplaats geweest en tijdens de Winterspelen in Turijn van 2006 werd de stad als uitvalsbasis voor vele sneeuwsporten gebruikt.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Giro d'Italia
Sinds de oprichting van de Giro d'Italia (wielerronde van Italië) hebben de renners de stad acht keer gebruikt als start- of finishplaats. De eerste keer dat dit gebeurde was in 1949. In dat jaar was Pinerolo de finishplaats in de 17e etappe en de startplaats in de 18e etappe. Hieronder de jaren waarin de Giro in Pinerolo was en de winnaars van die etappes;
 • 1949 Finishplaats voor 17e etappe Giro d'Italia: Fausto Coppi
 • 1949 Startplaats voor 18e etappe Giro d'Italia: Antonio Bevilacqua
 • 1964 Finishplaats voor 20e etappe Giro d'Italia: Franco Bitossi
 • 1982 Finishplaats voor 22e etappe Giro d'Italia: Giuseppe Saronni
 • 1993 Startplaats voor 19e etappe Giro d'Italia: Miguel-Maria Indurain Larraya
 • 2007 Finishplaats voor 11e etappe Giro d'Italia: Alessandro Petacchi
 • 2009 Finishplaats voor 10e etappe Giro d'Italia: Danilo Di Luca
 • 2016 Finishplaats voor 18e etappe Giro d'Italia: Matteo Trentin
 • 2016 Startplaats voor 19e etappe in Giro d'Italia: Vincenzo Nibali
 • 2019 Finishplaats voor 12e etappe in Giro d'Italia: Cesare Benedetti
 • 2019 Startplaats voor 13e etappe in Giro d'Italia: Ilnur Zakarin

Tour de France

Niet alleen de Giro d'Italia is met zijn wielrenners in Pinerolo geweest. Ook de Tour de France is hier langs geweest. In het jaar 2011 eindigde de 17e etappe met winst voor Edvald Boason Hagen in Pinerolo. De dag later begon de 18e etappe in Pinerolo met als uiteindelijke winnaar van die etappe, Andy Schleck.

Olympische spelen van 2006

In het jaar 2006 mocht Turijn de Olympische Winterspelen organiseren. Niet alle onderdelen konden in Turijn zelf plaatsvinden, dus moest er uitgeweken worden naar andere locaties. Eén van die locaties was het Palazzo Plifuncionale del Ghiaccio in Pinerolo. Hier zouden alle curlingwedstrijden van deze Olympische Spelen gehouden gaan worden.

Palazzo Plifuncionale del Ghiaccio

In dit grote ijsstadion worden niet alleen curlingwedstrijden gehouden, al was dit tijdens de Winterspelen van 2006 wel het geval. Het stadion biedt plaats aan 2982 bezoekers. De andere sporten waarvoor dit stadion is gebouwd zijn;
 • IJshockey
 • Shorttrack
 • Kunstschaatsen

De man in het ijzeren masker (man in the iron mask)

In 2010 werd de 12e editie van het naspelen van de man in het ijzeren masker gehouden in Pinerolo. Elk jaar wordt dit spektakel weer gespeeld in het centrum van de stad. Tussen 1669 tot 1681 heeft in fort Fenestrelle, in de buurt van Pinerolo, een Fransman gevangen gezeten die volgens de verhalen een doek over zijn gezicht heeft gedragen. De legende gaat dat D'artagnan, één van de musketiers uit de Drie musketiers van Alexandre Dumar pére, deze gevangene naar het fort heeft gebracht. De gevangene waar het om gaat was Eustache Dauger, maar men vermoedt dat de gevangene toch een stuk belangrijker was dan deze man. Dit omdat hij anders wel onthoofd was in plaats van gevangen gehouden. De Franse schrijver Voltaire beweerde dat de gevangene onder het doek een ijzeren masker droeg en de oudere half broer van Lodewijk XIV zou zijn. In Pinerolo wordt dit verhaal en de belangrijke gevangene als waarheid gezien en zo ook bewaard.

Het boek

Alexandre Dumas pére schreef in de 19e eeuw de boeken over de drie musketiers. Eén van die hoofdpersonen was de musketier D'artagnan. De andere drie musketiers waar het om gaat zijn Athos, Porthos en Aramis. In totaal heeft Dumas acht delen geschreven over deze musketiers waarvan de laatste de titel kreeg, "De man in het ijzeren masker". Hij koos ervoor om de gevangene, die door de Franse schrijver Voltaire als belangrijk persoon werd gezien, als tweelingbroer van Lodewijk XIV te betitelen en de musketier D'artagnan zou hem persoonlijk naar fort Fenestrelle bij Pinerolo hebben gebracht.

De film (spoileralert)
In 1998 maakte Randell Wallace aan de hand van het boek van Dumas de film Man in the Iron mask met als hoofdpersoon Leonardo DiCaprio als Lodewijk XIV en zijn tweelingbroer. In de film wordt alleen de tweelingbroer, Philippe, door Athos, Porthos en Aramis niet uit het fort Fenestrelle, in Pinerolo, gehaald maar uit de Bastille in Parijs. Hierdoor komt het tot een botsing met D'artagnan, die in tegenstelling tot de andere drie musketiers, nog wel achter koning Lodewijk XIV staat. Athos, Porthos en Aramas leiden Philippe op tot koning om daarmee Lodewijk XIV te vervangen.

Rolverdeling
 • Leonardo DiCaprio: Koning Lodewijk XIV / Philippe
 • John Malkovich: Athos
 • Jeremy Irons: Aramis
 • Gabriel Byrne: D'Artagnan
 • Gérard Depardieu: Porthos
 • Peter Sarsgaard: Raoul
 • Judith Godrèche: Christine
 • Anne Parillaud: Koningin Anna
 • Edward Atterton: Luitenant André
 • Hugh Laurie: Raadsman van de koning
 • David Lowe: Raadsman van de koning

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Turijn, een vergeten parel in Noord ItaliëTurijn is, na Milaan, een van de grote steden in Noord Italië. Het wordt wel de Ďvergeten stadí genoemd, daar het door v…
Jan Bos: eerste Nederlandse wereldkampioen sprintJan Bos is een langebaanschaatser die zich heeft gespecialiseerd in de sprint. In 1998 werd hij de allereerste Nederland…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenDe 1500 meter, ook wel de schaatsmijl genoemd, is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen en staat sinds…

Venetië: La Giudecca, Burano, San Giorgio, San LazarroVenetië: La Giudecca, Burano, San Giorgio, San LazarroDe kwantiteit én kwaliteit van kerken, musea en palazzi in Venetië is onvoorstelbaar. Niet enkel in de stad zelf, maar o…
Knoxville (Tennessee, VS), wat is daar te zien?Knoxville (Tennessee, VS), wat is daar te zien?Knoxville wordt vaak beschreven als een verborgen schat. Bezoekers die hier voor de eerste keer komen zijn verrast over…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nicolorion, Flickr (CC BY-2.0)
 • .wikipedia.org/wiki/Pinerolohttp://www.italymagazine.com/featured-story/man-iron-mask-pinerolo
 • http://www.touretappe.nl/giro-2016-parcours/etappe-18-italie-route-2016/
 • http://www.touretappe.nl/giro-2016-parcours/etappe-19-italie-route-2016/
 • https://it.wikipedia.org/wiki/Cattedrale_di_San_Donato_(Pinerolo)
 • http://www.piemonteitalia.eu/en/gestoredati/dettaglio/445/architecture/2485/cattedrale-di-san-donato-pinerolo.html
 • http://www.museocavalleria.it/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fenestrelle_Fort
 • http://www.comune.pinerolo.to.it/en/pinerolo.htm
 • https://it.wikipedia.org/wiki/Basilica_di_San_Maurizio_(Pinerolo)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Italië
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wcd.php?landid=87&cid=1534117
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Palazzo_Polifunzionale_del_Ghiaccio
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Voltaire
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Dumas_père
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Man_met_het_ijzeren_masker
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Man_in_the_Iron_Mask_(1998)
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 28-05-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.