Turijn, een vergeten parel in Noord Italië

Turijn is, na Milaan, een van de grote steden in Noord Italië. Het wordt wel de ‘vergeten stad’ genoemd, daar het door veel toeristen wordt overgeslagen. De stad is echter met haar geschiedenis, vele bezienswaardigheden, oudheden en uitstekend uitgaansleven een prachtige stad om te bezoeken.

Geschiedenis

Al voor de start van onze jaartelling, ruim 2000 jaar geleden is er op de huidige locatie van de stad Turijn een nederzetting gebouwd door de Romeinse soldaten. Hoe de naam is ontstaan, daarover zijn verschillende verhalen: enerzijds zegt men dat het afstamt van Taur (of Thor), wat Celtisch is voor ‘berg’. En daarmee beweert men dus dat de naam niet direct afkomstig van de stier (toro of Taurus), wat overigens de meeste mensen denken, mede omdat het logo van de stad een stier is. Turijn is de eerste hoofdstad van, toen nog het koninkrijk Italië. De vorming van het huidige Italië is 150 jaar geleden doorgevoerd (1861). In de stad huisden de koning en koningin, die grote paleizen in het centrum van de stad lieten bouwen.

Bouwstijl

De nederzetting is niet veel na Christus uitgebreid tot een gefortificeerd militaire vesting. Men koos voor de uitbreiding van juist deze vesting, omdat het op een strategisch punt ligt tussen Rome en het op dat moment nog te belegeren Gallië (heden: Frankrijk). Je herkent ook nu nog altijd veel terug van de typische bouwstijl die men destijds hanteerde: lange, rechte en brede straten, rechthoekige kruispunten. Ook delen van de oude stadsmuren vindt je nog terug rondom het oude centrum, evenals restanten van fundamenten. Deze is men ook gaan restaureren.

Ligging

Turijn ligt in Noord West Italië in de kom van de Alpen. Het ligt in de regio Piemonte. De stad wordt aan de west- en noordzijde omgeven door de Alpen. Ten Zuiden van de stad Turijn bevinden zich de heuvels van Piemonte. Ten oosten van de stad is de Po-vlakte. Een zeer vlak landschap dat zich uitstrekt tot aan de stad Milaan ruim 150 kilometer verder. De rivier Po ontspringt in de Alpen en stroomt langs de stad Turijn en kronkelt verder naar de oostkust van Italië nabij Venetië.

Alpen en Klimaat

Binnen ruim een uur rijdt je vanuit Turijn naar Frankrijk, wat je overigens alleen kunt bereiken via de meerdere tunnels of over de bergpassen. De Alpen kun je bij helder weer vanuit de gehele stad op geringe afstand zien liggen. De hoogste berg is de Monviso met 3348 meter. De Alpen hebben een grote invloed op het klimaat in Turijn en omgeving. In de zomer kan het verzingend heet zijn in de stad omdat de bergen de wind afhouden. In de winter kan het dan ook weer extreem koud zijn, met veel sneeuw. Dichte mistbanken zijn door temperatuurverschillen veelvuldig aanwezig net buiten de stad.

FIAT

Wie aan Turijn denkt, denkt ook direct aan FIAT. Deze naam staat voor Fabbrica Italiana Automobili Torino). De door de familie Agnelli in 1899 opgerichte autofabriek heeft een heel grote invloed op de ontwikkeling van de stad in de 20e eeuw. FIAT heeft altijd voor veel werkgelegenheid voor inwoners van buiten en binnen de stad gezorgd. Het gaat niet alleen om het maken van de auto’s in de fabrieken zelf, maar ook om alle diensten die hieraan gelieerd zijn. Denk aan drukkerijen of de fabrieken die de machines maken die weer nodig zijn om de auto’s te maken. De werkgelegenheid werkte ook als magneet voor mannen uit het toch armere zuiden van Italië en heeft jarenlang voor een migratie richting het noorden gezorgd. Heel prominent aanwezig is nog altijd de oude FIAT fabriek Lingotto. Het gebouw is nog altijd bekend vanwege de testbaan voor auto’s die zich op het dak van het gebouw begeeft en welke regelmatig in (FIAT)reclames op TV wordt gebruikt. Er is ook vanuit Lingotto toegang tot een restaurant dat bovenop het voormalig FIAT gebouw staat en over de stad uitkijkt.

Eten en drinken

Italië staat bekend om haar ‘la dolce vita’. Een groot onderdeel daarvan wordt gevormd door het heerlijke eten en drinken. Elke streek heeft zo haar eigen typische gerechten en dranken. Iets waar Turijn voor velen niet bekend om staat, is het feit dat Turijn wel de hoofdstad van de chocola wordt genoemd. Al in de 17e eeuw waren er chocolatiers werkzaam in de stad. Pas ruim 200 jaar later is vanwege de hoge cocao prijzen hazelnoot toegevoegd en is de heerlijke gianduia chocola ontstaan. Wist je dat Toblerone uit de regio komt, dat de fabrieken van Ferrero en Nutella in de omgeving van Turijn zijn gevestigd? Een heerlijke chocolade drank is bicerin. Een dikke, warme chocomelk waarin je lepel nog rechtop blijft staan. De streek Piemonte staat bekend om haar wijnen als Barolo, Barbaresco en Barbera. Van de vele gerechten die op de Piemontese kaart staan is de Bagna Cauda noemenswaardig. Het is een warme dipsaus op basis van ansjovis en knoflook. Je gebruikt deze saus in combinatie met verse, rauwe groenten en/of gekookte aardappels.

Bezienswaardigheden

De Mole Antonelliana, vernoemd naar de architect Antonelli, en oorspronkelijk gebouwd als synagoge. Echter gedurende de bouw wijzigde de architect het oorspronkelijke ontwerp op meerdere fronten, tot ongenoegen van de opdrachtgever: de joodse gemeenschap in Turijn. Een van de meest drastische wijzigingen was de hoogte van de toren. De gemeenschap heeft uiteindelijk de bouw stop laten zetten en het gebouw niet geaccepteerd. Het is later afgebouwd voor de toenmalige koning Victor Emanuel II en kreeg zijn huidige vorm en hoogte (167 meter). In het gebouw huist nu het filmmuseum. Het gebouw staat op een euromunt en was opgenomen in het logo van de Olympische Winterspelen in Turijn in 2006.

Superga, een basiliek hoog bovenop de heuvels aan de zuidzijde van de stad. Vanaf deze locatie heb je een prachtig uitzicht over de stad, over de vlakte tussen de stad en de Alpen en uiteraard de bergen zelf. Het gebouw is in de 18e eeuw gebouwd als mausoleum en voor vele overleden leden van de Savoye familie. De Superga heeft in 1949 een rol gespeeld in een belangrijke gebeurtenis binnen de sportwereld: na een vriendschappelijke wedstrijd in Lissabon van AC Torino, het op dat moment misschien wel beste voetbalteam ter wereld en bekend als Il Grande Torino, vloog het team met staf en directie terug naar Turijn. In dichte mist en slecht weer vloog het vliegtuig zich te pletter tegen de heuvel net onder de basiliek. Het gehele voetbalteam kwam om, en heel Italië was in diepe rouw.

Stadswandeling van de koningen. Heb je ooit in de buitenlucht een wandeling gemaakt van vele kilometers, zonder je druk te hoeven maken over het weer? Vanuit het koninklijk paleis zijn vele galerijen door de gehele stad met elkaar verbonden waardoor men urenlang kan wandelen. De koningen hadden geen behoefte aan lopen in de regen of strengende zon. Je loopt langs de vele kleine en grote straten, de vele pleinen en langs mooie gebouwen.

Sport

Turijn is bekend van onder meer de Olympische Winterspelen in 2006. Het heeft de stad veel goed gedaan, onder meer qua infrastructuur. Nog altijd worden de sportcomplexen van de spelen gebruikt voor actieve sportbeleving. In Italië is voetbal een cultuur op zich. Turijn is de thuisstad van twee voetbalclubs. De meeste bekende is Juventus. De club speelt in de serie A en draagt de bekende zwart-witte tenues. Juventus heeft een eigen stadion: Stadio delle Alpi. Dit wordt vanaf 2010 grondig verbouwd. In de jaren van de verbouwing speelt Juventus in het voormalige Olympisch stadion midden in de stad. Dit laatstgenoemde stadion wordt eveneens gebruikt door de andere voetbalclub Torino F.C. Deze club speelt voornamelijk in de serie B. De kleuren van het tenue zijn wit en bordeaux-rood (granata).
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turijn: bekend door veel cultuur maar vooral door lijkwadeTurijn: bekend door veel cultuur maar vooral door lijkwadeTurijn is een stad in Noord-Italië met zeer veel cultuur en bezienswaardigheden en is daardoor erg in trek bij toeristen…
De Lijkwade van TurijnDe Lijkwade van Turijn wordt door een aantal geleerden, onderzoekers en theologen als echt beschouwd. De Lijkwade wordt…
Bart Veldkamp: de schaatsbelgBart Veldkamp, ook wel bekend als de schaatsbelg, is een schaatser van Nederlandse afkomst die in 1996 besloot om voor B…
Jan Bos: eerste Nederlandse wereldkampioen sprintJan Bos is een langebaanschaatser die zich heeft gespecialiseerd in de sprint. In 1998 werd hij de allereerste Nederland…

Baskenland: Gorges de Kakuetta en ander natuurschoonBaskenland: Gorges de Kakuetta en ander natuurschoonFrans Baskenland is een mooie, minder bekende streek. Er zijn wel toeristen, maar het is er niet overbevolkt als op somm…
Vakanties met een sociaal karakter: origineel en nuttig!Vakanties met een sociaal karakter: origineel en nuttig!Genoeg van de platgetreden paden voor je vakantie? Doe eens iets origineels en sociaals! Vaar mee met een tall ship en m…
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 14-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.