Vakanties met een sociaal karakter: origineel en nuttig!

Vakanties met een sociaal karakter: origineel en nuttig! Genoeg van de platgetreden paden voor je vakantie? Doe eens iets origineels en sociaals! Vaar mee met een tall ship en maak kennis met het zeemansleven en andere culturen. Of maak jezelf nuttig en ga voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Meestal hebben de organiserende instanties een heel gevarieerd aanbod, gaande van lesgeven tot het renoveren van scholen of huizen of nog het verzorgen of voeden van (exotische) dieren. Blijf je thuis en heb je toch zin in een cultuurbad? Word dan gastgezin voor een week of voor een maand. Je maakt er anderen gelukkig mee en leert zelf heel wat bij over andere gebruiken en gewoonten van je gasten. Je kan tijdens je vakantie op het strand gaan liggen, fuiven en feesten of vreemde culturen opsnuiven. Maar je kan ook je vakantie op een sociale en nuttige manier doorbrengen. Andere mensen ontmoeten, vreemde culturen opsnuiven, meer leren over andere gewoonten en gebruiken. Hiervoor kan je mee met een tall ship, kan je vrijwilligerswerk doen of kan je als gastgezin fungeren.

Vaar mee met een tall ship

De Tall ships. Je kent ze wel van de Tall Ship races die om de zoveel jaar eens voorbij komen gevaren. Reusachtige schepen uit meer dan twintig verschillende landen. Wist je dat je op sommige van deze kathedralen van de zee mee kan varen? Op sommige als crew als vrijwilliger voor een maand of meer, op andere als passagier en op andere schepen als trainee. Natuurlijk zijn deze reisjes niet gratis en moet er dikwijls een fors bedrag voor worden neergeteld om mee te mogen. De plaatsen zijn ook beperkt en natuurlijk erg gegeerd, zodanig dat je er op tijd moet aan beginnen als je meewil. In ruil krijg je een unieke ervaring, een mini-opleiding zeemanschap, schitterende momenten op zee en contacten met mensen uit heel veel verschillende landen.

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Werkkamp in Europa of verder weg

Al altijd van gedroomd om naar het buitenland te trekken? Koppel eens het nuttige aan het aangename en ga voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Dit kan zowel dichtbij als veraf. Zo kan je bijvoorbeeld al in Frankrijk aan opgravingen gaan doen of mee een oude school gaan opknappen. Of je kan voor het grote werk gaan en de stap naar Afrika, Azië of Zuid-Amerika zetten.

Onkosten en verloning

Verschillende formules zijn mogelijk, maar meestal moet je de heen-en terugreis, je vaccinaties en je reisdocumenten zelf betalen. Voor eten en logies ter plaatse wordt meestal gezorgd mits een kleine of grotere bijdrage al naar gelang de organisatie. Al naar gelang de prijs zal je ook meer of minder luxe hebben qua maaltijden en logies. Helemaal gratis is het meestal niet. Bij sommige organisaties moet je zelfs fors betalen om mee te mogen. Het geld wordt dan geïnvesteerd in de projecten ter plaatse. Betaald wordt je meestal niet, maar de ervaring die je opdoet en het contact met de vele andere nationaliteiten die deelnemen zijn onbetaalbaar en een ongelooflijke ervaring.

Duur en voorwaarden

Met sommige organisaties kan je mee voor één à twee weken, bij anderen moet je voor drie of zes maanden mee. Voor sommige projecten moet je eerst een opleiding in eigen land volgen, voor andere krijg je begeleiding ter plaatse. Soms kan je ook vrijwilligerswerk doen in een sector die bij je studies aanleunt. Opgravingen, natuurbehoud, lesgeven, voor dieren zorgen of koken voor grote groepen bijvoorbeeld. Er zit echt voor elk wat wils tussen en het is echt leuk om te doen.

Organisaties

Interesse? Neem eens een kijkje op www.projects-abroad.nl. Hier vind je een overzicht van de landen waar je naartoe kan, wat je er kan doen, hoe lang je kan blijven en hoeveel het kost per land en per project. Je kan er ook verhalen lezen van vrijwilligers. Een heel overzichtelijke en informatieve website. Zij werken met mensen vanaf 16 jaar. Ook op www.vrijwillerswerk-buitenland.com vind je heel wat informatie en verhalen. Prijzen vind je er niet. Zij zijn gespecialiseerd in vrijwilligerswerk in Azië en bij hen moet je minstens 17 zijn om mee te mogen. Goedkopere werkkampen vind je bijvoorbeeld op www.sim.nl. Ook hier projecten in natuurbehoud, kampen voor kinderen, lesgeven, etc. in Azië, Zuid- en Noord Amerika en Afrika. Maar ook dichterbij hebben ze een aantal projecten. In België kan je terecht op www.viavzw.be. Ook zij hebben heel wat projecten in binnen-en buitenland. Voor sommige projecten kan je zelfs met het hele gezin aan de slag. Zin gekregen? Surf op het net en ondek wat er allemaal gevraagd en aangeboden wordt! Lees de ervaringen en verhalen en wordt helemaal enthousiast. Meestal speelt leeftijd geen rol, zodanig dat ook "oudere" mensen aan een project kunnen meewerken. Ervaring en enthousiasme zijn belangrijker!

Thuisblijvers: gastgezin Schoten of Tchernobyl

Je blijft thuis maar hebt toch zin in iets nieuws en om met andere culturen in contact te komen? Ook dat kan. Word gastgezin voor een week, een maand of een paar maanden.

Volksdansfestival Schoten

In het Belgische plaatsje Schoten is er elk jaar een internationaal volksdansfestival en worden er telkens gastgezinnen in de buurt gezocht voor de deelnemers. Deze komen uit de meest afgelegen plaatsen. Goed voor een boeiende uitwisseling van gedachten en gebruiken. Voor info kan je terecht op www.helloschoten.be.

Tsjernobyl

Woon je niet om of rond Schoten? Dan kan je een kindje uit de buurt van Tsjernobyl voor één maand laten genieten van de Belgische of Nederlandse cultuur, van gezond eten en van de frisse lucht. Meer info vind je op www.tchernobylkindtegast.nl of op www.vht.pbc.be. Zij leggen je haarfijn uit wie gastgezin kan worden en wat van je verwacht wordt. Op die manier hebben je eigen kinderen een vakantievriendje, leert het kind uit Tsjernobyl onze cultuur en gewoonten kennen, leert het kind een woordje Nederlands en het gezin een woordje Russisch en doet het kind uit Tsjernobyl genoeg energie op om de komende elf maanden zonder kleerscheuren door te komen. Een leuk initiatief, waarbij beide partijen winnen en leren.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Shabab Oman II: opvolger van het tall ship Shabab OmanDe Shabab Oman II: opvolger van het tall ship Shabab OmanDe Shabab Oman II is de opvolger van het tall ship Shabab Oman. Dit tall ship dat onder Omaanse vlag vaart, werd in het…
De Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasseDe Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasseDe Pelican of London werd gebouwd in 1946 in Frankrijk. Oorspronkelijk was het een vissersboot die onder de naam Pelican…
De USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwachtDe USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwachtDe USCGC Eagle is een Tall Ship dat wordt gebruikt als opleidingsschip door de Amerikaanse kustwacht. Cadetten maken cru…
De Cisne Branco: een Braziliaans opleidingsschipDe Cisne Branco: een Braziliaans opleidingsschipDe Cisne Branco (witte zwaan) is een Braziliaans opleidingsschip. De naam is afkomstig uit het lijflied van de Braziliaa…

Turijn, een vergeten parel in Noord ItaliëTurijn is, na Milaan, een van de grote steden in Noord Italië. Het wordt wel de ‘vergeten stad’ genoemd, daar het door v…
Psychologische en spirituele vakantiewensen: onderzoek KuoniPsychologische en spirituele vakantiewensen: onderzoek KuoniWat willen we op vakantie? Een psychologische én zelfs een tikje spirituele invalshoek bij een internationaal onderzoek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.projects-abroad.nl
  • www.vrijwilligerswerk-buitenland.com
  • www.sim.nl
  • www.viavzw.be
  • www.tchernobylkindtegast.nl
  • www.helloschoten.be
  • www.vht.pbc.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.