Denemarken; op vakantie in Aarhus (Århus)

Denemarken; op vakantie in Aarhus (Århus) Aarhus is na Kopenhagen de grootste stad in Denemarken en is zeker een bezoek waard. Er zijn veel bezienswaardigheden, waaronder ARoS Kunstmuseum en Den Gamle By (één van de grootste openluchtmusea van Europa), maar Aarhus heeft ook haar eigen Tivoli en eind augustus/begin september vindt elk jaar het Aarhusfestival plaats.

ARoS Kunstmuseum

ARos Kunstmuseum is een geweldig Kunstmuseum met een vaste collectie en wisselende (internationale) tentoonstellingen. De architectuur van het gebouw is prachtig (hier is ook van te genieten als je er doorheen loopt of alleen een kop koffie komt drinken in het restaurant). Hét kunstwerk van AroS Kunstmuseum is ‘Boy’ van de Australische kunstenaar Ron Mueck. Deze hurkende ‘jongen’ is maar liefst 5 meter hoog en (bijna) levensecht. De verkleuring van de nagels, de wervels in de gebogen rug, de kleurschakeringen van de huid met de aders die er soms licht doorheen schijnen. De beeld is echt een meesterwerk.

Den Gamle By

Begin 1900 werd er gesaneerd in het centrum van Aarhus. Eén van de mooiste oude panden (een in 1700 gebouwde burgemeesterswoning) werd naar de rand van de stad gebracht. Samen met andere weggesaneerde panden uit met name Aarhus en Aalborg vormde deze woning de start van het openluchtmuseum dat in 1911 werd geopend. Het is één van de grootste openluchtmusea in Europa en geeft een goed beeld van een handelsstad uit de 17e eeuw. Er zijn rondleidingen, maar je kan ook zelf rondlopen. In sommige panden zijn kleine musea ondergebracht zoals het klokkenmuseum en een verzameling naaimachines.

Aarhusfestival

Eind augustus/begin september is in Aarhus het jaarlijkse Aarhusfestival met culturele activiteiten voor jong en oud. Er zijn gratis optredens te zien, maar voor een aantal voorstellingen moet ook betaald worden. De hele stad bruist en er heerst een vriendelijke, energieke sfeer. Heerlijk om doorheen te lopen en af en toe van een voorstelling te genieten. Kijk op de website voor meer informatie en de exacte data.

Aarhus Tivoli (Tivoli Friheden)

In Aarhus is ook het pretpark Tivoli te vinden, hoewel deze een stuk kleiner is dan het park in Kopenhagen. Er zijn achtbanen, vele attracties en restaurants te vinden.

Leg og Tøj (legowinkel)

Leg og Tøj is een winkel met alleen maar LEGO. LEGO en duplo pakketten, LEGO kleding en andere LEGO spullen. En je kan er losse LEGO steentjes kopen per kilo. Leg og Tøj is te vinden aan de M.P. Bruuns Gade nummer 15.

Århus camping

Århus camping ligt in Lisbjerg, 8,6 kilometer van Aarhus. Er stopt een bus voor de deur, maar de afstand naar Aarhus is ook prima te fietsen, mits je een fiets met versnellingen hebt (zoals de naam al zegt ligt Lisbjerg op een ‘berg’ en ook op de weg naar en van Aarhus liggen nog een paar flinke heuvels). De eigenaars zijn vriendelijk, er is een klein winkeltje en de grote tentplaatsen liggen in een soort bos met veel privacy. Voor de kinderen is er een reuze glijbaan, een springkussen, speeltuin en een (in de zomer) verwarmd zwembad. Het hele toiletgebouw heeft vloerverwarming. Een ideale camping met één groot nadeel. De vuilverwerkingsfabriek staat aan de overzijde van de weg en dat ruik je als de wind richting camping staat.

Aarhus Pass

Aarhus Pass geeft gratis toegang tot het openbaar vervoer en de meeste musea. De kaart is te koop voor 1 of 2 dagen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vejle, een stad vol met variatiesWie aan Denemarken denkt, denkt automatisch aan Kopenhagen. Maar naast het bekende en bruisende Kopenhagen zijn er meerd…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…

Stedentrip Berlijn: Interessante bezienswaardighedenStedentrip Berlijn: Interessante bezienswaardighedenVoor liefhebbers van een stedentrip is de stad Berlijn zeker een aanrader. De Duitse stad is enorm veelomvattend en er v…
Hangzhou - Hemel op AardeHangzhou - Hemel op AardeHangzhou is de hoofdstad van de Chinese provincie Zhejiang. Niet heel bekend in Europa, staat het onder Chinezen echter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Torben7400, Pixabay
  • Aarhus Miniguide Visit Aarhus 2010
  • ARos Floor Guide
  • Hoogendoorn, H./Pausanias tekstbureau (2011), Denemarken, ANWB bv, Den Haag
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 31-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.