Denemarken; Møns Klint op het eiland Møn

Denemarken; Møns Klint op het eiland Møn Møns Klint (de witte kliffen bij de blauwe zee) op het eiland Møn is één van de mooiste plekken in Denemarken. Een prachtig stukje natuur waar een interessant bezoekerscentrum (Geocentrum Møns Klint) bij is gebouwd. Daarnaast zijn er op het eiland Møn andere leuke plekken om te bezoeken en het strand is nooit ver weg.

Møns Klint

Deze prachtige krijtrotsen die loodrecht langs de blauwe zee lopen moet je gezien hebben als je het eiland Møn bezoekt. Mocht je langs het strand gaan wandelen wees je er dan van bewust dat er regelmatig stukken klif naar beneden komen (meestal in de winter en in het voorjaar). Dit is ook te zien aan de enorme boomstronken die langs het strand liggen en waar je overheen moet klimmen.

Geocentrum Møns Klint

In dit museum is veel te zien en te beleven. Je kunt er onder andere bergen tillen en door een gletsjer uit de ijstijd lopen. Er is een spannende film over dinosaurussen te zien en in de speciale tentoonstellingsruimte staat een 12 meter lange interactieve mozzasaurus. Onder leiding van een gids kan je ook deelnemen aan één van de georganiseerde activiteiten zoals fossielen zoeken.

Stege

Stege is de hoofdstad van het eiland Møn. Dit stadje heeft nog een stadspoort welke te zien en te gebruiken is als je Stege binnenkomt vanuit het oosten. De winkelstraat met zijn hobbelige keitjes ziet er gezellig uit en er zijn meerdere gelegenheden waar iets gegeten en gedronken kan worden.Ten noordoosten van Stege ligt een klein bos waar een pad van 2,4 km lengte is aangelegd met beweeg- en speelmogelijkheden voor jong en oud.

Møns Museum

In Møns Museum in Stege is informatie te vinden over de geschiedenis van Stege en het eiland Møn. Hier wordt onder andere uitgelegd waarom de oostkust van Møn (de steile krijtrotsen) zo anders is dan de rest van het eiland en de eilanden in de buurt (Falster en Lolland).

Park Liselund

Een fraai park waar een klein kasteeltje, een Chinees theehuis, een Noors huis en een chalet (is het restaurant) staan. Het park is vrij toegankelijk en vanaf hier is het ook mogelijk om naar Møns Klint te wandelen.

IJsboerderij ‘Møn Is’

Waanzinnig lekker ijs wordt hier verkocht. Je kunt zien hoe de koeien worden gemolken en de pasgeboren kalfjes bewonderen.
Adres: Hovgardsvej 4, Stege (de route naar de boerderij is goed aangegeven vanaf de hoofdweg van Stege naar Møn Klint).

Naar het strand op Møn

De kust is altijd dichtbij op het eiland Møn, de stranden zijn echter zeer divers, van witte krijtstranden tot kiezelstenen. Bij Møns Klint zijn de mooiste stranden te vinden. Met krijtwitte rotsen op de achtergrond en mooie blauwe water waan je je in een andere wereld. In de ondiepe stukken water zijn garnaaltjes te vinden en piepkleine mosseltjes. Op het strand zelf vind je misschien wel een fossiel.

Camping Møns Klint

Vanaf deze prettige camping achter de kliffen is het mogelijk om lopend zowel bovenover door het bos, als onderlangs het strand naar Møns Klint te lopen. In het hoogseizoen worden er dagelijks activiteiten voor kinderen georganiseerd. Er is een winkeltje en een restaurant en de sanitaire voorzieningen zijn prima.

Keldby Camping

Eenvoudige camping op 5 kilometer van Stege. De camping heeft geen ruimte waar je binnen kunt eten of verblijven. De toiletten zijn krap (komt niet vaak voor in Denemarken), net als de keuken. De standaardkampeerhutten hebben geen water. Er is een klein winkeltje waar brood voor de volgende dag bestelt kan worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Denemarken en DuitslandMooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Denemarken en DuitslandIn het Duitse Mecklenburg-Vorpommeren ligt het schiereiland Rügen. Dit eiland heeft prachtige witte krijtrotsen. De beke…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Olympus Mons: De grootste vulkaan in het zonnestelselOlympus Mons: De grootste vulkaan in het zonnestelselOlympus Mons is de grootste berg in ons zonnestelsel en is meer dan twee keer zo hoog als de Mount Everest. Het was in h…
Hoogste bergtop in ons zonnestelsel: Olympus MonsWist je dat de hoogst bekende bergtop in ons zonnestelsel op de planeet Mars ligt? Dit punt is ongeveer drie keer zo hoo…

Wat is er allemaal te doen in de Turkse badplaats MarmarisMarmaris is een toeristische badplaats in aan de Lycische Kust in Turkije. Marmaris staat vooral bekend om de zon, het s…
Vakantie in kampeerhutten in Denemarken; paklijsttipsVakantie in kampeerhutten in Denemarken; paklijsttipsOp bijna elke camping in Denemarken zijn kampeerhutten te vinden. Eenvoudig ingerichte huisjes met minimaal 4 bedden, ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Funki50, Pixabay
  • Folder ‘Denemarken 2008’ van Trojel Turistmarketing
  • Møn 2008 door Sigurd Bo Bojesen, Forlaget Askeby, Askeby
  • Møn Turistguide 2013 door MB Reklame v/Britta Andersen
  • Hoogendoorn, H./Pausanias tekstbureau (2011), Denemarken, ANWB bv, Den Haag
  • Folder ‘Møns Klint en Klintholm’ Nature trails No. 53E
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 31-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.