Praag, Tsjechië: de Gouden Stad

Praag, Tsjechië: de Gouden Stad De Gouden stad, zo wordt Praag ook wel eens genoemd. Sinds 2008 is deze stad in de top vijf binnengekomen van mooiste Europese steden. Het historische museum is zelfs toegevoegd op de lijst van UNESCO en biedt veel diversiteit op het gebied van musea, theaters, kerken en culinaire eetgelegenheden. Praag is een stad die het Oostblok introduceert aan het westen en zuiden van Europa. Praag is in de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd door Duitsland, in tegenstelling tot andere steden in Oost-Europa. Moderne gebouwen zijn dan ook haast niet te vinden in Praag.
Bron: RichardLey, PixabayBron: RichardLey, Pixabay

Geschiedenis

De geschiedenis van Praha beslaat een periode van ruim 1100 jaar, waarin de stad uitgroeide van een kleine nederzetting tot wat het nu is: Hoofdstad van Tsjechië. Praag ligt op een gebied dat al sinds 200 v. Chr. bewoond werd. Sinds die tijd heeft Praag verschillende tijden meegemaakt, zoals de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

In oktober 1918 werd Praag uitgeroepen als hoofdstad. De reden hiervoor was de uitgeroepen zelfstandigheid van Tsjecho-Slowakije. In 1992 werden buitenwijken en voorsteden samengevoegd waardoor Groot Praag ontstond
In de Tweede Wereldoorlog is Praag gespaard gebleven van bombardementen. Het verlies dat zij hadden waren voornamelijk de honderdduizenden joden die uit Tsjechië vervoert werden naar o.a. Auschwitz

Nadat in 1989 de Berlijnse Muur was gevallen, kwam er een einde aan de communistische invloeden. Hier wist Praag goed van te profiteren wat een grote economische groei tot gevolg had. Uiteindelijk werd Tsjecho-Slowakije in Tsjechië en Slowakije. Hierdoor werd in 1993 Praag de hoofdstad van de Tsjechische Republiek

In het jaar 2002 kende Praag een ramp. Samen met grote delen van Midden-Europa werd Praag getroffen door overstromingen. Lange tijd bleef de Moldau maar buiten haar oevers treden. Het metronetwerk ondervond ernstige hinder door het hoogwater.
Een soortgelijke overstroming vond plaats in juni 2013. Omdat het rond die tijd juist droog hoort te zijn, was iedereen verrast door de overstromingen. Niet alleen Praag had last van overstromingen. Ook in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en de rest van Tsjechië kampte met wateroverlast. In Duitsland werd zelfs het leger ingezet om dorpen te evacueren. In Nederland stegen de rivieren als de Maas, Rijn en Ijssel ongeveer anderhalve meter.

Op 2 juni 2013 werd een ziekenhuis ontruimd. Door het instorten van enkele gebouwen aan de oever kwamen tien mensen om het leven. Zij zijn waarschijnlijk door de stroming onder water terecht gekomen en mee gespoeld door de sterke stroming.

In de avond van 3 juni bereikt het water een hoogte van 10,95 meter. Daarmee staat de rivier de Donau op zijn hoogste punt ooit gemeten. Dezelfde dag stonden ook enkele metrostations onder water en sommige laaggelegen bruggen lagen volledig onder water. Huizen aan de oevers werden geëvacueerd.

Als de rivier een hoogte bereikt van 12,30 meter zal het historische centrum onder water komen te staan. Deze hoogte wordt in de avond van 5 juni bereikt als het water met dit tempo blijft stijgen. Om deze reden worden betonnen en metalen platen geplaatst om een soort muur te bouwen om het oude stadscentrum.

In hetzelfde jaar, 29 april 2013, deed zich een explosie voor in vlakbij het Nationale Theater. Dit gebeurde vlak na de aanslagen van Boston. Gedacht werd dat het hier ook om een aanslag ging, maar een gaslek was de oorzaak. Er raakten 36 mensen lichtgewond, twee zwaargewond en twee verkeerden in kritieke toestand. Niemand kwam om het leven.

Bron: Jakub Hruska, PixabayBron: Jakub Hruska, Pixabay

Bezienswaardigheden in Praag

Er zijn maar weinig steden in Europa die zoveel te bieden hebben op het gebied van musea, theaters en andere bezienswaardigheden. Qua cultuur is het dus inderdaad De Gouden Stad. Hieronder staan een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Praag die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

 • Burcht van Praag. De burcht van Praag is met uitstek één van de mooist gelegen burcht in de wereld. De burcht staat op een heuvel die strak tegen de oever van de rivier Moldau ligt. 's Avonds, wanneer de burcht opgelicht wordt en de bruggen verlicht worden lijkt het alsof je in een sprookjesland terecht bent gekomen. Er is meer dan 600 jaar aan de burcht gewerkt. De drie torens van ruim 99 meter hoog zijn kenmerkend voor de burcht. Het interieur is schitterend. Geen woorden kunnen de robijnen versiering beschrijven. Dit is iets wat je zelf moet ervaren.
 • Karelsbrug. De Karelsbrug is een beroemde brug die de Oude Stad met de modernere wijk Malà Strana verbindt. De brug wordt gekenmerkt door de twee torens die aan het begin en het eind van de brug staan. Daarnaast staan er 30 standbeelden, de meeste in Barokstijl en gemaakt in de zestiende eeuw. De 516 meter lange brug was de eerste brug van Praag
 • Oude stadsplein. Op dit oude plein, waar vroeger het handelscentrum van Praag plaats vond, zijn nu vele terrasjes en restaurantjes te vinden die het lekkerste eten uit Praag serveren. Maar naast dat bevinden zich enkele van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Praag. De beroemde Astronomische Klok is daar één van. Deze klok geeft weer wat voor maand het is, wat voor dag en hoe laat het is. Daarnaast is te zien op welke plek de zon en de maan zich bevinden. Elk uur dat de klok slaat gaan twee kleine deuren open en komt Jezus tevoorschijn mij zijn twaalf apostelen. Naast deze wereldberoemde klok is een bezoek aan het Oude Raadshuis ook de moeite waard. Dit Raadshuis wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke spitse torens.
 • Sint-Nicolaaskerk. Aan het Kleine Zijdeplein staat één van de drie Nicooskerken, maar deze is wel de mooiste. De kerk staat bekend om haar adembenemende interieur. Jan Lukáš Kracker schilderde in 1703 het grootste fresco van Europa op het plafond.
 • Joodse Stadswijk. Joden vestigden zich al sinds de eind van achtste eeuw zich in Praag. Zij werden in de dertiende eeuw gedwongen zich te verplaatsen naar de wijk die toen bekend werd als de Joodse getto. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd meer dan 95% van de Joden naar concentratiekampen gebracht. Hierdoor was de wijk bijna tien jaar lang onbewoond. De reden om de wijk te bezoeken zijn de vele synagogen. Één van de oudste synagoog van Europa, de Staronová synagoga, dateert uit de dertiende eeuw. Deze synagoge is een gedenkplaats voor de ruim 23.000 Praagse joden die zijn omgekomen tijdens de holocaust.
 • Petřínheuvel. Deze heuvel ligt in het westen van Praag. De heuvel is ongeveer 250 meter hoog. Op de heuvel staat een replica van de Eiffeltoren. Om hier te komen kan men met de kabelbaan gaan, of te voet de steile route beklimmen. De top van de toren kan alleen bereikt worden door de 229 treden te beklimmen. Maar dit is zeker de moeite waard, aangezien heel Praag te zien is vanuit deze uitkijktoren.

Al deze bezienswaardigheden zijn te bezoeken voor nog geen zestig kronen.

Klimaat

Praag kent een bijzonder klimaat: overgangsklimaat van zee- naar landklimaat. Hierdoor kunnen winters ijzig koud zijn en de zomers vrij mild en zacht. De gemiddelde temperatuur in juli ligt rond de 25 graden. Dertig graden wordt alleen gehaald in de maand augustus, maar zelfs dan is dit bijzonder. De beste tijd om Praag te bezoeken is in april en mei.

Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer in Praag is goed aanwezig. Je kunt gebruik maken van één van de drie metrolijnen of van een goed georganiseerd bus- en tramnetwerk. Het grote voordeel van dit netwerk is dat ook in de nacht de bussen en trams om het half uur blijven rijden. Een drie dagen kaart kost €13,50. Een dagkaart of avondkaart kost nog geen €1,50.

Eten en drinken

Veel toeristen gaan meestal eten op de verleidelijke toeristische plaatsen en wijkjes. Dit is zonde, want de beste restaurants zijn toch echt buiten de populaire wijken te vinden.

Over het algemeen is de Tsjechische keuken vet, zout en suikerrijk. Dit neemt niet weg dat het één van de lekkerste keuken is die Europa kent. Enkele typerende Tsjechische gerechten staan hieronder beschreven.
 • vepřová pečeně s knedlíky a se zelím. Dit is varkensvlees, zuurkool en klein gekneden deegballetjes
 • Vepřové kolínko. Varkenspoot
 • Svíčková na smetaně. Gemarineerde rosbief met cranberries en zelfgemaakte zure room

Naast deze gerechten zijn ze in Tsjechië meesters is het bereiden van eend. Sla dit gerecht niet over bij een bezoek aan Praag.

Algemene informatie

Officiële naam: Praha
Land: Tsjechië
Continent: Europa
Oppervlakte: 496 km²
Inwoneraantal: 1.198.094 inwoners (2011)
Regeringsvorm: Republiek
Vliegduur: circa 1,5 uur

Taal

Tsjechisch is de officiële taal in Tsjechië. De tweede taal is West-Slavisch. Deze taal wordt vrijwel alleen nog in Tsjechië gesproken. Deze taal is de oudste in Europa en stamt af van Duits en Latijn. Menig inwoner van Praag spreekt naast zijn moedertaal Duits of Engels.

Reisdocumenten

Je dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Geld

In Tsjechië wordt betaald met Kronen. Dit is een redelijk stabiele en sterke munt. Meestal ligt de wisselkoers op €1,00 = 25 Tsjechische Kronen.

Tijdverschil

Er is geen tijdsverschil. De winter- en zomertijd vallen ook tegelijk.

Elektriciteit

De meeste Nederlandse stekkers passen zonder probleem in de stopcontacten die ze in Praag hebben.

Hulpdiensten

Mocht er in geval van nood hulp nodig zijn van politie, brandweer en/of ambulance dan kan er gebruik gemaakt worden van hetzelfde alarmnummer als in Nederland: 112

Telefonie

Het kiesnummer voor Tsjechië is 00420. Het kiesnummer voor Nederland vanuit Praag/Tsjechië is 0031.

Bron: USA Reiseblogger, PixabayBron: USA Reiseblogger, Pixabay

Handig om te weten

 • Leidingwater kan zonder risico gedronken worden. Wel kan er een bijsmaak aan zitten
 • De meeste musea zijn op maandag gesloten. Sommigen zijn in de wintermaanden zelfs helemaal gesloten
 • Bij een bezoek aan Praag valt waarschijnlijk op hoe schoon de straten zijn. Geen peuk te vinden, geen vastgeplakte kauwgum, geen hondendrollen of blikjes op de grond. Door het opkomende toerisme heeft Praag de boetes van het op de grond gooien van afval flink verhoogd. Een peuk op de grond gooien kan al snel €300,00 kosten.
 • Niet overal mag je fotograferen.
 • Veel horecagelegenheden geven je automatisch een grote frisdrank. Als je dus cola besteld krijg je vaak meteen de grootste maat en dus ook de duurste. Geef aan als je een medium of small wilt
 • Zakkenrollers slaan toe wanneer honderden toeristen naar de twaalf apostelen staan te kijken bij de Astronomische Klok
 • Een fooi van tien procent in restaurants is normaal
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Praag: Terecht 'De Gouden Stad'Het schilderachtige Praag, ook wel 'de Gouden Stad' genoemd, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is niet zo v…
De Karelsbrug in Praag: geschiedenis en ontwerpDe Karelsbrug is de bekendste brug van heel Praag en Tsjechië. Deze brug was de eerste verbinding tussen de twee Praagse…
Praag: kerstmarkten en cultuurHoewel je bij kerstmarkten altijd direct aan Duitsland denkt, zijn er ook andere mogelijkheden, zoals Praag. Weliswaar n…

Waterstad VenetiëWaterstad VenetiëWaar men in normale steden over straat loopt, vaart men in Venetië over de straten. Een kleine stad met 310.000 inwoners…
Istanbul: 5 originele bezienswaardighedenDe Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi paleis en de Galatabrug had u uiteraard zelf al op uw lijstje met "te bezoeken b…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.