Istanbul: 5 originele bezienswaardigheden
De Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi paleis en de Galatabrug had u uiteraard zelf al op uw lijstje met "te bezoeken bezienswaardigheden" staan. In dit artikel wil ik u echter wijzen op een aantal bijzondere bezienswaardigheden die helaas door velen worden overgeslagen bij een bezoek aan Istanbul.
Hasircilar Cadessi
De Hasircilar Cadessi, het verlengde ervan en zijn zijstraatjes zijn allemaal fantastische straatjes om doorheen te struinen. De straat begint direct na de westelijke uitgang van de "kruidenbazaar" maar is vele malen minder toeristisch. Zeker als u iets verder van de kruidenbazaar vandaan loopt komt u de meest gekke speciaalzaken tegen. Denkt u bijvoorbeeld aan zaken met alleen weegschalen, alleen touw en kabels, alleen koffers, alleen theeglazen...allemaal superspeciaalzaakjes gevestigd in ruimtes van enkele vierkante meters. U vindt er ook een duidelijke ordening aan winkels... per product ziet u vaak een aantal winkels naast elkaar.
Hoewel Istanbul natuurlijk ook zijn grote warenhuizen kent lijkt het straatje nog weinig aan klandizie te hebben verloren. Het is er vaak zeer druk aan lokale bevolking. De vele onderhandelende mensen, theebezorgers, mensen die sjouwen met enorme bepakkingen, bijzondere koopwaar die uitgestald is, zorgen ervoor dat u niet eens iets hoeft te kopen om te kunnen genieten van deze straat. Let wel op: u kunt vaak niet veel anders dan meebewegen met de massa mensen. Voor een haastig bezoek is de straat niet geschikt!
Een oase van rust vindt u bij de Rüstem Pasha Moskee. Deze goed verstopte Moskee met prachtig fleurig plein vormt een groot contrast met de drukke Hasircilar Cadesi en is te bereiken via een paar overdekte en onopvallende trappen ter hoogte van de punt waar de Hasircilar Cadessi overgaat in de Kutucular Cadessi. Makkelijker is het om gewoon naar boven te kijken totdat u de minaret ziet van de Moskee. U bent dan nooit ver van de trappen verwijderd...
De "kleine Hagia Sophia"
De "Küçuk Ayasofya Cami" is de voormalige Kerk van de Heiligen Sergius en Bacchus welke later is omgebouwd tot Moskee. Naar verluid stond deze kerk model voor de huidige Hagia Sofia. Deze rustige Moskee lijkt inderdaad sterk op de Hagia Sophia, is een stuk kleiner en intiemer, maar prachtig om te zien! Doordat hier nauwelijks toeristen komen kan het u zomaar gebeuren ontvangen te worden door trotse Moskeebezoekers die u wijzen op de mooie onderdelen van de Moskee.
Voor de Moskee bevindt zich een mooie tuin waar u tussen kippen en konijnen een rustig glaasje thee kunt drinken. Niet zelden wordt er in de straat naast de Moskee allerlei handelswaar aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan hopen schapenwol, uitgestald op dekens of een kar vol oude televisies.
De "kleine Hagia Sophia" is makkelijk te bereiken vanaf de Blauwe Moskee. U loopt eenvoudigweg de "Arasta Bazaar" achter de Blauwe Moskee door en vervolgd dan rechtdoor uw weg naar beneden via de "Küçuk Ayasofya Cadessi." U loopt dan via leuke winkeltjes een eettentjes in vijf minuten naar de "Kleine Hagia Sophia".
Eyüp-Sultan Moskee en Pierre Loti café
De Eyüp-Sultan Moskee, gelegen bij de laatste halte van de veerboot over de Gouden Hoorn, is de heiligste plaats van Istanbul. De Eyüp-Sultan Moskee is gebouwd naast het graf van Ayyub al-Ansari. Ayyub al-Ansari was een vaandeldrager van de profeet Mohammed welke in 678 om het leven kwam bij de eerste belegering van Constantinopel.
Om het graf van Ayyub al-Ansari bevindt zich nu een prachtig versierd mausoleum. Dit mausoleum behoort tot de heiligste plaatsen van de Islam en trekt daardoor veel pelgrims aan. Ook ziet u hier regelmatig jongetjes gekleed als prinsen die een bezoek brengen aan deze Moskee voorafgaand aan hun besnijdenis.
Het complex van de Moskee is omgeven door vele religieuze winkeltjes, een imposant plein met mooie fontein en veel eettentjes. Tevens bevinden zich rondom het complex en de nabijgelegen heuvel enorm veel graven. Veel moslims willen dichtbij de vaandeldrager van de Profeet begraven liggen omdat zij geloven dat hij over hen zal waken. U kunt de graven al ver van te voren zien vanaf de gouden hoorn als een witte gloed over de heuvel. In eerste instantie lijkt de witte gloed uit "rots" te bestaan, het zijn echter allemaal grafzerken.
Het is erg de moeite waard om vanaf de Eyüp-Sultan Moskee tussen de graven door naar boven te lopen richting het Pierre Loti-café. Dit prachtige cafeetje, waar u echt even binnen moet kijken, ligt op de plaats waar de Franse schrijver en officier Pierre Loti regelmatig schijnt te zijn geweest op zoek naar inspiratie voor zijn bestseller "Aziyadé." Vanaf deze plaats heeft u dan ook een prachtig uitzicht over Istanbul en de Gouden Hoorn. Mocht u liever niet de hele klim te voet doen dan kunt u ook gebruik maken van de bijbehorende kabelbaan. U gebruikt hiervoor dezelfde kaart/muntjes als voor het openbaar vervoer.
Het Pera Palace hotel
De groten der aarde lieten zich na een reis met de befaamde Oriënt Express per draagbaar naar dit hotel brengen. Grote namen zoals, Ernest Hemingway, Agatha Christie, Koning Edward VIII, Sarah Bernhardt, Greta Garbo, Alfred Hitchcock en natuurlijk Ataturk hebben er overnacht of zelfs een eigen kamer gehad. Dit prachtige hotel kent een adembenemend mooi interieur in art nouveau gemengd met oosterse stijl dat u vrij kunt bezichtigen. Laat u zich niet afschrikken door de chique portiers en statige ingang, u ben van harte welkom om eens rond te kijken!
Behalve de indrukwekkende ruimtes op de begane grond kunt u ook de eerste lift van Turkije bewonderen, gemaakt van gietijzer en bekleed met mahoniehout. Ook kunt u de originele draagbaar waarop gasten van de Oriënt Express werden vervoerd en de museumkamer van Ataturk aanschouwen. Een kopje koffie in de op de begane grond gelegen "Patisserie de Pera" is niet extreem duur maar wordt u met een overdaad aan klasse en beleefdheid aangeboden. De pen die u krijgt bij de rekening mag u meenemen als souvenirtje.
Het Pera Palace hotel ligt slechts op twee minuutjes lopen vanaf de beroemde winkelstraat "Istiklal Cadessi." Neem vanaf deze winkelstraat één van de zijstraten tegenover de "Santa Maria Kerk" totdat u de Mesrutiyet Cadessi kruist. In deze straat vind u het Pera Palace Hotel.
Een boottocht naar Büyükada
Hoewel de prinseneilanden, waarvan Büyükada de grootste is, al enige bekendheid genieten, besluiten toch relatief weinig buitenlandse toeristen een boottochtje naar deze eilanden te maken. Toch is alleen al de tocht naar Büyükada de moeite waard. U kunt bij "Kabatas" opstappen om voor enkele lira met de reguliere IDO-ferrie naar de Büyükada te varen (pas op voor de dure commerciële aanbieders!). Tijdens de ongeveer 90 minuten durende boottocht passeert u enorme zeeschepen, ziet u hoe uitgestrekt Istanbul is, wordt u gevolgd door meeuwen, heeft u grote kans dolfijnen te zien en passeert u de andere mooie prinseneilanden met hun pittoreske dorpjes en aanlegsteigers. Ook kunt u, binnen of buiten, een eenvoudig hapje eten en van een drankje genieten.
Alle prinseneilanden zijn autovrij. U kunt er zich laten vervoeren per koets, een fiets huren of gewoon wandelen. Op Büyükada kunt u de koetsen als een soort "taxi" gebruiken. De lijst met tarieven hangt in de koets. Ook kunt u kiezen voor een korte- of lange rondrit over het eiland. Mooie bezienswaardigheden op Büyükada zijn de prachtige houten villa's en een schitterend mediterraan bos. Ook vind u er het Sint-Jorisklooster vanaf waar u, onder het genot van een hapje en drankje, van een prachtig uitzicht kunt genieten over de eilanden. Het dorpje, met één plein, één klokkentoren, en één winkelstraatje is leuk om doorheen te slenteren, evenals de boulevard. Langs de boulevard zijn veel restaurantjes waar u vanaf het terras kunt aanschouwen hoe de bevoorrading van het eiland plaatsvind. Vele bootjes met goederen, paarden, ezels, mensen, varen af en aan.
Het plezier dat u aan de prinseneilanden beleeft is wel seizoensgebonden. In de zomer kan het er erg druk zijn, terwijl de eilanden in de winter een uitgestorven indruk maken.
© 2013 - 2024 Mvoetensen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…