Stedentrip New York, wat moet je gezien en gedaan hebben?

Stedentrip New York, wat moet je gezien en gedaan hebben? Iedereen kent de stad New York wel. New York is een populaire stad die ook veel voorkomt in films en series. Het is ook zeker een aanrader om een keer een stedentrip te boeken naar New York. Er is heel veel te doen en te zien en natuurlijk kun je er ook goed winkelen. Lees snel verder voor meer informatie.

Algemeen

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten en behoort ook tot aan de top van de belangrijkste wereldsteden. New York heeft zo'n 9,5 miljoen inwoners. Veel monumenten en wijken van New York zijn bekend over de hele wereld en vaak zijn ze ook nog het symbool van de VS. Ook is New York bekend om haar hoge wolkenkrabbers. De laatste jaren blijft New York groeien, steeds meer mensen willen in New York wonen en veel mensen beginnen ook een eigen bedrijf in de stad. New York heeft vijf stadsdistricten; The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.


The Bronx

The Bronx is vooral bekend op het gebied van rap en hiphop. The Bronx vind je in het noordelijkste deel van New York en heeft het grootste huisvestingsproject van een woningbouwvereniging in de VS. De criminaliteit is erg hoog in The Bronx en als toerist kun je dit maar beter links laten liggen.

Brooklyn

In Brooklyn wonen de meeste inwoners die New York kent. Brooklyn heeft ook zijn eigen strand bij Coney Island, een schiereiland. In Brooklyn wonen veel kunstenaars en er is een grote diversiteit op het gebied van cultuur.

Manhattan

Manhattan heeft de grootste bevolkingsdichtheid en is vooral bekend om zijn wolkenkrabbers en Central Park. Manhattan is het grote centrum voor hoofdkantoren van multinationals en internationale organisaties. In Manhattan vind je ook een aantal belangrijke universiteiten en museums. Manhattan is ook bekend om Broadway (het theaterdistrict). Bekende delen van Manhattan zijn Harlem, Upper East Side en Upper West Side, waarvan de Upper East Side vooral bekend staat om zijn dure huizen.

Queens

Queens is het grootste district van New York en er wonen hier voornamelijk Amerikanen uit de middenklasse.

Staten Island

Staten Island staat vooral bekend om de gratis Staten Island Ferry, dit trekt veel toeristen. De ferry verbindt Staten Island met Manhattan. Op Staten Island vind je ook de Greenbelt, een bos met zo'n 56 kilometer aan wandelpaden.

New York heeft een zeeklimaat, de gemiddelde temperatuur in de winter ligt daar op -1,5 graden Celsius. De zomers zijn in New York vaak heet en vochtig met gemiddeld 23 graden Celsius. New York kent ieder jaar ook extremen, zowel in de zomer als in de winter. Soms gebeurd het ook dat er een orkaan overkomt, maar die kans is niet zo heel groot. In de zomer onweert het regelmatig en in de winter kan een zeer hevige sneeuwstorm ook voorkomen.

Winkelen

In New York kun je oneindig winkelen, er is echt ontzettend veel te krijgen in New York. Van grote outletstores tot kleine boetiekjes. Er zijn een aantal plekken die je niet mag missen op het gebied van winkelen.

Walmart

Amerikanen zijn gek op de Walmart, ze komen hier dan ook zeer regelmatig. Ook als toerist moet je er zeker een kijkje nemen. Je vindt er van alles. Ze hebben ook altijd leuke kerstspullen en Halloween artikelen.

Victoria's Secret

Een van de bekendste merken uit Amerika is toch wel Victoria's Secret. Omdat dit in Nederland (bijna) niet verkrijgbaar is, moet je er toch zeker een kijkje nemen als je in New York bent. Victoria's Secret is vooral bekend om haar lingerie en badkleding, maar ze verkopen er ook gewone kleding, sportkleding, beautyproducten, woonaccessoires en nog veel meer.

Sears

Sears is ook erg leuk om te bezoeken. Dit is een groot warenhuis, vroeger was dit een postorderbedrijf net zoals wij in Nederland Wehkamp en Otto kennen. Inmiddels behoort Sears tot de grootste warenhuizen van Amerika. Je vindt hier een heel breed assortiment. Van kleding tot beauty tot tuinartikelen.

Bezienswaardigheden

New York kent een paar bijzondere bezienswaardigheden, voor sommige daarvan dien je entree te betalen. Je kan de tickets het beste online kopen voor je vertrek. Dit scheelt geld en een lange wachtrij.

Central Park

Central Park is het meeste bezochte park van de Verenigde Staten en er is altijd wel iets te beleven of te zien. Het heeft 16 jaar geduurd om dit park aan te leggen, voordat het in 1873 geopend werd.


Long Island - The Hamptons

Long Island is een eiland. Een bekend deel van Long Island is The Hamptons. The Hamptons is een verzameling van populaire badplaatsen. Er staan veel bijzondere en dure buitenhuizen van rijke Amerikanen. Veel beroemdheden hebben dan ook hier hun buitenhuis. The Hamptons zijn ook in populaire series geweest zoals Gossip Girl en Sex and the City.

Staten Island Ferry

De Staten Island Ferry is een ware toeristische attractie. Deze boot is gratis en vaart van Manhattan naar Staten Island, langs het vrijheidsbeeld en je hebt een prachtig uitzicht over de skyline van New York.

The Museum of Natural History

Dit museum is echt een bezoek waard. Het is erg groot evenals de collecties die je in het museum vindt. In het museum kun je een grote collectie edelstenen bewonderen, maar ook opgezette dieren en zelfs dinosauriërs. Eigenlijk alles wat met de natuur te maken heeft kun je daar vinden. Er is ook heel veel informatie te vinden over de evolutie van de mens.

Vrijheidsbeeld

Iedereen kent het vrijheidsbeeld wel. Dit is dan ook een van de populairste toeristische attracties van New York. Het beeld staat symbool voor politieke vrijheid en democratie. Het beeld is een geschenk van Frankrijk voor de honderdste verjaardag van de Amerikaanse revolutie. Het vrijheidsbeeld staat op Liberty Island en als je een het beeld wilt bezoeken moet je dat per boot doen. Er zijn extra veel veiligheidscontroles sinds de aanslagen in september 2001. Vaak staan er lange wachtrijen. Varierend van 30 minuten tot 90 minuten. Je kan naar de kroon van het beeld lopen, dit is 354 treden. Je mag alleen een camera en eventueel medicijnen mee naar boven nemen. Je kan het beeld ook gratis zien als je er langs vaart met de Staten Island Ferry.

Helikoptervlucht

Iets wat je eigenlijk moet doen is een helikoptervlucht maken boven New York. Op zich is dit niet heel erg duur, zeker niet als je vooraf online boekt. De prijzen liggen zo rond de € 100,-.


Empire State Building

Het Empire State Building is een van de bekendste gebouwen van de wereld en nog belangrijker dan het vrijheidsbeeld. Sinds de aanslagen van 2001 zijn de veiligheidscontroles extra scherp, maar het is zeker een aanrader om New York te bekijken vanaf de 86e verdieping. Ga alleen naar boven als het zich goed is, anders is het zonde. Dit wordt beneden bij het gebouw aangegeven. Het Empire State Building is 381 meter hoog. In de gevels is led-verlichting ingebouwd en deze wisselt regelmatig van kleur.

Bron: Jiuguang Wang, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Jiuguang Wang, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is de mooiste brug van New York en je hebt deze brug vast wel een keer voorbij zien komen in een film of serie. Ooit was dit de langste hangbrug van de wereld, gemaakt van staal. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de skyline van Manhattan.

Bron: Simone Roda, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Simone Roda, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Rockefeller Center

Rockefeller Center is een complex van meerdere gebouwen, 19 totaal. Het hoofdgebouw kun je bezoeken je hebt ook de mogelijkheid om naar de boven te gaan, daar vind je een platform. Vanaf de 70e verdieping heb je een prachtig uitzicht over New York en ook heb je een goed zicht op het Empire State Building en op het Central Park. Rond de kerstperiode staat er voor het Rockefeller Center een grote, prachtige kerstboom en is er een schaatsbaan.

9-11 Memorial monument

Ook een mooie plek om even stil te staan bij de ramp van 11 september 2001. Dit monument herdenkt de slachtoffers. Tickets zijn in principe gratis, alleen wordt er om een donatie gevraagd, dit kan al vanaf $ 5,-. De donaties worden gebruikt om het monument te onderhouden. Het 9-11 Memorial vind je op de plek waar vroeger het World Trade Center gevestigd was.


Times Square

Times Square is een licht en architectuur spektakel. Het is erg bekend en zeker weten leuk om te bezoeken. Er is daar zo veel te zien dat je je ogen zult uitkijken.

Bron: Rishko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rishko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Coney Island

Als het heel warm weer is, is het leuk om naar het strand van Coney Island te gaan. Lekker op het strand liggen of over de boulevard lopen. Je vindt hier freakshows, pretparken en een groot aquarium. Je moet ook zeker een hot dog eten, want die schijnen hier het beste te zijn.

Roosevelt Tram

De Roosevelt Island Tram is een kabelbaan die met de Metro-card gratis is en zeker de moeite waard is. De kabelbaan gaat over de East River naar het Roosevelt Island, een klein eiland, waar je lekker kunt uitrusten. Je kunt er ook een lekkere wandeling maken en je hebt een mooi uitzicht over de skyline van Manhattan. Vanuit de kabelbaan kijk je ook op de mooie Upper East Side.

Eten en drinken

In New York kun je heel goed eten en drinken. Het aanbod is heel divers en dit komt mede door alle immigranten die er wonen. Er zijn veel soorte eetgelegenheden en variëren ook weer van heel luxe tot goedkoop. Ook de bekende fastfoodketens als McDonald's, Burger King, KFC, Taco Bell en de Pizza Hut zijn ruim aanwezig. Voor drinken kun je ook overal terecht, heel bekend is de Starbucks. Bij Shake Shack schijn je de beste milkshakes te kunnen drinken, bestel daar wel een kleine, want deze milkshakes vullen enorm. De wachtrij kan hier oplopen tot drie uur. De beste hamburger kun je halen bij Five Napkin Burger, de beste keuze is dan de Original 5 Napkin Burger. De prijs van deze burger is $ 12,95. De wachtrij kan wel een uur zijn.


Reizen in New York

De bekendste en makkelijkste manier om door New York te reizen is met de metro. Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om met de bekende gele taxi's te reizen of met de bussen. New York heeft het grootste metronetwerk van de wereld en is ook helemaal niet duur om mee te reizen. Een Unlimited Ride Metro-card kost slechts $ 29,- voor een hele week. Plattegronden van het metronetwerk vind je op ieder station. Naar de Unlimited Ride Metro-card kun je ook een losse kaart kopen en die zelf opwaarderen, vaak is dat goedkoper, omdat je in New York ook vrij veel kunt lopen. 1 rit met de metro kost $ 2,50. Als je een Metro-card neem betaal je per rit $ 2,25 en die kaart kun je zelf opwaarderen. Deze kaart kun je voor meerdere personen gebruiken, wat hem ideaal maakt. Met 1 rit kun je 400 kilometer afleggen, het complete metronetwerk van New York dus. Als je toevallig een keer in de nacht moet reizen dan kun je het beste de bus pakken. Alleen met de bus moet je geen haast hebben, want het is altijd druk in New York. Een bus rit kost ook $ 2,25 en ook je Metro-card kun je gebruiken om met de bus te reizen.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelig naar New YorkVoordelig naar New YorkVoor veel mensen is het een droom om New York te bezoeken. Deze wereldstad is zeker een bezoek waard en er is heel veel…
Canada: stedentrip naar TorontoCanada: stedentrip naar TorontoToronto is een aantrekkelijke stad om voor een aantal dagen te bezoeken tijdens een stedentrip. Het is de grootste stad…
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…

Istanbul: 5 originele bezienswaardighedenDe Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi paleis en de Galatabrug had u uiteraard zelf al op uw lijstje met "te bezoeken b…
Bronnen en referenties
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.