Waterstad Venetië
Waar men in normale steden over straat loopt, vaart men in Venetië over de straten. Een kleine stad met 310.000 inwoners, welke elk jaar door miljoenen toeristen wordt bezocht. Venetië is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Veneto, maar staat wereldwijd vooral bekend als een romantische stad. Wat is er zoal te doen in Venetië?
Venetië begint in Mestre
De vlucht van de Venetianen naar het vasteland heeft onder meer tot gevolg gehad dat het inwonertal van Venetië van ruim 410.000 is teruggelopen naar 310.000 waarvan de helft ook nog eens in het
Centro Storico woont (oude stad). De rest van de bevolking woont op de kleinere eilanden in de lagune. Deze eilanden beginnen al bij Mestre: een industrie- en arbeidsstad waar vandaag de dag ruim 230.000 mensen wonen. Het kleine stadje is de eerste plek waar je doorheen komt om naar het ‘echte’ Venetië te gaan. Lawaaierige stations, druk verkeer en industrieterreinen zijn de eerste indruk dat je krijgt bij aankomst.
Waterstad
Na
Mestre ga je eindelijk naar het echte, ware Venetië. Tot in de verte zijn de honderden gondels te zien, gouden mozaïeken kerktorens en nauwe waterstraatjes. De mysterieuze waterstraatjes nodigen uit om de stad te ontdekken. Ieder straatje kent wel een leuk restaurantje, een mooie doorkijk of eeuwenoude kerktoren.
Bedreigingen
Venetië heeft te kampen met veel bedreigingen. De laatste honderd jaar is de waterstad enkele centimeters verzakt. Dit klinkt misschien als een klein beetje, maar kan rampzalige gevolgen hebben. Zodra één huis instort door verzakking neemt deze de grond onder zich mee waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat. Afgelopen jaren zijn er talloze projecten uitgevoerd om Venetië niet het nieuwe Atlantis te laten worden. Deze projecten zijn succesvol: de laatste jaren is de grond slechts twee millimeter verzakt.
Een andere bedreiging is de gigantische en stijgende stroom van toeristen. Veel marmeren bruggen die kenmerkend zijn voor Venetië raken verzwakt en brokkelen langzaam af door de constante stroom toeristen die de brug oversteken.
Bezienswaardigheden
Venetië is zowel de moeite waard om de toeristische trekpleisters te bezoeken als de afgelegen stille straatjes waar de doorsnee toerist het bestaan geeneens vanaf weet. Bepaal zelf wat je wilt zien in de culturele stad.
San Marco
Een echte toeristenpleister en overvolle plek is San Marco. Het wereldberoemde plein met haar Dom van San Marco is het beeld wat toeristen hebben van Venetië. Het is zeker een bezoek waard maar niet in het hoogseizoen. Het enige wat je ziet is een plein met hoofden en als je geluk hebt vang je een glimp op van de vele mooie betegelende stoepranden. Dom San Marco is van binnen prachtig maar doet niets meer aan dan andere kerken in Venetië. Het enige verschil is de gigantische rijen van urenlang en de hoge prijzen. Het is aan te raden om één van de andere 700 kerken en paleizen te bezoeken.
Het Arsenaal
In het Arsenaal klopte het hart van het Venetiaanse rijk net zo hard als die van de Romeinen in
Rome. Ruim 16.000 militairen werden hier getraind en verbleven hier. Het Arsenaal, dat ruim de helft van Venetië beslaat is maar gedeeltelijk te bezichtigen.
Canal Grande
Het is jammer genoeg niet mogelijk om langs Canal Grande te flaneren. Het kanaal kan slechts per boot of gondel bereikt worden. De tocht biedt een terugkeer naar het verleden, een caleidoscopisch beeld van de Venetiaanse geschiedenis. De ongeveer 300 huizen, paleizen en kerken die het 3800 meter lange, S-vormige kanaal omzomen, geven een overzicht van 700 jaar geschiedenis. Een vaart over dit kanaal is het mooist in de vroege ochtend of late avond.
Palazzo Ducale
Het Dogepaleis was het paleis van de doge, leider van Republiek Venetië. Het is één van de belangrijkste niet-religieuze bouwwerken in de gotische stijl. Het paleis stamt uit de negende eeuw en wordt gekenmerkt door de vele bogen en toegangspoorten.
Pellestrina
Dit ruim elf kilometer lange eiland strekt zich uit tussen het Lido en Chioggia. De kleine schilderachtige vissersdorpjes plaatsen de bezoekers enkele decennia terug in de tijd. Op de boottocht naar het eiland wordt je langs de metershoge muur geleidt die het eiland moest beschermen tegen indringers.
Santa Maria dei Miracoli
Er is in Venetië geen harmonischer, intiemer renaissancewerk te vinden dan deze kerk. Van de buitenkant doet ze denken aan Toscaanse bouwstijlen terwijl binnen de Venetiaanse stijl overduidelijk aanwezig is.
Torre di San Marco
De ruim 96 meter hoge toren is omringd door stenen banken, die zich goed lenen voor een uitrusting of ontmoeting. Duizend jaar lang heeft de toren stormen, overstromingen en oorlogen overwonnen. De toren biedt een prachtig uitzicht over de lagune en Venetië.
Eten en drinken
Het zal geen verrassing zijn, maar de Italiaanse restaurants en Venetiaanse streekgerechten zijn bijna verdwenen. Echter, voor degene die goed zoeken weten ze te vinden in de vele afgelegen straatjes.
Het ontbijt is iets waar geen enkele Italiaan zijn tijd aan verspilt. Snel een croissant of een espresso in het lokale café is hoe Italianen ontbijten. De lunch wordt vaak overgeslagen om ’s avonds goed ingehaald te worden.
Venetië is een waterstad. Geen wonder dus dat de keuken wordt gekenmerkt door vis. Een scala van schelpdieren, kreeften en vis wordt ’s avonds maar al te graag opgediend voor de toerist. Echte specialiteiten zijn:
- Seppioline alla griglia – gegrilde inktvis
- Coda di rospo al forno – kikkerfilet uit de oven
- Baccala – stokvis met gegrilde krab
Uitgaan
Venetië heeft niets te bieden op het gebied van discotheken, strandtenten of cocktailclubs. Het zijn de terrasjes aan het water en de bandjes die rond tien uur over de hele stad beginnen te spelen. Dit in combinatie met de altijd heldere maan, de weerspiegeling van het water, de sfeervolle verlichting en het aangename temperatuur is de ideale tijdverdrijf voor de avonden.
Algemene informatie en tips
Eerste hulp
- Algemeen alarmnummer 112
- Ambulance 113
Feestdagen
- 1 januari - nieuwjaarsdag
- 6 januari - driekoningen
- Paaszondag- en maandag
- 25 april – Bevrijdingsdag
- 1 mei – dag van de arbeid
- 15 augustus – Maria Hemelvaart
- 1 november – Dag van de Allerheiligen
- 8 december – Maria Ontvangenis
Fooien
In Venetië zijn fooien niet verplicht. Er wordt geen extra bedrag op je rekening gezet en je wordt niet boos aangekeken als je het achterwege laat. Het is net als in Nederland: geef wanneer jij vindt dat het nodig is en bepaal zelf hoeveel.
Klimaat
Venetië is ieder jaargetijde de moeite van het reizen waard. Wat het weer betreft zijn de maanden mei, juni en september het aangenaamst om te reizen. In juli en augustus lopen de temperaturen op naar de 35 graden Celsius.
Reisdocument
Er is een geldig paspoort nodig die ten minste drie maanden geldig is om Venetië in te komen.
Lees verder