Chongqing - Onbekende wereldstad

Chongqing - Onbekende wereldstad Chongqing, ook wel Tsjoengking genoemd is een grote stad in het binnenland van China. De stad ligt middenin China en telt inclusief de voorsteden ongeveer 32 miljoen inwoners. In het echte stadscentrum wonen iets minder dan 8 miljoen mensen. In dit artikel lees je informatie en reistips over deze bruisende en zeer snelgroeiende stad.

Algemene informatie

 • Inwoners stadsprovincie (2003): 31.070.000
 • Inwoners stad (2007): 7.480.000
 • Oppervlakte: 82.300 km²
 • Betekenis van de naam Chongqing: dubbel feest

De stad Chongqing

Chongqing is een bruisende, nette en verzorgde grote stad middenin China en gelegen tussen twee rivieren, dit zijn de Yangtze en Jailingrivier. Deze metropool telt iets minder dan 8 miljoen inwoners, dit zijn bijna alleen maar Chinezen. Als niet-Chinees word je vreemd aangekeken in de stad omdat er maar weinig buitenlandse toeristen komen. Verder komen er in de stad wel vrij veel Chinese toeristen. Het stadscentrum staat vol met uit de grond gestampte wolkenkrabbers en oogt daardoor behoorlijk modern. Deze metropool is de 17e grootste van Azië als het gaat om inwoners en daarmee ook de 4e grootste van China.

Bezienswaardigheden in Chongqing

De bezienswaardigheden van Chongqing zijn hieronder puntsgewijs weergegeven.
 • Eling park: stadspark met een prachtig uitzicht op het stadscentrum
 • Uitzichtpunt Nanshan: net buiten het echte centrum van de stad vind je de 'zuid-berg'. Vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht op de skyline van Chongqing.
 • Vrijheidsmonument: middenin JieFangBei staat het vrijheidsmonument welke wordt gezien als een bezienswaardigheid. Rondom dit monument zijn de dure winkels als Cartier, Rolex en Louis Vuitton gevestigd.
 • Kabelbaan over de rivier: over de rivier gaat een ouderwets kabelbaantje welke een mooi beeld van de stad geeft.
 • Boottocht over beide rivieren: 's avonds gaat er een boottocht van ongeveer 2 uur over beide rivieren, zo zie je pas echt wat voor metropool Chongqing is.
 • Oud stadsdeel / ancient town: zoals meer Chinese steden heeft Chongqing een populair bezocht gebiedje dat ancient town wordt genoemd: Ciqikou. Dit is zeker leuk om te bezoeken wanneer je net in China bent.
 • Dierentuin van Chongqing: mooie dierentuin en ook erg goedkoop (entree is omgerekend ongeveer €3). In deze dierentuin vind je ook panda's.

Ancient town

Ancient townAncient town
Midden tussen de moderne wolkenkrabbers ligt een mooie bezienswaardigheid waar je je in het traditionele China waant. Ancient town is een plek waar je oude traditionele Chinese straatjes vindt met echte Chinese huisjes. Dit is een echte aanrader voor toeristen. Op zaterdag en zondag kan het hier erg druk zijn aangezien er dan ook veel Chinese toeristen komen

Centrum van Chongqing: JieFangbei

Het echte stadscentrum is te vinden bij JieFangBei. Hier zijn een groot aantal dure winkels te vinden met daarvoor, op de straat, veel eetkraampjes waar de gekste dingen worden verkocht. Ook staat in JieFangBei een vrijheidsmonument van Chongqing.

Uitgaan in Chongqing

Skyline met smogSkyline met smog
JieFangBei kent een aantal grote clubs waar elke avond wel wat te beleven is. In de clubs komen veel rijke Chinezen een aantal drankjes drinken. Een groot aantal daarvan vertrekt enige tijd later in straal bezopen toestand, er wordt ook wel gezegd dat de Chinezen ook niet zoveel hoeven te drinken voordat zij in deze hoedanigheid verkeren. Misschien is dat ook wel gelijk de reden waarom de prijs van drankjes zo hoog ligt in dit stadscentrum. Overigens zijn de Chinezen, mits ze niet verlegen zijn, niet te beroerd om je op een drankje te trakteren. Daarnaast dient nog verteld te worden dat het gebruikelijk is in de clubs om bij binnenkomst een tafel te kopen voor de hele avond. De clubs staan namelijk vol met tafels waar Chinezen bij staan drankjes te drinken.

Winkel district Nanping

Een erg drukke plek, waar de mensen als mieren door elkaar lopen is Nanping. In Nanping zijn enorm veel winkels te vinden, waaronder de meeste bekende Westerse winkels ook.
Fontein in NanpingFontein in Nanping
Shoppen in China kan erg goedkoop zijn, maar als men opzoek gaat naar echte merkkleding dan zijn de prijzen vaak vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen. De centrale plek van Nanping is een enorm plein omringd door wolkenkrabbers met winkels. Een parkje naast dit plein is ’s avonds erg mooi verlicht en daarnaast is er dan ook een verlichte watershow met muziek. Verder is er genoeg te zien en te beleven op dit plein in Nanping, zo staan er regelmatig groepen vrouwen te dansen op straat, waaraan iedereen mag deelnemen en hangen er grote LED schermen waarop live televisie wordt weergegeven.

Namaak kleding en producten

Voor namaak en nep Chinese kleding en producten kan men het beste terecht bij de ‘underground’ in Nanping. Dit is een winkelstraat onder de grond waar veel nep en namaak producten en kleding worden verkocht. Hierbij dient wel gezegd te worden dat het geen hele goede 1-op-1 namaak is.

Eten in Chongqing

Zoals op veel plekken in China zijn er ook in Tsjoengking veel eetkraampjes op straat te vinden. Hier worden de voor buitenlanders vreemdste voedselproducten verkocht. Zo zijn er bijvoorbeeld varkensneuzen, koeienpoten en hanenkammen te koop. Deze eetkraampjes zijn vaak erg goedkoop. Naast de vele eetkraampjes zijn er ook vele restaurantjes te vinden in China en Tsjoengking. De restaurantjes zijn voor Westerse begrippen erg goedkoop. Er zijn natuurlijk ook wat duurdere restaurants te vinden, maar gemiddeld betaal je per persoon, inclusief twee drankjes ongeveer 3 euro voor een maaltijd. Een stevige maaltijd in een wat goedkoper restaurant kan je halen voor één euro. Het eten in Tsjoengking bestaat vooral uit rijst (met saus), vele vlees- en vissoorten en hotpot. Toch lijkt het eten bepaald niet op het eten wat je in Nederland eet, ook lijkt het niet op het eten dat je in Nederland bij de Chinees kunt halen. Tsjoengking wordt ook wel Hot-city genoemd omdat de inwoners er behoorlijk van houden om scherp te eten.

Specialiteit van Chongqing: Hotpot

Hotpot is een traditioneel Chinees etentje waarbij men aan tafel zit met een pot in het midden van de tafel. Deze pot bevat twee soorten bouillon-achtige vloeistoffen. De ene soort is erg pittig en de andere is wat neutraler van smaak. Men gooit het rauwe vlees, zeedieren en plantachtigen in deze pot om het gaar te koken. Vervolgens haalt men het eten eruit met behulp van de Chinese eetstokjes.

Prijzen in de wereldstad van China

In China wordt er betaald met de Yuan. Prijzen worden aangegeven met RMB. Op moment van het schrijven van dit artikel (april 2013) is €1 gelijk aan 8,06RMB. Op straat en in winkeltjeswaar geen prijskaartjes hangen is het gebruikelijk om af te dingen. Aangezien de Chinese prijzen nogal wat verschillen per gebied en ook totaal verschillend zijn in vergelijking met Nederlandse prijzen, is hier een rijtje met prijsindicaties van producten in Chongqing weergegeven.

Eten & DrinkenPrijsindicatie
Warme maaltijd in een restaurant€1 tot €4
McDonalds menu€2,20
Softijsje bij de McDonalds€0,20
Warm eten op een school/campus€0,70
Blikbier Chongqing pilsener (33cl) in een winkeltje€0,20
Flesje Heineken 0,4L op het terras in JieFangBei€2
Bier in de clubs in JieFangBei€7
Producten
Merkloze rugtas€5
Originele All-Star schoenen€55
Lage kwaliteit namaak All-Star schoenen€3
Vervoer
Taxirit van 20 minuten met maximaal 4 personen€5 in totaal
Eenpersoons Chongqings Monorail/metro kaartje€0,30
Dieselprijs per liter€0,65

* Deze prijsindicatie is gebaseerd op gegevens daterend uit 2013.

Ligging van Chongqing

© 2013 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chongqing/Tsjoengking: Drieklovendam en grootste stadChongqing/Tsjoengking: Drieklovendam en grootste stadChongqing ofwel Tsjoengking in China is de grootste agglomeratie ter wereld. Daarnaast herbergt deze provincie een van d…
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Cultuur proeven en uitgaan in VlissingenVlissingen is een gezellige vissersstad in Zeeland. Vlissingen is de enige stad in Nederland die met het historische har…
Suzhou, stad vol tuinenSuzhou, stad vol tuinenDe Chinese stad Suzhou ligt in de buurt van Shanghai en is daardoor een mooie plek voor een dagtrip, prima te doen met d…

Vakantie in EssaoiraVakantie in EssaoiraVeel Nederlandse vakantiegangers die een rondreis door Marokko maken plannen ook om naar het vissersdorp Essaouira te ga…
Waterstad VenetiëWaterstad VenetiëWaar men in normale steden over straat loopt, vaart men in Venetië over de straten. Een kleine stad met 310.000 inwoners…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_grootste_metropolen_van_Azi%C3%AB
Ruttger (31 artikelen)
Laatste update: 28-08-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.