Vakantie in Essaoira

Vakantie in Essaoira Veel Nederlandse vakantiegangers die een rondreis door Marokko maken plannen ook om naar het vissersdorp Essaouira te gaan. Het stadje is veel rustiger dan Marrakech, de sfeer is minder opdringerig en het biedt prima mogelijkheden om te ontspannen aan het strand.

De reis

Essaouira is goed te bereiken vanuit Marrakech. Als men niet met eigen auto gaat is het aan te raden om met bussen vanaf het station in Marrakech te vertrekken. Van te voren reserveren is noodzakelijk, dit kan in het kantoor van de lokale busorganisatie (eigendom van de Marokkaanse spoorwegen) dat naast het station in Marrakech ligt. De bussen zijn comfortabel en de chauffeurs rijden zeer rustig voor Marokkaanse begrippen. Het is ook mogelijk om enkele malen per dag met de VIP bus te gaan.

Het verblijf

Voor het verblijf in Essaoira zijn er twee opties. Men kan kiezen voor de resorts/hotels net buiten het centrum van de stad (10 tot 15 minuten lopen van het centrum), deze liggen wel aan of vlakbij het strand. De tweede optie zij de primitievere Riads in de medina (oude binnenstad). Kiest men voor deze optie, dan is een GPS locatie van het adres van het verblijf zeer aan te raden (om te zoeken met een smartphone) auto’s mogen de medina niet in en zeker de wat meer afgelegen Riads zijn lastig te vinden in de vele steegjes. Uw bagage moet u zelf dragen of een man met “kruiwagen” aanspreken, het is aan te raden van te voren over de prijs te onderhandelen.

De stad

De oude medina staat op de Unesco wereld erfgoed lijst, en bestaat uit twee parallelle centrale straten met daar haaks op een grote dwarsstraat met uitlopers van steegjes aan beide kanten. Zoals in veel medina's in Marokko kan men er van alles kopen, Essaoira is vooral bekend om zijn houtsnijwerk. Bij veel winkeltjes verkopen ze hetzelfde, het loont dus zeker om te gaan “shoppen''. De sfeer is veel minder opdringerig dan in bijvoorbeeld Marrakech, u kunt rustig bij een winkeltje kijken zonder meteen een verkoper om u heen te hebben. In het midden van de stad zijn wordt ook goud- en zilver verkocht. Het uiterste noordelijke puntje van de medina dient vermeden te worden voor toeristen, vanwege de drugs scene.

Horeca

Cafeetjes vindt men vooral aan in het zuidelijke stuk van de medina, daar is een pleintje met veel cafe’s en tevens eetgelegenheden. Hier staan ook viskraampjes, waar net gevangen vis kan worden gegeten. Voor de lunch kan men ook pannenkoeken eten bij een van de vele kraampjes hiervoor in de stad. Tevens zijn in de medina ook een aantal Italiaanse restaurants, iets waar de lokale inwoners vaak naar toe gaan om uit te eten.

De haven

Een absolute must-see is de vishaven van Essaoira. Rond 12:00 komen de vissersboten terug van zee, en wordt de vangst in de haven uitgeladen. Dit behelst veel fysieke arbeid, honderden mensen zijn aan het werk dit proces in goede banen te leiden. Een deel van de vangst wordt rechtstreeks op straat verkocht. In de haven kan men het fort bezoeken waar men een goed uitzicht op de stad Essaoira heeft. Aan de westkant van de stad kan men de kanonnen bezoeken, die staan opgesteld met uitzicht op de zee.

Het strand

Als men vanuit de haven verder naar het zuiden loopt komt men op het strand terecht. Op het eerste stuk van het strand vinden voetbal wedstrijden plaats. De lokale jeugd houdt hier onderlinge competities, en buitenstaanders worden aangemoedigd een balletje mee te trappen. Verderop worden strandstoelen verhuurd, ook hier niet vergeten over de prijs te onderhandelen. Over het algemeen is de zee vrij koud, echt zwemmen is daardoor vaak niet echt aangenaam, even afkoelen kan lekker zijn. Kitesurfen wordt in de omgeving van Essaouira wel veel gedaan.

Tot slot

Voor vakantiegangers die een reis langs verschillende steden in Marokko maken is Essaouira door zijn rustige ligging en auto vrije binnenstad een goede plek om bij te komen van het veel drukkere Marrakech. Voor een pure strandvakantie is het minder geschikt vanwege de koude zee en de vaak harde wind.
© 2013 - 2024 Mrfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Exporteren naar MarokkoExporteren naar MarokkoVeel Marokkaanse Nederlanders drijven handel met hun voormalige thuisland. Dat komt omdat ze de taal goed kennen en ook…
Huis of vakantiehuis kopen in MarokkoEen huis kopen in Marokko, wat komt daar eigenlijk bij kijken? Waar moet je zoal rekening mee houden en waarom zou je ei…
Marokko in vogelvluchtMarokko letterlijk in vogelvlucht is een vliegreis naar de hoofdstad Rabat. Figuurlijk in vogelvlucht is een eerste glob…

Dubai: Groot, Groter, GrootstDubai: Groot, Groter, GrootstDubai, in het Arabisch دبي , is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. De stad bestond al in de ou…
Chongqing - Onbekende wereldstadChongqing - Onbekende wereldstadChongqing, ook wel Tsjoengking genoemd is een grote stad in het binnenland van China. De stad ligt middenin China en tel…
Mrfinance (7 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.