Dubai: Groot, Groter, Grootst

Dubai: Groot, Groter, Grootst Dubai, in het Arabisch دبي , is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. De stad bestond al in de oudheid tot ergens 2000 v. Chr. De stad werd pas echt bekend in de wereld rond 2005. Gebouwen kwamen als onkruid uit de grond en binnen een aantal jaren verhuisde de complete bevolking van Dubai naar de stad toe. In 2009 gooide de stad haar grenzen los. Iedere maand opende er wel een nieuw gebouw, is het niet het grootste, dan wel het hoogste of duurste. In Dubai kan alles.

Dubai

De stad ligt aan de noordzijde van het emiraat. Al sinds 2000. v.Chr. is Dubai een belangrijke handelsstad. De grote groei begon in de vijftiende eeuw, toen de handel met India op gang kwam.

Maar in 1996 kwam toch wel de grootste groei van de stad. Het was namelijk in dat jaar dat aardolie in grote hoeveelheden werd gevonden. De export van de olie werd de nummer één inkomstenbron van het emiraat. Maar tegen 2003 werd bekend dat als de oliewinning in dit tempo door zou gaan, in 2016 de olie volledig uit de grond is gehaald. Dat zou betekenen dat met de voorraad die de stad heeft tot 2025 kan exporteren. Daarna zou de olie-industrie stilvallen en de grootste inkomstenbron wegvallen. Daarom werd besloten om over te gaan naar het toerisme. En hoe krijg je toeristen? Door het goedkoopste, mooiste, lelijkste, duurste, hoogste, laagste, grootste, kleinste, diepste en nog veel meer te zijn. En zo begon de groei van de stad.

Van de totale bevolking van het emiraat woont er 99% in de stad Dubai. Dat komt neer op ongeveer 2,1 miljoen inwoners.

Dubai voor toeristen

Zoals hierboven vermeld wordt er alles aan gedaan om toeristen te lokken. Inmiddels is Dubai bekend als paradijs van de wereld waar alles kan en mag. Zie hieronder een lijst voor de grootste publiekstrekkers.

Palm Jumeirah

Palm Jumeirah is één van de drie Palmeilanden dat door enorme baggerwerken voor de kust van Dubai is gebouwd. Het schiereiland is gebouwd in de vorm van een palmboom. Het bekendste hotel dat er staat is het Atlantis The Palm Hotel. Het eiland heeft verder ongeveer 1500 huizen en 200 hotels. De aanleg van het eiland koste ongeveer 40 miljoen euro.

Bron: Sonnenuntergang, PixabayBron: Sonnenuntergang, Pixabay
Dubai Waterfront
Dit project is momenteel nog in bouw. Een gebied van zeven keer de oppervlakte van Manhattan wordt het nieuwe Central Business gebied van Dubai, genaamd Dubai Waterfront. Het gebied zal Dubai 820 kilometer kustlijn erbij geven en zal plaats bieden aan 1400 kantoorgebouwen, goed voor ongeveer 600.000 werkplaatsen.

Palm Deira

Palm Deira is het derde palmeiland en zal rond 2015 afgerond zijn. Palm Deira is tevens het grootste palmeiland en zal plaats bieden aan ruim 250 hotels en 2500 huizen.

The World

The World is een bouwproject dat op het moment stil ligt. Het project wordt uitgevoerd door een Nederlands bedrijf. Zij kregen de opdracht om ruim 80 eilandjes aan te leggen in de vorm van de wereld. Op de eilanden komen tal van unieke hotels, restaurants en bars. Het moet een nieuw uitgaansgebied worden van Dubai.
Voor het hele project wordt er 325 miljoen kubieke meter zand verplaatst.

Burj al Arab

Burj al Arab is een zeer luxueus hotel. Het bevindt zich in zee op een kunstmatig eiland. Het hotel is 321 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw dat uitsluitend als hotel wordt gebruikt.

Het hotel heeft de hoogste lobby ter wereld met ruim 180 meter. Het interieur van de lobby is versierd met 24 karaats goud. Er zijn 202 kamers waarvan de kleinste 169 vierkante meter is. Onder in de ‘kelder’ bevind zich een restaurant, omgeven door een aquarium met een inhoud van ongeveer 1 miljoen liter.

De kosten van het hotel zijn nooit vrijgegeven. Wel werd vertelt dat het hotel 400 jaar lang dag in dag uit vol zou moeten zitten voordat de gemaakte kosten zijn terugverdiend. Een nacht in één van de goedkoopste kamers kost al €1.300. Voor degene die dat te goedkoop vinden, kunnen een Koninklijke suite boeken voor €70.000 per nacht

Dubai Marina

Dubai Marina, beter bekend als 'het nieuw Dubai', beslaat een oppervlakte van 1,56 vierkante kilometer. Dubai Marina is geheel door mensen gemaakt, ook het kanaal is volledig door mensenhanden uitgegraven. Het gebied staat bekend om de vele terrassen en het watersportcentrum. Het gebied wordt gekenmerkt door de ruim 90 wolkenkrabbers waarvan er meer dan 50 hoger dan 400 meter zijn.

Bron: Smarko, PixabayBron: Smarko, Pixabay
Burj Khalifa
De skyline van Dubai wordt gekenmerkt door vele wolkenkrabbers waarvan de Burj Khalifa bovenuit steekt. Met haar 828 meter is het het hoogste gebouw ter wereld. De Burj Khalifa werd op 4 januari 2010 geopend middels een gigantische vuurwerkshow. Ruim dertien miljoen euro werd de lucht in geschoten en daarmee werd het de grootste vuurwerkshow aller tijden die maar liefst 22 minuten duurde.

Nakheel tower

Maar zoals gezegd, Dubai wil graag overtreffend zijn. Daarom werd er na de opening van de Burj Khalifa een plan gemaakt voor een nieuwe, hogere wolkenkrabber. In 2011 begon de bouw van de Nakheel Tower, die tegen 2020 haar hoogste punt van 1201 meter moet bereiken.

Opmerkelijk en records

 • Grootste golfbaan ter wereld. In 2009 werd hier het wereldkampioenschap golfen gehouden
 • Grootste skihal ter wereld
 • Hoogste hoteltoren ter wereld, het Burj al Arab Hotel
 • Hoogste gebouw ter wereld, Burj Khalifa
 • Grootste winkelcentrum ter wereld, Dubai Mall. Meer dan 1200 winkels en 300 restaurants zijn gevestigd in deze gigantische winkelcentrum
 • Hoogst spuitende fontein ter wereld. De fontein is 275 meter lang en spuit ruim 160 meter hoog de lucht in. De kosten voor het aanleggen van de fontein lag tegen de 40 miljoen euro
 • Grootste themapark ter wereld, Ski Dubai
 • Snelst economisch groeiende stad van 2009, 2010, 2011 en 2012
 • Snelste lift ter wereld. Deze bevind zich in de Burj Khalifa.
 • Hoogst liggende restaurant ter wereld
 • Hoogst liggende uitkijkpunt op een gebouw
 • Hoogst liggende zwembad in een gebouw
 • Snelste achtbaan ter wereld
 • Hoogste achtbaan ter wereld
 • Grootst percentage bevolking van een land dat in de hoofdstad woont
 • Snelst groeiende vakantiebestemming onder toeristen
 • Hoogste moskee, nachtclub, appartement, winkel, supermarkt, bioscoop en theater ter wereld
 • Grootste aqarium ter wereld
 • Duurste hotel, appartement, huis, camping, lift, fontein, vuurwerkshow en themapark ter wereld

Dit is slechts een kleine greep uit de vele bizarre, indrukwekkende en interessante records van Dubai.

Kortom, tijd voor een bezoek aan deze wereldstad!
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in DubaiBezienswaardigheden in DubaiDubai, alleen maar voor de rich and famous? Alleen geschikt als overstapluchthaven? Of is Dubai meer dan dat alleen? Wat…
De getallen van de Burj Khalifa in DubaiEen wandelklimtocht in de Zwitserse Alpen naar een 828 meter hoger gelegen punt is een behoorlijke dagtocht. Om dit te e…
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…
Dubai architectuur: bezienswaardighedenDubai architectuur: bezienswaardighedenIn Dubai kijk je je ogen uit. Niet voor niets is Dubai een hele populaire vakantiebestemming. Shoppen is een paradijs (v…

Architecturale highlights in DublinVoordat je Dublin gaat bezoeken, is het handig om een beetje een idee te hebben van hoe de stad in elkaar zit. Wat je ab…
Vakantie in EssaoiraVakantie in EssaoiraVeel Nederlandse vakantiegangers die een rondreis door Marokko maken plannen ook om naar het vissersdorp Essaouira te ga…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.