Sicilië, meer dan alleen de Etna

Sicilië, meer dan alleen de Etna “Een Italië zonder Sicilië is onvoorstelbaar, daar ligt de sleutel van alles”, stelde Goethe meer dan tweehonderd jaar geleden. Sicilië is een archaïsch eiland boordevol clichés, mythes en tradities. Degene die wil weten of deze mythes waar zijn moet snel eens een bezoek brengen aan het Italiaanse eiland. Het heeft namelijk alles te bieden: van grote steden tot pittoreske dorpjes, van uitgestrekte zandstranden tot woeste kliffen en van diepe grotten tot de meest actieve vulkaan van Europa: de Etna. En alsof dat nog niet genoeg is: de zon schijnt er meer dan 2500 uur per jaar!

Inhoud


Geschiedenis

Sicilië, het broertje van het Italiaanse eiland Sardinië heeft veel heersers gehad en vrijwel allemaal hebben zij sporen van hun cultuur nagelaten. De meest indrukwekkende komen uit de periode dat het eiland tot Groot-Griekenland behoorde. Romeinen hebben de vervolgens de Griekse bouwwerken in stand gehouden. Daardoor tonen tot op de dag van vandaag de amfitheaters van Syracusa en Catania een goed beeld hoe gladiatoren tegen elkaar moesten vechten en deze volkeren leefden. Maar ook de Fransen, Spanjaarden, Italianen en Arabieren hebben sporen achter gelaten op het meest veelzijdige eiland van Italië.

Afstand tot Afrika

De afstand tussen het noorden van Tunesië en het zuiden van Sicilië is nog geen honderdvijftig kilometer. In de jaren 2012-2016 zijn er duizenden vluchtelingen vanuit allerlei Afrikaanse landen via Sicilië naar Italië gekomen. Anno 2017 is deze toestroom van vluchtelingen nog niet verminderd. In de eerste twaalf dagen van 2017 werden 750 vluchtelingen voor de kust van Sicilië gered. Voor veel mensen is deze toestroom van vluchtelingen een reden om het eiland te vermijden. Zij voelen zich onveilig of willen niet geconfronteerd worden vervelende situaties gedurende een vakantie. Voor de meest recente informatie betreft deze situatie dient een reisbureau, de Nederlandse Ambassade in Sicilië of het Ministerie van Buitenlandse Zaken te worden geraadpleegd. Zij beschikken over de laatste informatie.

Zonovergoten Sicilië

De korte afstand tot Afrika heeft ook een groot voordeel. De ligging zorgt namelijk voor paradijselijke toestanden: in het voorjaar is heel Sicilië één grote boomgaard met citroen-, sinaasappel-, en amandelbomen. Gedurende het hele jaar door schijnt de zon gemiddeld 2528 uur per jaar. Daarmee behoort Sicilië tot de top van de zonnigste regio's van Europa. Wellicht zijn deze zonuren ook de reden waarom Sicilianen ouder worden dan gemiddeld. De eilandbewoners staan op nummer drie als het gaat om waar inwoners het oudst worden.

Reis en aankomst

Met de auto vanuit Nederland naar Sicilië via de laars van Italië is een lange en vermoeiende tocht. Gecombineerd met tussenstops in Milaan, Rome en Napels kan het toch de moeite waard zijn. Voor degene die minder lang in de auto willen zitten is de veerboot vanuit Genua is een alternatief, maar met het vliegtuig is toch de gemakkelijkste en snelste manier.

Met de auto

Als u met de auto reist, heeft u een lange weg voor de boeg. De afstand Utrecht – Messina via de laars van Italië is ruim 2300 kilometer. Het grote voordeel is dan dat er geen auto gehuurd hoeft te worden op Sicilië. De snelste en meest soepele verbinding is de E35 en E45 (via Milaan, Bologna, Florence, Rome en Napels). Tot iets na Napels betreft dit tolwegen. Voor de trip van de Brennerpas tot Napels moet u rekening houden met een tolgeld van ongeveer €60,00 (2017). Het beste is om voor de reis twee tot drie dagen uit te trekken.

Met het schip

Vanaf het Italiaanse vasteland zijn er diverse mogelijkheden om de rit naar Sicilië in te korten qua rijafstand door gebruik te maken van scheepsverbindingen. Vanaf Genua (vaartijd twintig uur), Livorno (vaartijd zeventien uur) en Napels (vaartijd negen uur) bestaan er verbindingen naar Palermo. De bootreis kost in het hoogseizoen ongeveer €350,00 (2017) en moet ruim twee maanden van te voren geboekt worden. Qua reistijd maakt dit alternatief niet uit, maar het is wel een meer ontspannende reis. Zo kan er aan boord geslapen, gegeten en ontspannen worden. Sommige ferry's hebben ook vermaak aan boord, zoals een bioscoop of casino.

Met de trein

Ook kan Sicilië per trein bereikt worden. Deze tocht van ruim 25 uur is vermoeiend en lang. Een slaapplaats reserveren wordt aangeraden. De toch is op financieel gebied niet aantrekkelijker dan reizen met de auto of schip. Wel is de reis veel langer.

Met het vliegtuig

De snelste en vaak goedkoopste vervoersmogelijkheid is met het vliegtuig. Vanuit Schiphol of Eindhoven gaan er dagelijks vluchten naar het vliegveld van Palermo (Boccadifalco) en Catania (Fontanarossa)

Afbeelding 1: Landschap Sicilië / Bron: Miguel Virkkunen Carvalho, Flickr (CC BY-2.0)Afbeelding 1: Landschap Sicilië / Bron: Miguel Virkkunen Carvalho, Flickr (CC BY-2.0)

Sicilië met en zonder auto

Voor wie een strandvakantie langs de kust of op één van de kleinere eilanden voor ogen heeft en niet van plan is het eiland verder niet te bezichtigen, heeft geen auto nodig. Een scooter of quad huren voldoet om op mooie stranden te komen. Daarnaast is rijden met een auto op Sicilië per definitie al een drama, zeker in Palermo. Voor degene die trips wil maken in het binnenland van Sicilië zal toch echt een auto nodig hebben. Veel bezienswaardigheden en steden zijn alleen te bereiken met een auto. In alle grote steden en vliegvelden vindt u verhuurkantoren. Hier kunt u een auto huren of van te voren reserveren. Het wegennetwerk op Sicilië is goed. Het eiland kent drie hoofdwegen waar honderd kilometer het snelheidslimiet is.

Trein

Sicilië is per spoor te ontdekken en biedt een goedkoop alternatief. Het noorden en oosten beschikken over een goed netwerk. De mooiste tour is de treintocht rond de Etna.

Bus

In het westen en zuiden kunt u beter de bus pakken dan de trein. De bus is ook een goedkoop vervoersmiddel, maar niet altijd even betrouwbaar. In het reisschema van de bussen komt het Italiaanse karakter naar boven, namelijk vooral niet te veel haasten en niet gaan zeuren als de bus een half uurtje later komt. Een buschauffeur die een goede vriend tegenkomt gaat rustig even een praatje maken.

Hotels en andere logies

Net als in de rest van Italië zijn de hotels ondergebracht in vijf categorieën. U moet zich echter niet laten leiden door het aantal sterren: een hotel uit een lagere categorie kan misschien netter en beter ingericht zijn dan hotels uit hogere categorieën, maar door het ontbreken van een zwembad krijgt deze een lagere classificatie.

Naast het overnachten in een hotel is een vakantie op het platteland in een boerderij bij de lokale bevolking erg populair. Er zijn twee organisaties op Sicilië die dit maar al te graag voor u regelen:
 • Agriturist.
 • Consorzio Villaggio Globale Agriturismo in Sicilia.

Prijsklasse

De prijzen verwijzen naar een overnachting een kamer voor twee personen, zonder ontbijt.
 • Luxeklasse: €180>
 • Hoge prijsklasse: €80 - €180
 • Gemiddelde prijsklasse: €40 - €80
 • Lage prijsklasse: <€40

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken heeft een geweldige reputatie. Het culinaire gebeuren is een weerspiegeling van het verleden van het eiland, beïnvloed door de verschillende heersers. De Grieken, Romeinen, Spanjaarden en Arabieren hebben allemaal een beetje van hun cultuur achter gelaten die terug te ‘proeven’ is in de keuken.

De voorliefde voor pasta hebben de Sicilianen gemeen met de rest van Italië. Maar de Sicilianen hebben een bijzondere gave om de deegwaren met voortreffelijke kruiden en ingrediënten te verfijnen. Enkele voorbeelden hiervan zijn pasta alla norma en Pasta con le sarde.

Vis en vlees

Vis vormt al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de plaatselijke keuken. De vis die in de ochtend wordt gevist en verkocht, wordt in de avonduren opgediend in een heerlijk gerecht. Echte specialiteiten van de Sicilianen op het gebied van vis zijn pesce spada (zwaardvis), tonno alla ghioto (tonijn) en zuppa di pesce (vissoep). Vlees komt ook wel voor in de keuken, maar veel minder dan vis. Vleesgerechten komen meer voor in het binnenland. Hier wordt met liefde farsumagru gemaakt (rund gevuld met ei, kaas, salami en ui). Vleesgerechten bestaan voornamelijk uit kippen-, varkens-, en rundvlees.

Zoetigheid

De Arabieren hebben hun invloed achter gelaten die terug te vinden is in de desserts. Zoete nagerechten en gebak kenmerken de Siciliaanse keuken. Amandelen, honing, ricotta en pistache zijn ingrediënten die veel worden gebruikt. Een aanrader is de cassata siciliana (ijstaart)

Sicilië als wijnland

De bekendste wijn van Sicilië is de Duca di Salaparuta. Dit een milde rode wijn gemaakt van druiven uit het westelijke deel van het eiland. Een andere bekende rode wijn is de Etna Rosso. Deze druiven worden gerijpt op vulkanisch grond en zijn erg vol van smaak.

Prijzen

Sicilië is met uit eten gaan vergelijkbaar met Nederland. Per persoon moet u rekenen op ongeveer €30,00. Het hangt er natuurlijk wel van af waar u gaat eten. Het binnenland biedt soms menu’s aan voor slechts €10,00, terwijl het centrum van Palermo deze aanbiedt voor €40,00.

Actief en relaxen aan het strand

Net zoals in de rest van Italië is voetbal de nummer één sport. Als u een rondkijkt in een dorpje of op het strand: er zal altijd wel iemand aan het voetballen zijn of naar een wedstrijd zitten te kijken.

Vissen

Om te vissen in meren en rivieren heeft u een plaatselijke visvergunning nodig. Inlichtingen krijgt u bij het regionale informatiebureau.

Bergbeklimmen en –wandelen

In de Monti Nebrodi en Le Madonië in het noordwesten kunt u lange tochten ondernemen. Maar het absolute hoogtepunt voor bergbeklimmers is toch wel een toch over de vulkaan Stromboli of Etna. Beide tochten moeten met een gids worden ondernomen. De Etna is meer toegankelijker en is gericht op toeristen. Stromboli daarentegen is minder gericht op bezoek van de doorsnee toerist en richt zich meer op echte bergwandelaars.

Skiën

Nee, het is geen grap. Skiën kan ’s winters aan de noordkant van de vulkaan Etna. Ook in Le Madonië ligt nog een klein skigebied.

Duiken

Sicilië is een paradijs voor duikers. De rotsachtige kust vormt het ideale decor voor snorkelaars en duikers. Ook de kleinere eilanden, met name Ustica, lenen zich hiervoor uitstekend.

Afbeelding 2: Sicilië heeft een paar prachtige stranden / Bron: Milito10, PixabayAfbeelding 2: Sicilië heeft een paar prachtige stranden / Bron: Milito10, Pixabay
Stranden
Sicilië beschikt over twaalfhonderd kilometer kuststrook. Tot de mooiste stranden van Sicilië behoren:
 • Cefalu – Het panorama vanaf dit strand is weergaloos. Het strand wordt ook prima onderhouden.
 • Eraclea Minoa – Wit uitgestrekt zandstrand met felblauwe zee. Zelfs in het hoogseizoen blijft het hier rustig.
 • Fontane Biance – De baai van Fontane Biance is één van de mooiste van Sicilië. Helaas worden de stranden aan deze baai in het hoogseizoen erg druk bezocht en als maatregel heeft de overheid besloten om van deze stranden betaalde stranden te maken.
 • Lipari – Het is heerlijk om hier te zwemmen. Het water is glashelder en de onderzeese flora is prachtig.
 • Riserva Naturale Dello Zingaro – Langs de kust van het nationale park ligt een handvol mooie baaien met kristalhelder water en een prachtige flora en fauna.

Agrigento

De Griekse dichter Pindaru roemde de stad als ‘de mooiste van alle sterfelijke steden’. Tot op heden kan een bezoek aan Agrigento niet voorbij gaan zonder een bezoek aan zijn tempels. Maar naast een stad is Agrigento ook een provincie gelegen in het noordwesten van het eiland.

Agrigento stad

Agrigento werd in 581 v. Chr. Gesticht en is daarmee één van de oudste steden van Europa. Vanaf die tijd heeft de stad vele heersers gehad. De Griekse tijd heeft hiervan de meeste invloed achter gelaten. De stad kent meer dan vijftigduizend inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Mocht u een bezoek brengen aan deze stad, neem dan de moeite om aan de volgende bezienswaardigheden een bezoek te brengen:
 • Duomo – Op het hoogste punt van de eeuwenoude stad verheft zich de kathedraal waarvan de bouw in de elfde eeuw een aanvang naam en in de veertiende eeuw werd voltooid. Vanaf de top van deze kathedraal heeft u een prachtig uitzicht over de hele stad.
 • Santa Maria dei Greci – Verborgen in een straatje onder de dom staat het gotische kerkje Santa Maria dei Greci. In een aangrenzende klederruimte duiden zijn de resten van een Griekse tempel te bezichtigen.
 • Valle dei Templi – De Griekse tempels van Agrigento liggen verspreidt op een uitgerekte steil aflopende heuvel onder het huidige Agrigento. In het ‘park’ komt u als eerste de tempel van Hercules tegen. Een paar honderd meter verder prijkt de tempel van Concordia in de zon. Het is één van de best bewaarde bouwwerken uit de Griekse tijd. In Valle dei Templi liggen ongeveer dertig tempels en verschillende necropolen.

Buiten de stad

Niet alleen de stad, maar de hele provincie is een bezoek waard. Als u beschikt over de auto of een ander vervoersmiddel, breng dan een bezoek aan:
 • Eraclea Minoa – Boven sneeuwwitte krijtrotsen dertig kilometer ten westen van de stad liggen de ruïnes van het antieke Eraclea Minoa. Er bevindt zich een museum en een compleet opgegraven woonwijk en Grieks theater.
 • Pelagische eilanden – De drie Pelagische eilanden Lampedusa, Linosa en Lampione liggen ruim 160 kilometer buiten de kust van Sicilië en zijn hiermee het zuidelijkste puntje van het eiland en Europa. Er waait letterlijk een Afrikaans windje over de eilanden. Qua geschiedenis of cultuur hebben de eilanden niks te bieden. Het is het kristalheldere water en de flora en fauna die de eilanden een bezoek waard maken. Voor duikliefhebbers is het water bij deze eilanden perfect.
 • Sciacca – Dit levendige stadje met de beroemde zwavel- en jodiumbronnen is een geliefd kuuroord. De stad ontstond in de oudheid en groeide uit tot een belangrijke handelspost. Mooie plekken in deze stad zijn de Piazza Angelo Scandaliato en Palazzo Steripinto.

Catania

De op een na grootste stad van Sicilië bruist van het leven. De geschiedenis van deze Oost-Siciliaanse metropool is getekend door de aardbevingen van de Etna. Catania telt meer dan 400.000 inwoners. Catania werd gesticht in 729 v. Chr. en daarmee ook behorend tot de oudere steden van Europa. Momenteel zijn alleen de Romeinse theaters en ruïnes nog overblijfselen uit de oudheid.

Leven met de Etna

De meest actieve vulkaan van Europa ligt op slechts dertig kilometer van Catania en heeft de stad in het verleden al meerdere malen verwoest. De grootste uitbarsting is die van 1669, toen lavastromen dwars door Catania heen gingen en hiermee zestienduizend mensen om het leven kwamen.

Rivaal van Palermo

Catania is met 400.000 inwoners een grote, vitale stad die als handels- en industriecentrum de gelijke is van Palermo. Jammer genoeg blijft de Italiaanse maffia een grote invloed houden op deze stad. Dit is ook terug te zien in achterstandswijken. De hoge werkloosheid en criminaliteit in deze wijken nemen alsmaar toe

Bezienswaardigheden

 • Duomo di Sant’ Agata – De kathedraal werd gebouwd tijdens het Normandische bewind. De kathedraal is een bezoek waard vanwege de prachtige zuilen aan de binnenkant.
 • San Nicolò – Het grootste kerkelijke bouwwerk op Sicilië is de San Nicolò. Het is nooit voltooid, waardoor aan de binnenkant sommige stukken er eigenlijk niet uit zien.

Cefalù

Tussen de zee en een opvallende rotsformatie verheft zich het markante silhouet van het geliefde vakantieplaatsje met de Normandische dom. Het stadje kent 13.500 inwoners en ligt veertig kilometer ten oosten van Palermo.

Bezienswaardigheden

Het stadje heeft naast wat kerkjes eigenlijk niet veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Het stadje moet het vooral hebben van de prachtige ligging en de oase van rust dat er heerst. Wel is Cefalù het centrale startpunt voor veel wandelingen. Een wandeling die vanaf hier gemaakt kan worden is de tocht door Le Madonië. De bergtoppen van dit berggebied halen met gemak de tweeduizend meter en het gebied kent een geweldig flora en fauna. Een bezoek aan dit berggebied is de moeite waard en mag door wandelaars niet worden overgeslagen.

Afbeelding 3: Lipari / Bron: Herandar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Afbeelding 3: Lipari / Bron: Herandar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lipari en de Eolische Eilanden

Uit het kristalheldere water van de Tyrreense Zee, vlakbij de noordkust van Sicilië duiken zeven vulkaantoppen op. Het grootste en belangrijkste eiland is Lipari.
De eilandengroep was al in de Steentijd bewoond en het stadje Lipari is zelfs één van de oudste, voortdurend bewoond gebleven steden van Italië. In het Neolithicum zorgde de handel voor rijkdom: uit het zwarte vulkanische glas kon alles geslepen worden dat scherp moest zijn. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomen. Het eilandenarchipel is nog ongerept en onbekend. Er is dus geen massatoerisme of betonnen kusten. Lipari is een geliefde locatie onder de duikers.

Het meest fascinerende eiland is Stromboli. De vulkaan spuwt geregeld lava zeventig tot tachtig kilometer de lucht in. Dit fenomeen is vooral ’s nachts heel fascinerend. De vulkaan kan beklommen worden tot een hoogte van 924 meter is niet overal even veilig. De klim duurt ongeveer vier tot vijf uur.

Messina

De toegangspoort tot Sicilië is Messina. Door de eeuwen heen is Messina een levendige havenplaats geweest. De ligging van Messina was economisch en op militair gebied ideaal. Helaas heeft de stad nog maar weinig oudheden weten te bewaren. De allesverwoestende aardbeving in 1908 liet weinig heel en maar liefst zestigduizend mensen kwamen om het leven. De bouwwerken die de aardbeving wel hebben overleefd, werden alsnog vernietigt in de bombardementen in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anno 2017 is Messina de derde stad van Sicilië qua grootte. Toch doen maar weinig mensen de stad aan. Zoals net vermeld, heeft het weinig te bieden en dient meer als doorvoerplaats naar het binnenland of andere steden.

Het zijn vooral de wandelaars die de stad aandoen. Messina is namelijk het startpunt van de grootste wandelroute op Sicilië. Vlak achter Messina verrijst een indrukwekkend gebergte dat grotendeels de noordelijke kustlijn volgt. Dit schaars bevolkte bergland wordt in het begin Monti Peloritani genoemd en tegen het einde Le Madonië. Het gebied wordt gekenmerkt door diepe uitgesneden dalen en dichtbeboste hellingen.

Afbeelding 4: Kunt en cultuur in Palermo / Bron: Salvatoregalle, PixabayAfbeelding 4: Kunt en cultuur in Palermo / Bron: Salvatoregalle, Pixabay

Palermo

Geliefd en gehaat, dat is deze stad. Geliefd vanwege haar prachtige musea, kerken en winkelstraten. Geliefd om haar uitgaansleven, pittoreske pizzeria’s en om de prachtige haven. Gehaat vanwege het drukke verkeer dat bijna altijd vaststaat. Gehaat vanwege de lucht-, water-, en bodemvervuiling en de maffiapraktijken. Maar wie Palermo niet bezoekt, heeft het ware Sicilië niet gezien. De glinsterende metropool verstopt zich in een langgerekte baai.

De handelsnederzetting die door de Feniciërs werd gesticht groeide onder Arabische heerschappij uit tot het centrum van Sicilië. Tot op heden heeft de stad deze status weten te behouden en is uitgegroeid tot grootste stad van Sicilië qua oppervlakte en qua inwoneraantal. Maar liefst 750.000 mensen leven in de door de grotendeels maffia bestuurde hoofdstad.

Bezienswaardigheden

Voor Palermo moet u zeker wel een hele dag voor rekenen. Want niet alleen Palermo heeft gigantisch veel te bieden, maar ook omliggende dorpjes en parken zijn een bezoek meer dan waard.
 • Castello della Zisa. Dit kleine, ooit door een park omgeven Normandische lusthof dateert uit 1200. De Arabische invloed in zeer goed zichtbaar.
 • Cattedrale. De kathedraal is een mengeling van verschillende stijlkenmerken. Belangrijk zijn de vier sarcofagen met de stoffelijke resten van Rogier II en zijn familie.
 • Convento dei Cappuccini. Een bezoek aan de catacomben is niet voor iedereen weggelegd. In de kelders van het kapucijnenklooster werden tot 1881 twee eeuwen lang edelen gemummificeerd en vaak zonder doodskist bijgezet. Beroemd is het uitstekend bewaard gebleven lijkje van de tweejarige Rosalia.
 • Orto Botanico. De uitgestrekte botanische tuinen van Palermo behoren tot de mooiste van Europa en herbergen planten uit de hele wereld.

Syracusa

De kunstmetropool van Sicilië heet Syracusa. Geen enkele stad op het eiland (en Italië) herbergt zoveel kunst- en cultuurschatten uit de meest uiteenlopende tijdperken. Syracusa was al in de oudheid een belangrijke stad. Het bestaat uit een vrolijk en oud stadcentrum met kleine straatjes en authentieke restaurantjes. Door de hele stad staan de best bewaarde paleizen, kastelen en andere bouwwerken. De stad kent ongeveer 130.000 inwoners.

Bezienswaardigheden

 • Basilica e Catacombe di San Giovanni. Vlakbij het archeologisch museum staan de resten van de kleine Chiesa San Giovanni. In de bijbehorende crypte zou de apostel Paulus gepredikt hebben. De catacomben van San Giovanni dateren uit de vierde en vijfde eeuw.
 • Duomo Santa Maria delle Colonne. De kathedraal is een geslaagde proeve van antieke bouwstijlen en christelijke kerkenbouw. Het gebouw is een driebeukige christelijke basilica waarbij de ruimte tussen de zuilen dichtgemetseld is.
 • Parco Archeologico. Het archeologische park van Syracusa omvat meerdere antieke gebouwen uit verschillende periodes. Zo staat hier het altaar van Hiëro II. Ook het uit het rotsen gehouwen Griekse theater was één van de grootste uit de Griekse tijd.

Afbeelding 5: Het Griekse theater in Taormina / Bron: Flamencoh, PixabayAfbeelding 5: Het Griekse theater in Taormina / Bron: Flamencoh, Pixabay

Taormina

Taormina, gelegen aan de voet van de Etna, is bij uitstek de trekpleister onder toeristen. Het magnifieke uitzicht op de Etna vanaf het Griekse theater is een absolute must bij een bezoek aan Sicilië.

De Carthager Hamilcar stichtte in 396 v. Chr. de stad op een strategische ideale plek: een uitlopende kam van Monte Tauro. Maar vier jaar later viel de stad al in handen van de Grieken. Aan hen hebben we het mooiste openluchttheater ter wereld te danken. Als u een bezoek brengt aan de stad, zult u al snel in de ban raken van het schilderachtige stadje.

Het stadje moet het vooral hebben van haar wonderschone natuur en ideale ligging. Waar u ook staat, de grauwe imposante bergtop van de Etna komt overal bovenuit. Een echte trekpleister van Taormina is het hierboven genoemde Griekse theater. Dit theater bood ooit plaats aan dertigduizend mensen. Het werd vooral gebruikt voor gladiatorgevechten. Bij zonsopkomst of zonsondergang is het uitzicht het mooist.

Mount Etna

Een bezoek aan Sicilië is niet compleet zonder een bezoek aan de meest actieve vulkaan van Europa. Met ruim 3300 meter is de Etna de tweede hoogste berg van Europa. De hoogst toegankelijke top voor toeristen is bij Osservatore op 3.080 meter. Osservatore doet denken aan een maanlandschap en de zwavelgeur slaat diep in op uw longen. Vanuit de grond komen dampen omhoog en als u met uw hand wat aarde oppakt, voelt het warm aan. Op de top zijn windsnelheden van honderd kilometer per uur vrij normaal. Onderweg naar boven treft u bijzondere taferelen aan: een dak van een huis welke nog net boven inmiddels verharde lava uitkomt en natuurlijk het uitzicht over een groot deel van het eiland.

Andere punten die bezocht kunnen worden zijn Rifugio Sapienze en Piano Provenzana.

Afbeelding 6: Vulkaan Etna / Bron: Urban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Afbeelding 6: Vulkaan Etna / Bron: Urban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Soort vulkaan
De Etna valt onder twee vulkaantypes: schildvulkaan en stratovulkaan. Bij een schildvulkaan is het magma dun en vloeibaar. Hierdoor stroomt het gemakkelijk door spleten naar buiten. De Etna is tot een hoogte van ongeveer 2700 meter een schildvulkaan. Uitbarstingen tot op deze hoogte zijn klein, rustig en kunnen soms onopgemerkt gebeuren.

Vanaf 2700 meter wordt de Etna een stratovulkaan. Een stratovulkaan heeft dikkere lava. Hierdoor worden de kegelvormige kraters gevormd, omdat de lava moeilijk weg kan. Deze kan pas weg als de temperatuur van de magmahaard zo hoog oploopt en uit elkaar barst. Zware uitbarstingen met flinke metershoge lavasfonteinen komen hier voor.

De vulkaan heeft in het verleden veel uitbarstingen gehad. De meest recente grote uitbarsting was op 1 maart 2013. Omwonenden werden gedwongen hun huis te verlaten en het vliegveld van Catania zat dagenlang dicht. Gemiddeld heeft de Etna één uitbarsting per maand. Dit kan zijn van kleine lavastromen tot lavasfonteinen die wel tot veertig meter hoog de lucht in spuiten. In mei 2016 spuwde de Etna dagenlang lava.

Hoe ziet een bezoek eruit?

Een bezoek kan op eigen houtje of met excursies. In ieder geval moet u met een bus of kabelbaan omhoog (deze kabelbaan werd in 2012 volledig verwoest door een uitbarsting). De bus is echter spectaculairder dan de kabelbaan. De bus slingert via dorpjes naar een hoogte van 1900 meter. Tot op deze hoogte is de Etna begroeid met prachtige bomen en plantensoorten. Af en toe ziet u een zwarte stroom tussendoor. Dit is gestolde lava dat bij eerdere uitbarstingen naar beneden stroomde. Op deze plekken zal nooit meer iets groeien. Indrukwekkend zijn de toppen van daken die her en der boven de grond uitsteken. Dit waren ooit prachtige huisjes maar door lavastromen bedolven onder de grond.

De bus rijdt weer verder naar een punt van ruim drieduizend meter hoogte. Hier is het eindpunt van de bus en loopt u samen met een gids over het vlakke gebied. In de verte ziet u de kraters waar soms rook uit komt. Via een smal pad loopt u om de krater heen en de warmte die hier vanaf komt is ongekend. Maar wanneer u niet langs een krater loopt is het ijskoud. De altijd harde wind zorgt voor kou en hiermee wordt u herinnert dat u op drieduizend meter hoogte zit. Op sommige plekken mag gegraven worden met de hand of schep. Een kleine tien centimeter graven en de grond is warm en soms zelfs gloeiend heet. Een bijzondere ervaring.

Kaart Sicillie

Legenda
A. Genua (ferry)
B. Livorno (ferry)
C. Napels (ferry)
D. Palermo
E. Cefalu
F. Madonie (gebergte)
H. Messina
I. Taormina
J. Catania
K. Nebrodi (gebergte)
L. Stromboli (vulkaan)
M. Etna (vulkaan)
N. Minoa (strand)
O. Fontane Biance (strand)
P. Riserva Naturale Dello Zingaro (strand)
Q. Agrigento
R. Peloritani (gebergte)
S. Syracusa

Sicilië van A tot Z

Alarmnummers

In heel Italië is 113 het algemene alarmnummer. Bij autopech belt u 116. Voor politie belt u 112.

Bevolking

Sicilië telt iets meer dan vijf miljoen inwoners (2015) en is daarmee het dichtstbevolkte eiland van de Middellandse Zee. Het eiland is een echte smeltkroes van volkeren en culturen.

Criminaliteit

U hoeft niet bang te zijn voor de maffia. Veel mensen denken dat ze in een set terecht komen van ‘the godfather’ en de maffiapraktijken met blote ogen te zien. Dat is niet waar, u zult ze nooit te zien krijgen. Ze verdienen maar al te veel aan het toerisme en hebben geen reden om hun inkomstenbron tegen te houden. Het enige waar Sicilië hoog op scoort is het aantal autodiefstallen. Laat dus nooit waardevolle spullen achter in uw auto.

Diplomatieke vertegenwoordiging

De Nederlandse ambassade in Italië bevindt zich in Palermo:
 • Via Roma 489
 • 90139 Palermo

Feestdagen

Winkels, banken en kantoren zullen de volgende dagen gesloten zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaar
 • 6 januari - Driekoningen
 • 25 april - Bevrijdingsfestival
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 15 augustus - Ferragosta
 • 1 november - Allerheiligen
 • 8 december - L’Immacolata
 • 25-26 december - Kerstmis

Fooien

Een fooi hoort er nu eenmaal bij. In restaurants is een fooi niet verplicht, maar u zult wel aangekeken worden wanneer u niks achterlaat. Een fooi van vijf procent is gebruikelijk. Ook taxichauffeurs en hotelbedienden zien graag een fooi tegemoet.

Geografie en geologie

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee. Vanwege de driehoekige vorm gaven de Grieken het destijds de naam Trinacria. Men weet niet zeker of Sicilië ooit tot het vaste land heeft behoort of altijd al een eiland is geweest. In Sicilië is het hoogste punt de Etna met een hoogte van 3367 meter hoog. Ook in het binnenland zijn vlaktes schaars. Vrijwel het hele eiland is heuvel- en bergachtig.

Klimaat

De aangenaamste maanden voor een reis naar Sicilië zijn de april, mei, juni, oktober en september. In juli en augustus kan het erg heet worden. De gemiddelde temperatuur van mei en juni ligt rond de dertig graden. In juli en augustus kan dit oplopen tot veertig graden.

Nudisme

Nudisme is niet toegestaan in Italië.

Reisdocumenten

Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Er is geen visum of iets dergelijks nodig.

Taal

Het is aan te raden een beetje kennis op te doen van de Italiaanse taal. Er wordt buiten de grote steden en dorpen om geen Engels gesproken en degene die dat wel doen, zijn de hoger opgeleide studenten. Een kleine basiskennis van de Italiaanse taal is gewenst. Heeft u dit niet, zie dat dan niet als een reden om Sicilië niet te bezoeken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sicilië, een eiland vol historieSicilië, een eiland vol historieSicilië, het grootste eiland van Italië, gelegen in de Middellandse zee, ten zuiden van de regio Calabrië, vormt een aut…
Italië – Palermo, hoofdstad van SiciliëDe stad Palermo is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Sicilië, het eiland aan de voet van Italië. Palermo ligt in…
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hbieser, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sicili%C3%AB
 • http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/16/refugees-migrants-will-have-work-asylum-applications-processed/
 • https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/sicilie/sicily-love-de-mooiste-plekken-van-sicilie/
 • https://madebyellen.com/sicilie-vakantie-25-tips-voor-de-westkust/
 • Afbeelding bron 1: Miguel Virkkunen Carvalho, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Milito10, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Herandar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Salvatoregalle, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Flamencoh, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Urban, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 01-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.