Italië – Palermo, hoofdstad van Sicilië

De stad Palermo is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Sicilië, het eiland aan de voet van Italië. Palermo ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Tyrrheense Zee en tevens aan de Middellandse Zee. De stad is de op vier na grootste stad van Italië.

Algemeen

Palermo staat voornamelijk bekend als universiteitsstad, met haar vele universiteiten. Veel volkeren hebben in de geschiedenis de dienst uitgemaakt op Sicilië, en daarvan is in Palermo dan ook veel terug te vinden. Zowel Griekse als Arabische invloeden, sferen uit het Byzantijnse Rijk. Ook de Noormannen en de Romeinen hebben hun sporen nagelaten.

Haven

Palermo beschikt over een haven, van waaruit veel schepen naar allerlei bestemmingen vertrekken. Ook veel cruiseschepen meren hier aan. Tevens wordt er vanuit deze haven veel vis gevangen, die in de restaurants vervolgens bereid worden.

Bezienswaardigheden

In de stad zijn veel bezienswaardigheden ondergebracht. Hoogtepunten zijn het theater Massimo – of teatro Massimo op z’n Italiaans – en de Normandische kathedraal.

Theater Massimo

Theater Massimo ligt in het centrum van de stad en is tevens het theater waar opnames voor de film The Godfather 3 werden gemaakt. Op het bordes van dit theater werd de dochter van Michael Corleone doodgeschoten. Het theater is overdag te bezoeken voor rondleidingen en komt

Kathedraal van Palermo

De kathedraal in Palermo is een enorm bouwsel, stammend uit de Normandische tijd. De kerk bestaat is gebouwd op het fundament van een moskee, die op haar beurt op een Byzantijnse kerk gebouwd is. In de kerken zijn bijzondere sarcofagen - met daarin de vroegere koningen van Sicilië - ondergebracht.

Convento dei Cappuccini

Even buiten het centrum van Palermo bevindt zich aan de Via Cappuccini het Kapucijnenklooster - in het Italiaans Convento dei Cappucini. Vroeger was dit een klooster, maar de toeristische plektreister is vooral de catacombe. Deze is voor publiek toegankelijk en laat de bezoeker afdalen naar een wel heel bijzondere begraafplaats. Sinds het einde van de zestiende eeuw tot aan de 1920 zijn hier ongeveer achtduizend mensen op bijzondere wijze begraven. Een luguber uitstapje, maar zeker de moeite waard.

Il Capo-markt

Een andere aanrader is Il Capo, de markt waar Palermo samen komt. De Il Capo-markt wordt doorgaans gezien als een veelkleurige markt, waar zowel vis als vlees, groenten als fruit te koop zijn. De geuren en kleuren maken het tot een waardig stukje Sicilië. Ze verkopen er van alles. Proef maar eens wat van de vele Siciliaanse delicatessen die er op u liggen te wachten!

Luchthaven

Dertig kilometer bij de stad vandaan bevindt zich een luchthaven, die genoemd is naar de twee rechters die het in de jaren tachtig en negentig opnamen tegen de beruchte maffia op Sicilië. Het gaat hier op Giovanni Falcone en Paulo Borsellino. De luchthaven heet Falcone-Borsselino. In de luchthaven is een standbeeld opgericht ter nagedachtenis aan de rechters. Over de naam doen verschillende meningen de ronde onder de Sicilianen. Enerzijds zijn er mensen die het een eerbetoon vinden voor de rechters. Anderzijds zijn er mensen die vinden dat op deze manier de stempel van de maffia nog meer op Sicilië is gedrukt.

Vliegen

Vanuit Amsterdam, maar ook andere Europese steden, is het mogelijk om rechtstreekse vluchten naar Palermo te boeken. Echter gaan er ook veel vluchten met tussenstops richting de stad. Tussenstops zijn dan onder meer in Lamezia, het zuiden van Italië, maar ook de grotere steden zoals Rome en Milaan. De vliegtickets voor Palermo zijn over het algemeen goed te betalen.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Sicilië, een eiland vol historieSicilië, een eiland vol historieSicilië, het grootste eiland van Italië, gelegen in de Middellandse zee, ten zuiden van de regio Calabrië, vormt een aut…
Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…

De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.