Venetië: een droom midden in het water

Als men het over Venetië heeft bedoelt men de oude historische stad die midden in het water ligt. De stad heeft op toeristen uit heel de wereld een aantrekkingskracht van een hele sterke magneet. Niet voor niets wordt Venetië elk jaar door 12 miljoen mensen bezocht. Venetië is voor iedere bezoeker onvergetelijk. Het Canal Grande, het San Marcoplein en de Rialtobrug zijn bekende trekpleisters. Maar de gondels, de ontelbare bruggetjes, de steeds weer verrassende doorkijkjes en prachtige pleintjes met de leukste terrasjes, maken het feest compleet.

Inhoud


Hoe kom je in Venetië?

Naar Venetië reizen kan op verschillende manieren. Veel mensen bezoeken Italië met de auto. Dan is de eigen auto een optie. Maar er kan ook gekozen worden om met de trein of bus te gaan. Er ligt een goed en uitgebreid spoorwegennet in Italië, dus men kan van vrijwel elke plaats naar Venetië reizen met de trein. Voor de bus geldt hetzelfde. Omdat Venetië rondom in het water van de lagune ligt, is het met een grote dam verbonden met het vasteland. Vlak voordat je deze dam bereikt, kom je door een heel groot industriegebied met veel petrochemische industrieën. Groter kan het contrast niet zijn als je later Venetië binnenkomt! Er zijn grote parkeerterreinen vlak voor de stad, aan het einde van de dam. De trein heeft een eindstation vooraan in de stad. De bussen stoppen op een plein hier vlak naast.

Varen door de lagune naar Venetië

Een andere mogelijkheid is om met een boot door de lagune naar Venetië te varen. Dit kan bijvoorbeeld vanuit de vissersplaats Chioggia, een tocht van ongeveer 1,5 uur. Er is een charter te boeken in de vissershaven bij de dam die de badplaats Sottamarina met Chioggia verbindt. Ook zijn er lijndienstverbindingen. Vanuit diverse andere plaatsen rond de lagune kan men ook met een boot naar Venetië.

Vliegveld en cruiseschepen zorgen voor extra drukte bij aankomst in de stad

Venetië is één van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld. Er is op het vasteland een vliegveld. Ook doen de grote cruiseschepen die cruisen op de Middellandse Zee, de stad aan. Ze hebben er zelfs een eigen terminal. Bij binnenkomst in de stad oogt het dan ook zeer druk. Maar dat is hoofdzakelijk omdat trein, bussen en auto’s allemaal vanaf één punt samenkomen. Later, al wandelend in de stad, splitst zich dat vanzelf. En al zijn de beroemde gebouwen als het San Marcoplein en de Rialtobrug erg druk, zo maar twee straatjes verder kun je ook even alleen, of maar met enkele andere mensen zijn.

Venetië vanaf het hoog(s)te punt

Eigenlijk is Venetië één groot hoogtepunt. Om een goed idee te krijgen hoe Venetië is opgebouwd en hoe de ligging is in de lagune, kan men het beste, letterlijk het hoogste punt opzoeken. Dit kan door de Campanile op het San Marcoplein te beklimmen. Als men dit doet, moet men aansluiten in een vaak lange rij wachtenden met hetzelfde idee. Vanaf de ertegenover gelegen klokkentoren van San Giorgio Maggiore heeft men echter ook een prachtig zicht en het is er veel minder druk.

Bekende bezienswaardigheden van Venetië: het San Marcoplein en de Rialtobrug

Zegt men Venetië dan denkt men vaak meteen ook aan het San Marcoplein. Dit wereldberoemde plein is ook het kloppend hart van de stad. Ben je niet op het San Marcoplein geweest, dan ben je ook niet in Venetië geweest volgens het gezegde. Maar natuurlijk biedt deze rondom in het water liggende stad heel veel meer. Veel mensen gaan direct naar één van de bekende bezienswaardigheden. Maar al wandelend of varend komt men ook langs alle hoogtepunten, maar worden intussen nog veel meer leuke dingen ontdekt. En net zoals overal ter wereld, het straatleven is vaak het meest de moeite waard!

Varen door het Canal Grande en andere kanalen

Door de ligging midden in het water en de vele kanalen en kanaaltjes in de stad, is Venetië bij uitstek geschikt om te varen. Het krioelt er dan ook werkelijk van de boten en bootjes. De aandacht van de schippers kan dan ook geen moment verslappen. Er zijn verschillende mogelijkheden om door Venetië te varen.
  • Vaporetti. Dit zijn lijndiensten die over het Canal Grande varen. Er zijn verschillende routes en veel op- en afstappunten. Handig om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan. Men kan kiezen voor verschillende soorten (dag)kaarten. De boten kunnen soms wel erg vol zijn.
  • Watertaxi. Deze kleinere boten brengen iemand waar die maar wil. Net als een taxi op het land. Een groot voordeel is dat de watertaxi kan komen waar de Vaporetto niet komt. In elk denkbaar kanaaltje en bij elk denkbare aanlegplaats. Nadeel is de hoge prijs. Of men zich over een langere of kortere afstand laat verplaatsen, de vraagprijs is al snel € 50,- of meer (in 2016).

Bron: Barni1, PixabayBron: Barni1, Pixabay

Gondeltocht

Overal in de stad zijn locaties waar men een gondel kan nemen. De mooie, smalle, glanzende en mooi ingerichte zwarte sierbootjes. Een gondel biedt plaats aan hooguit zes personen. De prijs is erg hoog. Vaak € 80 (in 2016) voor een tochtje van 30 à 45 minuten. Een tocht met een gondel wordt vaak gedaan door verliefde stelletjes, die zich romantisch door de kleine kanaaltjes en onder de vele bruggetjes door laten varen. De gondels worden voortbewogen door een gondelier, die met behulp van een roeispaan de boot met een speciale techniek overal brengt. Soms zingen ze er ook liederen bij en vertellen gedurende de tocht het een en ander over de stad.

Wandelen midden in het water

Ook te voet kan men Venetië uitstekend verkennen. Zorg wel voor een gedetailleerde kaart, want de vele steegjes, pleintjes en bruggetjes lijken op den duur allemaal op elkaar. Ook als men alle hoogtepunten wil bezoeken is dit goed te doen. Hou wel rekening met minimaal 10 km lopen en vele trappen. Ook met kinderen is dit prima te doen. Als men het spoor een keer bijster raakt, vindt men de weg snel weer terug door de gele bordjes op de muren van de gebouwen, waarop de namen staan van de belangrijkste hoogtepunten van de stad. Voor kinderen is wandelen door Venetië met een kaart in de hand net een grote speurtocht.
© 2016 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn Venetiaanse highlightsMijn Venetiaanse highlightsVenetië is een stad die enorm tot de verbeelding spreekt. Erg mooi en sfeervol. Heel uniek met alle kanalen en gondels.…
Waterstad VenetiëWaterstad VenetiëWaar men in normale steden over straat loopt, vaart men in Venetië over de straten. Een kleine stad met 310.000 inwoners…
De geschiedenis van VenetiëDe geschiedenis van VenetiëNa de val van Rome zwierven allerlei volken door het gebied dat wij nu Italië noemen. Rond de Adriatische Zee vluchtten…

Rome: kunst, cultuur, mode en lekker etenHet gezegde “vele wegen leiden naar Rome”, klopt. De stad heeft twee vliegvelden, net buiten de stad. Autosnelwegen en b…
Melilla – Spaanse exclave in Marokko en vrijhavenMelilla – Spaanse exclave in Marokko en vrijhavenMelilla is een stukje Spanje in Marokko. Het is een Spaanse exclave aan de kust van de Middellandse Zee en officieel hee…
Bronnen en referenties
  • ANWB Extra, boekje over Venetië
  • Afbeelding bron 1: Barni1, Pixabay
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 05-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.