De Costa Daurada, de 'Gouden Kust' van Catalonië

De Costa Daurada, de 'Gouden Kust' van Catalonië De Costa Daurada (Gouden Kust) staat bekend om zijn uitgestrekte, zonovergoten zandstranden. Aan deze kuststrook, met een zacht mediterraan klimaat, liggen drukbezochte badplaatsen als Salou en Cambrils. De Costa Daurada kent ook een rijkdom aan historische en culturele bezienswaardigheden. In Tarragona, een stad aan zee, zijn prachtige Romeinse ruïnes te zien. Landinwaarts liggen de schitterende kloosters van Poblet en Santes Creus. De stad Reus heeft indrukwekkende modernistische gebouwen. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Ebro-delta, de monding van de Ebro en het grootste moerasgebied van Catalonië.

De Costa Daurada


De provincie Tarragona, met aan de kust de Costa Daurada / Bron: Ctrl Z, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De provincie Tarragona, met aan de kust de Costa Daurada / Bron: Ctrl Z, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Algemeen

De Costa Daurada (ook wel Costa Dorada genoemd) ligt in de provincie Tarragona, in de regio Catalonië. De hoofdstad van de provincie Tarragona is de gelijknamige stad Tarragona. De provincie Tarragona is verdeeld in 10 comarcas, districten. De Costa Daurada loopt langs de gehele kust van de provincie Tarragona. De comarcas die aan de kust liggen zijn Baix Penedès, Tarragonès, Baix Camp, Baix Ebre en Montsià. In het binnenland van de provincie Tarragona liggen de comarcas Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Conca de Barberà en Alt Camp.

De Costa Daurada is de meest zuidelijke kuststrook van Catalonië. De ruim 200 km lange kuststrook strekt zich uit van Cunit in het noorden tot Alcanar in het zuiden, bij de Ebro-delta. De Costa Daurada grenst in het noorden aan de Costa del Garraf, ten zuiden van Barcelona. Het zuiden grenst aan de Costa del Azahar, in de regio Valencia.

Geschiedenis

De eerste bewoners van de Costa Daurada waren de Iberiërs. De Iberiërs woonden vanaf ongeveer 7000 jaar geleden in Catalonië. Uit archeologische vondsten blijkt dat zij in ieder geval al ongeveer 3000 jaar geleden de Costa Daurada bewoonden. Tussen de 7de en de 3de eeuw v.Chr. werd de Costa Daurada gekoloniseerd door de Grieken. Zij stichtten nederzettingen in diverse kustplaatsen. Eén van die plaatsen was de stad Salauris, het tegenwoordige Salou.

In 218 v.Chr. werd de Costa Daurada bezet door de Romeinen. Zij landden in Catalonië en breidden geleidelijk hun macht in Spanje uit. De romanisering nam een hoge vlucht vanaf de 1ste eeuw v.Chr., toen Tarraco (Tarragona) de hoofdstad werd van de Romeinse provincie Hispania Tarraconensis. De Romeinen legden wegen aan en lieten imposante bouwwerken verrijzen, zoals het aquaduct en amfitheater in Tarragona.

Het verval van het Romeinse Rijk opende de weg voor nieuwe veroveraars. In de 3de en de 4de eeuw n.Chr. kreeg de Costa Daurada te maken met invallen van de Franken en de Germanen. In de 5de eeuw werd het gebied uiteindelijk veroverd door de Visigoten. In het begin van de 6de eeuw werden de Visigoten verdreven door de Franken, die op hun beurt weer werden verdreven door de Moren.

De Moren bezetten de Costa Daurada in 714 en bleef in hun handen tot het begin van de 12de eeuw. In 1118 werd Tarragona door de christenen heroverd op de Moren. De christenen die de Moren verdreven kwamen uit het noorden van Catalonië, waar de Franken de Moren als hadden verdreven in de 8ste en 9de eeuw. Halverwege de 12de eeuw werd de rest van de Costa Daurada op de Moren heroverd. Om de macht van de christenen te consolideren werden er in de Costa Daurada diverse kloosters gesticht. In 1150 werd het klooster van Santes Creus gesticht en in 1151 het klooster van Poblet.

In de eeuwen die volgden ging de geschiedenis van de Costa Daurada op in de geschiedenis van Catalonië. In 1160 ging het verenigde Catalonië een personele unie aan met Aragón. Later zou Aragón zich verbinden met Castilië en zo de basis vormen van het Spaanse koninkrijk.

Plaatsen aan de kust

Tarragona

De hoofdstad van de provincie Tarragona vindt zijn oorsprong in de Romeinse stad Tarraco. Tarragona heeft een rijk erfgoed op het gebied van kunst en architectuur, met Romeinse en middeleeuwse overblijfselen. Dit maakt de stad toeristisch gezien één van de meest aantrekkelijke steden van Catalonië.

Het amfitheater van Tarragona / Bron: Makamuki0, PixabayHet amfitheater van Tarragona / Bron: Makamuki0, Pixabay
Het historisch centrum van Tarragona wordt omringd door de Passeig Arqueològic, de stadsmuren. Ze werden gebouwd aan het einde van de 3de eeuw v.Chr. Van de oorspronkelijke 4 km stadsmuur is iets meer dan 1 km over. De Passeig Arqueològic is een archeologische wandeling langs deze historische muren. Midden in het historisch centrum staat de Catedral. De kathedraal, gewijd aan de H. Maria, is gebouwd tussen 1117 en 1331. De lange bouwperiode heeft geresulteerd in verschillende stijlen, zoals romaans, gotisch, platereske en barokke stijl. Binnen bevindt zich het 15de-eeuwse albasten altaarstuk van de H. Tecla, de patrones van de stad. Indrukwekkend is ook de grote kloostergang. De kloostergang (13de eeuw) is romaans van oorsprong, maar heeft een gotisch plafond. In de kathedraal bevindt zich ook het Museu Diocesà, met liturgische voorwerpen, schilderijen, retabels en tapijten. In het zuiden van het centrum ligt het Museu Nacional Arqueològic. Dit oudheidkundig museum herbergt een collectie vondsten uit Tarraco, zoals mozaïeken, amforen, beelden en fragmenten van burgerlijke en overheidsgebouwen. Vlak buiten de stadsmuur staat het Amfiteatre Romà. Dit amfitheater is gebouwd in de 2de eeuw n.Chr. Hier werd gezorgd voor amusement met gladiatoren en wilde dieren. In 259 werd de H. Fructuosus levend verbrand in de arena. Om dit te herdenken werd op deze plek in de 6de eeuw een Visigotische kerk en in de 12de eeuw de kerk Santa Maria del Miracle gebouwd. De resten hiervan zijn nu nog zichtbaar in de arena en op een deel van de tribune.

Omgeving
Ruim 4 km ten noorden van Tarragona ligt het Aquedücte de les Ferreres. Dit 2de-eeuwse Romeins aquaduct is 217 m lang en tot 27 m hoog op twee lagen met bogen. Het is gebouwd met stenen zonder cement en bevindt zich nog in een perfecte staat. Het water van de Riu Gaià, 30 km noordwaarts, werd door het aquaduct naar de stad gebracht.

Het prachtige zandstrand van Salou / Bron: Jorge Franganillo, Flickr (CC BY-2.0)Het prachtige zandstrand van Salou / Bron: Jorge Franganillo, Flickr (CC BY-2.0)
Salou
Salou is het meest bruisende toeristencentrum van de Costa Daurada. Zijn ligging in de luwte van de Cap de Salou is uitzonderlijk. De kaap biedt bescherming tegen stormen uit het oosten, terwijl stromingen uit het zuidwesten het fijne vergulde zand voor de stranden aanvoert. De stranden vormen de toeristische hoofdattractie van Salou, of het nu de uitgestrekte zandstranden zijn of de baaitjes achter de kaap van Salou. De drukste plek is de Passeig de Jaume I, die langs het lange strand loopt. Deze boulevard bewaart de herinnering aan de eerste toeristen, die in het begin van de 20e eeuw uit Reus en Barcelona hiernaartoe kwamen. Zij werden aangetrokken door het mooie landschap en het milde klimaat. Een fraai overblijfsel van de eerste toeristische periode is het Xalet Bonet. Dit modernistische gebouw werd in 1919 gebouwd door Domènec Sugranyes i Gras, een leerling van Antoni Gaudí. Het uitgaansleven is ook een belangrijke attractie van Salou. Vooral in de zomer kent de badplaats een bruisend uitgaansleven, met tal van discotheken, bars en cafés.

Omgeving
Ongeveer 2 km ten noordoosten van Salou ligt Port Aventura, één van de grootste themaparken van Europa. In Port Aventura 'reist' de bezoeker door het Mediterrane gebied, Polynesië, China, Mexico en het Wilde Westen. Sinds 2012 bevindt zich in het park ook de grootste achtbaan van de wereld. Deze achtbaan heeft een parcours van 1650 m en een val van 78 m waarbij de wagons met een snelheid van 134 km/uur naar beneden gaan. Naast Port Aventura ligt Port Aventura Aquatic Park. Dit grote waterpretpark dompelt u onder in de sfeer van de Caribische eilanden.

De haven van Cambrils / Bron: Raul140879, PixabayDe haven van Cambrils / Bron: Raul140879, Pixabay
Cambrils
Het vissersstadje Cambrils is net als vele andere plaatsen aan de Catalaanse kust een belangrijk toeristisch centrum geworden. Toch heeft het zijn oorspronkelijke charme weten te behouden. Langs het uitgestrekte strand en de haven loopt een lange boulevard, de Passeig de Miramar. Hier bevinden zich hotels, winkels en restaurants. Iets ten noorden van het centrum liggen ook enkele campings.

De binnenstad wordt doorkruist door smalle pittoreske straatjes. Hier bevinden zich winkels, restaurants, hotels en uitgaansgelegenheden. Ook vindt u hier enkele musea, zoals het Museu Agrícola de Cambrils. Dit landbouwmuseum, in een oud wijnhuis uit 1921, toont diverse gereedschappen die werden gebruikt bij de productie van wijn. Vlakbij het landbouwmuseum ligt het Museu Molí de les Tres Eres. Dit museum is gevestigd in een oude opgeknapte molen. Een kleine tentoonstelling beschrijft de geschiedenis van Cambrils en omstreken. Er zijn hoofdzakelijk gevonden Romeinse voorwerpen te zien. In Cambrils is er ook plaats voor nachtelijk vermaak. Discotheken, bars en clubs bevinden zich hoofdzakelijk rond de haven en in de binnenstad.
Omgeving
Ruim 10 km ten zuiden van Cambrils ligt Miami Platja. Deze badplaats is een kleurrijk geheel van campings en hotels. Ook bevinden zich hier enkele discotheken en cafés. Enkele kilometers zuidelijker ligt L'Hospitalet de l'Infant met zijn prachtige strand. Uitgaan is mogelijk in enkele discotheken, bars en cafés.

Flamingos in de Ebro-delta / Bron: Tracey & Doug, Flickr (CC BY-SA-2.0)Flamingos in de Ebro-delta / Bron: Tracey & Doug, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Delta de l'Ebre
In het uiterste zuiden van Catalonië mondt de rivier de Ebro uit in zee. De Ebro-delta vormt het grootste moerasgebied van Catalonië. Deze delta is ontstaan door voortdurende aanvoer van rivierslib, waardoor de monding van de Ebro meer dan 12 km buiten de eigenlijke kustlijn is komen te liggen. Een unieke flora en fauna hebben zich vervolgens ontwikkeld in dit gebied van land en zee.

Een deel van de Ebro-delta bestaat uit de rivier de Ebro met enkele zijrivieren, diverse rietmeertjes en 'wetlands'. Dit gebied, met een oppervlakte van 7736 ha, is uitgeroepen tot natuurreservaat, het Parc Natural del Delta de l'Ebre. Driekwart van de delta wordt echter ingenomen door rijstvelden, tuinbouwbedrijven en boomgaarden.

Meer dan 300 vogelsoorten verblijven het hele jaar door in de delta, zoals de flamingo, zeemeeuw, reiger en eend. Maar ook veel trekvogels gebruiken de delta als een rustplaats op hun tocht, zoals de zeezwaluw en de steltkluut. Er is ook een grote verscheidenheid aan vissen in het gebied, met onder meer zeebaars, zeekreeft, goudbrasem en paling.

In de Ebro-delta is er ook ruimte voor sport en ontspanning. In Deltebre, op de noordelijke oever van de rivier, bevindt zich een informatiecentrum. Aan dit informatiecentrum is ook een klein Ecomuseum verbonden. Het museum brengt de natuurlijke habitat van de delta in beeld. Ook wordt er aandacht besteed aan de traditionele leefwijze in de delta (visserij, rijstteelt en tuinbouw). Buiten, in de tuinen, is de flora van de delta te zien. Een tweede informatiecentrum bevindt zich in La Casa de Fusta, aan de zuidzijde van de delta. Het herbergt een permanente tentoonstelling over de delta. Het informatiecentrum is ook een goed vertrekpunt voor wandel-, fiets- of boottochten. Een groot deel van de delta is per auto bereikbaar. De fiets is echter de beste manier om de delta te verkennen. In de delta bevinden zich meerdere fietsverhuurders. Ook is het mogelijk om excursies te boeken. Diverse operators bieden rondleidingen aan, te voet, op de fiets of per boot.

Het klooster van Poblet / Bron: Jose Goncalves (Joseolgon), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het klooster van Poblet / Bron: Jose Goncalves (Joseolgon), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Plaatsen landinwaarts

Monestir de Poblet

Het klooster van Poblet is met de kloosters van Vallbona de les Monges en Santes Creus opgenomen in de toeristische route Ruta del Cister. De kloosters werden in de 12de eeuw gebouwd na de herovering van vrijwel geheel Catalonië. Het cisterciënzer klooster van Poblet werd gesticht in 1151. De bouw van het klooster duurde tot in de 18de eeuw.

De romaans-gotische Kloostergang stamt uit de 12de eeuw. Hij heeft fraaie kapitelen en een monumentale fontein. De Eetzaal (12de eeuw) wordt nog steeds gebruikt door de monniken. De zaal heeft een kansel van waaruit uit de bijbel wordt voorgelezen terwijl de monniken in stilte eten. In de monumentale Keuken (14de eeuw) staan fornuizen voor de grote koperen ketels. Verder vindt u er een grote open haard, maalstenen en een draaikast die in verbinding staat met de aangrenzende eetzaal. De 13de-eeuwse Bibliotheek heeft kruisgewelven steunend op een serie ronde zuilen in het midden. Van de 40.000 boeken die het klooster ooit bezat, zijn er slechts enkele overgebleven. De rest kwam terecht in musea, klooster en privécollecties. In de Kapittelzaal (13de eeuw) ondersteunen achthoekige zuilen de palmvormige gewelven. De vloer is geplaveid met grafstenen van elf abten van Poblet. De Kerk van het klooster is een typisch cisterciënzer gebouw met drie schepen. De 12de-eeuwse kerk bevat een prachtig albasten altaarstuk van Damià Forment (1527). Achterin bevindt zich het koninklijke pantheon. Hier bevinden zich zes graftombes, waarin verscheidene leden van het Aragonese vorstenhuis zijn bijgezet.

Omgeving
Ongeveer 30 km ten noordwesten van Poblet ligt het Monestir de Vallbona de les Monges. Dit cisterciënzer vrouwenklooster werd gesticht in 1156. De 13de-eeuwse Kloosterkerk is een mooi voorbeeld van de overgang van de romaans naar de gotische bouwkunst. In de gotische kapel van het Corpus Christi staat een Madonnabeeld uit de 15de eeuw. De 14de-eeuwse romaans-gotische Kloostergang heeft Moorse invloeden. De Kapittelzaal is overdekt met kruisgewelven en in de vloer bevinden zich grafstenen van voormalige abdissen van het klooster. In de kapittelzaal staat ook een terracottabeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid (15de eeuw).

De grote kloostergang / Bron: Arian Zwegers, Flickr (CC BY-2.0)De grote kloostergang / Bron: Arian Zwegers, Flickr (CC BY-2.0)
Monestir de Santes Creus
Het Monestir de Santes Creus werd gesticht in 1150. De verschillende gebouwen werden tussen de 12de en 18de eeuw gebouwd. De gotische Grote kloostergang (14de eeuw) kwam op de plek van een eerder klooster (begin 12de eeuw). Hiervan zijn de wasplaats en de kapittelzaal nog bewaard. De vensteropeningen van de galerijen zijn versierd met verfijnd maaswerk, roosvensters en netvormige decoraties. Ook de kapitelen zijn prachtig versierd. Zij zijn versierd met Bijbelse motieven en afbeeldingen van flora, fauna en mythologische verhalen. De Oude kloostergang staat op de plek van het eerdere klooster. Hier bevonden zich vroeger de ziekenverblijven. De Oude kloostergang is een 17de-eeuws eenvoudig bouwwerk, met spitsbogen die dicht bij de grond beginnen. Er staan een kleine fontein en acht cipressen. De Kapittelzaal is één van de best bewaarde ruimtes. Het is een vierkante ruimte onder een gewelf, verdeeld in negen delen dat steunt op vier centrale zuilen. De kapitelen zijn voorzien van eenvoudige bloemmotieven. De grafstenen van de abten van Santes Creus zijn ingevoegd in de vloerbetegeling. De 12de-eeuwse Kerk is gebouwd in de stijl van de cisterciënzers. Soberheid is het kernwoord van de orde en van deze kerk. De enige versieringen zijn terug te vinden in de koepel uit de 14de eeuw (zichtbaar van buitenaf), de onderste kerkramen en het roosvenster van de apsis achter het hoofdaltaar. In de kerk staan drie weelderig versierde graftombes. Aan de linkerkant staat de tombe van Pere III de Grote. Rechts staan de tombes van Jaume II en zijn gemalin Bianca van Anjou.

Het Casa Navàs / Bron: Turol Jones, un artista de cojones, Flickr (CC BY-2.0)Het Casa Navàs / Bron: Turol Jones, un artista de cojones, Flickr (CC BY-2.0)
Reus
Reus is de geboorteplaats van de grootmeester van het modernisme, Antoni Gaudí. De stad trekt veel bezoekers. Zij worden aangetrokken door één van de meest indrukwekkende complexen van modernistische gebouwen in Catalonië.

Gaudí liet in zijn eigen stad geen werken achter. Maar wandelend over de Ruta del Modernisme komt u toch huizen van zijn tijdgenoten tegen. De meeste modernistische gebouwen staan in het centrum van de stad en zijn eind 19de/begin 20e eeuw gebouwd. Het Casa Navàs (1901) heeft de sfeer van de Venetiaanse gotische paleizen. De interessantste onderdelen zijn het portaal en de voorgevel, beide versierd met beeldhouwwerk. Het interieur bestaat uit meubels uit die tijd, waarbij de vloer is versierd met mozaïeken. De muren bevatten gebrandschilderde ramen. Het Casa Rull (1900) heeft een gevel versierd met gevleugelde leeuwen en het Casa Gasull (1911) heeft grote ramen met mozaïeken. In dezelfde modernistische sfeer zijn er nog meer gebouwen, zoals de Laboratoris Serra (1911), het Casa Quadrada (1924) en het Casa Homdedéu (1893). Tot slot kunt u uw kennis van het modernisme vervolledigen door een bezoek aan het Gaudí Centre. Dit centrum laat u kennis maken met het leven en werk van de geniale architect, zijn vrienden, zijn medewerkers en zijn critici.

Wijn uit Priorat, één van de beste wijnen van Spanje / Bron: Magnus Reuterdahl, Flickr (CC BY-SA-2.0)Wijn uit Priorat, één van de beste wijnen van Spanje / Bron: Magnus Reuterdahl, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Wijn uit de Costa Daurada

De Costa Daurada is een streek met een belangrijke wijntraditie, dankzij de vruchtbare grond en het geschikte klimaat. De streek kent vier wijngebieden: Priorat, Terra Alta, Tarragona en Conca de Barberà. De wijnen uit deze gebieden zijn beschermd door de herkomstaanduiding DO (Denominacíon de Origen). Een deel van het wijngebied Priorat heeft zelfs de aanduiding DOC (Denominacíon de Origen Calificada). Deze aanduiding is de hoogste kwalificatie die een wijngebied kan hebben.

De wijnen uit Priorat behoren tot de beste wijnen van Spanje. Het wijngebied heeft een leisteen bodem, waardoor de wijngaarden weinig produceren. Maar de druiven zijn groter en hebben meer aroma. Ook het alcoholpercentage is relatief hoog, dit kan oplopen tot 22 procent. In Priorat worden zowel rode wijnen als witte wijnen geproduceerd. Priorat bestaat uit twee subgebieden. Dit zijn DO Montsant en DOC Priorat. De aanduiding DOC is de hoogste kwalificatie voor een wijnstreek. Deze kwalificatie stelt eisen aan de kwaliteit en de leeftijd van de wijn. Er zijn echter maar twee gebieden met een aanduiding DOC, DOC Priorat en La Rioja in Noord-Spanje. Uit beide subgebieden komen zowel rode wijnen als witte wijnen. In DOC Priorat worden hoofdzakelijk donkere, krachtige en geurige rode wijnen geproduceerd. DO Montsant staat bekend om zijn milde droge witte wijnen en zoete witte wijnen.

De andere wijngebieden zijn minder bekend. In Terra Alta worden sterke en geurige witte wijnen geproduceerd. Daarnaast ook volle rode wijnen en goede oude rode wijnen met een alcoholpercentage van meer dan 15 procent. Uit Tarragona komen zachte en lichte witte wijnen, evenals krachtige rode wijnen, fijne rosés en versterkte wijnen. In Conca de Barberà worden witte wijnen met een laag alcoholpercentage en een goede zuurgraad geproduceerd. Daarnaast ook lichte rosés en jonge rode wijnen.

Fiestas aan de Costa Daurada

De Costa Daurada en ook de rest van Catalonië zijn een gebied met diepgewortelde tradities. Sommige tradities zijn eeuwen oud. Andere zijn iets jonger, zoals de castells (het bouwen van menselijke piramides). Veel tradities hebben ook een religieus karakter. In veel steden en dorpen wordt de Semana Santa (Goede Week) gevierd met indrukwekkende processies, voornamelijk op Goede Vrijdag.

Het bouwen van castells in de arena / Bron: Fer55., Flickr (CC BY-SA-2.0)Het bouwen van castells in de arena / Bron: Fer55., Flickr (CC BY-SA-2.0)
Concours de castells de Tarragona
De Concours de castells zijn wedstrijden in het bouwen van menselijke piramides (castells). De bakermat van de castells bevindt zich ongeveer 20 km ten noorden van Tarragona, namelijk in de stad Valls. Deze stad houdt al bijna 200 jaar deze unieke traditie in stand. Tegenwoordig worden vrijwel overal in Catalonië castells gebouwd. Niet alleen in Valls, maar ook in Tarragona, Reus en Barcelona. In deze plaatsen worden castells gebouwd tijdens volksfeesten.

De belangrijkste castells-wedstrijden worden echter gehouden in Tarragona. De Concours de castells worden elke twee jaar gehouden in het eerste weekend van oktober. De wedstrijden vinden plaats in de Tarraco Arena Plaça, de voormalige arena. Colles (teams) uit diverse steden nemen het tegen elkaar op. De teams voeren acrobatische hoogstandjes uit. De menselijke torens die ze bouwen zijn soms wel negen verdiepingen hoog, waarbij een kind dat een groet brengt de bekroning vormt. De piramide wordt ondersteund door een stevige groep omstanders. Tijdens de wedstrijden heerst een grote rivaliteit om de moeilijkste en slankste kastelen te vormen.

Semana Santa in Tarragona

Van alle plaatsen aan de Costa Daurada wordt de Semana Santa (Goede Week) het meest uitbundig gevierd in Tarragona. Deze traditie bestaat al sinds de 16de eeuw. De Semana Santa wordt gevierd met vele processies. De belangrijkste vindt plaats op Goede Vrijdag.

De festiviteiten beginnen al op Vrijdag van Dolores, de vrijdag vóór Goede Vrijdag. Op deze dag vindt er een stilte-processie plaats rondom de kerk Sant Llorenç. Op Passie Zaterdag vindt er een passie-processie plaats. Op Palm Zondag worden de palmtakken gezegend, gevolgd door een processie naar de kathedraal. Hier wordt vervolgens de mis opgevoerd. Op Goede Maandag vindt er een processie plaats waarbij het Heilig Kruis wordt aanbeden. Na deze processie wordt er in de kathedraal een mis opgevoerd. Op Heilige Dinsdag vindt de nazareners-processie plaats, gevolgd door een dienst in de kerk Sant Llorenç. Op Heilige Woensdag vindt de pijn-processie plaats. Op Witte Donderdag zijn er geen processies. Op deze dag vieren de broederschappen, die meelopen tijdens de processies, eucharistie in hun eigen parochies.

De belangrijkste dag is Goede Vrijdag. Er wordt een dienst gehouden in de kathedraal. Vervolgens vindt de Processie van de Heilige Begrafenis plaats. De processie wordt begeleid door religieuze broederschappen, Romeinse soldaten en muziekgroepen. Op praalwagens zijn beelden te zien die het lijdensverhaal van Christus uitbeelden.

Op Heilige Zaterdag vindt de Soledad (solitaire)-processie plaats. Daarna wordt er een mis opgevoerd in de kathedraal.

De AVE hogesnelheidstrein tussen Tarragona en Lleida / Bron: JPVL at Ferropedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De AVE hogesnelheidstrein tussen Tarragona en Lleida / Bron: JPVL at Ferropedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vervoer

Per vliegtuig is de Costa Daurada het snelst te bereiken via de luchthaven Reus-Tarragona. Er zijn anno 2018 dagelijks vluchten naar Reus-Tarragona vanaf Schiphol, Rotterdam en Eindhoven Airport. Deze vluchten worden uitgevoerd door diverse luchtvaartmaatschappijen. De luchthaven Reus-Tarragona ligt 12 km ten noordwesten van Tarragona en 5 km ten westen van Reus. Vanaf de luchthaven rijden er bussen naar het centrum van Tarragona en Reus. Met de auto rijdt u via de C14 en AP7 naar Tarragona en via de N240 of C14 naar Reus.

De Costa Daurada is ook per trein te bereiken. Vanuit Parijs kunt u met de TGV naar Barcelona reizen. De AVE hogesnelheidstrein rijdt van Barcelona naar Tarragona. Ook aan de Costa Daurada zijn er goede treinverbindingen. Op de meeste trajecten rijden treinen van de RENFE, de Spaanse nationale spoorwegen. Er rijden treinen tussen Barcelona en Tarragona. Ook rijden er treinen tussen Tarragona en Valencia, via Salou, Cambrils, L'Hospitalet de l'Infant en de Ebro-delta (station L'Aldea). Vanaf Tarragona rijden er treinen naar Lleida, via Reus en Poblet (station L'Espluga de Francolí). De AVE-hogesnelheidstrein rijdt van Tarragona naar Madrid, via onder meer Reus, Lleida en Zaragoza.

De bus is een goed alternatief voor de trein. Vanaf het busstation van Tarragona rijden er (anno 2018) bussen naar Barcelona, Reus, Santes Creus, Poblet en Lleida. Ook rijden er (anno 2018) bussen naar alle badplaatsen aan de Costa Daurada en de Ebro-delta (halte L'Aldea en Deltebre).

De meeste plaatsen aan de Costa Daurada zijn goed per auto bereikbaar. De belangrijkste snelweg is de AP7, die langs de kust loopt en Valencia met Barcelona verbindt. Parallel aan de AP7 loopt de N340. Tarragona, alle badplaatsen en de Ebro-delta zijn via de AP7/N340 bereikbaar. Reus is met de AP7 verbonden via de C14. Een andere belangrijke snelweg is de AP2. Deze snelweg is een aftakking van de AP7 en loopt naar de westelijk gelegen stad Lleida. Vrijwel parallel aan de AP2 loopt de N240, van Tarragona naar Lleida. Santes Creus is te bereiken via de AP2 en vervolgens de C37 en de TP2002. Poblet is te bereiken via de N240 en de T700. Vallbona de les Monges is te bereiken met de AP2/N240 en de LV2021.

Lees verder

© 2018 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Naaktstranden aan de Costa TropicalAan de grillige kust van de Costa Tropical in het zuiden van Andalusië bevinden zich prachtige stranden Een aantal van d…
Portugal, algemene informatiePortugal, een redelijk geïsoleerd land en tevens het meest westelijk gelegen land van Europa. Het heeft een lange kust,…
Operatie Overlord (D-day)De grootste operatie in de geschiedenis van de oorlogsvoering; dat is hoe operatie overlord de geschiedenis boeken in za…

Trouwen voor de wet in PortugalTrouwen voor de wet in PortugalHuwelijken in het buitenland zijn bijzonder populair onder de Nederlanders. Vooral huwelijken in Spanje zijn anno 2019 p…
Rondreis Normandië langs historische locatiesRondreis Normandië langs historische locatiesNormandië is een prachtige provincie in het noordwesten van Frankrijk, welke zich uitstrekt van departement Picardie tot…
Bronnen en referenties
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.