De Costa Brava, een populaire strandbestemming in Catalonië

De Costa Brava, een populaire strandbestemming in Catalonië De Costa Brava strekt zich uit van de Frans-Spaanse grens tot Blanes, ongeveer 120 km zuidelijker. Deze kust bestaat uit steile rotsformaties, beboste baaien en mooie stranden. Lloret de Mar is het drukste en populairste toeristenoord. Ondanks het massatoerisme heeft de Costa Brava nog veel van zijn oorspronkelijke charme bewaard. Dit is te zien in mooie vissersplaatsjes als Cadaqués en Palamós, en in aantrekkelijke badplaatsen als Tossa de Mar en Roses. Even landinwaarts zijn er ook interessante plaatsen te ontdekken. Girona bezit een rijk historisch en monumentaal erfgoed. Figueres is vooral verbonden met de bekende kunstenaar Salvador Dalí.

De Costa Brava


De provincie Girona, met aan de kust de Costa Brava / Bron: TUBS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De provincie Girona, met aan de kust de Costa Brava / Bron: TUBS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Algemeen

De Costa Brava ligt in de provincie Girona, in de regio Catalonië. De provincie Girona is verdeeld in comarcas, districten. De Costa Brava bestaat uit vier comarcas: Alt Empordà in het noorden, Gironès (binnenland) en Baix Empordà in het midden en Selva in het zuiden.

De Costa Brava is het meest noordelijke deel van de Catalaanse kust. Deze 120 km lange kuststrook strekt zich uit van de Frans-Spaanse grens tot de monding van de rivier de Tordera, van Portbou tot Blanes.

De Costa Brava (Woeste Kust) dankt zijn naam aan de steile rotsformaties langs de kust. Bij de vele inhammen, verborgen tussen de rotsen, liggen dennenbossen die tot aan de kust reiken. Toch zijn er ook gebieden die voor variatie in het landschap zorgen, zoals de vele mooie stranden.

Geschiedenis

De eerste bewoners van de Costa Brava waren de Iberiërs, ongeveer 7.000 jaar geleden. Tussen de 7de eeuw v.Chr. en de 3de eeuw v.Chr. werd de Costa Brava gekoloniseerd door de Grieken. Zij stichtten nederzettingen in de kustplaatsen Roses en Empúries. In 218 v.Chr. begon de Romeinse verovering van het Iberisch Schiereiland. Deze verovering begon bij Empúries, waar de Romeinen voet aan land zetten. In de 5de eeuw n.Chr. kwam er een einde aan de Romeinse bezetting en namen de Visigoten de macht over. Aan het begin van de 8ste eeuw maakte de Moorse invasie een einde aan de Visigotische overheersing. De Moorse aanwezigheid was slechts van korte duur. De Franken riepen onder leiding van Karel de Grote een halt toe aan de Moorse expansie. Aan het einde van de 8ste eeuw waren de Moren uit de Costa Brava, en ook uit het grootste deel van Catalonië, verdreven. Hierna ging de geschiedenis van de Costa Brava voor een groot deel op in de geschiedenis van Catalonië.

De Costa Brava heeft altijd onder invloed gestaan van verschillende volkeren, van de Grieken tot aan de Fransen. Zo ontstond er een mengeling van culturen die nog altijd het leven aan de Costa Brava en de rest van Catalonië bepaalt. Ook in latere tijden hebben diverse culturele stromingen hun sporen achtergelaten. In veel plaatsen aan de Costa Brava staan nog gebouwen uit de tijd van het modernisme, de Spaanse variant van de art nouveau. Ook zijn er nog huizen te zien van de indianos. Dit waren de Catalanen die in de 19de eeuw naar Cuba waren geëmigreerd en na hun terugkeer prachtige, Caribisch aandoende huizen lieten bouwen. Deze huizen zijn tegenwoordig nog te zien in onder andere Lloret de Mar.

In de eerste helft van de 20e eeuw oefende de Costa Brava een grote aantrekkingskracht uit op veel kunstenaars. Eén van hen was de zeer bekende kunstenaar Salvador Dalí. Na de kunstenaars kwamen de toeristen. De Costa Brava werd in de jaren 1950 één van de eerste reisdoelen van het massatoerisme in Spanje. Toeristen werden gelokt met zon, strand en lage prijzen. Aan de kust begon een bouwexplosie, resulterend in grote toeristencentra als Lloret de Mar en Platja d'Aro. Het massatoerisme is nog steeds aanwezig, maar de Costa Brava heeft zich met succes een nieuw imago aangemeten. De Costa Brava biedt de toerist tegenwoordig ook een culinaire, culturele en sportieve vakantie.

Badplaatsen

Portbou

Bij het grensplaatsje Portbou begint de Costa Brava. Portbou wordt bijna volledig in beslag genomen door het grote station uit 1929, ontworpen door Gustave Eiffel. Vanaf het toeristenbureau kronkelt een pad rond rotsen en baaien noordwaarts naar de Platja del Pi.

Llançà

De dorpskern van Llançà ligt ruim 1 km van de kust en is omgeven door boomgaarden en wijngaarden. El Port de Llançà, direct aan zee, is een levendig toeristisch centrum. Er is een grote jachthaven en dagelijks bieden vissers hun verse vis aan in de stalletjes op de vismarkt. De kust ter plaatse is heel rotsig, met veel kleine baaien.

Cadaqués

Cadaqués is vooral bekend vanwege de witte vissershuisjes, de parochiekerk Santa Maria en Salvador Dalí. In 1910 was Picasso de eerste beroemdheid die in het dorp verbleef. Daarna volgden kunstenaars als Magritte, Chagall en Federico García Lorca. De beroemdste inwoner was echter Salvador Dalí.

De stranden van Cadaqués zijn klein en steenachtig. Veel baaien zijn alleen per boot bereikbaar. Cadaqués wordt beheerst door de Eglésia Santa Maria. Deze laatgotische parochiekerk werd gebouwd in de 16de eeuw. Hoogtepunt van het interieur is het barokaltaar uit 1727.

Omgeving

Ruim 2 km noordelijker ligt Port Lligat. In 1930 kocht Salvador Dalí hier een vissershuis. Dalí woonde hier met zijn vrouw Gala tot haar dood in 1982. Tegenwoordig staat het huis bekend als het Casa-Museu Salvador Dalí. U kunt hier het atelier, de bibliotheek, de slaapkamers, de tuin en het zwembad bezichtigen.

Roses

Roses is een toeristisch stadje bij uitstek. Het stadje heeft veel hotels, restaurants, een jachthaven en een vissershaven. Roses heeft ook een kilometerslang strand, Platja de Roses. Kleinere strandbaaien vindt u in oostelijke richting, voorbij de vissershaven. Heel mooi is daar het kleine strand Platja de Canyelles Petites. Wie rust zoek gaat naar de beschutte baai Cala Montjoi, ook ten oosten van Roses.

Roses heeft ook enkele bezienswaardigheden, waarvan de Citadella de belangrijkste is. De Citadella werd in de 5de eeuw v.Chr gebouwd door de Grieken. Daarna werd de citadel uitgebreid door de Romeinen, de christenen in de middeleeuwen en uiteindelijk de Fransen.
De Eglésia Santa Maria in Cadaqués / Bron: ALcp, PixabayDe Eglésia Santa Maria in Cadaqués / Bron: ALcp, Pixabay
De nieuwe stad in Empúries / Bron: LeZibou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De nieuwe stad in Empúries / Bron: LeZibou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De jachthaven van L'Estartit / Bron: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De jachthaven van L'Estartit / Bron: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Empúries

Empúries heeft een prachtig, met dennenbomen omzoomd strand. De stad is echter vooral bekend vanwege de aan zee gelegen Grieks-Romeinse ruïnes. Tussen de 7de en de 3de eeuw v.Chr. werden hier drie nederzettingen gebouwd: de oude stad (Paliápolis), de nieuwe stad (Neápolis) en de Romeinse stad. De oude stad werd rond 600 v.Chr. gesticht door de Grieken. In 550 v.Chr. werd de stad vervangen door de nieuwe stad. Deze stad was groter en werd ook wel Emporion (handelsplaats) genoemd. In 218 v.Chr. landden de Romeinen bij Empúries en bouwden een stad naast de nieuwe stad. In het nabij gelegen Museu Arqueològic kunt u archeologische vondsten zien.

L'Escala

In L'Escala zijn de toeristische voorzieningen te vinden rond het hoofdstrand, de Platja de Riells-L'Escala. Hier bevinden zich hotels, een vissershaven en een jachthaven. Verder noordelijker ligt de mooie oude stad. In de buurt van de oude stad liggen mooie strandbaaien waar u kunt zwemmen. Bij toeristen populair is de Cala Montgó, ten zuidoosten van het hoofdstrand.

L'Estartit

L'Estartit is een populaire bestemming voor watersporters en liefhebbers van het uitgaansleven. Bij de jachthaven bevindt zich een 5 km lang zandstrand, Platja Central. Dit strand, het hoofdstrand, is populair bij zonaanbidders, zwemmers en watersporters. Ten zuiden van L'Estartit ligt de Platja Mas Pinell, geliefd bij zeilers. In het noorden liggen mooie rotsige baaien. Voor wie van uitgaan houdt is de buurt rond de jachthaven een geschikte bestemming. Hier bevinden zich een groot aantal discotheken en bars.

Llafranc

Kenmerkend voor Llafranc zijn de witgekalkte vakantiewoningen aan het strand. De enige toeristische trekpleister van dit dorpje is de plezierhaven met 140 ligplaatsen, met het kleine strand. Aan het kleine strand worden in de zomer talloze activiteiten georganiseerd, zoals openluchtconcerten en sportwedstrijden.

Calella de Palafrugell

Met zijn witte vissershuisjes en arcades die van strand naar strand lopen, heeft Calella de Palafrugell nog veel van zijn oorspronkelijke charme weten te bewaren. Het voormalige vissersdorp is een populair toeristencentrum geworden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Jardins de Cap Roig. Deze tuin ligt aan de rand van het dorp en biedt een spectaculair uitzicht op de kust. Op de vele terrassen aan zee groeien meer dan 1200 planten uit het Middellandse Zeegebied.

Palamós

In Palamós kunnen vakantiegangers genieten van de fijne zandstranden en de goede toeristische infrastructuur. De havenstad heeft een jacht- en vissershaven met mogelijkheden op het gebied van sport en uitgaan. Het grootste en drukste strand is het stadsstrand, Platja Gran. Rustiger dan het stadsstrand zijn de verder oostelijk gelegen stranden een eindje voorbij de haven, zoals de Platja de la Fosca.

De Jardins de Cap Roig in Calella de Palafrugell / Bron: Jaume Meneses, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)De Jardins de Cap Roig in Calella de Palafrugell / Bron: Jaume Meneses, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Uitgaansgelegenheden in Platja d'Aro / Bron: Jorge Franganillo, Flickr (CC BY-2.0)Uitgaansgelegenheden in Platja d'Aro / Bron: Jorge Franganillo, Flickr (CC BY-2.0)
Het stadsstrand Platja de Sant Feliu / Bron: Flamenc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het stadsstrand Platja de Sant Feliu / Bron: Flamenc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Platja d'Aro

Platja d'Aro is één van de populairste badplaatsen aan de Costa Brava. In en rond het centrum bevinden zich talloze discotheken, bars, clubs en cafés. Aan het hoofdstrand Platja Gran staan grote, moderne hotels. Verder zijn er nog een aantal baaien met mooie stranden. Aan de noordkant van Platja d'Aro liggen de baaien Cala Rovira en Cala del Pi. Aan de zuidkant liggen Cala Sa Conca en Cala Pedrosa.

Omgeving

Ruim 3 km ten zuiden van Platja d'Aro ligt S'Agaró. De eerste prachtige gebouwen in deze luxueuze villawijk werden hier in de jaren 1920 in art nouveau stijl gebouwd. Later werden moderne huizen bijgebouwd.

Sant Feliu de Guíxols

Het vissersplaatsje Sant Feliu de Guíxols is prachtig gelegen aan een kleine baai. Aan de Passeig del Mar, die langs het strand loopt, bevinden zich veel terrassen, cafés en restaurants. In de Passeig dels Guíxols staat het Casino la Constància. Dit in 1889 in Moorse stijl gebouwde casino is een heerlijke plek om te ontspannen. Sant Feliu heeft ook enkele stranden. In het centrum ligt het stadsstrand Platja de Sant Feliu. Ten noorden van Sant Feliu ligt de Cala Ametller, met rotsen, dennenbomen en kristalhelder water.

Tossa de Mar

De grote aantrekkingskracht van Tossa de Mar zijn de prachtige stranden. Tossa de Mar telt drie goed geoutilleerde zandstranden. Bij de Vila Nova (Nieuwe Stad) liggen de stranden Platja Gran, Platja del Reig en Platja de Mar Menuda. Onder de stadsmuur van de Vila Vella (Oude Stad) ligt de rotsbaai Es Codolar. Tossa de Mar heeft ook aanbod op het gebied van cultuur. In het Museu Municipal is hoofdzakelijk werk van Catalaanse kunstenaars te zien. Ook zijn er schilderijen te zien van internationale meesters als Marc Chagall en André Masson.

De Platja Gran bij de Nieuwe Stad, Tossa de Mar / Bron: Freebird 71, Flickr (CC BY-SA-2.0)De Platja Gran bij de Nieuwe Stad, Tossa de Mar / Bron: Freebird 71, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Lloret de Mar 's nachts / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Lloret de Mar 's nachts / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De stranden van Blanes / Bron: Jacob Garcia, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)De stranden van Blanes / Bron: Jacob Garcia, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Lloret de Mar

Lloret de Mar is het drukste en populairste toeristenoord aan de Costa Brava. Deze populariteit is te danken aan de mooie stranden en het uitgaansleven, waar Lloret beroemd om is. Het ruim 1 km lange stadsstrand Platja de Lloret, met alle voorzieningen, wordt op elk moment van de dag druk bezocht. Iets rustiger is de door dennen omzoomde Platja de Fanal, ten zuiden van Lloret. Ten noorden van Lloret ligt de door rotsen omringde Cala Canyelles. Lloret de Mar is de ideale plaats voor liefhebbers van het uitgaansleven. In de straten achter het stadhuis liggen de meeste discotheken en bars.

Omgeving

Lloret de Mar kent ook stille plekjes. Ongeveer 3 km ten zuiden van Lloret liggen de Jardínes de Santa Clotilde. Deze tuinen maken een betoverende indruk met hun door cipressen omzoomde paden en met klimop begroeide trappen.

Blanes

De badplaats Blanes beschikt over één van de langste stranden van de Costa Brava. Bij het centrum ligt het ruim 4 km lange stadsstrand Platja Blanes, dat alle voorzieningen biedt en 's zomers druk wordt bezocht. Verder zuidelijk ligt de populaire Platja S'Abanell. Iets ten noorden van het centrum ligt de door dennenbomen omzoomde baai Sant Francesc. De grootste bezienswaardigheid van Blanes is de Jardí Botànic Marimurtra, gelegen bij de baai Sant Francesc. Deze tuin biedt een prachtig uitzicht op Blanes en de zee. In de tuin vindt u ongeveer 3000 soorten mediterrane en tropische planten.

Andere interessante plaatsen

Figueres

Figueres is onverbrekelijk verbonden met Salvador Dalí. De bekende kunstenaar werd in Figueres geboren en het Teatre-Museu Dalí is de belangrijkste attractie van de stad. Dalí richtte in 1968 het theater/museum op in de voormalige schouwburg van de stad. De kunstenaar zelf versierde het geheel met reuzeneieren, grote broden en vergulde poppen op de gevel. Het dak heeft een fraaie glazen koepel. Ook de binnenkant werd door Dalí zelf gecreëerd. De bekendste werken van Dalí zult u hier echter niet aantreffen. Wel bijzonder is de grote patio, waar een oude auto staat waarin poppen schuilen voor de regen. Er zijn ook enkele van Dalí's schilderijen te zien, onder meer de mooie serie Dalí schildert Gala.

Girona

Girona is een interessante stad voor cultuurliefhebbers. De stad heeft een indrukwekkende kathedraal, mooie kerken en interessante musea.

In het centrum van de oude stad staat de Catedral. Deze gotische kathedraal werd gebouw tussen de 14de en de 18de eeuw. Hoogtepunt van het interieur is een 14de-eeuws altaarstuk, uit zilver vervaardigd en bezet met edelstenen. In het museum van de kathedraal ziet u schilderijen, beelden en wandtapijten. Iets ten westen van de kathedraal staat de Eglésia de Sant Feliu. Deze 14de-eeuwse kerk was oorspronkelijk een martelaarscrypte voor de H. Felix. De huidige kerk werd op romaanse fundamenten gebouwd, in diverse fasen. De voorgevel is gebouwd in barokke stijl, de rest van de kerk in gotische stijl. In de kerk bevinden zich vele kunstvoorwerpen. Bijzondere aandacht verdient de 14de-eeuwse Liggende Christus, een beeld van de meester Aloi de Montbrai. In het zuiden van de oude stad ligt de voormalige Joodse wijk El Call. Het Museu d'Història dels Jueus laat u de geschiedenis van de joden in Girona zien.

Het Teatre-Museu Dalí / Bron: Erin Silversmith, Wikimedia Commons (GFDL)Het Teatre-Museu Dalí / Bron: Erin Silversmith, Wikimedia Commons (GFDL)
De kathedraal van Girona / Bron: Catalan Art & Architecture Gallery (Josep Bracons), Flickr (CC BY-SA-2.0)De kathedraal van Girona / Bron: Catalan Art & Architecture Gallery (Josep Bracons), Flickr (CC BY-SA-2.0)
Optreden van een dj in de disco Colossos, Lloret de Mar / Bron: Pexels, PixabayOptreden van een dj in de disco Colossos, Lloret de Mar / Bron: Pexels, Pixabay

Uitgaan aan de Costa Brava

Liefhebbers van een bruisend uitgaansleven hoeven zich aan de Costa Brava niet te vervelen. Het meest bruisende nachtleven is te vinden in Lloret de Mar en Platja d'Aro. Uitgaan is ook mogelijk in andere plaatsen aan de Costa Brava, zij het op meer bescheiden schaal.

Lloret de Mar is beroemd om zijn uitgaansleven, er is een enorme keus aan discotheken, bars en cafés. In de zomer zijn er 's avonds talloze carpes (openluchtdiscotheken) en andere grote discotheken. De discotheken zijn open tot in de kleine uurtjes, waarna de deuren van de 'after hours' opengaan, waar het feesten tot aan de middag wordt voortgezet. In de straten achter het stadhuis liggen de meeste discotheken, bars en cafés. De beroemdste discotheek van Lloret is Colossos, met schuimparty's en internationale dj's. Een andere beroemde uitgaansgelegenheid is Gran Casino Costa Brava. Deze gelukstempel van drie verdiepingen heeft roulette, poker enzovoort. Ook Platja d'Aro heeft een bruisend uitgaansleven. De badplaats heeft talloze discotheken, bars, clubs en cafés. Dansen kunt u prima in de discotheken Malibu, Marius en Inox.

In andere badplaatsen is het nachtleven minder grootschalig, zoals in L'Escala en L'Estartit. L'Escala heeft een aantal discotheken en bars. Deze zijn vooral te vinden in het zuidelijke deel van het plaatsje. Ook L'Estartit heeft enkele discotheken en bars; in het bijzonder de buurt rond de haven wordt druk bezocht.

In Tossa de Mar, Roses, Blanes en Calella de Palafrugell zijn langs het strand veel bars te vinden. Palamós, Sant Feliu de Guíxols en Cadaqués hebben ook geen uitgesproken nachtleven. Hier bevinden zich hoofdzakelijk enkele bars en cafés. In het oude centrum van Sant Feliu de Guíxols bevinden zich enkele discotheken. Cadaqués heeft een klein casino, het Casino de Cadaqués. Ook heeft het plaatsje een bijzonder café, La Habana. Hier kunt u de avond afsluiten met een drankje, terwijl op de achtergrond een lokale band speelt.

Sportactiviteiten

De Costa Brava is een ideale bestemming voor actieve vakantiegangers. De populairste sporten zijn watersporten, zoals zeilen, windsurfen, duiken en kajakken. Maar de Costa Brava biedt ook mogelijkheden om te wandelen, fietsen en golfen.

Zeilen

In vrijwel iedere kustplaats zijn wel een jachthaven en een zeilclub te vinden. Plaatselijke zeilers zijn meestal georganiseerd in de zogeheten Clubs Nàutics, die direct aan de haven liggen en ook openstaan voor gasten. U kunt er zeillessen nemen en boten huren. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan zeilexcursies die worden aangeboden. Zo kunt u bijvoorbeeld vanuit Palamós de kust verkennen op een zeilschip met bemanning. Vanuit Sant Feliu de Guíxols worden dagtochten georganiseerd op een motor-zeilboot.

Windsurfen

Aan de Costa Brava zijn de omstandigheden voor windsurfers ideaal. In de badplaats Llançà bevindt zich de windsurfschool Windiscovery. Deze biedt in de plaatsen Llançà, Roses, L'Estartit en Portbou lessen in windsurfen en kitesurfen aan. Ook zijn er surfplanken te huur.

Duiken

De rotsige kust en het heldere water maken de Costa Brava een paradijs voor duikers. Voor duikers zijn drie gebieden populair: de Illes Medes, de baai van Roses en het Parc Natural del Cap de Creus. Het ongeveer 1 km van L'Estartit liggende zeereservaat Illes Medes en de baai van Roses zijn bijzonder vanwege het koraal en de verschillende vissoorten die hier voorkomen. Het kustgebied van het Parc Natural del Cap de Creus is populair bij duikers vanwege de mooie onderzeese rotsformaties. In verschillende plaatsen kunt u cursussen boeken en materiaal huren, zoals in L'Escala, Llançà, Roses, L'Estartit, Tossa de Mar en bij Cap de Creus.

Kajakken bij L'Estartit / Bron: Mjcrodez, Flickr (CC BY-2.0)Kajakken bij L'Estartit / Bron: Mjcrodez, Flickr (CC BY-2.0)
Kajakken
Er worden aan de Costa Brava vooral zeekajaks verhuurd. De mooiste baaien om te kajakken liggen in de omgeving van L'Escala, L'Estartit en rondom de Cap de Creus. In onder meer Cadaqués, Llançà en L'Estartit worden cursussen en excursies aangeboden. U kunt kajakken onder leiding van een gids of op eigen gelegenheid met een huurboot.

Wandelen

De Costa Brava biedt uitstekende wandelmogelijkheden. Er kunnen wandelingen langs de kust gemaakt worden, met als populairste wandelgebied het Parc Natural del Cap de Creus. Het Parc Natural del Cap de Creus is een natuurpark met zeereservaat. Het schrale landschap bestaat uit golvende gesteentelagen en grillig gevormde rotsen. Door de prima wandelpaden zijn zelfs de ruige, steile rotspartijen goed toegankelijk.

Fietsen/mountainbiken

Aan de Costa Brava is de fiets een uitstekend vervoermiddel. Voor een mooie fietstocht kunt u de Ruta del Tren Petit volgen. Deze route loopt over één van de voormalige spoortracés (Vias Verdes) van Palafrugell naar Palamós. Een kaart is verkrijgbaar bij het toeristenbureau van Palafrugell. In de buurt van Llançà kunt u mountainbiketochten door het bergachtige binnenland maken. De routes zijn uitgestippeld in verschillende moeilijkheidsgraden.

Golfen

Het mooie weer en het mooie landschap maken de Costa Brava een ideale bestemming om te golfen. De liefhebber kan (anno 2018) terecht op zeven 18 holesbanen en één 36 holesbaan met tien rounds. Eén van de mooiste golfbanen aan de Costa Brava bevindt zich in Platja d'Aro. Club de Golf d'Aro heeft een 18 holes, par 72 baan. De golfbaan is gelegen in een zacht golvend heuvellandschap, met twee kunstmatige meertjes en een fantastisch uitzicht.

De TGV in Figueres / Bron: Jordi Verdugo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)De TGV in Figueres / Bron: Jordi Verdugo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Vervoer

Per vliegtuig is de Costa Brava het snelst te bereiken via de luchthaven van Girona. Girona Airport is met diverse luchtvaartmaatschappijen direct te bereiken vanaf Eindhoven Airport. Girona Airport ligt 15 km ten zuiden Girona. Vanaf de luchthaven rijden er bussen naar het centrum van Girona. Uiteraard kunt u ook een taxi nemen. Als u een huurauto heeft geregeld rijdt u via de snelweg AP7 naar Girona.

De Costa Brava is ook per trein te bereiken. Vanuit Parijs kunt u met de TGV naar Figueres en Barcelona reizen. De AVE hogesnelheidstrein rijdt van Perpignan in Frankrijk naar Barcelona via Figueres en Girona. Tussen Barcelona en de Franse grens rijden regionale treinen van de RENFE, met stations in Girona, Figueres, Llançà en Portbou. Ook Blanes heeft een treinstation, met treinen richting Barcelona en Figueres.

De Costa Brava heeft uitstekende busverbindingen. Het grootste busstation bevindt zich in Girona. Van hieruit vertrekken er bussen naar de belangrijkste plaatsen aan de Costa Brava, zoals (anno 2018) naar Figueres, Cadaqués, Roses, Palamós, Platja d'Aro, Sant Feliu, Tossa de Mar, Lloret de Mar en Blanes.

De Costa Brava beschikt over een uitstekend wegennet en is goed met de auto te verkennen. De snelweg AP7, die Barcelona met Perpignan verbindt, loopt van noord naar zuid via Figueres en Girona. De plaatsen aan de kust zijn te bereiken met zijwegen van de AP7. Roses, Palafrugell en Palamós zijn te bereiken met snelwegen. De overige badplaatsen zijn te bereiken met hoofdwegen, secundaire wegen en toeristische routes.

Lees verder

© 2018 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naaktstranden aan de Costa BravaDe vele badplaatsen aan de Costa Brava in het Spaanse Catalonië zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. In de z…
L'estartit in de Costa BravaHet Spaanse dorpje L‘estartit ligt in de Costa Brava en is populair onder de toeristen. L'estartit biedt activiteiten aa…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Bekende bestemmingen voor jongerenvakantiesBekende bestemmingen voor jongerenvakantiesDe welbekende jongerenvakanties vol met zon, zee, strand en natuurlijk lekker uitgaan en genieten. Maar wat zijn nu de b…

Rondreis Normandië langs historische locatiesRondreis Normandië langs historische locatiesNormandië is een prachtige provincie in het noordwesten van Frankrijk, welke zich uitstrekt van departement Picardie tot…
Bronnen en referenties
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 05-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.