Alicante, de toeristische hoofdstad van de Costa Blanca

Alicante, de toeristische hoofdstad van de Costa Blanca De Costa Blanca is als aantrekkelijk kustgebied een geliefde vakantiebestemming. Alicante is de aankomst- en vertrekplaats van de toeristen in dit gebied. De meeste toeristen zien van Alicante alleen de internationale luchthaven. Dit is een gemiste kans, want de stad heeft veel te bieden. Alicante heeft vele bezienswaardigheden, winkels en uitgaansgelegenheden. De belangrijkste attracties van de stad zijn het fraaie kasteel en de vele musea. Ook langs het water bevinden zich enkele attracties, zoals de boulevard en de haven. In het centrum van de stad bevindt zich zelfs een strand. Winkelen en uitgaan is mogelijk in het oude centrum en in de haven.

Alicante


De provincie Alicante / Bron: Ctrl Z, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De provincie Alicante / Bron: Ctrl Z, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Algemeen

Alicante is de grootste stad en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante. De provincie Alicante maakt deel uit van de autonome regio Valencia. Alicante ligt aan de Costa Blanca en is de één na grootste stad van de regio Valencia. De stad Alicante heeft ruim 330.000 inwoners (2016).

Alicante is niet alleen de grootste stad van de provincie, maar ook de grootste stad van het kustgebied de Costa Blanca. Daarom wordt de stad ook wel de hoofdstad van de Costa Blanca genoemd. De stad Alicante ligt aan de Middellandse Zee en heeft een strand, een boulevard en een haven. Dit alles kan in Alicante gecombineerd worden met winkelen, uitgaan en cultuur.

Geschiedenis

Alicante is al sinds de prehistorie bewoond, maar de geschiedenis van de stad begint met de komst van de Carthagers. Zij stichtten Alicante in 230 v.Chr. en noemden de stad Akra Leuka (Witte Berg). Na het vertrek van de Carthagers, in 202 v.Chr., werd Alicante onderdeel van het Romeinse Rijk. De Romeinen noemden de stad Lucentum (Stad van Licht). Na het vertrek van de Romeinen namen de Visigoten de macht over. De Visigoten heersten over Alicante tussen halverwege de 5de eeuw n.Chr. en het begin van de 8ste eeuw.

Met de komst van de Moren, in 711, kreeg Alicante een kasteel dat de stad beschermde en waardoor deze ook ongestoord kon groeien. De Moren noemden de stad Al-Lekant, waar de naam Alicante van is afgeleid. In 1246 werd de stad ingenomen door koning Alfonso X en bij het koninkrijk Castilië gevoegd. In 1298 werd Alicante ingelijfd bij het koninkrijk Valencia. Het koninkrijk werd bijna twee eeuwen later opgeheven en werd onderdeel van een unie. Later zou dit het koninkrijk Spanje gaan vormen.

Tot het einde van de 16de eeuw benutte Spanje de haven van Alicante. Hierdoor speelde de stad een strategische rol in de zeehandel en garandeerde ook economische welvaart. Dit veranderde In de 17de eeuw. Tussen 1609 en 1614 werden de morisken (achtergebleven Moren) gedwongen om het land te verlaten. Hierdoor verloor Alicante een groot deel van zijn arbeidskrachten, vooral landarbeiders. Dit vertraagde de economische groei en veroorzaakte zelfs een recessie. Economisch ging het pas weer beter met Alicante in de loop van de 19e eeuw. In 1858 werd er een spoorverbinding met Madrid aangelegd. Hierdoor werd Alicante een belangrijke uitvoerhaven van in het midden van Spanje geproduceerde producten. Ook de industrie, landbouw en visserij bezorgden Alicante meer welvaart.

In de Eerste Wereldoorlog bleef Spanje neutraal, waardoor Alicante verder kon groeien. Alicante werd wel betrokken bij de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Alicante stond in de Burgeroorlog aan de kant van de republikeinen die vochten tegen de troepen van generaal Franco. In 1939 was Alicante de laatste republikeinse stad die zich overgaf aan generaal Franco. Tijdens de dictatuur van Franco (1939-1975) stagneerde de economische groei van Alicante. Ook na 1975 ging het economisch niet veel beter omdat veel van de scheepvaart van Alicante naar het nabij gelegen Valencia verhuisde. De crisis in de jaren 1980 werd in Alicante verergerd door de krimp van de haven. Daar stond tegenover dat het toerisme in Alicante in de jaren 1980 in opkomst was en dit bracht betere tijden voor de stad. Met name de haven van Alicante profiteerde van het toerisme, vooral door het groeiend aantal cruiseschepen dat in Alicante aanlegde. De haven werd ook steeds belangrijker voor de aan- en uitvoer van goederen.

Tegenwoordig is de haven van Alicante niet alleen belangrijk voor het toerisme. Het is ook een belangrijke aanvoer- en exporthaven aan de Spaanse kust. Naast de scheepvaart zijn ook landbouw en visserij belangrijke pijlers van de plaatselijke economie. Maar het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Alicante. Dankzij het zachte klimaat, de bezienswaardigheden en de stranden is Alicante nu de toeristische hoofdstad van de Costa Blanca.

Bijzondere plaatsen in Alicante

De boulevard en de haven

De boulevard van Alicante wordt de Explanada de España genoemd. De boulevard loopt langs de haven en is één van de aangenaamste wandelstraten van de Spaanse kust. Hij wordt wel eens vergeleken met de Ramblas in Barcelona. De boulevard is verfraaid met kleurrijk marmer en is schaduwrijk door de in 1848 geplante, reusachtige palmbomen. Bij mooi weer (en dat is het bijna het hele jaar door) zijn er talloze terrasjes. Langs de boulevard staan verkopers met drankjes, versnaperingen en souvenirs. Er is regelmatig muziek te horen van straatmuzikanten. In de zomer worden er regelmatig openluchtconcerten in het muziekpaviljoen georganiseerd. De boulevard is ook een hoofdader van de stad en verbindt het historische centrum met het strand en de haven.

De boulevard loopt langs de haven van Alicante. In de jaren tachtig van de 20e eeuw verhuisde het grootste deel van de scheepvaart van Alicante naar het noordelijker gelegen Valencia. De haven werd toen herontwikkeld voor de toeristenindustrie. De haven is nu een winkel- en uitgaanscentrum. Het vormt ook de toegangspoort naar veel attracties in de regio en uiteraard ook naar veel attracties in Alicante zelf. In de haven bieden operators tours en charters aan. Zo is het mogelijk een dag door te brengen op een catamaran, terwijl u de kust verkent. Er kan ook een overtocht met een veerboot gemaakt worden naar het nabij gelegen eiland Tabarca, dat een beschermd natuurgebied is.

Castillo de Santa Bárbara

Dominant aanwezig in Alicante is de Benacantil. Op deze 166 m hoge heuvel staat het Castillo de Santa Bárbara. De huidige vesting stamt uit de Moorse periode (10de eeuw), hoewel het grootste deel van de gebouwen 16de-eeuws is. Het kasteelcomplex telt drie ommuringen. De eerste is die van de Plaza de la Torreta (eindpunt van de lift), met de oudste gebouwen. Het bovenste terras biedt uitzicht op de haven, de stad, het strand en het eiland Tabarca. De tweede ommuring (tussenstop van de lift) stamt uit de 16de eeuw. De laatste ommuring (einde van de toegangsweg) is gebouwd in de 17de eeuw. In het kasteel bevindt zich ook het Museo de la Ciudad de Alicante (MUSA). Dit museum besteedt aandacht aan de nauwe band tussen Alicante en de zee, en over belangrijke historische inwoners van de stad.

De boulevard van Alicante / Bron: Chillihead, Flickr (CC BY-2.0)De boulevard van Alicante / Bron: Chillihead, Flickr (CC BY-2.0)
Het Castillo de Santa Bárbara / Bron: 12019, PixabayHet Castillo de Santa Bárbara / Bron: 12019, Pixabay
Het Museo de Arte Contemporáneo (MACA) / Bron: Federación Valenciana de Municipios y Provincias, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Museo de Arte Contemporáneo (MACA) / Bron: Federación Valenciana de Municipios y Provincias, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Museo de Arte Contemporáneo (MACA)

Het Museum voor Hedendaagse Kunst is gevestigd in het Casa de la Asegurada. Dit 17de-eeuwse gebouw is uitgevoerd in Valenciaanse barokstijl. Het gebouw werd vroeger gebruikt als gemeentehuis, gevangenis en graanopslagplaats. De collectie van het museum bevat 20e-eeuwse beeldhouwwerken en schilderijen. De collectie is samengesteld door de uit Alicante afkomstige beeldhouwer Eusebio Sempere (1923-1985), waaraan ook een aantal schilderijen van Juana Francés (1924-1990) is toegevoegd. Er zijn werken te zien van Spaanse kunstenaars, zoals Picasso, Miró, Tàpies, Dalí en Chillida. Ook buitenlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd, met werken van onder meer Bacon, Chagall, Kandinsky en Adami.

Het ayuntamiento (stadhuis)

Het stadhuis is een indrukwekkend paleis, gebouwd in de 18de eeuw. Het heeft twee torens, een koepel, een hal en een mooie barokke gevel. Binnen bevinden zich twee romantische ontvangstruimten en een kapel in rococostijl, versierd met azulejos (beschilderde tegels) uit Manises. In de hal, onder aan de grote trap van rood marmer, is een schijf geplaatst met de tekst punto cero (het nulpunt). Dit punt geeft het ijkpunt weer waarmee de hoogte van elk punt op Spaans grondgebied wordt bepaald. Het punt duidt het zeeniveau aan. In de hal staat ook een groot, goudkleurig beeld van Salvador Dalí.

Het stadhuis van Alicante / Bron: Leshaines123, Flickr (CC BY-2.0)Het stadhuis van Alicante / Bron: Leshaines123, Flickr (CC BY-2.0)
De Concatedral de San Nicolás de Bari / Bron: Joanbanjo, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Concatedral de San Nicolás de Bari / Bron: Joanbanjo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het gebouw van het provinciaal archeologisch museum / Bron: Rodriguillo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het gebouw van het provinciaal archeologisch museum / Bron: Rodriguillo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Concatedral de San Nicolás de Bari

De Co-kathedraal van Sint Nicolaas is gebouwd in herrera- en barokke stijl, en werd voltooid in de 17de eeuw. Deze voormalige colegiata staat op de plaats van een vroegere moskee en behoorde vroeger toe aan het bisdom Orihuela. In 1959 verklaarde paus Johannes XXIII het gebouw tot Co-kathedraal en werd het de zetel van de bisschop van Orihuela-Alicante. Een 45 m hoge koepel beheerst de bescheiden hoofdbeuk. Ook opvallend is de vierkante vorm van het gebouw. Binnen is alleen de Capilla de la Comunión interessant. Deze kapel is gebouwd in barokstijl.

In de zelfde straat waar de Co-kathedraal staat, staan nog meer interessante gebouwen. Op nummer 9 staat het Palacio Maisonnave (18de eeuw) met het stadsarchief. Op nummer 14 staat het 18de-eeuwse Palacete, waarin het cultureel centrum is gehuisvest.

Museo Arqueológico Provincial de Alicante (MARQ)

Dit boeiende museum bevindt zich in een voormalig hospitaal uit 1924. In vijf grote zalen kun u kennismaken met de cultuur van de vroegere bewoners van de provincie. De tijdvakken die worden weergegeven zijn de prehistorie (zaal 1), de Iberische beschaving (zaal 2), de Romeinse beschaving (zaal 3), de middeleeuwse cultuur (Moors en christelijk, zaal 4) en de moderne tijd (zaal 5). Er is ook een grote centrale zaal gewijd aan de archeologie. Hier worden technieken getoond die archeologen tijdens hun werkzaamheden gebruiken. U kunt er ook drie reconstructies van opgravingen bekijken: een grot, een kerk en een onderzeese vindplaats. Een interessant opgegraven kunstwerk is de Dama de Cabezo Lucero, een onvolledig beeldhouwwerk uit de Iberische periode (4de eeuw v.Chr.). Ook bijzonder is een mooie verzameling votiefbeelden (offerbeelden) uit de zelfde periode.

Playa del Postiguet / Bron: Diego Delso, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Playa del Postiguet / Bron: Diego Delso, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De stranden van Alicante

Playa del Postiguet

In het centrum van Alicante ligt het Playa del Postiguet. Dit strand grenst aan het havengebied en is vanuit de stad gemakkelijk lopend te bereiken. Playa del Postiguet is populair bij zowel toeristen als lokale bewoners. Het is een ideaal familiestrand met ondiep water dat het hele jaar door warm blijft. Het 900 m lange zandstrand is van alle gemakken voorzien. Er zijn ligbedden, parasols, douches en in het hoogseizoen toezicht door strandwachten. Aan de havenzijde van het strand bevinden zich enkele bars en restaurants. Playa del Postiguet is een schoon strand. Het krijgt regelmatig de Blauwe Vlag toegekend dankzij het schone strand en zeewater. Er zijn geen watersportfaciliteiten. Dit maakt Playa del Postiguet ook een rustig strand. U kunt er rustig in zee zwemmen zonder last te hebben van surfers, zeilers en jetskiërs.

Playa de la Albufereta

Ruim 4 km ten noordoosten van het Playa del Postiguet ligt het Playa de la Albufereta. Het strand ligt bij de gelijknamige wijk Albufereta, ten westen van de Cabo de las Huertas. Bij het strand bevindt zich een park en een hoge muur die het strand beschermt tegen het lawaai en de stank van het langsrijdende verkeer. In de buurt van het strand ligt een kleine jachthaven. Het strand zelf is ruim 400 m lang lang en heeft fijn goudkleurig zand, palmbomen en rotsachtige gebieden. Playa del Postiguet is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen, er zijn verschillende klimrekken en schommels. Ook de zee is vrij rustig. Het strand ligt in een beschermende baai en er zijn zelden hoge golven. Naast de voorzieningen voor kinderen heeft het strand ook douches, toiletten en parkeergelegenheden. In het zomerseizoen is er een strandwacht aanwezig. Er zijn geen restaurants of bars direct aan het strand. In de zomer is er wel een kleine kiosk aanwezig. In de kleine jachthaven, enkele minuten lopen van het strand, bevinden zich wel enkele restaurants.

Playa de San Juan

In het uiterste oosten van de stad ligt het Playa de San Juan. Het strand loopt van de gelijknamige wijk Playa de San Juan naar de Cabo de las Huertas. Playa de San Juan heeft fijn, goudkleurig zand en is bijna 3 km lang. Het heldere, ondiepe water maakt het strand tot een ideale bestemming voor gezinnen met kinderen. Ook voor watersporters is het strand ideaal. U kunt er zeilen, surfen en jetskiën. Voor zeilers en surfers is er de benodigde uitrusting te huur. Langs het strand liggen enkele bars en cafés. Aan de stadskant van het strand vindt u restaurants, bars en winkels.

Winkelen in Alicante

Alicante heeft vele winkels, van kleine winkeltjes tot grote internationale winkelketens. In het zuidwestelijke deel van de haven vindt u Panoramis. Dit winkel- en uitgaanscentrum heeft een divers aanbod aan winkels. Verschillende winkels verkopen kleding, levensmiddelen, cosmetica, sieraden, speelgoed enz. Daarnaast zijn er ook enkele grote winkelketens vertegenwoordigd, zoals H&M en Zara.

Wilt u nog meer winkels bezoeken, dan kunt u terecht in het Plaza Mar 2. Dit winkelcentrum ligt ten oosten van het stadscentrum en heeft meer dan 100 winkels en enkele horecagelegenheden. Het Plaza Mar 2 heeft een grote supermarkt en daarnaast ook modewinkels, winkels met sportartikelen, cosmeticawinkels, winkels met allerlei soorten accessoires, juweliers en dierenwinkels.. Ook bekende namen zijn aanwezig, zoals H&M, Zara, Mango, C&A, Adidas, The Body Shop en McDonald's..

De Mercado Central / Bron: Jose Carlos Alicante, Flickr (CC0)De Mercado Central / Bron: Jose Carlos Alicante, Flickr (CC0)
Voor veel inwoners van Alicante begint de dag op de Mercado Central. Deze grote levensmiddelenmarkt ligt in het hart van de stad. De markt beslaat een enorm oppervlak en telt meer dan 200 kramen, verspreid over twee verdiepingen. De meeste producten die op de markt worden verkocht zijn verse groenten, fruit, vlees, vis en brood. Daarnaast zijn er ook niet-bederfelijke waren te koop, zoals souvenirs. Buiten, achter op de markt, bevindt zich ook een bloemenmarkt.

Ook het bekendste warenhuis van Spanje is in Alicante vertegenwoordigd. In de stad bevinden zich twee vestigingen van El Corte Inglés. Deze twee vestigingen bevinden zich vlak bij elkaar, iets ten oosten van het centrum. In de 'Spaanse Bijenkorf' kunt u terecht voor bijna alles wat u nodig heeft. El Corte Inglés heeft een supermarkt, een restaurant en een reisbureau. Verder is er een groot aanbod aan kleding, huishoudelijke artikelen, elektronica, cosmetica en meubels.

Uitgaan in Alicante

De meeste uitgaansgelegenheden zijn te vinden in de oude wijk, de haven en in het winkelcentrum Plaza Mar 2. De oude wijk, ook wel El Barrio genoemd, is gelegen tussen het kasteel en de haven. Hier vindt u talloze bars en pubs. Een drukbezochte bar is Clan Cabaret. Bekende pubs zijn La Historia en O'Hara Irish Pub. De meeste discotheken liggen rondom de oude wijk. Iets ten noordoosten van de oude wijk ligt de populaire discotheek Ay Candela Garden.

De haven van Alicante, een populair uitgaansgebied / Bron: LunarSeaArt, PixabayDe haven van Alicante, een populair uitgaansgebied / Bron: LunarSeaArt, Pixabay
Ook de haven heeft uitgaansgelegenheden. In het zuidwestelijke deel van de haven vindt u Panoramis. Naast een winkelcentrum is dit ook een uitgaanscentrum. Panoramis heeft restaurants, bars en cafés. Daarnaast biedt het ook een modern bioscoopcomplex. Uitgaan is ook mogelijk in het oostelijke deel van de haven. Hier bevinden zich de meer karakteristieke uitgaansgelegenheden. In de dans- en feestzaal Capitán Haddock wordt hoofdzakelijk Latijns-Amerikaanse muziek gedraaid. In de club Ay Carmela zijn hoofdzakelijk Spaanse hits te horen. Techno- en houseliefhebbers kunnen zich vermaken in de discotheek Z Club.

Uitgaan op bescheiden schaal is ook mogelijk in het Plaza Mar 2. Dit winkelcentrum ligt ten oosten van het stadscentrum en heeft meerdere restaurants, bars en cafés. Ook bevinden zich in het winkelcentrum 16 bioscoopzalen van de Kinepolis groep.

Tramlijn 3 van Alicante / Bron: Pixelat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tramlijn 3 van Alicante / Bron: Pixelat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vervoer

Alicante heeft een internationale luchthaven, officieel El Altet geheten. Deze luchthaven is een belangrijke toegangspoort tot de vakantieoorden aan de Costa Blanca. De luchthaven ligt 10 km ten zuiden van de stad via de N332. Ter plaatse kunt u een auto huren of een taxi nemen. Er rijden ook bussen van de luchthaven naar het centrum van Alicante.

De stad Alicante heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Door de stad rijden stadsbussen, met als vertrek- en aankomstpunt het busstation in het centrum van Alicante. Vanuit het busstation gaan er ook bussen naar plaatsen rond Alicante en plaatsen aan de Costa Blanca. Dit zijn onder meer Elx, Benidorm en Altea. Ook vertrekken er bussen naar grotere plaatsen, zoals Madrid, Barcelona en Valencia.

In Alicante zijn er 4 tramlijnen. Alle lijnen vertrekken en komen aan op het station Luceros, in het centrum van Alicante. Lijn 1 is een tramtrein die rijdt naar Benidorm. In Benidorm kunt u overstappen op de dieseltrein richting Dénia, via Altea en Calp. Lijn 2 rijdt naar San Vicente del Raspeig, in het noorden van de stad. Lijn 3 rijdt naar El Campello, in het noordoosten van de stad. Lijn 4 rijdt naar Plaza de la Coruña, in het zuiden van de stad.

Plaatsen rondom Alicante zijn goed met de trein te bereiken. Vanuit het treinstation van de stad vertrekken er treinen naar Madrid, Barcelona, Valencia en Murcia.

De omgeving van Alicante is ook goed met de auto bereikbaar. De snelweg A31 en de hoofdweg N330 verbinden Alicante met Madrid. Valencia is te bereiken via de snelweg AP7, die langs de kust loopt. Deze snelweg loopt ook langs plaatsen aan de Costa Blanca, zoals Benidorm, Altea, Calp en Dénia. Plaatsen ten zuiden van Alicante, zoals Elx en Murcia, zijn te bereiken via de snelweg A7.

Lees verder

© 2018 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Goedkoop naar Spanje: alle tips op een rijGoedkoop naar Spanje: alle tips op een rijAls u zin heeft in een weekendje weg, kies dan eens voor één van de prachtige steden in Spanje zoals Girona, Barcelona,…
Spanje - Costa BlancaSpanje - Costa BlancaCosta Blanca klinkt voor de een als thuiskomen, voor de ander als ‘te mijden’. Maar eigenlijk hebben beiden ongelijk. Wi…

Een stedentrip naar de Spaanse stad SevillaEen stedentrip naar de Spaanse stad SevillaEen reis naar het Spaanse Sevilla in Andalusië is pure verwennerij te noemen. Deze eeuwenoude stad biedt de liefhebber n…
Bronnen en referenties
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 13-09-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.