Een stedentrip naar de Spaanse stad Sevilla

Een stedentrip naar de Spaanse stad Sevilla Een reis naar het Spaanse Sevilla in Andalusië is pure verwennerij te noemen. Deze eeuwenoude stad biedt de liefhebber namelijk cultuur met een hoofdletter C. De vele kerken, pleinen en de indrukwekkende bouwstijlen in Sevilla ademen een bijzondere sfeer uit. Zijn strategische ligging bracht deze stad in contact met andere culturen, die hun invloeden flink lieten gelden. De aangrenzende rivier bood Sevilla de kans tot onbeschrijflijke welvaart. Sevilla is een stedentrip dan ook meer dan waard om dat alles zelf te zien en te ervaren. De Spaanse Sevilla verleidt!

Sevilla ontdekken

Kathedraal van Sevilla; de GeraldaKathedraal van Sevilla; de Geralda
Sevilla heeft door zijn ligging een rijk verleden, doorspekt met diverse overheersingen met bijbehorende, unieke culturen. Belangrijke, toeristische trekpleisters zijn tegenwoordig stille getuigen daarvan. Daar blijft het niet bij. Deze stad is ook de bakermat van het tapasgerecht (kleine borrelhapjes), het is ooit de grootste handelsstad van Europa geweest en de oorsprong van de muziek en dans van de wereldberoemde flamenco, om eens wat te noemen. Het is wat dat betreft enig in zijn soort. Dit alles maakt deze stad bijzonder en nodigt uit om de stad van de Middeleeuwse zeevaarder Cristoffel Columbus verder te ontdekken.

Het historisch centrum van deze stad is een wirwar van straatjes en steegjes, die bestraat zijn met kinderkopjes. Daarnaast zijn in deze stad (ook in het centrum) brede, mondaine straten te vinden waar veel trams rijden en waarbij grote pleinen met fonteinen te vinden zijn. Dit alles wordt weer - hier en daar - afgewisseld door gewone woonwijken, die onderling (verwarrend) sterk op elkaar lijken. Het is voor de bezoeker lastig om houvast te vinden om zich te oriënteren in de stad. Er is zowat op elke straathoek ook zoveel te zien en te bezoeken. Veel toeristen lopen daarom met mobiel in de hand en volgen (met de neus op het scherm gedrukt) de aanwijzingen van Google maps. Dat is wel jammer, omdat zij veel van de omliggende schoonheid missen. Iets dat een bezoeker niet kan ontgaan, zijn de alom aanwezige sinaasappelbomen. Ze zijn kenmerkend voor deze stad. Langs de straten of rondom kleine pleinen staan letterlijk overal in de stad deze bomen verspreid. Het maakt de kennismaking met Sevilla bijzonder en draagt bij aan de elegantie van deze stad.

Waar ben ik?

Sevilla kan wat overweldigend zijn, omdat er zoveel bijzondere monumenten te vinden zijn. Een eenvoudige manier om in het centrum en omgeving de weg te leren is om ten eerste de winkeletalages in de gaten te houden. Veel kleinschalige winkels hebben per wijk 'samen' één specifiek soort aanbod. Zo is er bijvoorbeeld de Alfalfa wijk, die gespecialiseerd is in bruidskleding en flamencodanskleding en -schoeisel. Daar zijn ook speciale Spaanse flamencohoeden (cordoba) en handbeschilderde waaiers te vinden. Natuurlijk mogen de sjaals met franjes en de castagnetten ('kleppers') daarbij niet ontbreken. Er is een wijk gespecialiseerd in gordijnstoffen, fournituren en kussen- en matrasvullingen. Er is een wijk die gespecialiseerd is in keramiek (Triana), enzovoorts. Dit geeft de bezoeker enige houvast waar hij of zij zich ongeveer in Sevilla bevindt, want vergis je niet, de stad is groot en uitgestrekt.

Een tweede manier is om de locaties van een aantal bijzondere trekpleisters te onthouden, zoals paleizen, kerken of de kathedraal. De grote trekpleisters van de stad zijn op straatborden terug te vinden, die speciaal voor wandelaars als wegwijzer zijn geplaatst. Vaak liggen kerken aan een plein met een gelijknamige naam en hebben zij betegelde afbeeldingen van de desbetreffende patroonheilige (met naam) op de buitenmuren. De kerk van de Verlosser (Iglesia del Salvador) is een fijn oriëntatiepunt, omdat het een zeer markant roodgekleurde gebouw is, dat centraal gelegen is.

Ten derde is het goed om in de gaten te houden aan welke kant van de rivier men zich bevindt en ter hoogte van welke brug men ongeveer staat.

Niet alleen het verleden is in de stad vertegenwoordigd. Een zeer markant bouwsel is de zogeheten Metropol Parasol. Het ziet er uit als een groep sterk uitvergrote paddenstoelen en biedt de bezoeker de mogelijkheid om over de stad uit te kijken. Verder is de in barokstijl gebouwde stierenarena de 'Plaza de Toros de la Maestranza' een echte eyecatcher in de omgeving van de rivier, vlakbij de 'puerte de Triana' (Triana brug).

Río Guadalquivir

Ontdekking van de Amerika's door Columbus bracht grote welvaart naar SevillaOntdekking van de Amerika's door Columbus bracht grote welvaart naar Sevilla
De huidige stad Sevilla heeft zoals zoveel belangrijke steden (Rome, Londen en Parijs bijvoorbeeld) zijn ontstaan mede te danken aan een rivier. Voor Sevilla was dat de rivier Guadalquivir. Het gaf de stad zijn strategische ligging in allerlei opzichten. Deze rivier maakte het namelijk andere volkeren mogelijk om bij Sevilla te komen, zoals de Romeinen en de Arabieren, die hun militaire monopolie stevig in de omgeving konden vestigen. In de omgeving van de rivier is een aantal trekpleisters te vinden die onder uitheemse invloeden zijn gebouwd, zoals de Gouden Toren. De kade (centrumzijde) en de rivier bieden allerlei mogelijke sportieve activiteiten. Uiteraard zijn er schepen die een 'sightseeing tour' aanbieden om de stad voor een deel vanaf het water te kunnen bewonderen. Op de rivier wordt geroeid, gekanood en ziet men suppers (stand up pedalling) voorbijtrekken. Op de kade wordt ook gesport. Een groene mat over de klinkers van de kade heengetrokken, maakt het sportievelingen mogelijk om te fietsen, skeeleren en te joggen. Natuurlijk kan ook gewoon geflaneerd worden.

Bezienswaardigheden in de Spaanse stad Sevilla die van buiten komen

Invloeden van buitenaf zijn nog steeds tastbaar in bijvoorbeeld de Arabische tuinaanlegstijlen van de Paleizen en de voorkeur voor tableaus met veel gekleurde keramiek in abstracte patronen. Belangrijke bezienswaardigheden die hun wortels in het verleden hebben, zijn bijvoorbeeld:
 • De Torre del Oro. Deze verdedigingstoren werd als verdedigingswerk door de Moren gebouwd op de kade van de rivier. Het dak bestond - zo gaat het verhaal - uit gouden dakpannen die in de zon zo blonken dat hun schittering kilometers in de omtrek te zien was. Het is nu een museum;
 • Kathedraal met de toren van Giralda. De kathedraal is over de Almohad moskee heen gebouwd. In de 'Giralda' (klokkentoren) huist het enige overblijfsel van de moskee, namelijk de minaret. Iedere kerkklok in deze toren heeft een eigen naam.
 • El Real Alcazar. Het paleis Alcazar met zijn prachtige tuinen (patio) in Mudéjar stijl. Mudéjar refereert naar de Moren en Arabieren die na de overwinning door de christenen op de Moren in dit deel van Spanje aanbleven.

Naburige Romeinse opgravingen

Itálica (later Hispalis) was de eerste Romeinse stadskolonie en centraal bestuurscentrum in Spanje. Het reikte ooit tot de huidige stadsgrenzen van Sevilla. Het grote amfitheater en allerlei bezienswaardige opgravingen, mozaïeken en villa's liggen op nog geen tien kilometer verwijderd van de huidige Sevilla. In zijn tijd was Itálica een belangrijk centrum voor handel, bestuur en zelfs de geboorteplaats van diverse Romeinse keizers.

Handelsmonopolie

Het verkrijgen van het monopolie in 1503 op de handel met de Amerika’s zette Sevilla echt op de wereldkaart. Handel op grote schaal bracht de stad in de 16e eeuw veel welvaart. De haven 'puerto de Indias' herinnert aan die tijd en was de thuishaven van de bekende Zilvervloot. De prachtige gebouwen die opgericht zijn onder invloed van de Renaissance en Barok laten de pracht, de praal en vooral de rijkdom van de stad goed zien. Elke wandeling door de stad is in feite een aaneenschakeling van monument naar monument.

Arabische tuincultuur

Paleistuin van La DueñaPaleistuin van La Dueña
De Arabische overheersing duurde van 711 tot 1492. Een onuitwisbare stempel die nog steeds volop aanwezig is in Sevilla is de typische Arabische wijze van tuinaanleg. Wie niet in de gelegenheid is om de tuinen van Alcazar te bezoeken, kan toch overal in de stad de Arabische tuincultuur ontdekken. De hete zomers vragen om verkoeling en deze tuinstijl weet dat als geen ander te brengen.

Een Arabische tuin ('charbagh') stelt het paradijs op aarde voor. Een tuin in deze stijl is ommuurd en wordt in vier gelijke delen gesplitst door vier paden, met op hun kruispunt een centraal gelegen waterfontein of waterpoel. De verdiepingen van het huis staan rondom de tuin, die naar boven open is, zoals het Romeinse atrium. De vier paden vertegenwoordigen de vier Paradijselijke rivieren uit de Koran van water, melk, honing en wijn. De verhoogde fontein of vijver is uitgevoerd in keramiek met kleurrijke, geometrische patronen. De wanden en de vloeren zijn ook vaak betegeld. Het water symboliseert het leven en brengt verkoeling. Deze tuinen waren van oorsprong bedoeld als stilteplek.

Het geluk wil dat veel tuinen via doorkijkjes (ijzeren hekwerken) gewoon te bewonderen zijn tijdens een willekeurige stadswandeling door het centrum. De hoge huisdeuren (van massief hout met prachtig beslagwerk) staan namelijk open en bieden zicht op het ijzeren hekwerk, dat de tuin afsluit voor derden. Zo kan toch de lucht goed circuleren en de privacy behouden blijven. Er zijn andere tuinen te bezichtigen bij paleizen die minder drukbezocht worden dan Alcazar, zoals la Dueña in het stadscentrum.

Arabische tuinstijlArabische tuinstijl
Maria optocht SevillaMaria optocht Sevilla
Flamenco ruiterFlamenco ruiter
Metropol ParasolMetropol Parasol

Lees verder

© 2018 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guadalquivir, trotse rivier die start in AndalusiëGuadalquivir, trotse rivier die start in AndalusiëDe Guadalquivir (Arabisch voor "Grote rivier") stroomt door een groot gedeelte van Andalusië in Spanje. Zij eindigt uite…
Weer, temperatuur en weersverwachting SevillaSevilla is een prachtige stad. De weersverwachting valt doorgaans positief uit. Zowel de zeer zonnige zomer, het aangena…
Stedentrip SevillaIn dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de dri…
Stedentrip: in welke stad kan je goed hardlopen?Stedentrip: in welke stad kan je goed hardlopen?Welke bezienswaardige steden zijn ideaal als stedentrip voor de enthousiaste hardloper? Het leuke van een halve of hele…

Haugesund voor toeristen - vakantie in NoorwegenHaugesund voor toeristen - vakantie in NoorwegenHaugesund is een middelgrote stad aan de westkust van Noorwegen. Het ligt ten zuiden van Bergen en ten noorden van Stava…
Alicante, de toeristische hoofdstad van de Costa BlancaAlicante, de toeristische hoofdstad van de Costa BlancaDe Costa Blanca is als aantrekkelijk kustgebied een geliefde vakantiebestemming. Alicante is de aankomst- en vertrekplaa…
Bronnen en referenties
 • http://www.sevillacb.com/en/monuments/the-river-guadalquivir
 • https://www.sevillatourist.com/history.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Seville
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sevilla_(stad)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_garden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_Columbus
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mud%C3%A9jar
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_garden
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.