Haugesund voor toeristen - vakantie in Noorwegen
Haugesund is een middelgrote stad aan de westkust van Noorwegen. Het ligt ten zuiden van Bergen en ten noorden van Stavanger; Oslo is 50 minuten vliegen. Eind 2019 had de stad 37.357 inwoners, waarvan er ruim 8000 op het eiland Karmøy wonen. De maritieme sector is een belangrijk onderdeel van de economie. Haugesund is omgeven door fjorden en bergen, en is daarmee een interessante bestemming voor natuurliefhebbers. Het is een onontdekt pareltje voor toeristen, doordat de meeste mensen naar het bekendere Bergen en Stavanger trekken.
Inhoud
Activiteiten in Haugesund
Zowel in de stad Haugesund als in de regio is een grote verscheidenheid aan activiteiten te ondernemen.
Kyststien, onderdeel van de Kvalarunden.
Wandelroutes
Vanwege de locatie is Haugesund een prachtige omgeving voor het maken van wandelingen en trektochten. Of u nu houdt van de bergen, de kust of het bos, in elke omgeving zijn wandelroutes te vinden. Net zoals veel andere plaatsen in Noorwegen, zijn er ook in Haugesund de zogenoemde hverdagsturer beschikbaar. Vrij vertaald zijn dit dagelijkse wandelroutes. In Haugesund zijn dit bijvoorbeeld de Kvalarunden en de Haugane rundt. Deze routes zijn goed bewegwijzerd, maar bij de
lokale toeristenvereniging zijn ook routebeschrijvingen beschikbaar. Andere wandelroutes en trektochten zijn te vinden op de website van de
Noorse toeristenorganisatie. Hier is een grote verscheidenheid aan routes te vinden, variërend in lengte, duur, moeilijkheidsgraad en omgeving. Routes uit het hele land zijn hier beschikbaar, en met behulp van de kaart en zoekfunctie is het makkelijk om een geschikte route te vinden.
Het monument Haraldshaugen.
De kvalarunden in Haugesund overlapt voor een deel met de Kyststien, een kortere route die begint bij de camping Haraldshaugen en langs de kust naar de lokale vuurtoren loopt. Beide routes passeren het monument Haraldshaugen, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de omgeving en de fjord.
Winkels
Haugesund heeft een rijk aanbod aan winkels en winkelcentra. Het grootste aanbod is te vinden in het stadscentrum, maar ook de winkelcentra Markedet (gevestigd in het centrum), Oasen en Amanda hebben veel te bieden. Anno 2020 is er een ruim aanbod aan winkels en eetgelegenheden: bekende merken als H&M, Vero Moda en Macdonalds, maar ook Noorse merken als Norli (de Noorse Bruna) en Xtra. De centra bieden alles wat u van een winkelcentrum mag verachten.
Naast deze grote winkelcentra, zijn er ook kleinere winkelcentra verspreid over de stad. Vaak bestaan deze uit een supermarkt, drogisterij, kapper, apotheek en benzinestation. Sommige van deze centra bieden iets extra’s, zoals Raglamyr in Haugesund: hier zijn bijvoorbeeld ook een woonwinkel en doe-het-zelf-zaak te vinden. Ikea heeft geen vestiging in Haugesund, maar is wel te vinden in de nabijgelegen steden Bergen en Stavanger.
Restaurants en cafés
In Haugesund zijn veel eetgelegenheden te vinden en de meeste winkelcentra bieden hier opties voor. ’s Avonds is het historische centrum het meest interessant voor toeristen vanwege de sfeer en het aanbod dat hier te vinden is.
De havenkade heeft een grote verscheidenheid aan restaurants, waaronder Indiaas en Italiaans, een steakhouse en een brasserie. Andere restaurants in het centrum serveren gerechten uit de Noorse, Chinese en Vietnamese keuken. Ook de pizzaliefhebber kan zich in het centrum prima uitleven: de stad is rijk aan pizzeria's. Tot slot is er ook een rijk aanbod aan halal-restaurants, zoals Egon en brasserie Brakstad in het stadshart, en Express pizza en kebab iets buiten het centrum (2020). Het centrum is bovendien rijk aan cafés, waarvan MM cafe en bar een interessante keuze is door zijn ligging aan de haven.
In de omgeving van Haugesund
Naast wandelen en winkelen zijn er ook genoeg andere activiteiten te doen, zowel in Haugesund als in de omgeving. In de directe omgeving van Haugesund kan gedacht worden aan de volgende activiteiten:
- Edda kino is de lokale bioscoop waar de nieuwste films vertoond worden.
- Avaldsnes staat bekend om haar Viking-geschiedenis. Hier vindt men het Nordvegen History Center, Vikinggarden and Olavskirken, waar de Vikingen en de middeleeuwen centraal staan. Het museum is het hele jaar geopend, maar in het laagseizoen (van eind september tot eind april) zijn de openingstijden beperkt tot woensdag en zondag.
- Aksnesstranda en Åkrasanden zijn met hun mediterrane uiterlijk interessante keuzes voor strand- en zwemliefhebbers.
- In het oosten, net buiten de stad, ligt Steinsfjellsutsikten viewpunt. Vanaf dit punt is de hele stad te overzien, en vooral met helder weer is dit een prachtig zicht. Bovendien zijn er in het nabijgelegen bos mogelijkheden voor de wandelliefhebbers.
Wat verder bij Haugesund vandaan zijn de volgende plaatsen zeker de moeite waard:
- De stad Bergen is immens populair bij toeristen. Vooral in het donker vormen de vele lichtjes een schitterend gezicht. Daarnaast is ook hier de omgeving prachtig. Een roadtrip tussen Bergen en Haugesund levert mooie plaatjes op en is een ervaring om nooit te vergeten.
- De vuurtoren Ryvarden Kulturfyr in Sveio. Mogelijkheid tot overnachting, maar ook een goede plek voor een wandeling om te genieten van het uitzicht.
- Stavanger is een grote stad ten zuiden van Haugesund en is een interessante stad voor cultuurliefhebbers. Er is een rijk aanbod aan musea, en het oude centrum is zeker de moeite waard.
- Preikestolen (ook wel Prekestolen of ‘de Preekstoel’) is een uitstekende klif op 605 meter hoogte boven de Lysefjord. De klif is bereikbaar door vanaf Stavanger de boot naar Tau te nemen. Daarvandaan is het 20-25 minuten rijden naar Preikestolen.
Overnachtingsmogelijkheden in Haugesund
Haugesund heeft een rijk aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, waaronder een grote keuze aan hotels. Maar ook liefhebbers van campings en andere accommodaties vinden in Haugesund iets van hun gading. Haraldshaugen camping is bijvoorbeeld erg interessant, en biedt naast kampeerplaatsen ook eenvoudige trekhutten aan. Tot slot bieden veel particulieren hun huisjes, appartementen en bed en breakfast aan via sites als booking.com.
Hotels
Hotelliefhebbers hebben anno 2020 de keuze uit de volgende hotels:
- Scandic Haugesund, gelegen in het centrum;
- Banken hotel, gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van de havenkade;
- Best Western hotel Neptun, aan de rand van het stadscentrum;
- Clarion Collection Hotel Amanda, gelegen aan de havenkade;
- Flotmyrgården apartment hotel, centraal gelegen aan de rand van het stadscentrum en tegenover het busstation;
- Park Inn Haugesund Airport, gelegen op loopafstand van het vliegveld en supermarkt en 20 minuten van het busstation;
- Radisson blu hotel, gelegen in de buurt van Oasen en strategisch gelegen tussen het stadscentrum en het vliegveld;
- Scandic Maritim, gelegen aan de havenkade;
- Thon Saga, centraal gelegen in het stadscentrum.
Vervoer en bereikbaarheid
Vervoersmogelijkheden
Het vliegveld ligt op het eiland Karmøy, op ongeveer 20 autominuten van Haugesund-centrum. Vanaf het vliegveld rijden er bussen naar het centrum
(flybussen), maar het is ook mogelijk om op het vliegveld een auto te huren. SAS en Norwegian bieden, verspreid over de dag, verschillende vluchten aan naar Oslo.
De busmaatschappijen hebben een ruim aanbod van stad- en streekvervoer. De stadsbussen brengen je overal in de stad en rijden, afhankelijk van het tijdstip, elk kwartier of elk halfuur. Het streekvervoer rijdt elk halfuur of eens in het uur. Tot slot zijn er ook busverbindingen met Oslo, Bergen en Stavanger. De Kystbussen rijdt tussen Bergen en Stavanger, en komt onderweg langs het busstation van Haugesund. Voor wie niet van vliegen houdt, is Oslo ook per bus bereikbaar met
Haukeliekspressen. Deze route gaat door de bergen. In de winter moet men er echter op bedacht wezen dat deze route vanwege de weersomstandigheden afgesloten kan wezen. Ook kan de reis in dat geval langer duren dan gepland. Vliegen kan in deze tijd van het jaar dus verstandiger wezen.
De stad heeft geen treinstation, maar de bus- en vliegverbindingen maken op dit gebied veel goed. Bovendien zijn er genoeg taxi’s aanwezig als er even geen bus rijdt, of als u geen tijd heeft om op de volgende bus te wachten.
Met eigen auto
Ook met uw eigen auto is Haugesund goed bereikbaar. Vanuit het zuiden komt u wellicht via Kristiansand en Stavanger, vanuit het noorden is er een goede verbinding met Bergen. Vanuit beide richtingen reist u via de E39. Via de E134 rijdt u via Haukeli naar Oslo.
In Haugesund zijn er voldoende parkeermogelijkheden en de stad is goed bereikbaar voor auto’s. Wel moet u er rekening mee houden dat er in Noorwegen veel tolwegen zijn; na uw vakantie krijgt u dan ook een rekening toegestuurd om de tol te betalen. Ook bij het boeken van een huurauto is het belangrijk om erop te letten hoe de tol betaald wordt: zit dit bij de huur inbegrepen of betaalt u dit achteraf?
Busprijzen
Binnen de stad betaalt u 10 kronen voor een buskaartje dat een uur geldig is, ook als u overstapt op een andere stadsbus. Bij overstap op een streekbus koopt u een nieuw kaartje. Als u eerst met een stadsbus reist en vervolgens met een streekbus, kunt u ook in de stadsbus meteen betalen voor de streekbus. In dat geval moet u er wel rekening mee houden dat het kaartje vanaf dat moment maar een uur geldig is.
Een busreis richting Bergen, Stavanger en Oslo is zowel in de bus als online te boeken. In sommige gevallen krijg je korting, bijvoorbeeld door online een kaartje te kopen of wanneer je student bent. Bij online boeking moet er echter rekening mee gehouden worden dat niet alle kaarten geaccepteerd worden. Prijzen verschillen dus afhankelijk van je situatie en eindbestemming; voor prijsinformatie kan dan ook het beste op de relevante websites gekeken worden. Ook kan de
Tourist Information Office in Haugesund u van dienst zijn.
Economie in Noorwegen
In Noorwegen wordt betaald met de Noorse kroon. U kunt ervoor kiezen om voor vertrek wat kronen op zak te hebben, maar in de meeste gevallen is het voordeliger om in Noorwegen geld op te nemen of zoveel mogelijk met uw pinpas te betalen. De meeste winkelcentra hebben meerdere automaten waar u geld kunt opnemen. Daarnaast kunt u ook terecht bij bankvestigingen; deze zijn meestal in het stadscentrum gevestigd.
De wisselkoers tussen euro en de Noorse kroon is al enkele jaren stabiel: 1 euro is ongeveer gelijk aan 10 kronen. Houdt er tijdens uw verblijf wel rekening mee dat banken een extra koersopslag kunnen rekenen wanneer u met pin betaalt (vaak rond de 1% van het bedrag dat u betaalt), en dat er soms extra kosten worden berekend voor geldopname in een andere valuta. Het beste controleert u dit voor vertrek bij uw bank.
Tijdens uw verblijf is het wellicht het makkelijkst om de bedragen in kronen te delen door 10; het is makkelijk om te rekenen en geeft een redelijk betrouwbaar beeld van de prijzen in euro’s. De meest actuele wisselkoers kunt u bijvoorbeeld raadplegen op wisselkoers.nl.
Waar kunt u terecht als u onverhoopt met pech te maken krijgt, ziek wordt, of uw paspoort verliest? Waar moet u voor vertrek of tijdens uw verblijf rekening mee houden?
- Voor een verblijf in Noorwegen heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig.
- Maakt u gebruik van een (huur)auto, dan kunt u hier gewoon gebruik maken van uw Nederlandse rijbewijs. Controleer ook of uw (reis)verzekering autoschade in het buitenland dekt. Zorg er bovendien voor dat u belangrijke telefoonnummers als contactpersoon in uw telefoon heeft staan.
- Het is verstandig om een Europese zorgpas/gezondheidskaart bij u te hebben. Deze kunt u bij uw verzekering aanvragen en is geldig in heel Europa. Mocht u onverhoopt medische zorg nodig hebben, dan maakt deze pas het voor de zorginstelling makkelijker om uw zorgkosten te declareren.
- In Haugesund zijn een ziekenhuis en eerste hulp (legevakt) aanwezig.
- Voor medicijnen en andere geneesmiddelen kunt u terecht bij de apotheek. Haugesund heeft veel vestigingen met ruime openingstijden.
- Pech onderweg? Neem contact op met uw reisverzekering; zij kunnen u helpen met het regelen van de juiste hulp.
- De Nederlandse ambassade in Noorwegen is gevestigd in Oslo. Zij kunnen u ook van hulp zijn tijdens uw reis, bijvoorbeeld bij verlies van paspoort of rijbewijs. Zij zijn 24/7 bereikbaar op +4723333600. Ook zijn zij bereikbaar via osl@minbuza.nl.
- Noodnummers: politie (112), brandweer (110) en ambulance (113).
- Hoewel Noors de nationale taal is, kunt u hier prima communiceren in het Engels. De Engelse taalbeheersing in Noorwegen is vergelijkbaar met de situatie in Nederland.