Bergen - leuke stad in Noorwegen

Bergen - leuke stad in Noorwegen Bergen is een leuk stadje in Noorwegen, niet te groot en niet te klein, niet te modern maar ook zeker niet ouderwets. Er is iets te doen voor het hele gezin. De natuurlandschappen zijn geweldig om te zien door de ideale ligging die Bergen heeft tenmidden van de bergen en fjorden. Of het er nu zomer is of winter, je zult je er prima vermaken!

Basis informatie

Stadskaart:

Land: Noorwegen
Provincie: Hordaland
Oppervlakte: 465,32 km2
Inwonersaantal: 247.746 (534 inwoners per km2)

Munteenheid:

Officieel is Noorwegen lid van de EU, maar ze maken vrijwel geen gebruik van de Euro maar de Krone (1 euro is ongeveer 8 Krone). Vergeleken met Nederland is Noorwegen een vrij duur land, grof gerekend zijn de prijzen bijna twee keer zo hoog als die in Nederland.

Introductie

Bergen is de op een na grootste stad in Noorwegen en wordt ook wel de stad tussen de 7 bergen genoemd. Het centrum en de kern van Bergen wordt ook Bryggen genoemd en staat nu op de UNESCO=Werelderfgoed lijst vanwege zijn middeleeuwse bestuurs-en handelscentrum. Bergen heeft diverse musea en er is een Universiteit dat vanwege zijn Zee-onderzoekinstituut internationaal bekend is.

Geschiedenis en cultuur

Bergen is gesticht door Koning Olav Kyrre in 1070. Tot 1299 was Bergen zelfs de hoofdstad van Noorwegen.
Het filharmonisch orkest van Bergen is in 1756 opgericht en is een van de oudste orkesten ter wereld. De beroemde componist Edvard Grieg is in Bergen geboren en elk jaar wordt in Bergen daarom het Grieg International Choir festival gehouden. Ook worden er andere international festivals gehouden, bijvoorbeeld het Bergen International festival, Festspillene, genaamd. Een ander internationaal festival is het internationaal metal-festival en in 1986 vond in Bergen ook het Eurovisiesongfestival plaats.

Weer/Klimaat

Bergen ligt aan de westkust van Noorwegen waardoor het gemiddeld 2255 mm per jaar regent, wat vrij veel is. Gelukkig kun je in het stadje vele paraplu-automaten vinden om het regen probleem wat makkelijker te maken. Ook kan het in de winter vrij koud worden tot wel -20 graden met veel sneeuw en ijs.

Transport

Vliegen naar Bergen is makkelijk, aangezien Bergen een eigen luchthaven heeft. Maak je geen gebruik van een huur-auto dan kun je de bus nemen die voor de ingang van de luchthaven klaarstaat en je naar het centrum van het stadje brengt. De luchthaven is zo'n 45 minuten per bus van het centrum van Bergen.
In Bergen zelf zijn de afstanden tussen centrum en woonwijken vrij lang, waardoor er veel per auto gereisd wordt. Ook zijn er bussen en zelfs treinen. Bergensbanen, bijvoorbeeld, is een spoorlijn tussen Bergen en Oslo en is de hoogste hoofdspoorlijn in Europa.

Hot-spots - wat is er te zien en te doen

Kabeltrein

Per kabeltrein kun je een van de 7 bergen, Floyen genoemd, bezoeken. Deze kabeltrein heet Floibanen. En brengt je naar de bergtop. Het ritje duurt zo’n 20 minuten en er gaat elke 20 minuten ook een treintje naar boven en naar beneden. Bovenop de bergtop kun je eindeloos wandelen, van het uitzicht genieten en picknicken.

Hiking / bergbeklimmen

Een van de grootste attracties in Bergen zijn de omringende Bergen van het stadje. Dit maakt het ideaal voor hiking en bergbeklimmen en het is de favoriete activiteit van veel Noren. Er worden veel begeleide tochten georganiseerd; van korte tochten van 2-3 uur tot lange tochten van 4-5 uur of zelfs van meerdere dagen.

Stads-rondleidingen

Met begeleiding van een gids in de Noorse of Engelse taal. Duur van een stadsrondleiding is ongeveer 1,5 uur en omdat stadje zelf niet bergachtig is (maar ligt tussen de Bergen), is deze rondleiding te doen voor mensen van alle leeftijden.
Tickets kunnen gekocht worden bij het toeristen kantoor voor zo’n 15 euro per person.

“Statsraad Lehmkuhl” schip

De “Statsraad Lehmkul” is een driemaster en het oudste en langste schip van Noorwegen. Het schip is gebouwd in 1914 en is aangemeerd in de haven van het centrum van Bergen (Bradbenken). Informatie over bezoeken aan en de vertrektijden van dit schip kan opgevraagd worden via het toeristen kantoor van Bergen

Bryggen

De allereerste huizen en gebouwen in Bergen werden langs de haven geplaatst die Bryggen werd genoemd. Dit oude haventje is qua architectuur erg uniek en staat daarom op UNESCO's lijst van nationale monumenten. Deze haven met zijn omringende huizen is het hart van het centrum van Bergen en daarom een herkenningspunt voor allen die er geweest zijn en wonen.

Omringende leuke stadjes om te bezoeken

De genoemde kleine stadjes hier beneden genoemd liggen alln aan de kust en zijn per boot bereikbaar alsmede over land.

Hardanger

Hardanger is een belangrijke Europese toeristische bestemming sinds de 19e eeuw. In Hardanger kun je in alle rust genieten van prachtig, mooi landschap met watervallen, fjorden, bergen en gletsjers. In Hardanger, kunt u een boottocht op de fjord maken, skiën in de zomer of appels en kersen uit de bomen plukken.In het grootste nationale park van Noorwegen, Hardangervidda, kunt u wandelen van hut naar hut en genieten van de idyllische rust en stilte.

Sunnhordland

Sunnhordland is gelegen tussen Bergen en Haugesund aan de monding van de Hardangerfjord. Hier kun je in een korte tijd reizen in de open zee, door fascinerend fjord landschap en eindigen op - Folgefonna – de derde na grootste gletsjer van Noorwegen. Het enige amfitheater in Griekse stijl van Noorwegen ligt in een kalksteenmijn in Mosterhamn.

Voss

Voss is een geweldige trekpleister voor de avonturisten onder ons en de ski-liefhebbers, in zowel de zomer als in de winter. Hoewel het gebied het meest bekend staat om zijn ski-centra en cross country ski trails, worden nog grotere uitdagingen aangeboden in Voss tijdens de zomer, zoals parachute springen en paragliden, rafting en paardrijden in de bergen.

Informatieve sites

  • www.visitbergen.com
  • www.wikipedia.com
  • www.floibanen.com
  • www.visitnorway.com
  • www.visitvoss.com
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het FjordenpaardHet FjordenpaardHet Fjordenpaard. Een krachtig, robuust, maar toch niet al te groot paard. Met deze paarden word vooral recreatief gered…
De slingerende 'Trollenweg'De 'trollenweg' van Zuidwest Noorwegen ontsluit slingerend het Noorse fjordenlandschap. De diepe dalen langs deze route…
Paardenras: het fjordenpaardHet Fjordenpaarden is vernoemd naar de 'Fjorden'. Dit zijn de inhammen in de rotsachtige Noorse kust. De Fjord is qua st…

Blanes, vakantiebestemming in SpanjeBlanes is een van de populaire badplaatsen in Spanje. Veel jongeren komen erheen om 's zomers hun vakantie te vieren.
De gemeente ZeevangGemeente Zeevang is een kleine gemeente gelegen in Noord-Holland. Deze gemeente bestaat uit meerdere kleine dorpjes waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mariamichelle, Pixabay
  • www.visitbergen.com
  • www.wikipedia.com
  • www.visitnorway.com
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.