Cartagena in Spanje: juweel aan de Costa Calida

Cartagena in Spanje: juweel aan de Costa Calida Cartagena is een stad die gelegen is aan de Costa Calida. Lange tijd was het een rustige havenstad die weliswaar geschikt was voor een korte wandeling langs oudheidkundige opgravingen maar verder weinig te bieden had. Het prachtige klimaat en de ligging aan zee zorgden voor een toename aan toeristen en vanaf de eeuwwisseling heeft de stad een grondige gedaantewisseling ondergaan. Regelmatig liggen er cruiseschepen in de haven en de stad trekt mede hierdoor veel dagjesmensen. Het is een typisch Spaanse stad met alle gezelligheid die er bij hoort van terrassen en pittoreske hoekjes. Er is veel te bezichtigen.

Cartagena aan de Costa Calida

Cartagena is gelegen in de provincie Murcia. De stad is gelegen aan de Costa Calida. Sedert de eeuwwisseling heeft men veel gedaan om de stad in ere te herstellen. Veel gebouwen werden prachtig gerenoveerd en de haven werd geschikt gemaakt voor cruiseschepen. Dit alles had tot gevolg dat er een levendige stad is ontstaan die heel geschikt is om een dag te bezoeken en de vele historische plaatsen te bezichtigen.

Geschiedenis van de stad Cartagena

Cartagena is een van de oudste steden van Spanje. Al 3000 jaar geleden werd dit gebied bewoond. Een legeraanvoerder uit Carthago heeft de stad gesticht. Het was oorspronkelijk een Fenicische kolonie. Ongeveer 200 jaar v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen die het de naam Nieuw Carthago gaven. Gedurende de periode van de Moorse overheersing was de stad bijna autonoom. Cartagena was een zelfstandig vorstendom wat verbinding had met Aragon.

Bezienswaardigheden

Voor een bezoek aan de stad zul je ruim de tijd moeten nemen. Er zijn Romeinse overblijfselen maar daarnaast is het ook een gezellige stad om een terras te bezoeken of lekker te slenteren en uit eten te gaan. De volgende bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te bereiken:
  • Teatro Romano
  • Santuario de la Virgen de la Fuensanta
  • Kasteel van Cartagena
  • Casa de La Fortuna
  • Cathedral de Santa Maria de la Vieja

Romeins theaterRomeins theater

Teatro Romano

Het Teatro Romano is absoluut een hoogtepunt bij het bezichtigen van de stad. Er is een reconstructie gemaakt van hoe het oude theater er vroeger uit heeft gezien. Gedurende ruim 2000 jaar heeft dit theater onder de grond gelegen en pas in 1987 is men gestart met het blootleggen, nadat men enige korinthische zuilen vond. Er was plaats voor ongeveer 7000 bezoekers en dateert van de eerste eeuw voor Christus. Archeologen vonden hier de sporen van Visgoten, Byzantijnen en Moren. Men bezoekt het Teatro Romano via het museum. In het museum wordt de geschiedenis levend gemaakt met audiovisueel materiaal en ontdek je dat er een publieke markthal was. Via een ondergrondse gang loop je dan van het museum naar het theater.

Santuario de La Virgen de La Fuensanta

Dit Santuario is gelegen aan het begin van de stad en dateert uit de 17e eeuw. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het klooster wat in barokstijl is uitgevoerd vinden we het beeld van de Virgen de La Fusanta, de patroonheilige van Murcia. Ieder voorjaar is er een processie waarbij het beeld wordt rondgedragen door de stad.

Het kasteel van Cartagena, ofwel castillo de la Conception

Het kasteel van Cartagena is gelegen op een heuvel. Het is gemakkelijk te bereiken met de lift. Daarna is het heerlijk om terug naar beneden te lopen want dan kun je onderweg genieten van het mooie uitzicht. Het kasteel werd gebouwd in de veertiende eeuw en heeft verschillende functies gehad. Zo was het gedurende een periode ook in gebruik als gevangenis. Het kasteel werd gebouwd op de overblijfselen van een Moors kasteel. Men kan zich gemakkelijk een voorstelling maken van de strategische ligging van dit kasteel. Er is zicht op zowel de haven als de stad. Naast het kasteel ligt het Parque Alfonso Torres.

KathedraalKathedraal

Casa de la Fortuna

Het Casa de la Fortuna is een huis dat vroeger bewoond werd door een Romeinse familie. De restanten van zowel een Romeins huis als een stukje straat zijn gerestaureerd en geven een goed beeld van hoe een Romeinse familie vroeger heeft gewoond.

Catedral de Santa Maria de La Vieja

Van deze kathedraal uit de Middeleeuwen is slechts een klein gedeelte gerestaureerd. De kathedraal raakte in verval tijdens de burgeroorlog.

Het stadhuis met toeristenbureau

Het stadhuis is gevestigd in een vroeger paleis. Het is nog niet zo oud, want het werd gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. De koepel is van zink en de mooie versieringen zijn van marmer. Het wapenschild van de stad vinden we aan de buitenzijde. In het stadhuis is het toeristenbureau gevestigd. Hier kan men plattegronden en informatie over stadswandelingen krijgen in diverse talen. Het is een prima beginpunt voor de wandeling door de stad.
Calle MayorCalle Mayor

Voetgangersgebied in de stad

Vanaf het stadhuis loopt een mooi voetgangersgebied waar allerlei winkeltjes en boetieks gevestigd zijn. Ook vinden we hier kleine restaurants. Rond het middaguur verandert de stad en worden er overal tafeltjes en stoelen geplaatst, zodat mensen kunnen lunchen. Maar het is ook erg leuk om de kleine zijstraatjes in te lopen waar je diverse bars en restaurants kunt vinden.

Musea

Cartagena kent verschillende musea. Zo is er het archeologisch museum en het scheepsvaartmuseum. Ook is hier het oorlogsmuseum, compleet met onderaardse gangen. Dit refugio was in gebruik tijdens de burgeroorlog.

Stadsmuur

Cartagena was vroeger voorzien van een echte vestigingsmuur. Er staat nog een gedeelte van de stadsmuren overeind. De muur is gebouwd in opdracht van de Spaanse koning Karel en heeft de mooie naam Muralla del Mar. Zij werd gebouwd om de stad te beschermen tegen de aanvallen uit zee. Thans is het een mooie boulevard met zicht op de haven.

Toeristenboot en toeristentrein

Er vaart een toeristenboot vanuit de haven van Cartagena. Deze haven is vroeger van groot belang geweest voor de verdediging van het gebied en dat is vooral vanaf zee goed te zien. De boot vaart naar de vesting Fuente de Navidad. In de haven van Cartagena komen cruiseschepen vol met dagjesmensen die de bezienswaardigheden van de stad in één dag proberen te ontdekken.

Er rijdt ook een toeristentreintje in het hoogseizoen langs de bezienswaardigheden van de stad. Tevens kan men gebruik maken van de 'Hop-on hop-off' bus.

Feesten van Cartagena

Zoals iedere belangrijke plaats in het zuiden van Spanje kent ook Cartagena de feesten tijdens de Semana Santa. Dit is de Goede Week die in heel Spanje op indrukwekkende manier gevierd wordt. Prachtige processies trekken op verschillende dagen door de straten.

In de tweede week van september vindt het grote feest plaats van de Romeinen en Carthagers. Oude tijden herleven wanneer men in klederdracht de strijd nabootst. Alles gaat gepaard met veel trommelgeroffel, vuurwerk en muziek. Het is een prachtig schouwspel dat door mensen uit de hele regio wordt bezocht.

Likeur 43

In de nabije omgeving van de stad vinden we de fabriek waar de bekende likeur 43 wordt gemaakt. De likeur bestaat uit citrusvruchten en daarbij 43 kruiden. Deze samenstelling blijft geheim. Het is erg leuk om een bezoek te brengen aan deze fabriek en de lekkere likeur te proeven.

Omgeving

Winkelcentrum

In de directe omgeving van de stad ligt een groot winkelcentrum Espacio Mediterraneo. Hier zijn alle grote winkelketens vertegenwoordigd. Ook zijn er bioscopen en restaurants te vinden.

Stranden en landschap

In het zuiden van Cartagena liggen bijzonder mooie stranden. Er is afwisseling tussen baaien en kliffen en lange zandstranden. Enerzijds kun je een bezoek brengen aan het Mar Menor, een grote lagune die zich uitstrekt van San Pedro tot Cabo de Palos. Het Mar Menor is niet diep en daardoor is het water altijd warmer dan de zee. In het zuiden vinden we de stranden van de Middellandse Zee. In de omgeving ontdekken we een uitgestrekt landbouwgebied en er zijn ook nog oude mijnen te bezoeken. Vroeger waren hier tin- en zilvermijnen. In 2019 is er nog slechts één mijn die gebruikt wordt voor de winning van pyriet.
© 2019 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…
Cartagena, ColombiaColombia staat niet bekend als een druk bezocht vakantieland of zijn toeristische plekken. Het staat symbool voor negati…
Murcia, de Spaanse regio van zon, zee, strand en cultuurMurcia, de Spaanse regio van zon, zee, strand en cultuurMurcia is een regio met ongerepte stranden, mooie badplaatsen en eeuwenoude steden. De kust van de regio is de Costa Cál…

Stratumseind Eindhoven: lange stapstraat met ruim 50 cafésStratumseind Eindhoven: lange stapstraat met ruim 50 cafésBinnenkort een weekendje Eindhoven op het programma? Dan mag een bezoek aan het bekende Stratumseind niet ontbreken. In…
Haugesund voor toeristen - vakantie in NoorwegenHaugesund voor toeristen - vakantie in NoorwegenHaugesund is een middelgrote stad aan de westkust van Noorwegen. Het ligt ten zuiden van Bergen en ten noorden van Stava…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cartagena_(Spanje)
  • Bureau voor Toerisme Cartagena
  • Davids Coaches Spanje
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 18-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.