Cartagena, Colombia

Colombia staat niet bekend als een druk bezocht vakantieland of zijn toeristische plekken. Het staat symbool voor negatieve berichtgeving en een onrustige politieke situatie. Toch heeft het land mooie plekken en wordt het langzaam aan steeds bekender hierom. Een mooi voorbeeld is de koloniale stad Cartagena, waar een bruisende toeristische economie heerst.

Geschiedenis

Cartagena is een kuststad gelegen in het noordwesten van Colombia. De havenstad heeft een rijke koloniale geschiedenis en heeft haar naam te danken aan de gelijknamige stad in Spanje. Door deze achtergrond zijn er in het oude stadscentrum een aantal koloniale gebouwen terug te vinden. Een voorbeeld hiervan is het Paleis van de Inquisitie. Rondom het oude centrum van de stad staan de oude stadsmuren nog overeind. Deze diende destijds als verdedigingswerk en heeft een rol gespeeld in de vele oorlogen die er in dit gebied hebben plaatsgevonden. Naast de stadsmuren zijn er ook nog een tweetal, dat nog in goede staat zijn.

In de geschiedenis is Cartagena lange tijd in handen geweest van de Spanjaarden en speelde het een rol als toegangshaven voor de rest van Zuid-Amerika. Hierna is het enkele malen geplunderd door de Fransen en Engelsen.

Toerisme

Sinds 1980 staat het oude centrum van Cartagena op de werelderfgoedlijst en is het daarmee beschermd gebied. Cartagena speelt een belangrijke economische rol in Colombia en wordt gezien als een toeristische trekpleister.

Ten zuidwesten van de haven van Cartagena, liggen de Rosario eilanden (Islas de Rosario). Dit is een van de nationale parken van het land en staat bekend om de koraalriffen en rijke verscheidenheid aan tropische vissen. Dagelijks vertrekken er vanuit de haven in alle vroegte enkele boten naar de eilanden. Op straat doet de plaatselijke bevolking er alles aan om elke voorbijganger te enthousiastmeren voor een bezoek aan de Rosario eilanden. Het is voor toeristen een aanrader niet direct op elk aanbod in te gaan. Op de ochtend zelf zijn er mogelijkheden tegen een goedkoop tarief aan boord te ogen tot een van de boten. Enkele van deze boten zijn voorzien van een glassbottom, waardoor tijdens het varen het onderwater leven zichtbaar is.

Het oude centrum van Cartagena is qua uiterlijk vergelijkbaar met Aruba of Curacao. De huizen hebben een koloniaal karakter en zijn voorzien van vrolijke kleuren. Huizen met gele, paarse en roden muren. Verder is het oude centrum voorzien van diverse kunstobjecten. Veel ervan zijn gebaseerd op de het werk van kunstenaar Botero, die in zijn land inmiddels een heldenstatus heeft verworven. Het zijn robuste mannen en de vrouwen zijn vergelijkbaar met de zogenaamde Rubensvrouw.

Klimaat

In Cartagena heerst een tropisch klimaat. Hierdoor is er weinig verandering in temperatuur en is het er gemiddeld tussen de 24°C en 31 °C. Het kent een hoge luchtvochtigheid en heeft een regenseizoen in oktober.

Wanneer je een bezoek brengt aan Colombia, is het een absolute aanrader om deze tropische stad, met haar oude centrum, niet over te slaan. De stad geeft een goed beeld van de rijke geschiedenis van Latijns-Amerika en is om die reden een bezoek waard.
© 2010 - 2024 Timosorio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstAmsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstDe Amsterdamse grachtengordel komt definitief op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zal een positieve invloed kunnen…
Colombia Zuid-AmerikaColombia is een prachtig land, gelegen in het noorden van Zuid-Amerika. Door rijke grondstoffen, zoals goud en olie, kun…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Simon Bolivar: De held van Zuid-AmerikaIn de geschiedenis van Europa is er geen persoon te noemen die qua daden in de buurt komt van de bevrijder van Zuid-Amer…
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Timosorio (3 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.