Wat maakt vakantie in Supetar Kroatië zo uniek?

Wat maakt vakantie in Supetar Kroatië zo uniek? De Romeinen waren ruim twee eeuwen terug al gevallen voor de charmes van het Kroatische plaatsje Supetar op het eiland Brac (Brač) als vakantieoord. Wat maakt die plek zo bijzonder, hoe kom je er en met name, wat kan je daar verwachten en doen? Zijn klimaat, keuken, charme en cultuur geven de stad zijn uitstraling en laten de reiziger met volle teugen genieten van deze parel aan de Adriatische Zee. Is Supetar leeftijdsgebonden of is er voor elke toerist wat van zijn gading? Supetar in Kroatië. Wat maakt vakantie daar zo uniek?

Inhoud


Kroatië / Bron: Sferrario1968, PixabayKroatië / Bron: Sferrario1968, Pixabay

Waar liggen Kroatië, Split en het eiland Brac?

Kroatië is een mediterraan land met eenzelfde klimaat. De zomers zijn warm, de winters mild en nat. Kroatië loopt parallel met de achterkant van de ‘laars’ van Italië en grenst eveneens aan de Adriatische Zee. In het noorden ligt buurland Slovenië en in het zuiden buurland Montenegro. Voor zijn langgerekte kust liggen ruim 1000 unieke eilanden, met elk een eigen cultuur, uitstraling en natuureigenschappen, verspreid over een oppervlakte van meer dan 3000 km2.

De eilanden zijn gewilde locaties om te zeilen, kitesurfen en eilandhoppen, om te feesten of te relaxen. Het eiland Brac (uitspraak Brač= Bratsch) ligt in het midden van de Dalmatische kust tegenover Split ongeveer ter hoogte van de Italiaanse stad Ancona (het midden van de 'laars'). Brac zelf is ruim 40 kilometer lang en 12 kilometer breed en mag zich het derde grootste eiland in de Adriatische Zee noemen. Het toerisme is voor heel Kroatië en uiteraard voor Brac een belangrijke bron van inkomsten. Supetar is één van de typisch Dalmatische kustplaatsjes op Brac. Het is aantrekkelijk voor uiteenlopende toeristen of het nu hoppers, jonge gezinnen, natuurliefhebbers, senioren, fietsers of zeilers zijn. In Supetar houden allerlei nationaliteiten vakantie, zonder dat één specifieke nationaliteit de overhand heeft. Inwoners van Split hebben vaak een vakantiehuis in Supetar, waardoor het zijn Kroatische identiteit bewaard heeft.

Supetar vanaf het waterSupetar vanaf het water

Hoe bereik ik Brac en de stad Supetar?

De reis naar het Kroatische stadje Supetar op het eiland Brac, is al een klein avontuur op zich. De vlucht vanuit Nederland brengt de reiziger na een kleine negentig minuten naar het moderne vliegveld van Split (Zracna luka Split). Een plaatselijke bus, taxi of huurauto (alle drie prima opties) vervoeren de passagier binnen een uur – afhankelijk van de drukte in de stad – verder richting de ferryaanlegplaatsen in de haven van Split. Split is een belangrijke verkeersknooppunt voor heel het land en over de grens.

De haven (luka) is bedrijvig, maar overzichtelijk en geordend. Het heeft een cruiseterminal en dient ook als veerverbinding met andere eilanden en Italië. Tijdens de zomerperiode hanteert de ferry een frequente dienstregeling naar Supetar (tijdens de zomer ieder uur) om het kanaal van Brac over te steken (Brački kanal).

Wie tijd over heeft en aangenaam wil verpozen, kan na het kopen van een kaartje in de ferryterminal de aangrenzende brede boulevard van Split opzoeken en verkennen (riva esplanade Split). De marmeren boulevard loopt langs de zeekant en begint tegenover een uitgebreide winkelgalerij waar de vertrekhaltes staan van de bussen (nationaal en internationaal). De boulevard herbergt diverse verkoelende parkjes en wordt geflankeerd door palmbomen. Na de winkelrij en rijen met bussen volgen aan de straatkant talrijke terrassen, restaurants en imposante oude gebouwen.

De vele toeristen, huisvrouwen met tassen vol marktaankopen en aanbieders van dagtochten maken het geheel levendig, bruisend en geven de omgeving een prettige hectiek en couleur locale. Een gehuurde auto kan overigens gewoon op de kade in de rij voor de ferryboot geparkeerd blijven staan. De boulevard eindigt bij de hippe wijk Matejuska ter hoogte van het Paleis van Diocletianus. Het paleis werd tijdens de Romeinse overheersing gebouwd van steen uit de steengroeven van Brac. Het verhaal gaat dat de White House ook gebouwd is uit het witte gesteente van dezelfde groeve.

JadrolinijaJadrolinija
De ferryboot (maatschappij Jadrolinija) heeft in het benedendek parkeerplaatsen voor auto’s, fietsen en motoren. Op het midden dek is een nette buffet met veel tafels en zitplaatsen. De diverse toiletgroepen aan boord zijn schoon en functioneel. De ferryboot biedt de mogelijkheid om bovendeks te zitten en de frisse lucht van de Adriatische zee op te snuiven. Het is een prima plek om het mondaine Split en zijn achtergelegen bergkam na de afvaart te zien slinken en het eiland van Brac af en toe steeds meer te zien naderen. De ferryboot legt aan bij de kade vlak voor het haventje van Supetar.

Op steenworp afstand bevindt zich een klein toeristenkantoor met informatie over het gehele eiland (adres Porat 1, Supetar).

Tip: Ivan Rendić is een beroemde 19e-eeuwse beeldhouwer uit Supetar. Vraag bij het toeristenkantoor om de gids 'A Day with Rendic'. Het is een culturele wandeltoer langs bezienswaardigheden in Supetar waarbij onder meer werken van Rendic te zien zijn.

Geschiedenis van Supetar

In vervlogen tijden is het eiland een aangename schuilplaats voor mensen uit de Bronstijd geweest, een handelspost voor de oude Grieken en een aanlokkelijke speelplaats voor Romeinse rijken. Vooral de omgeving van Supetar was in de Oudheid geliefd onder de Romeinen. Diverse landhuizen (villa rustica) waarvan overblijfselen rondom Supetar zijn gevonden, zijn stille getuigen van deze vroegere overheersers. Een villa rustica is een kleinschalig, zelfvoorzienende landerij. Het heeft velden met gewassen, wat veeteelt en personeel (slaven). De landerijen werden gebruikt als vakantieonderkomens om aan het drukke leven in de stad te ontkomen.

Hoe Supetar aan zijn naam kwam

De toponomie van de stad is afgeleid van de Latijnse benaming van de aangrenzende baai van Supetar, Sveti Petar, wat Sint Petrus betekent. De oude nederzetting stond op een landtong, nabij het huidige Supetar. Tijdens de late Middeleeuwen (16e eeuw) ontstond het nieuwe Supetar toen de inwoners van het nabijgelegen Nerežišča een havenplaats daar aanlegden om het achterland te ontsluiten. Het haventje is gebouwd in de vorm van een hoefijzer. Daar liggen tegenwoordig vissersboten, zeilboten en cruisers vredig naast elkaar te dobberen. Rondom de gemoedelijke haven zijn allerlei restaurants, ijssalons en bars te vinden.

De oude wijk en de nieuwe wijk
Supetar is een lieflijke kustplaats, waarbij de hectiek van Split de bezoeker snel van de schouders valt. De statige, oude gebouwen rondom de haven zijn gebouwd tijdens de Oostenrijkse-Hongaarse overheersing om de achtergelegen wijken aan het zicht te onttrekken. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat zoveel bewaard is gebleven van de oude stad met zijn wirwar aan straatjes. De gebouwen aan de haven hadden veelal een overheidsfunctie, wat niet zo vreemd is in de buurt van alle activiteit. De statige panden verwijzen naar de rol van de stad Supetar, die de stad vandaag de dag nog steeds vervult. Het is namelijk sinds de opkomst van de haven het administratieve, culturele en economische centrum van het eiland gebleven.

Achter de haven ligt de oude, sfeervolle wijk van Supetar. Kleine beschutte, middeleeuwse straatjes kronkelen zich een weg omhoog. Naast deze wijk liggen de nieuwbouwwijk van Supetar. De faciliteiten van de stad Supetar liggen allemaal binnen handbereik en zijn goed op loopafstand te doen, zoals een geldautomaat, postkantoor, strand of supermarkt.

GranaatappelsGranaatappels

Stadsplan van Supetar

Links van de haven is de aanvoerweg naar de veerboot. Daar zijn de bushaltes, de parkeerterreinen en de wachtrijen voor de auto's voor de ferry. Deze weg gaat omhoog naar de hoofdweg rotonde richting een camping. Alleen personen die te voet of met een fiets of scooter zijn gekomen, kunnen in het havendeel komen waar de restaurants en terrassen zijn. Dit is wel zo prettig. Het is ook een drukte van belang wanneer de veerboot is aangekomen en de passagiers van boord gaan die door de haven lopen of (proberen te) fietsen.

De stad Supetar is omgeven door diverse stranden (kiezel), bossen, olijfbomen en wijngaarden. Supetar is tegen een helling opgebouwd en ligt tussen twee hoofdwegen in. Voor personen die slecht ter been zijn is dit niet ideaal. Onderaan Supetar ligt de kust. Daar verbindt een kleine autoboulevard (’s avonds afgesloten) de haven met een kleine kustweg. Aan deze weg zijn de meeste hotels te vinden. In de avonduren komt de boulevard en de haven tot leven. Dan gaan kleine kiosken open met spulletjes en voorwerpen uit Brač: wijn, confiture, sieraden, huisdecor uit olijfbomenhout of steen, olijfolie, afbeeldingen van landschappen enzovoorts. Daarnaast zoeken flanerende mensen een plekje op een terras om iets te nuttigen en om mensen te kijken.

Boven Supetar loopt een hoofdweg parallel met de kustweg. Het verbindt de stad met de rest van het eiland (randweg). In de moderne wijk lopen diverse (redelijk brede) straten kriskras omhoog voor bestemmingsverkeer. De tuinen zijn omheind met stapelmuren en hebben palmbomen, of bomen met granaatappel of citrus. De huizen en tuinen goed onderhouden en pittoresk door de roodpaarse bougainvillea, oleanders en oude olijfbomen. Met het vallen van de avond komen veel kolobrivlinders op de nectar af van de mirabilis, dat in het wild groeit in de bermen.

Accommodaties
De hotels van Supetar kennen geen hoogbouw en de hotelterreinen zijn voor iedereen toegankelijk, wat heel aangenaam is om de strandfaciliteiten te bereiken. Verschillende hotels liggen geschakeld en verspreid langs de kustlijn met zijn vele inhammen en kleinschalige bebossing. Het is soms zelfs nodig om een hotelterrein te betreden om bijvoorbeeld een bijzondere taverne te bereiken, zoals Restoran Punta, (Punta 1, Supetar) dat aan het water ligt, naast watersportsfaciliteit Rent a Roberts. Supetar zou een kustplaatsje niet zijn zonder aanbod van appartementen,en andere logies. Deze liggen verspreid door heel de stad in diverse prijsklassen. Richting de veerboot is een camping te vinden en een grote supermarkt (Lidl).

Strandleven

De kustlijn met zijn inhammen en hoekjes verleent mede door de tamariskbomen en zijn kleine stranden een intieme sfeer. Op de kiezelstrandjes of op betonnen piertjes zijn hier en daar strandstoelen en parasols te huur en diverse watersportactiviteiten te vinden. De golfslag is minimaal, wat aantrekkelijk is voor gezinnen met kleine kinderen. In het turquoise water kan prima worden gesnorkeld en gedoken. Er zijn volop rustige plekjes voor wie dat zoekt of drukkere plaatsen met meer (water)activiteit.
Raam in de oude wijk SupetarRaam in de oude wijk Supetar

Bezienswaardigheden Supetar tijdens de vakantie

De stad heeft diverse interessante bezienswaardigheden om de bezoeker te bekoren. Er is rust of roering, cultuur of zon, al naar gelang wat men wil en kan. Langs de boulevard en rondom de haven zijn cocktailbars, winkeltjes en ijssalons. De woonwijken zijn rustig. In de oude wijk zijn ook restaurants te vinden, zoals Vinotoka.

Of het nu op cultureel of culinair vlak is, er is van alles te vinden. De prijzen zijn gemiddeld. Kroatië heeft een eigen muntsoort (kuna), het gebruikt niet de euro (2017). Supetar leent zich voor een zonvakantie, maar kan evengoed een goede keus zijn voor een actieve vakantie voor volwassenen of een gezinsvakantie. Aan de kustweg in de stad is een fietsverhuurbedrijf gevestigd.

De kerk van St Mary

Aan de haven van Supetar ligt de kerk Crkva Navještenja Marijina (Heilige Maagd Maria Boodschap) met klokkentoren (Leroj) en uitkijk met een aangrenzende kerkmuseum. De huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van een vroeg Christelijke kerk (St Petrus).

De beeldhouwwerken van Petar Jaksic van Moeder Teresa en St Victor bij de kerk daar te bewonderen. De lokale kunstschilder Felix Tironi (1722 -1808), heeft het altaarstuk geschilderd en de orgel van de kerk is van de hand van Petar Nakic (1737). Aan de voet van de kerk liggen oude mozaïeken. Naast deze kerk zijn de kerken van Sveti Martin en Sveti Luka een bezoek waard, waarvan de laatste uit de 11e eeuw dateert. Het is een bijzondere ervaring om een kerkdienst bij te wonen. De inwoners van Supetar zijn in groten getale aanwezig tijdens de zondagdienst en bezoekers zijn welkom.
Crkva Navještenja MarijinaCrkva Navještenja Marijina
Mausoleum SupetarMausoleum Supetar
mausoleum ornamentmausoleum ornament
'Alegory'van Rendić'Alegory'van Rendić

Begraafplaats

De serene begraafplaats van Supetar is een unieke ervaring. Het ligt tussen de pijnbomen pal aan de oever van de kust met zicht op zee en de tegenoverliggende stad Split. De hoge koepel met knielende engel van het mausoleum van de familie Petrinović torent boven de begraafplaats uit.

Veel grafmonumenten op de begraafplaats zijn kunstwerken die vervaardigd zijn door beroemde beeldhouwers. Het mausoleum is een kunstwerk van de beeldhouwer Tome Rosandic (1878 -1957). Daarnaast zijn veel kunstwerken te bewonderen van Ivan Rendić, zoals het mausoleum van de familie Radnic. De begraafplaats is gebouwd op de vindplaats van een villa rustica. Om de begraafplaats te bereiken is het noodzakelijk om het hotelterrein van hotel Supertrus te doorkruisen. Het trottoir met flagstones omzoomd met pijnbomen en bloeiende cactussen dat langs de zee loopt, brengt de bezoeker vanzelf naar de begraafplaats.

Culinaire toers

In Supetar worden culinaire toers georganiseerd om de stad, zijn omgeving, zijn lokale wijnen en zijn gerechten voor het voetlicht te zetten. De proeverijen van wijn en olijfproducten en de afsluitende maaltijd van lokale producten kunnen de meest verwende gast bekoren. Tijdens een toer wordt de geschiedenis van de regionale keuken toegelicht en een wandeling gemaakt door het naburige dorpje Škrip met zijn oudheidkundig-en olijfoliemuseum. Škrip valt onder de regio Supetar. Škrip is het oudste dorpje van het eiland en staat letterlijk bol van de historie. Een wandeling door het authentieke Škrip is een wandeling terug in de tijd. Langs de weg naar Škrip zijn sarcofagen te vinden die dateren uit 400 v.Chr.

Vermeldingswaard is het gebruik in restaurants om de gast een schaal met verse vis te tonen, waaruit de keus kan worden gemaakt.

Culturele zomer van Supetar

Supetar organiseert allerlei culturele evenementen tijdens de zomermaanden. Dat kunnen theatervoorstellingen, concerten en folkloreavonden zijn. Tijdens de zomer draaien dj's op diverse locaties, zodat ook de jongere toerist kan ontspannen. Zo is voor ieder wat wils op deze unieke plek.

Het Ivan Rendić Galerie

In de oude stadswijk staat een galerie gewijd aan de kunstwerken van deze beroemde inwoner (1849 – 1932) van Supetar. Hij wordt als de grondlegger van het moderne Kroatische beeldhouwen beschouwd en door velen als de beste beeldhouwer van de 19e eeuw gezien.

Lees verder

© 2017 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Gouden Hoorn op Brac in KroatiëDe Gouden Hoorn op Brac in KroatiëBrac in Kroatië, door de Italianen ook wel Brazza genoemd, is het grootste Dalmatische eiland in de Adriatische zee. Bra…
Split, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit is een oude havenstad in Kroatië, gelegen in de provincie Dalmatië. De stad ligt op een klein schiereiland aan de…
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
Makarska Rivièra, oneindig natuurschoonMakarska Rivièra, oneindig natuurschoonDe Makarska Rivièra heeft een ongeëvenaarde kustlijn bezaaid met pijnbomen, eeuwenoude stadjes, uitgestrekte kiezelstran…

Weert: geschiedenis en bezienswaardighedenWeert: geschiedenis en bezienswaardighedenWeert is een stad in Midden-Limburg die grenst aan Noord-Brabant en België, dit is de reden waarom Weert ook wel de 'Poo…
Batenburg, een zeer oud stadje en rijk aan monumentenBatenburg, een zeer oud stadje en rijk aan monumentenOm een stad te mogen worden genoemd ging het heel lang niet over het aantal inwoners. Het ging er om of men stadsrechten…
Bronnen en referenties
 • http://nl.webcams.travel/webcam/1384995061-Weer-Split,-Matejuska-Split (webcam Split)
 • http://www.allesoverkroatie.nl/veerboot-informatie/veerroutes-split/
 • http://irante.hr/indexus.html (indrukken van strand en zee Supetar)
 • https://www.adriagate.com/Kroatie-nl/Bezienswaardigheden-Leroj-Supetar-eiland-Brac (googlemaps Supetar)
 • http://www.waymarking.com/gallery/image.aspx?f=1&guid=7cbdf170-511c-4399-aed5-8f095ef4c245&gid=3 (mozaieken)
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Bra%C4%8D
 • http://viagallica.com/croatie/lang_en/ville_supetar.htm
 • http://www.jadrolinija.hr/
 • Croatoia, Jonathan Bosfield
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Villa_rustica
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Supetar
 • http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Villa.html
 • http://www.independent.co.uk/travel/europe/croatia-the-coast-with-the-most-7973151.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_Croatia
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bra%C4%8D
 • http://www.bracinfo.com/
 • http://www.allesoverkroatie.nl/vliegveld-split/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_inhabited_islands_of_Croatia
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Supetar
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mediterranean_countries
 • https://www.viator.com/tours/Split/Taste-of-Brac-Island-Gourmet-Tour-and-Local-Cuisine/d4185-28797P1
 • http://www.supetar.hr/en/culture.html
 • Afbeelding bron 1: Sferrario1968, Pixabay
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.