Stedentrip: in welke stad kan je goed hardlopen?

Stedentrip: in welke stad kan je goed hardlopen? Welke bezienswaardige steden zijn ideaal als stedentrip voor de enthousiaste hardloper? Het leuke van een halve of hele marathon in een buitenlandse stad is dat het parcours langs bezienswaardigheden loopt. Maar wat als je tijdens een gewone stedentrip wilt hardlopen? De weg is dan niet afgezet. Niet elke stad biedt ruim baan aan hardlopers. Maar je wilt de stad niet uit, want je wilt je tijd vooral besteden aan bezienswaardigheden en attracties. En niet rennen is voor jou geen optie. Bovendien is het leuk om al rennend de stad te verkennen. Dat kan bijvoorbeeld in Londen, Barcelona, Boedapest, Frankfurt, Valencia en Sevilla. Deze steden bieden gevarieerde hardlooproutes, vaak langs bezienswaardigheden.

Hardlopen in een vreemde stad

De ware hardloper laat zich in de stad niet tegenhouden door wat dan ook om zijn kilometers te maken. Desnoods sta je op de hardloopband in de veel te kleine fitnessruimte in de kelder van het hotel. Buiten kunnen verkeer, drukke trottoirs en verkeerslichten je hardloopplezier aardig vergallen. Een geschikte stedentrip biedt dus naast bezienswaardigheden ruim baan aan de hardlopende vakantievierder. Het meest ideaal is als je het hardlopen kan combineren met het verkennen van de stad en een blik op de bezienswaardigheden. Gelukkig voldoet een aantal steden aan dit ideaal, mits je de overnachtingen op de juiste locatie boekt.

Londen

De hoofdstad van Engeland behoeft geen introductie als bezienswaardige stad. Er is volop keus voor liefhebbers van kust, cultuur, historie, gastronomie, uitgaan en winkelen. Des te fijner dat er ook een aantal geschikte locaties zijn om te hardlopen.

De Thames

De oevers van de Thames zijn een uitermate geschikt voor hardlopers. De route voert bovendien langs een aantal bezienswaardigheden. Je kan een behoorlijk lang parcours afleggen tussen de Tower Bridge en de Westminster Bridge zonder te worden gehinderd door verkeer. Doe dit op zonnige weekenddagen vroeg in de ochtend, omdat de zuidoever later op de dag volstroomt met flanerende Londenaren.

Hyde Park

Hyde Park ten westen van The City biedt genoeg ruimte voor een lekker rondje hardlopen. Vanuit hier kan je via Green Park en St. James Park redelijk ongestoord door het verkeer naar de Thames rennen (ter hoogte van Westminster Bridge).

Regent’s Park

Het ten noorden van Hyde Park gelegen Regent’s Park is iets kleiner, maar biedt de mogelijkheid van een heuveltraining. Primrose Hill ligt in een appendix aan de noordkant van het park, aan de overkant van Prince Albert Road. Vanaf de top van de heuvel heb je richting het zuiden mooi uitzicht op de skyline van The City en de London Eye.

Barcelona

Voor de hardloper die houdt van zon en na de training lekker op het strand wil liggen is Barcelona ideaal.

De kust

Over een lengte van circa vijf kilometer kan je langs de kust rennen, merendeels over een boulevard met uitzicht op zee en strand. Rennen kan vanaf het markante Hotel W Barcelona, aan het strand bij de haven, tot aan Parque del Forum aan het begin van Avinguda Diagonal in het noorden.

Montjuïch

Je kan een heuveltraining doen op de Montjuïch ten zuiden van het centrum en genieten van uitzichtpunten op de stad. Vanaf het op de top gelegen Castell de Montjuïch kan je uitkijken over zee. Op de berg loop je langs verschillende accommodaties van de Olympische Spelen van 1992. Er is ook een vrij toegankelijke atletiekbaan (niet die in het Olympisch stadium).

Parque de la Ciutadella

Dit park ligt centraal in de stad, naast de toeristische wijk El Born en vlakbij de kust. Het park is vrij klein maar er is een hardlooproute uitgezet die over alle paden door het park slingert. Je kan het park combineren met een trainingsloop langs de kust.

Boedapest

Naast alles wat Boedapest interessant maakt voor een stedentrip, biedt de stad ook veel voor de hardloper. Je kan een heuveltraining doen door de burcht van Boeda op te rennen. Boven kan je de spieren strekken met uitzicht op de rivier de Donau en het lager gelegen Pest. Ook beneden langs de Donau kun je lange stukken ongehinderd rennen. Ruim twee kilometer stroom opwaarts is de Margarethabrug die halverwege toegang geeft tot het langwerpige Margaretha-eiland. Langs de oevers van het eiland is een circuit voor hardlopers van circa vijf kilometer. Er is daar ook een atletiekbaan. Na het rennen kan je relaxen in één van de vele thermische baden van Boedapest en een massage nemen.

Frankfurt

Frankfurt is misschien wel één van de meest onderschatte bestemmingen voor een stedentrip. De stad heeft immers veel te bieden voor de toerist die wil hardlopen. Er zijn veel musea en theaters. Als financieel zakencentrum en studentenstad zijn er uitgaansgelegenheden voor elk budget.

De Main

Aan beide oevers van de rivier de Main kan je lange stukken ongehinderd rennen over een boulevard. De zuidoever loopt in oostelijke richting door tot ver buiten het centrum (richting Offenbach). Teruglopend naar het centrum heb je goed zicht op ‘Mainhattan’, de moderne skyline van Frankfurt.

Stadsbos van Frankfurt

Aan de zuidrand van de stad, zo’n twee kilometer van de rivier bevindt zich een groot stadsbos. Daar zijn hardlooproutes van verschillende lengtes uitgezet. Vlakbij de ingang van het bos ligt een vrij toegankelijke atletiekbaan. Na het hardlopen kan je aan de rand van het bos vanaf de Goethetoren (43 m) uitkijken over de skyline van Frankfurt.

Valencia

Valencia is minder op zee georiënteerd dan Barcelona, maar biedt verder vergelijkbare bezienswaardigheden. Voor hardlopers zijn de Tuinen van Turia de plek om energie te lozen. De voormalige bedding van de rivier de Turia loopt in een bocht langs het noorden van de oude stad. Hier kan je hardlopen over een speciaal daarvoor aangelegd circuit van zo’n tien kilometer over vlak terrein. Er is ook een atletiekbaan. Buiten het circuit kan je verder doorlopen naar de uiteinden van het park. Aan het ene eind van het park bevindt zich de Stad van Kunst en Wetenschap, met opvallende moderne architectuur, en aan het andere eind het Bioparc Valencia. Hier en daar geven bomen beschutting tegen de zon. De kuststrook is minder geschikt om te rennen. De strandboulevard is relatief kort en ligt op een paar kilometer van het stadscentrum.

Sevilla

Sevilla is een typische stad in Andalusië (kathedraal, Moors kasteel en smalle steegjes) met een compact centrum. Hardlopen kan langs de rivier de Guadalquivir naar het Parque del Alamillo enkele kilometers ten noorden van de oude stad. Je kan meer beschut rennen in het Parque de Maria Louisa, grenzend aan de zuidrand van de oude stad. Daarnaast ligt Plaza de España met het karakteristieke halfronde paviljoen van de wereldtentoonstelling uit 1929. Ook in de winter is het meestal zonnig in Sevilla en kan de temperatuur voor Nederlandse begrippen aangenaam zijn. Maar ’s nachts koelt het flink af, wat een voordeel is voor sommige hardlopers.

Selectiecriteria voor een stedentrip

De gemene deler van de beschreven steden is dat ze aan een rivier of aan de kust liggen. Dat is een kenmerk waar je je stedentrip op kan selecteren. Maar niet in elke stad stroomt de rivier langs het centrum of is er een boulevard langs het water waar je ongehinderd kan rennen. Een ander opvallend kenmerk waar je op kan selecteren is een groot park in of aan de rand van het centrum. Heuvels zijn echt een bonus, want die liggen vaak niet middenin een stad.

Lees verder

© 2017 - 2024 DeEconoom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…
Barcelona - De ultieme stedentripBarcelona - De ultieme stedentripBarcelona is een van 's werelds ultieme stedentrip locaties. Het maakt niet uit in welk seizoen. Barcelona is de op een…
Wat Spanje zo mooi maaktWat Spanje zo mooi maaktSpanje neemt het grootste deel van het Iberisch schiereiland in het zuiden van Europa in beslag. De hoofdstad is Madrid…
Naar welke stad ga jij voor een citytrip?Naar welke stad ga jij voor een citytrip?We maken graag een citytrip en in Europa zijn er veel leuke steden om te bekijken. Het aanbod is ontzettend groot, waard…

Kaliningrad: een parel aan de OostzeeKaliningrad: een parel aan de OostzeeVerscholen tussen Polen en Litouwen ligt een provincie van Rusland. Het stuk land was eerst een onderdeel van de grote s…
Tivoli (Rome): Villa Adriana, Villa Gregoriana, Villa d'EsteTivoli (Rome): Villa Adriana, Villa Gregoriana, Villa d'EsteRome. Een geschiedenis van meer dan 2500 jaar. Hoofd van het Romeinse Rijk, zetel van de paus, hoofdstad van Italië. Sta…
DeEconoom (19 artikelen)
Laatste update: 12-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.