Entre Douro e Minho, de groenste streek van Portugal

Entre Douro e Minho, de groenste streek van Portugal Entre Douro e Minho beslaat het gebied tussen de rivier de Douro in het zuiden en de rivier de Minho in het noorden. De Douro slingert zich door diepe valleien met duizenden wijngaarden naar de historische stad Porto. Ten noorden hiervan liggen twee van de oudste steden van Portugal: Guimarães en Braga. Het nationaal park van Peneda-Gerês, in het oosten, is populair bij natuurliefhebbers. Vanuit het stadje Viana do Castelo kunt u de kust verkennen. Entre Douro e Minho is de groenste streek van Portugal. Ook de naam van de lokale wijn, vinho verde (groene wijn), wijst hierop.

Inhoud


Algemeen

Entre Douro e Minho is geen bestuurlijke eenheid, het is meer een historische streek. Het was tot 1936 ook één van de zes historische provincies van het Portugese vasteland. Deze provincies waren echter geen officiële regeringseenheden. In 1936 werd het Portugese vasteland verdeeld in 11 officiële provincies. Entre Douro e Minho werd verdeeld in de provincies Minho en Douro Litoral.

In 1976 werd de indeling van het Portugese vasteland in 11 provincies vervangen door een indeling in 18 districten. Entre Douro e Minho bestaat in ieder geval uit de districten Viana do Castelo, Braga en Porto. Ook een klein deel van de districten Aveiro, Viseu en Vila Real horen bij Entre Douro e Minho.

Entre Douro e Minho: Viana do Castelo, Braga, Porto, Aveiro, Viseu en Vila Real / Bron: Hqfngawz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Entre Douro e Minho: Viana do Castelo, Braga, Porto, Aveiro, Viseu en Vila Real / Bron: Hqfngawz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
De elf provincies / Bron: Gazilion, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De elf provincies / Bron: Gazilion, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De zes historische provincies / Bron: Jsobral, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De zes historische provincies / Bron: Jsobral, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Entre Douro e Minho (tussen Douro en Minho) ligt in het noordwesten van Portugal. De regio beslaat het gebied tussen de rivier de Douro in het zuiden en de rivier de Minho in het noorden, aan de grens met Spanje. Entre Douro e Minho heeft een oppervlakte van 7323 km² en heeft ruim 3,2 miljoen inwoners (2014). De hoofdstad van het Douro-gebied is Porto met 214.349 inwoners (2016). Braga is de belangrijkste stad van Minho met 182.200 inwoners (2014). De regio wordt in het noorden begrensd door Spanje, in het oosten door de streek Trás-os-Montes en in het zuiden door de regio Centro (Beira of Beiras). Het westen grenst aan de Atlantische Oceaan.
Porto, aan de monding van de Douro, is de op één na grootste stad van Portugal. De stad heeft zoveel bezienswaardigheden dat veel bezoekers er blijven steken. Het gebied ten noorden van de Douro leent zich echter ook voor culturele uitstapjes. Braga is het belangrijkste religieuze centrum van het land en Guimarães was de eerste hoofdstad. Vlakbij Braga ligt het bedevaartsoord Bom Jesus do Monte, een opzienbarend heiligdom. Aan de kust ligt Viana do Castelo, een 13de-eeuws stadje met tal van bezienswaardigheden. Natuurliefhebbers kunnen terecht in het nationaal park van Peneda-Gerês, met zijn ongerepte natuur een ideaal wandelgebied.

Geschiedenis

Zeker 30.000 jaar geleden woonden er al mensen in Entre Douro e Minho. Vanaf ongeveer 2000 v.Chr. werden de prehistorische gemeenschappen verdrongen door de Iberiërs en later de Kelten (vanaf ongeveer 700 v.Chr). Het neolithische verleden van de regio is nog af te lezen aan de versterkte burchten op de heuvel (castros). Toen de Kelten hier binnentrokken ontwikkelden deze burchten zich tot citânias (nederzettingen). In de 9de eeuw v.Chr. kwamen er Fenicische kooplieden naar de monding van de Douro om handel te drijven. Na de Feniciërs vestigden ook de Grieken zich in de regio. Daarna kwamen de Carthagers (3de eeuw v.Chr.) en in 139 v.Chr. werd de regio bezet door de Romeinen. Zij stichtten er op de monding van de Douro de nederzettingen Portus en Cale. Deze namen versmolten tot Portucale, dat het gebied tussen de Douro en de Minho aangaf. De Romeinen introduceerden de wijnbouw en legden een wegennet aan. In het nationaal park van Peneda-Gerês zijn nog Romeinse mijlstenen te zien. Braga werd een belangrijke Romeinse stad en toen het christendom in de 4de eeuw n.Chr. de officiële godsdienst werd, werd de stad een belangrijk religieus centrum. In de 5de eeuw n.Chr. werden de Romeinen verdreven door de Sueven en later de Visigoten.

In 711 werden de Visigoten op hun beurt weer verjaagd door de Moren. In de 9de eeuw kwam de herovering (reconquista) door christelijke koningshuizen uit het noorden op gang. In 868 werd Porto op de Moren veroverd en daarmee werd de reconquista in Entre Douro e Minho voltooid. In de 12de eeuw bereikte de regio onder Afonso Henriques zijn hoogtepunt. Toen hij zichzelf in 1139 tot koning van Portugal uitriep, koos hij Guimarães als hoofdstad. Men zou kunnen zeggen dat Portugal is ontstaan tussen de Douro en de Minho. Vanuit deze regio werd de reconquista voortgezet en Portucale groeide gestaag. De Portugese reconquista werd voltooid in 1249.

Zicht op Porto vanaf de Douro / Bron: Amurca, PixabayZicht op Porto vanaf de Douro / Bron: Amurca, Pixabay

Toplocaties

Porto

Sinds het moment dat de Romeinen hier een fort bouwden is Porto welvarend. In de 15de en 16de eeuw benutte Porto de rijkdom die de ontdekkingsreizen met zich meebrachten. Later volgde de wijnhandel met Engeland. De tweede stad van het land is modern, maar het verleden is duidelijk aanwezig. Het historisch centrum is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Porto ligt schilderachtig op de steile oever van de monding van de Douro. Er zijn tal van historische bezienswaardigheden, winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook kunt u hier port drinken uit de stad van herkomst.

De (kathedraal) staat in het hoge gedeelte van de stad. De kathedraal, gebouwd in de 13de eeuw als burchtkerk, is vaak verbouwd. De westzijde met zijn twee torens is nog origineel 13de-eeuws. Ook het roosvenster in de westgevel stamt uit de 13de eeuw. In de kleine kapel links van de kansel staat een bewerkt altaar van massief zilver. De zuidbeuk leidt naar de 14de-eeuwse kloostergang, met gotische gewelven van graniet en tegeltableaus. Naast de kloostergang ligt de Capela de São Vicente, waar kleurrijke fresco's zijn te bewonderen. Op de bovenverdieping heeft u toegang tot het terras en de kapittelzaal met azulejos (beschilderde tegels) en plafondschilderingen. In de schatkamer bevindt zich een mooie verzameling religieuze voorwerpen uit de 17de en 18de eeuw.

In de omliggende straatjes rond de kathedraal vindt u tal van historische monumenten, zoals het station São Bento. Dit station werd voltooid in 1916. De grote hal is een meesterwerk van azulejos. Er zijn enorme tableaus te zien met voorstellingen van oude vervoersmiddelen, landelijke feesten en historische taferelen. In de benedenstad, aan de oever van de Douro, ligt de wijk Ribeira. Deze sfeervolle wijk heeft veel restaurants, bars en cafés. Maar Ribeira is ook de wijk van de rabelos. Dit zijn de vrachtboten die vroeger werden gebruikt voor het vervoeren van de portvaten. De schepen met port of producten van overzee meren hier al lang niet meer aan. De activiteit van de rabelos is alleen nog maar toeristisch van aard. In het westen van Ribeira staat de Igreja São Francisco. Deze kerk werk gebouwd in de 15de eeuw, maar heeft een 18de-eeuws barokinterieur. Altaar, zuilen en pilaren zijn versierd met ruim 500 kg goud. Hoogtepunt van het interieur is de Boom van Jesse, een houten beeldhouwwerk met uitbeeldingen van de stamboom van Christus. De metalen brug Dom Luís I verbindt de wijk Ribeira met Vila Nova de Gaia, op de zuidoever. De druiven voor de port groeien ruim 100 km naar het oosten, in de regio Trás-os-Montes. Hier wordt de port gemaakt, maar in Vila Nova de Gaia vindt de rijping van de port plaats. Rondleidingen in de porthuizen geven u de kans te zien hoe port wordt gemaakt. Meestal kunt u ook enkele soorten proeven.

Braga

Kerken, 18de-eeuwse huizen en fraaie tuinen bepalen het gezicht van Braga. De stad telt veel winkels en levendige restaurants, waardoor het centrum een vrolijke sfeer heeft. In de 11de eeuw werd Braga de zetel van de aartsbisschoppen van Portugal. Het is tegenwoordig nog steeds een belangrijk religieus centrum. Dit is terug te zien in kleurrijke religieuze feesten, zoals de Semana Santa (week voor Pasen) en het feest van Johannes de Doper.

De kathedraal van Braga / Bron: Jose Goncalves, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De kathedraal van Braga / Bron: Jose Goncalves, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In het centrum van de stad staat de (kathedraal). De 12de-eeuwse kathedraal heeft een mooi portaal met bewerkte tralies. Binnen ziet u in het koor een gotisch standbeeld van de Maagd Maria bij het hoofdaltaar. Bijzonder is het barokke, met goud versierde orgel. De schatkamer, het Tesouro Museu da Sé Catedral de Braga, is het hoogtepunt van de kathedraal. Hier ziet u een verzameling kerkschatten, zoals priestergewaden, beelden, kistjes, een Byzantijns kruis en azulejos. De binnenplaats en kloostergang bevat diverse kapellen. De Capela dos Reis herbergt de mummie van een 14de-eeuwse aartsbisschop. Ook staan hier de graftomben van Hendrik van Bourgondië en zijn vrouw Teresa, de ouders van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques. De Capela de São Geraldo heeft azulejos die het leven van de heilige illustreren. De Capela da Glória toont fresco's uit de 14de eeuw in mudejarstijl en bezit een gotisch mausoleum. Tegenover de kathedraal staat het Antigo Paço Episcopal. Dit voormalige aartsbisschoppelijk paleis is gebouwd tussen de 14de en 18de eeuw. Het is nu grotendeels in gebruik als gemeentekantoor, maar herbergt ook een bibliotheek met een prachtig uitgesneden en beschilderd plafond. Achter het paleis ligt de Jardim de Santa Bárbara, een kleurrijke en goed onderhouden tuin. Ten westen van het centrum staat het Palácio dos Biscaínhos. Dit 16de-eeuwse herenhuis biedt een goede kijk op het vroegere adellijke leven in Portugal. Alle zalen zijn weelderig versierd met plafondschilderingen, azulejos en fresco's. Er wordt Indo-Portugees meubilair tentoongesteld, maar ook Portugees keramiek en Chinees porselein. Op weg naar de Portugese tuinen komt u langs de stallen en de keuken.

De kerk van Bom Jesus do Monte / Bron: Titosoft, PixabayDe kerk van Bom Jesus do Monte / Bron: Titosoft, Pixabay
Bom Jesus do Monte
Ongeveer 6 km ten oosten van Braga ligt het schitterende religieuze heiligdom Bom Jesus do Monte. De bouw begon in 1723 en werd voltooid in 1811. De kerk, een belangrijk pelgrimsoord, heeft een prachtige barokke trap. De treden verbeelden een spirituele reis omhoog. In het lagere deel bevindt zich een steile Heilige Weg met kapellen waarin de veertien kruiswegstaties te zien zijn. Vanaf de staties komt u halverwege op de Trap van de Vijf Zintuigen. Deze bevat vijf fonteinen, die elk een zintuig vertegenwoordigen. Hierna volgt de Trap van de Drie Deugden, Geloof, Hoop en Naastenliefde. De laatste overloop is het Terras van Mozes, met de Pelikaanfontein. U kunt ook de oudste kabelbaan van Portugal (1882) nemen. Deze wordt hydraulisch aangedreven en brengt u in drie minuten naar boven. Er is ook een weg die omhoog slingert naar het platform met onder meer de kerk. De kerk van Bom Jesus staat op de plaats van een 15de-eeuws heiligdom. Naast de laatste overloop, tegenover de kerk, staan twee kapellen. In elke kapel hangt een levensgroot tableau van de Kruisiging. Rondom het platform staan, tussen bomen en struiken, hotels, cafés en een oud casino. Ook heeft u hier een fantastisch uitzicht over Braga en haar vallei.

Guimarães

Guimarães staat bekend als de stad waaruit Portugal geboren is. Toen Afonso Henriques zichzelf in 1139 tot koning van Portugal uitriep, koos hij Guimarães als hoofdstad. Het is aangenaam wandelen door het middeleeuwse centrum, met zijn smalle straatjes, mooie pleinen, winkels en restaurants. De Rua Santa Maria loopt van het hoofdplein, het Largo da Oliveira, langs de Paço dos Duques naar het kasteel boven de stad. Guimarães staat op de werelderfgoedlijst en is één van de hoogtepunten in het noorden van Portugal.

Het kasteel van Guimarães / Bron: JoseCosta, PixabayHet kasteel van Guimarães / Bron: JoseCosta, Pixabay
Aan het Largo da Oliveira, in het centrum, staat de Igreja Nossa Senhora da Oliveira. Deze 13de-eeuwse kerk heeft een romaanse kloostergang en kapittelzaal. Van het klooster is weinig over. De gebouwen huisvesten nu het Museu Alberto Sampaio. De collectie van dit museum bestaat uit religieuze kunst en schilderijen uit de 15de en 16de eeuw. Topstuk is de schitterende zilveren wambuis die João I in 1385 bij de slag van Aljubarrota droeg. Enkele honderden meters ten noorden van het museum staat het Paço dos Duques. Dit hertogelijk paleis werd gebouwd in de 15de eeuw. Het interieur is luxueus uitgevoerd met Perzische tapijten, en Vlaamse en Portugese wandtapijten. Even fraai zijn het Oost-Indisch porselein, ingelegde kabinetten, het tinwerk, de kroonluchters en Delfts blauw. Het kastanjehouten plafond in de banketzaal heeft de vorm van een omgekeerde scheepsromp, als eerbewijs aan de ontdekkingsreizen. Op de heuvel vlak boven het paleis staat de kapel São Miguel do Castelo. In deze sobere 12de-eeuwse kapel zou Afonso Henriques gedoopt zijn. Op de top van de heuvel staat het Castelo. Het werd in de 10de eeuw gebouwd om de Normandiërs en de Moren af te schrikken. In het kasteel is niet veel bijzonders te zien, maar het geheel is goed bewaard en gerenoveerd. De beklimming van de toren wordt beloond met een fraai uitzicht.

Viana do Castelo

Viana do Castelo is een rustig, mooi stadje gelegen aan de monding van de Lima. De 13de-eeuwse stad werd een belangrijk centrum voor visserij in de 15de eeuw. Later leverde men schepen en zeelui voor de grote ontdekkingsreizen van de 16de eeuw. Viana groeide door de visserij in Newfoundland en de handelsbetrekkingen met Brazilië. Men bouwde luxueuze huizen in renaissance- en barokstijl. Het stadscentrum is nu vooral aantrekkelijk vanwege zijn architectuur, de voetgangersstraten en goede restaurants.

De gotische bogen van het Antigos Paços do Concelho / Bron: FreeCat, Flickr (CC BY-2.0)De gotische bogen van het Antigos Paços do Concelho / Bron: FreeCat, Flickr (CC BY-2.0)
De meeste interessante monumenten liggen rond het Praça da República. Aan de noordkant van het plein staat het Antigos Paços do Concelho. Dit oude stadhuis heeft gotische bogen. Direct ernaast staat het Hospital da Misericórdia, een voormalig armenhuis in Venetiaanse stijl. De arcaden van dit renaissancistische gebouw uit 1589 worden door fraaie kariatiden ondersteund. Ernaast staat de Igreja de Misericórdia. Deze kerk werd in 1714 herbouwd en is bekleed met azulejos van António de Oliveira Bernardes. In het zuiden van het centrum staat het 15de-eeuwse Hospital Velho. Het was van oorsprong een hospitium voor pelgrims, nu is het toeristenbureau er gevestigd. Meer naar het oosten staat de . De façade van de 15de-eeuwse kathedraal is versierd met gotische en romaanse elementen. Ten westen van het centrum ligt het Museu Municipal. Dit museum is gevestigd in een huis uit de 18de eeuw en beschikt over azulejos, cassetteplafonds en een persoonlijke verzameling. U ziet er keramiek, Indo-Portugees meubilair, tekeningen en ingelegde kabinetten.

Omgeving

Enkele kilometers ten zuiden van het centrum ligt het grote strand van Praia do Cabedelo. Het is bereikbaar per veerboot of via de brug. Op dit strand kunt u zonnebaden, maar de kust is hier ook populair bij windsurfers. Ongeveer 4 km ten noorden van het centrum ligt de Monte de Santa Luzia. Daarboven kunt u de koepel van de neo-Byzantijnse Templo de Santa Luzia beklimmen. Vanhier heeft u een prachtig uitzicht op de stranden, de monding van de Lima en de stad. De kapel, een bedevaartsoord, is binnen schitterend wit en buiten grijs en somber. Ongeveer 6 km verder noordwaarts ligt het surfstrand Afife, dat door korenvelden van de weg wordt gescheiden. Enkele kilometers ten noorden hiervan ligt de populaire badplaats Vila Praia de Âncora, direct gevolgd door Moledo. Deze badplaats heeft een rustig strand met warm en ondiep water.

Het nationaal park van Peneda-Gerês / Bron: FreeCat, Flickr (CC BY-2.0)Het nationaal park van Peneda-Gerês / Bron: FreeCat, Flickr (CC BY-2.0)
Parque Nacional da Peneda-Gerês
In het noordoosten strekt zich het nog vrij ongerepte park van Peneda-Gerês uit. Het is één van de mooiste natuurattracties van Portugal en beslaat meer dan 700 km². Het landschap is indrukwekkend, met door de wind geteisterde pieken, bossen, velden, meren en valleien. Het park heeft een rijke flora en fauna. De lagere delen van het gebied worden gedomineerd door eiken. In het woeste landschap van de hogere delen groeien onder meer dennen, sparren, gaspeldoorn, brem en heidekruid. Er leven ook veel dieren, zoals schapen, geiten, runderen en paarden. Verder wordt het park bewoond door reeën, zwijnen, otters, vossen, wilde pony's, roofvogels en wolven.

In het noordoostelijk deel van het park ligt het heiligdom Nossa Senhora da Peneda. Het is een replica van Bom Jesus do Monte bij Braga. Begin september komen hier bedevaartgangers uit de hele streek. Ten zuiden hiervan ligt het traditionele dorp Soajo. Het wordt omgeven door heuvels met terrassen en staat bekend om zijn espigueiros (verhoogde stenen graanschuren). Vlakbij ligt het dorp Lindoso. Boven het dorp staat het 13de-eeuwse Castelo do Lindoso. De kleine fototentoonstelling en de wapenafdeling zijn een bezoek waard. In het zuidelijk deel van het park ligt het stuwmeer Vilarinho das Furnas, prachtig gelegen in een rotsig landschap. Het ontstond toen men de rivier de Homem indamde. In het dal van de rivier de Homem vindt u nog sporen van de oude Romeinse weg tussen Braga en Astorga in Spanje.

Tophotel in Entre Douro e Minho

Hotel Pousada de Santa Marinha in Guimarães

Hotel Pousada de Santa Marinha is één van de indrukwekkendste pousadas van Portugal. Het is gevestigd in een 12de-eeuws klooster, 3 km ten oosten van het centrum. Originele 18de-eeuwse azulejos (beschilderde tegels) sieren de weelderige kamers. Het hotel heeft wijde kloostergangen, een renaissancefontein en een eetzaal met robuuste zuilen. De prachtige tuinen en de kapel zijn te bezichtigen. Vanuit het hotel heeft u een prachtig uitzicht over Guimarães.

Klimaat

De Atlantische Oceaan zorgt bijna het hele jaar voor een zacht en vochtig klimaat. Entre Douro e Minho heeft een zeeklimaat met niet te hete zomers en zachte winters. De gemiddelde maximumtemperatuur is in de winter 12 graden en in de zomer 26 graden. De winters zijn nat, met vrij veel mist. In de bergen van het park Peneda-Gerês kan er sneeuw vallen. Hoewel de zomers voornamelijk warm en zonnig zijn, kan het op gezette tijden regenen. Er kan dus het hele jaar door een bui vallen. Vanwege de overvloedige regenval is Entre Douro e Minho de groenste regio van Portugal. De zee is koud en de Atlantische kust heeft een winderig zomerklimaat. De sterke en koude branding is niet ideaal om in te zwemmen. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 13 en 18 graden.

Eten en drinken

De keuken van Entre Douro e Minho omvat rijke stoofpotten, dikke soepen en veel groenten. Hoog op het lokale menu staat forel, paling en lamprei (riviervis). Varkensvlees is ook erg populair, of het nu in de vorm is van chorizo (pittige gerookte worst), linguiça (pittige worst), of morcela (bloedworst). Zij worden vaak gebruikt als smaakmaker in andere gerechten, worden los gegeten of gegeten als voorgerecht.

In Entre Douro e Minho is een steevast voorgerecht caldo verde (soep met groene kool, aardappelen, chorizo en olijfolie). Ook een vaak gegeten voorgerecht is broa de milo (knapperig maisbrood). Een klassiek hoofdgerecht is lampreia à moda do Minho (lamprei gekookt in witte wijn en chorizo). Een andere combinatie van vlees en vis is trutas con presunto (forel gewikkeld in ham en goudgebakken in spekvet). Cozido à Portuguesa is een bekend gerecht in heel Portugal, maar komt oorspronkelijk uit het noorden. Het is een winterstoofpot van rundvlees, morcela en diverse groenten.

De bekende vinho verde-wijn / Bron: Magnus Reuterdahl, Flickr (CC BY-SA-2.0)De bekende vinho verde-wijn / Bron: Magnus Reuterdahl, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Entre Douro e Minho kent ook nog een aantal lokale lekkernijen. Porto is bekend om zijn dobrada (ham, chorizo en pens met snijbonen en kerriepoeder). Een specialiteit uit Braga is arroz de pato (eendenrijst). De culinaire specialiteit van het plaatsje Mesão Frio, ten oosten van Porto, is falachas (kastanjekoekjes).

Port is de bekendste wijn van Portugal. Deze wijn wordt geproduceerd in de vallei van de Boven-Douro, ruim 100 km ten oosten van Porto, in de regio Trás-os-Montes. De port wordt gerijpt in Porto. Entre Douro e Minho is vooral bekend als de regio van de vinho verde-productie. De vinho verde (groene wijn) is de meest bekende wijn in binnen- en buitenland. De wijn wordt groen genoemd omdat u hem drinkt in de lente volgend op de oogst. Vinho verde heeft een laag alcoholpercentage, is droog en licht mousserend. Het is verkrijgbaar als wit (verfrissend), rosé of rood (wordt meestal lokaal gedronken).

Feest en evenement

Het katholicisme is de kern van de Portugese samenleving, vooral in het noorden. Entre Douro e Minho is het vroomst en ook het meest traditioneel. Feesten, processies en bedevaarten worden hier intens beleefd. Tijdens festas (feesten) wordt er gegeten, gedronken, gedanst en plezier gemaakt, maar er wordt ook gebeden en naar de kerk gegaan.

Processie in Braga / Bron: Donald judge, Flickr (CC BY-2.0)Processie in Braga / Bron: Donald judge, Flickr (CC BY-2.0)
Semana Santa
De plechtigste viering van de Semana Santa vindt plaats in Braga, de kerkelijke hoofdstad van Portugal. De Semana Santa, de Paasweek, is het belangrijkste religieuze feest van het jaar. In Braga trekken de processies langs de stadsmuren naar de kathedraal. De Paasweek begint op Palmzondag, wanneer gelovigen de intocht van Jezus in Jeruzalem gedenken door met takken te zwaaien. De avond van Witte Donderdag is plechtig, met processies waarbij veel gelovigen boete doen en een beeld van Christus door de straten dragen. Op Paaszondag trekt de priester na de mis in processie door de straten met een kruisbeeld aan een lange stok, zodat alle parochianen de voeten van Jezus kunnen kussen. Ondertussen houden de omstanders een fakkelprocessie, geleid door kerkelijke autoriteiten. Na afloop gaat iedereen aan tafel voor een lunch.

São João

De viering van São João is één van de uitbundigste feesten van het land. Zowel Porto als Braga vieren São João (Sint Johannes). Het feest valt samen met de zonnewende op 23 en 24 juni. Op 23 juni worden er 's avonds dansfeesten gehouden, vreugdevuren ontstoken en wordt er vuurwerk afgestoken. Het feest gaat verder op 24 juni. Men eet, drinkt en danst de de hele avond. De feestvierders knuppelen elkaar neer met plastic hamers of duwen elkaar allerlei kruiden, knoflook en lavendel onder de neus.

Amusement

Wie op zoek is naar amusement zal zich zeker thuis voelen in Entre Douro e Minho. De regio heeft veel interessante musea, talloze festivals en er worden diverse excursies aangeboden. Ook liefhebbers van het uitgaansleven hoeven zich in Entre Douro e Minho niet te vervelen.

Amusement overdag

Toeristen kunnen kiezen uit een groot aanbod van excursies. Er worden bustochten aangeboden, maar ook georganiseerde wandeltochten en boottochten. In Porto kunt u met de City-Sightseeing-tour alle belangrijke bezienswaardigheden bezoeken. Er zijn ook rondritten door de stad waarbij u ook een bezoek kunt brengen aan de portkelders en proeverijen. Een boottocht over de Douro geeft een andere kijk op Porto. U kunt een tocht maken langs de bruggen en een tocht stroomopwaarts naar de portwijngaarden. U kunt ook excursies maken buiten Porto. Vanuit Porto worden er tochten georganiseerd naar de omgeving van Porto en Minho. Deze tochten gaan langs vrijwel alle toeristische bezienswaardigheden. Wandelaars mogen het nationaal park van Peneda-Gerês niet missen. In dit park, met zijn rijke flora en fauna, worden wandeltochten aangeboden.

Nachtleven

Vergeleken met Lissabon of de Algarve is het uitgaansleven in Entre Douro e Minho bescheiden. Toch hoeft niemand zich 's avonds te vervelen. Vooral in Porto is er een ruime keus aan bars, cafés, clubs en discotheken. Andere plaatsen hebben nauwelijks uitgaansgelegenheden. Sommige grotere hotels hebben echter een bar, live muziek en een discotheek.

Theater, concerten en festivals

Het imponerende Casa da Música is het belangrijkste culturele podium van Porto. Het is de thuisbasis van Porto's symfonieorkest en het koor Casa da Música. Er staan hier allerlei muziekoptredens op het programma dat elke smaak en leeftijd bedient. Voor een cultureel avondje uit kunt u ook terecht in het Coliseu do Porto. Hier treden regelmatig bekende artiesten op. Er worden opera- en dansvoorstellingen gegeven, maar ook concerten van klassieke muziek, pop, rock en jazz. Porto heeft meerdere bioscopen, maar heeft ook een filmfestival. Het filmfestival Fantasporto toont jaarlijks allerlei internationale producties en de beste films van eigen bodem. Eén van de hoogtepunten van het jaar is het Festival de Jazz do Porto, met legendarische jazz- en bluesartiesten. Ook buiten Porto is er een aanbod van cultuur. In Guimarães wordt jaarlijks in november Guimarães Jazz gehouden, één van de beste jazzfestivals van Portugal.

Windsurfen bij het strand van Cabedelo / Bron: Dave Hamster, Flickr (CC BY-2.0)Windsurfen bij het strand van Cabedelo / Bron: Dave Hamster, Flickr (CC BY-2.0)

Sportactiviteiten

Iedereen die iets aan sport wil doen is in Entre Douro e Minho aan het goede adres. De stranden van Viana do Castelo zijn niet alleen populair bij zonnebaders, maar ook bij zwemmers en watersporters. Alleen doorgewinterde zwemmers wagen zich in het koude water van de Atlantische stranden. De hoge golven en winderige stranden zijn hier populair bij watersporters. Bij het strand van Cabedelo, ten zuiden van Viana do Castelo, kunt u windsurfen en kitesurfen. Surfuitrusting is ter plaatse te huren. Er ligt ook een surfstrand bij Afife, ten noorden van de stad. Viana do Castelo heeft een surfschool. Het nationaal park van Peneda-Gerês wordt doorkruist door prachtige wandelpaden die voor iedereen geschikt zijn. Naast wandelen kunt u in het park ook kanoën, klimmen, abseilen en raften. Paardrijden is een uitstekende manier om het park te verkennen. U maakt hier kennis met het Garrano-paard, dat nog in het wild in het park leeft. In en rond het park zijn meerdere maneges/rijscholen die tochten aanbieden. De hele familie kan hier paardrijden en het is ook mogelijk om rijlessen te volgen en lessen over verzorging en dressuur. Portugal staat bekend als golfland, maar het noorden is het minst ontwikkeld wat betreft golf. Wel werd in 1890 de eerste club van het land opgericht, de Porto Golf Club. De 18 holes, par 71 baan ligt ten zuiden van Porto, tussen de duinen aan de oceaan.

Het station São Bento / Bron: Jordi Verdugo, Flickr (CC BY-2.0)Het station São Bento / Bron: Jordi Verdugo, Flickr (CC BY-2.0)

Reizen naar Entre Douro e Minho

Aankomst per vliegtuig

Porto is met diverse luchtvaartmaatschappijen vanaf Amsterdam en Rotterdam te bereiken. Er zijn dagelijks vluchten en de vliegtijd bedraagt ruim 2 uur. Vanaf de luchthaven van Porto kunt u op verschillende manieren verder reizen. De snelste maar duurste manier om uw bestemming te bereiken is per taxi. Het is ook mogelijk om op de luchthaven een auto te huren. Het centrum van Porto is te bereiken met de metro (E-lijn) en de bus.

Van Porto rijden er treinen naar Braga en Guimarães. Er zijn verschillende soorten treinen: de directos intercidades (sneltreinen), en semi-directos en semi-regionais (stoptreinen). Deze treinen vertrekken van station São Bento, in het centrum van Porto. Naar Braga rijdt ook de snelle en comfortabele Alfa Pendular. Deze exprestrein vertrekt vanaf het station Campanhã. Dit station ligt ten oosten van het centrum en is vanaf de luchthaven te bereiken met de metro. Vanuit het centrum van Porto rijden er ook bussen naar Braga en Guimarães. Porto heeft helaas geen centraal busstation, er zijn meerdere busmaatschappijen die de regio aandoen.

Met de auto

Rijd vanuit Nederland of België eerst richting Parijs en dan naar Bordeaux, San Sebastián, Vitoria, Burgos en León. Via León bereikt u de grens met Portugal en rijdt u verder richting Chaves. Bij Chaves neemt u de A24/IP3 richting Vila Real. Ter hoogte van Vila Pouca de Aguiar neemt u de A7/IC5 richting Guimarães en Vila do Conde. Vlak voor Vila do Conde neemt u de A28/IC1 naar Porto. De afstand vanaf Utrecht naar Porto bedraagt ongeveer 2000 km.

Reizen in Entre Douro e Minho

Porto is de belangrijkste plaats van Entre Douro e Minho. Het verkeer in Porto is zo druk dat u de binnenstad het beste te voet of met een taxi kunt verkennen. Taxi's kunt u overal in de stad nemen. U kunt ook gebruik maken van de stadsbussen, tram en metro.

Porto is het ideale uitgangspunt voor een verkenning van de regio. Van Porto rijden er treinen naar een aantal steden in Minho.
Braga is vanuit Porto te bereiken met de snelle Alfa Pendular, maar ook met de directos intercidades (sneltreinen), en semi-directos en semi-regionais (stoptreinen). Er zijn ook lijnen met de stoptrein en sneltrein naar Guimarães en Viana do Castelo.

Naar de grote steden in Minho loopt een regelmatige busdienst. De meer afgelegen bestemmingen, met name in het oosten, zijn minder goed bereikbaar. De espressos en de rápidos verbinden de belangrijkste plaatsen met elkaar. Braga, Bom Jesus do Monte, Guimarães en Viana do Castelo hebben een busstation.

De comfortabelste manier om de regio te verkennen is echter per auto. Er loopt een snelweg tussen Porto, Braga, Guimarães en Viana do Castelo. De overige plaatsen zijn te bereiken met hoofdwegen en secundaire wegen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip naar PortoStedentrip naar PortoPorto is een mooie stad om te bezoeken en ideaal voor een stedentrip. De stad is namelijk relatief klein en kan daardoor…
Portugal, Costa VerdeNoord-Portugal wordt ook wel Costa Verde, ofwel groene kust, genoemd. Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de no…
Portugese wijnen uit de Douro: PortwijnPortugese wijnen uit de Douro: PortwijnPort is in Nederland een bekende wijn en misschien wel voor Nederlanders de bekendste en meest gedronken wijnsoort afkom…
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
De Peloponnesos, een waar paradijs in Griekenland!De Peloponnesos, een waar paradijs in Griekenland!De Peloponnesos, het schiereiland in het meest zuidelijke deel van Griekenland. Massatoerisme vind je er niet, toch heef…
Bronnen en referenties
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 16-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.