De Peloponnesos, een waar paradijs in Griekenland!
De Peloponnesos, het schiereiland in het meest zuidelijke deel van Griekenland. Massatoerisme vind je er niet, toch heeft het ontzettend veel te bieden! In dit gedeelte van Griekenland vind je de belangrijkste archeologische sites, waaronder de indrukwekkende burcht van Mycene met de schatkamer van Atreus, het oude amfitheater van Epidavros met zijn perfecte akoestiek. Maar ook Olympia fascineert met de Olympische Spelen als bakermat. Gecombineerd met een fantastische gastronomie, vriendelijke en gastvrije mensen, een overweldigende natuur met schitterende kustlijnen, is dit deel van Griekenland een waar paradijs en beslist een bezoek waard.
Klimaat en ligging in Griekenland
Ten zuiden van de havenstad Patras ligt de Peloponnesos. Het schiereiland wordt gescheiden van het vaste land door de Golf van Egina en de Golf van Korinthe. Er is slechts een 10 kilometer brede verbinding met het vaste land bij het Kanaal van Korinthe. De oppervlakte bedraagt 21.379 km², waarmee het ongeveer zo groot is als de helft van Nederland. De Peloponnesos strekt tot aan het meest zuidelijke deel ('de drie poten'), waar de Mani er één van is.
Klimaat
Het schiereiland Peloponnesos heeft een mediterraan klimaat. Een ideale bestemming voor een heerlijke zonvakantie. De zomers zijn warm en droog. De winters nat en zacht. Tijdens de zomerperiode wordt het met gemak 30 graden, maar ook hittegolven met waarden van rond de veertig graden komen zeker voor. Het noordelijk deel van de Peloponnesos kent een ander klimaat, met veel koudere winters en meer kans op vorst. Dan is er nog een verschil tussen het oosten en het westen, waarbij het oosten behoorlijk droger is dan het westen.
Bereikbaarheid
Het meest voor de hand liggende vliegveld om op te vliegen is Athens International Airport 'Eleftherios Venizelos', vernoemd naar de belangrijkste Griekse staatsman van de 20e eeuw. Een vlucht vanaf Amsterdam duurt ongeveer 3 uur en 20 minuten. Vervolgens rijd je over een moderne en avontuurlijke snelweg in ongeveer 45 minuten westwaarts richting Korinthe. Landen op Kalamata (op de Peloponnesos) kan ook, maar er zijn maar zeer beperkt vluchten vanuit Nederland beschikbaar.
De bereikbaarheid is misschien ook wel de belangrijkste oorzaak van het uitblijven van het massatoerisme. Vliegen naar de bekende eilanden zoals Kos, Corfu etc. betekent direct op de plaats van bestemming zijn. Gemak is waar veel mensen waarde aan hechten, vooral tijdens vakantie.
Archeologie
Voor de gehele Peloponnesos geldt dat het de Griekse oudheid 'ademt'. Met zijn oude gebergten en vele archeologische bezienswaardigheden kun je de mystiek van het verre verleden voelen. De moeite waard om te bezoeken zijn onder andere de plaatsen Mycene, Epidavros en Olympia.
Mycene
Mycene ligt 25 kilometer ten zuidwesten van Korinthe. In de periode tussen de 16e eeuw en de 12e eeuw
voor Christus was het het belangrijkste politieke en culturele centrum van de naar Mycene genoemde Myceense beschaving en is daarmee één van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Griekenland.
Zoals voor veel bezienswaardigheden geldt, doet men er goed aan om eerst kennis op te doen van de te bezoeken plaats. Zo spreekt een en ander meer tot de verbeelding en wordt een bezoek een boeiende belevenis. De burcht Mycene is een ruïne, er staat niet veel meer overeind. De toegangspoort, de 'Lion Gate' genaamd, maakt veel indruk en leidt je tot de citadel. Boven de poort staan twee leeuwen. De Cyclopische muren en de poort stammen uit de periode 1350 tot 1200 voor Christus. Op sommige plaatsen zijn de muren wel 12 meter hoog en tussen 5 en 7 meter dik!
Het complex bestaat verder uit het archeologisch museum en de schatkamer van Atreus. Atreus was één van de zonen van Pelops en Hippodameia uit de Griekse mythologie en zou één van de slachtoffers zijn van 'de vloek van Myrtilus'.
Epidavros
Epidavros, ook wel Epidaurus genaamd ligt aan de zuidoostkust van de Peloponnesos, ongeveer 45 minuten rijden ten zuiden van Korinthe. Het is vooral bekend omdat het één van de best bewaarde amfitheaters ter wereld heeft. Het theater stamt uit de 4e eeuw voor Christus en ligt in een prachtige bosrijke omgeving. Het is volgens zuiver wiskundige berekeningen gebouwd. Het kan 14.000 toeschouwers verwelkomen. Het heeft 55 rijen zitplaatsen, verdeeld in meerdere sectoren. Er worden nog steeds opvoeringen uitgevoerd, vooral in de zomermaanden juli en augustus. Je kunt er een tragedie bezoeken of een komische voorstelling. Heel indrukwekkend is de perfecte akoestiek. Wanneer je op de bovenste ring plaatsneemt (ca. 23 meter hoog) en iemand beneden laat een muntstuk vallen, dan hoor je dat kraakhelder. In de oudheid werden hier atletische activiteiten georganiseerd, alsmede festiviteiten en theatervoorstellingen. Behalve het theater kun je ook het antieke stadion bezoeken en de tempel van Artemis.
Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen
Naast Mycene is ook Olympia een belangrijk, antiek cultuurcentrum. Olympia, de plaats waar in het jaar 776 voor Christus de eerste Olympische Spelen plaats vonden en die vervolgens iedere vier jaar herhaald werden. Tot het jaar 385 na Christus. In dat jaar verbood keizer Theodosius I de in zijn ogen 'heidense spelen'. Maar, nog steeds wordt hier het olympisch vuur ontstoken en vervolgens in estafettevorm naar de openingsceremonie gebracht. Het huidige dorp Olympia kent ongeveer 14.000 inwoners en ligt in een vallei in de streek Eleia op 10 kilometer oostwaarts van de stad Pirgos. In het archeologisch museum dat ongeveer 1,5 kilometer verder ligt aan de weg richting Tripolis, kun je het beroemde beeld van Hermes met het kind Dionysos bewonderen.
Nemea, de wijnstreek van de Peloponnesos
Bij het grote publiek wat minder bekend, maar de streek Nemea (nabij Korinthe) levert zeer goede wijnen af. Naast de bekende druivensoorten zoals Merlot, Chardonnay en Viognier vind je hier ook de inheemse soort Agiorgitiko, het 'Bloed van Herakles' genaamd. Bekend van de Mythe van het gevecht tussen de Leeuw uit Nemea en Heracles. De druif wordt ook wel de 'St. George' genoemd, maar met een bijzondere reden: Tijdens de Turkse overheersing was alcohol verboden. De Turken wilden de druiven vernietigen om zo de productie van wijn tegen te gaan. Maar de Grieken lieten de Turken doen geloven dat deze druiven geofferd werden aan de Heilige George. Omdat religieuze gewoonten niet verboden waren, liet de Sultan de vernietiging van de druiven ophouden. Er word vandaag de dag kwalitatief zeer goede wijn geproduceerd van de Agiorgitiko druif. Het gebrek aan internationale bekendheid is voornamelijk te wijten aan het uitblijven van grootschalige productie.