Kos, een impressie

Kos, een impressie Steeds meer vakantiegangers uit Nederland ontdekken het Griekse eiland Kos, een toeristische trekpleister met wonderbaarlijke uitzichten op het nabijgelegen Turkije. Daarnaast zijn vanuit Kos zeer uiteenlopende excursies te maken. Is Kos inderdaad de moeite waard om naar toe te gaan, of valt het eiland in de categorie "eens maar nooit weer"? Ontdek het zelf!

Het eiland Kos

Kos is op ruim drie uur vliegen gelegen in de Egeïsche Zee. Rondom Kos liggen diverse grotere en kleinere eilanden, allen behorend tot de Dodekanesos. Kos oogt droog en onvruchtbaar, maar er bestaan vruchtbare gebieden waar landbouw (denk aan olijven, citrusfruit en wijn) plaatsvindt. Waar Kos het echt van moet hebben is het toerisme, dat jaarlijks aantrekt, met name vanuit Nederland, België, de Scandinavische landen, Engeland en Duitsland.
Het zeewater rondom Kos is zeer helder, daartegenover staat dat de stranden teleurstellend zijn. Op de meeste plaatsen vind je kiezels en indien er wel zand aanwezig kun je de pech hebben last te hebben van de Meltemi wind, die met name in de zomermaanden vanuit het noordwesten op Kos waait, soms wel met windsnelheden met een sterkte van 5 à 8 Bft.

Kos heeft een rijkere historie dan je zou denken. De arts genaamd Hippocrates legde er zijn beroemde eed af, de eed die nog steeds wereldwijd wordt gebruikt. In Kos Stad, de hoofdstad van het eiland, bevindt zich in het drukke centrum een plataan met een stamomtrek van maar liefst 14 meter, hetgeen een bekende bezienswaardigheid is. De boom is echter niet van veraf te fotograferen, omdat het op een klein pleintje is, dat tamelijk onvindbaar lijkt. Stel je niet al te veel voor van deze wonderlijke boom, het is een kurkdroog exemplaar waarvan de takken duidelijk te lijden hebben van het lastige klimaat. Kos is niet zuinig als het aankomt op archeologie. Denk aan diverse opgravingen, met name in Kos Stad, bijvoorbeeld een amfitheater en een gymnasium. Het Asklepion, iets ten westen van Kos Stad, is het oudste ziekenhuis ter wereld. Dit is met recht een staaltje archeologie zoals je niet vaak tegenkomt, het is gebouwd in 357 voor Christus, dus zijn er de resten van een ruïne, met hier en daar die typisch Griekse pilaren.

Wetenswaardigheden en bezienswaardigheden Kos

Kos Stad

Kos Stad is een zeer toeristische badplaats waar geen echte hoogbouw is. Toeristen komen hier aan hun trekken door de veelvoud van winkeltjes, de mogelijkheid tot diverse boottochten naar andere eilanden en de Bar Street, een bekende straat waar het uitgaansleven in de nacht hoogtij viert. Grote aantallen scooters, auto's, motoren en taxi's geven het straatbeeld een chaotisch aanzien. De haven, niet zo pittoresk of idyllisch als je misschien verwacht, heeft wel haar bekoring. Er loopt een wandelboulevard omheen. De stranden op Kos zijn erg kiezelig en ze lopen steil af in zee. Voor kinderen zijn ze daarom minder geschikt.

Zia

Zia is een lieflijk dorpje gelegen in het Dikeosgebergte, een van de weinige gebieden op Kos waar nog behoorlijk veel groen te vinden is. Het plaatsje ligt in een prachtig decor dat een leuk uitzicht biedt over het noorden van Kos en bestaat voornamelijk uit toeristenwinkeltjes.

Mastichari

Mastichari is een havenplaatsje omzoomd met wat stranden in het noorden van Kos. Je kunt er de boot nemen naar het sponzeneiland Kalymnos, een overtocht die circa drie kwartier duurt. Vooral de aankomst in Pothia op Kalymnos is fabelachtig. Het stadje Pothia is tegen twee heuvels opgebouwd, en de huizen staan in een amfitheaterstijl opgesteld. Wel is de aanblik wat kalig door gebrek aan groen. Op Kalymnos zijn vooral de originele natuursponzen een populair souvenir. Deze worden verzameld door de zogenaamde sponsduikers. Let er wel op dat de sponzen behoorlijk prijzig zijn.

Kefalos

Kefalos is een hoog gelegen plaats in het westelijk deel van het eiland, en dus het verst verwijderd is van Kos Stad. De omgeving is fraai, vooral vergeleken met de enigszins troosteloze aanblik van veel gedeeltes in het midden van het eiland.

Kardamena

Kardamena is een badplaatsje in het zuiden van het eiland, bekend om haar vele Engelse toeristen. De wind is hier veel draaglijker, sterker nog, het kan er windstil zijn dus wordt het er in de zomer soms bloedheet. Het gebergte dat de plaats met name aan de oostkant omlijst geeft het geheel een fraai tintje. Ook hier is een wandelboulevard langs het strand.

Thermen

De thermen van Kos zijn een bekende trekpleister. Het zijn natuurlijke warmwaterbronnen in een inham van de zee, gelegen aan de zuidkant van het eiland. Mensen waden in het kleine 'zwembad' waar het op verschillende plaatsen net zo borrelt als in een whirlpool. Precies op die plekken is het water heet, een temperatuur van 50 graden is geen uitzondering. Deze bronnen zouden goed zijn voor tal van ziekten, met name huidaandoeningen, spieraandoeningen en reumatische klachten. Een niet te missen attractie!

Nissyros

Nissyros is een vulkaaneiland ten zuiden van Kos. Vanuit Kos Stad vertrekt de boot voor een tocht van ongeveer twee uur. Eenmaal op Nissyros kun je de touringcar nemen naar de beroemde vulkaan, gelegen op een half uurtje rijden van de haven. Te voet ga je de kratermond in waar je een uurtje mag verblijven. De vulkaan is nog actief, dus hier en daar is er stoom en zie je geborrel uit de grond komen. Opgepast dus met lopen, temeer omdat de grond in de vulkaan wat instabiel aanvoelt, alsof je op modder wandelt. Ook de ogen krijgen het te verduren wegens stofdeeltjes uit de vulkaan die in de rondte waaien, en deze deeltjes zijn heet! Zonnebrillen helpen hier niet tegen.

Bodrum

Het landschap van Turkije is vanuit Kos goed te zien, en dat maakt nieuwsgierig! Bodrum is een interessante excursie die je vanuit Kos Stad kunt maken. De overtocht naar deze Turkse badplaats duurt ongeveer een uur en dan moet je de lange wachttijden bij de Griekse grens er nog bij optellen. Turkije en Griekenland zijn van oudsher in conflict met elkaar en de douaneformaliteiten zijn streng. De aankomst in de haven van winkelparadijsje Bodrum is bijzonder mooi. De haven beschikt over talrijke peperdure jachten die je goed kunt bekijken vanaf de palmenboulevard die met een grote boog om de haven heenloopt. Wil je liever winkelen, houd dan rekening met het bekende afdingen. Wees er van verzekerd dat de meeste merkartikelen nep zijn, ook zijn sommige verkopers nogal uitnodigend en opdringerig. De Nederlandse taal is niet onbekend in Bodrum, veel winkeleigenaars spreken een aardig mondje Nederlands.

Klimaat Kos

Kos heeft een mediterraan klimaat: warme zomers en milde winters. De zomertemperaturen liggen rond de dertig graden en vaak genoeg zelfs richting veertig graden, terwijl de wintertemperaturen boven de tien graden blijven. De zon schijnt volop op Kos, dertien uur per dag is in de zomer geen uitzondering. Regen is in de zomer niet te verwachten, en de watertemperatuur ligt er dan met gemak op een graad of vijfentwintig.

Hotels op Kos

Hotels zijn er volop op Kos, variërend van goedkope accommodaties tot dure hotels, soms van een bekende keten. Bekende hoteldelen zijn Lambi en Psalidi, aan weerskanten van Kos Stad. Als je overweegt er heen te gaan, vergeet dan niet een auto te huren en om wat excursies te boeken naar de overige eilanden. Indien je liever op Kos zelf wilt blijven dan is één week vakantie genoeg. Landschappelijk is het een weinig interessant eiland, althans niet zoals bijvoorbeeld Kreta, dat een indrukwekkender hooggebergte heeft en in zijn geheel mooier aandoet. Wist je dat Kos trouwens het fietseiland wordt genoemd? Door de vele lage vlaktes zou het eiland geschikt zijn om met de fiets te ontdekken en er ligt zelfs een heus fietspad in het oosten van het eiland. Houd er wel rekening mee, dat ondanks het feit dat je overal fietsen kunt huren, de wegen erg druk zijn en je meestal niet naast elkaar kunt fietsen. Al met al valt het fietsen op Kos dus tegen tenzij je deze zaken voor lief neemt.

Kortom: op het grotendeels ontboste Kos is meer te zien dan je in eerste instantie zou denken, hoewel de meest indrukwekkende excursies naar de omstreken van Kos leiden, met name Nissyros, Bodrum en Kalymnos, die alle drie aan te bevelen zijn. Kos zelf is geschikt voor zonnevakantie of zoals veel jongeren in de zomermaanden doen, voor een uitgaansvakantie. Denk er wel goed over na of je zo ver weg wilt, naar een gortdroog en snikheet eiland, geteisterd door voortdurende storm, met een omtrek van slechts 40 bij 8 kilometer...

"Europe without Greece is like a child without a birth certificate." ~ Valery Giscard d'Estaing

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op KalymnosHet Dodecanese eiland Kalymnos is een vrij dor en bergachtig eiland. Dit is typische een eiland waar klimliefhebbers hun…
Griekenland, vakantie op AgathonissiHet meest noordelijke eiland van de Dodecanese eilanden is het kleine eilandje Agathonissi, het is maar 2 km² groot. Dit…
Karaada: een Turks eilandKaraada, ook wel geschreven als Kara Ada, is een Turks eiland dat zich in de Egeïsche Zee bevindt. Het kleine eiland beh…
Kos, door de zon verwendKilometerlange zandstranden en azuurblauwe zee. Veel natuur en verlaten baaien. Modern leven en antieke ooggetuigen. Kos…

Natuurwonder Australië: Nullarborvlakte in South AustraliaNatuurwonder Australië: Nullarborvlakte in South AustraliaDe Nullarborvlakte is het grootste stuk kalksteen ter wereld: een enorm groot, plat, kaal landschap dat het oosten en we…
Bronnen en referenties
Reacties

Leontine, 18-07-2012
Wij zijn ook al een paar keer op Kos geweest en hoewel het inderdaad niet (meer) zo autentiek grieks is vind ik bovenstaand artikel ook wel een beetje een zijdig. Er zijn nog prachtige plekken op Kos te vinden die wel groen zijn, en rijd maar eens met een 4x4 auto door de bergen (op de onverharde paden) en je staat midden tussen de geiten en je komt op de meest onherbergzame plekken onverwacht een kerkje of bewoning tegen. Als je met een scootertje over het eiland rijdt (dat gaat goed, er zijn genoeg goede wegen) ga dan eens van de hoofdweg af, dan zul je talloze kleine strandjes en baaitjes vinden die veel meer paradijs zijn dan het volle Paradise beach. De stranden aan de zuidkust zijn wel prachtig, echt zandstranden zonder kiezels, het water daar is veel vlakker en schoner en ook kouder dan aan de noordstranden, waar je meer kiezels hebt, meer golven, waar het water wat warmer is, en ook vaak wat troebeler door opstuivend zand en zeewier. De "storm" zorgt toch vaak voor verkoeling en voor de leuke golven in het noorden. Zonder die wind zou het wel heel erg warm zijn in het hoogseizoen. Wat ons tegenviel was het zoutmeer, geen flamingo te zien en er hing bepaald geen lekkere geur om het meer.
Verder is Kos voor ons een prachtig eiland waar je genoeg kunt ondernemen en relaxen en waar je je zeker niet hoeft te vervelen. Reactie infoteur, 19-07-2012
Hi Leontine, Kos wordt over het algemeen niet gezien als het 'mooiste eiland', wel is het m.i. geschikt als uitvalsbasis voor excursies naar omringende eilanden en het Turkse vasteland. In vergelijking met de andere bekende toeristische Griekse eilanden is Kos relatief klein en kaal, maar ondanks dat trekt het jaarlijks vele toeristen. Waarschijnlijk is dit vooral vanwege het uitgaansleven in Kos-Stad. Grt, A.

Ton En Ria, 28-10-2008
Dit jaar naar Kos geweest, Jaren geleden ook geweest en ik moet zeggen ik vind het niet echt Griekenland meer. Het is wel een leuk doorsnee eiland waar je lekker kunt fietsen en babbelen met de andere honderden Nederlanders. Maar het is te Europees geworden. In eerste instantie denk je dan nog: ligt het nu aan mijzelf of is het zo?
Navraag bij diverse Grieken (die meestal zelf NIET van Kos komen maar van het vaste land of een ander eiland, werd onze indruk toch wel unaniem bevestigd. Een bezoek aan Kalymnos was dan ook weer een verademing en je proefde de griekse sfeer, hele griekse gezinnen die zaten te tafelen, de vissers die in de haven ruzieden, en de echte werklui en de gewone winkeltjes voor de bewoners.
Dat er mensen zijn die 5 ofwel 30 x op Kos geweest zijn begrijp ik dan ook wel omdat je, waneer je voor het eerst in griekenland komt je gewoon bevangen wordt door de griekse mentaliteit die super is. Daardoor ben je geneigd om steeds weer terug te keren naar het zelfde eiland. Maar het is ook jammer omdat alle andere eilanden en ook het vaste land o zo mooi zijn. Elk eiland heeft zijn eigen cultuur, muziek en gebruiken maar 1 ding is overal hetzelfde en dat is de Mentaliteit. Reactie infoteur, 03-11-2008
Hi Ton en Ria, 'variety is the spice of life'. Er is echt meer dan Kos, en jullie weten dat. Groetjes, A.

Nwotsok, 08-03-2008
Voor ons was het in januari 2008 de 30e keer dat we naar Kos zijn geweest. Een heerlijk eiland; vandaar ook mijn uitgebreide site www.nwotsok.nl
Zelfs na 30 keer zijn er nog steeds plekjes die we niet gezien hebben.

Old River is ook 1 van onze favorieten. Reactie infoteur, 01-07-2008
Wow, 30 keer. Niemand kan u verslaan! Groetjes, A.

Elly, 17-10-2007
Wij zijn net een week terug van een heerlijke vakantie op Kos het was onze vijfde keer en gaan zeker nog eens terug.we hebben daar verschillende griekse vrienden aan over gehouden, waarvan een het byzonder Jozeph Dalkiz eigenaar van restaurant Old River heerlijk eten daar en fijne mensen hij runt het met zijn moeder en een paar vrienden.Verder spreekt ons de mentaliteit van de Grieken wel aan erg vriendelijk en behulpzaam.Het eerste wat daar doen als wij daar aankomen is ook altijd fietsen huren, ze noemen het ook wel het fiets eiland, je kunt er ook dan heerlijk fietsend van het eiland genieten.En Zia is iets aparts, een klein ouderwets dorpje waar 20 mensen wonen en vooral de zonsondergang moet je gezien hebben. Reactie infoteur, 29-12-2007
Hi Elly, dank voor de tips en wat een gezellige reactie! Groeten van A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 27-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.