Kos, door de zon verwend

Kilometerlange zandstranden en azuurblauwe zee. Veel natuur en verlaten baaien. Modern leven en antieke ooggetuigen. Kos biedt voor iedereen wat en vooral, heel veel. Maar drieënhalve vlieguren van Nederland en België ligt het door de zon verwende eiland met de mooiste stranden van de Egeïsche Zee. Kleine en grote strandvakantiegangers zijn hier net zo welkom als rustzoekende families, die zich voor cultuur interesseren of hun vakantie een sportief accent willen geven.

Met 280km2 is Kos de derde grootste eiland van de Dodekanesos (12 eilanden). Door de vele witte zandstranden en de talrijke baaien heeft Kos zich tot één van de geliefdste vakantiebestemmingen van Griekenland ontwikkelt. Plezier op en in het water is gegarandeerd en sport, niet alleen op het water, is in alle facetten mogelijk.

Stranden aan één stuk door

In het noorden van het eiland presenteert Kos een samenhangende band van kilometerlange zandstranden. Zwemmen, zonnen en watersporten worden in de drie vakantiegebieden Tigaki, Marmari en Mastichari groot geschreven.
De kleine plaats Tigaki heeft zich op het toerisme ingesteld. Het bestaat overwegend uit tavernes, winkels en hotels, wat echter een afwisselingrijke familievakantie niet in de weg staat. Het grote pluspunt is het ondiepe, brede strand wat de kinderen veel plaats biedt voor avontuur en waar allerlei watersporten mogelijk is.

Optimale voorwaarden

Ook de kleine, rustige vakantieplaats Marmari ligt aan een heerlijk, lang zandstrand. In de regio vinden families ook goede voorwaarden voor een vakantie. Of een zonvakantie of een actieve vakantie. Surfers bijvoorbeeld profiteren van de goede windproporties. De uitrusting voor het surfen is verkrijgbaar bij diverse surfstations.

Gezellige atmosfeer

Mastichari is een bebouwd vakantiegebied aan een mooie, langgerekte baai die ook voor kinderen voor zwemmen en plonsen geschikt is. De plaats heeft zich in de laatste jaren tot een belangrijk toeristische bestemming op het eiland ontwikkelt, zonder daarbij zijn gezellige dorpsfeer te verliezen. De kleine haven in het centrum dient niet alleen voor de visserij. Van hier uit vaart een veerdienst naar het tegenoverliggende eiland Kalymnos. In de idyllische bergdorpjes Pyli, Zia en Kefalos beleeft u nog het traditionele Griekse leven.

Eiland voor ontdekkers

Voor vakantiegangers die het eiland op eigen vuist ontdekken willen, biedt Kos nog veel meer – en voor iedere leeftijdsgroep. Fietsen en wandelen bijvoorbeeld. Het eiland is voor het grootste deel vlak, zodat ook jongere kinderen of minder getrainde mee kunnen doen. Fietsen worden bijna overal op het eiland verhuurt en vele fietsroutes zijn uitgestippeld.
Ook een trip naar de mooiste stranden Paradis Beach, Camel Beach of Sunny Beach is de moeite waard. De namen van deze kusten bezitten wat zij verspreken. Wandelaars vinden in het uiterste westen eenzame zwemmogelijkheden en ook afgelegen kerken kunt u hier meermaals ontdekken.

Plezier voor de hele familie

Lido Water Park biedt als vrijetijdspark een afwisselingrijke dag. Gelegen bij Mastichari heeft het waterpark op 75.000m2 vermaak voor de hele familie. Talrijke glijbanen met tunnels, een golfslagbad, een avonturenspeelplaats, net als meerdere restaurants en bars vindt u hier.

Levendige hoofdstad

Het gaat er levendig aan toe in de hoofdstad Kos Stad. Het beweeglijke centrum biedt nachtclubs, Open Air disco’s en cocktailbars. Aan beide kanten van de stad liggen lange stranden. Maar Kos Stad en haar 1.000 jaar oude geschiedenis bieden ook cultuurliefhebbers veel. Bijvoorbeeld het dichtbij gelegen Asklepieion een antiek Grieks sanatorium. Het gedeeltelijke gerestaureerde en imposante complex telt tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland en het was het thuis van de Hippocrates, de beroemdste zoon van het eiland. Hier behandelde men vroeger zieke en leidde men jonge artsen op.

Griekse keuken

Zoals overal in Griekenland wordt ook op Kos graag rijkelijk gegeten. De gerechten zijn pikant, maar niet scherp gekruid en worden met olijfolie voorbereid. Gerechten met verse vis zijn van de menukaart natuurlijk niet weg te denken.

Algemene informatie van Kos

Klimaat

Het seizoen op Kos loopt van mei tot oktober. In mei kan het water nog wat fris zijn, maar de natuur is dan het mooiste. In juli en augustus stijgen de temperaturen overdag vaak tot ver over de 30˚C en dalen in de nacht niet verder onder de 20˚C.
Hoogzomer waait vaak een koele tot krachtige wind, zodat een dunne jas of een trui niet ontbreken moeten. Regen valt in de maanden juni tot september bijna niet.

Tijd

In Griekenland is het het hele jaar door 1 uur vroeger als in Nederland en België.

Excursies

  • Boottocht naar buureiland Kalymnos en Pserimos
  • Lido Water Park
  • Vulkaaneiland Nissyros
  • Piratentocht – Plezier voor groot en klein: Zwemmen, vissen en een barbecue aan het strand

Mooie stranden

  • Paradise Beach – Een geliefde excursie en hierdoor goed bezocht. Paradise Beach biedt veel watersportmogelijkheden
  • Sunny Beach – Een vlak aflopend zandstrand in de buurt van Paradise Beach. Hier gebeurt niet zo veel.
  • Camel Beach – Een ongeveer 100 meter lange baai. Hier loopt een niet geasfalteerde straat naar beneden. Over rotsen bereikt u het strand.
  • Ágios Ioánnis Theológos – Een weinig bezochte, kleine en smal zandstrand, wat met jeneverbessenstruiken begroeide duinen bezit. Hier heerst vaak sterke branding en wordt dan door vele windsurfers bezocht.

Restaurants / Bars

  • Petrino – Perfecte keuken in één van de mooiste restaurants van Kos Stad
  • Hamam Anatolia – Bar en restaurant gelegen aan Theologou Square, Kos Stad.
  • O Alis – Lekkere voorgerechten, Turkse invloeden in keuken, Platania
  • Tam Tam – Strandbar en restaurant met zeer goede keuken, bij Mastichari
  • Katras – Zeer mooi gelegen strandrestaurant, Tigaki
  • O Dimitis – Grillrestaurant, Marmari

Feesten

  • Hamam – Night Club in een toenmalig Turks bad, Kos Stad
  • Nostos – Open Air Muziekbar direct aan het strand van Psalidi
  • Milos – Open Air Cocktailbar die ook door de Grieken graag bezocht wordt, strand van Lambi
  • Christos Bar – Grote keuze aan cocktails, Mastichari
  • King-Size – Bar en restaurants in subtropische sfeer, strandpromenade van Tigaki
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op KassosEen klein rotsachtig eiland in de Egeïsche zee is Kassos. Het eiland heeft erg weinig aan toeristen te bieden, alleen ee…
Griekse eilanden, groen en rustigGriekse eilanden, groen en rustigGriekenland heeft meer dan tweeduizend eilanden waarvan er ongeveer tweehonderd bewoond zijn. Op slechts achtenzeventig…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaSanta Maria is een prachtig eiland, onder andere vanwege het fantastische samenspel van de vele kleuren die je hier tege…
Vakantie op CorfuVakantie op CorfuGriekenland is een vakantieland met tientallen bestemmingen die op een eiland zijn gelegen. De vele eilanden zijn geclus…

De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…
Porlezza in ItaliëPorlezza ligt aan het begin van het meer van Lugano. Het is een uitstekende vakantieplek door het mediterrane klimaat. I…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.