Karaada: een Turks eiland
Karaada, ook wel geschreven als Kara Ada, is een Turks eiland dat zich in de Egeïsche Zee bevindt. Het kleine eiland behoort tot de provincie Muğla. Wanneer je vanuit Bodrum naar de overkant kijkt, is dit één van de eilanden die je ziet. Karaada staat bekend om haar thermale waterbronnen. Ook bij duikers is het eiland populair.
Naam
Karaada betekent in het Turks letterlijk ‘donker eiland/zwart eiland.’ In tegenstelling tot de naam is Karaada een eiland omgeven door groene pijnbomen. Vroeger had het eiland de naam Arkos.
Geschiedenis
Tot de middeleeuwen werd het eiland beheerd door de Grieken. Hierna werden Bodrum en Karaada bezet door de Orde van Malta. In de 16e eeuw werd het eiland veroverd door het Ottomaanse Rijk. Door internationale overeenkomsten werd Karaada in 1919 toegevoegd aan Italië. De Conventie tussen Italië en Turkije (1932) zorgde ervoor dat Karaada weer Turks grondgebied werd.
Boottocht vanuit Bodrum naar Karaada
Karaada bevindt zich op ongeveer 5 kilometer afstand van Bodrum. Het duurt circa een halfuur om vanuit Bodrum naar Karaada te gaan. Veel toeristen die naar Bodrum komen, maken dan ook als uitstapje een boottocht naar Karaada. Een dagtocht kost inclusief lunch 20 tot 40 TL. Je hebt de keuze uit meerdere routes.
Voorbeeldroute 1: Bodrum - Karaada - Bitez - Akvaryum - Ortakent - Bala
Voorbeeldroute 2: Bodrum - Karaada - Tavşan Burnu - Orak Adası - Kisebük Koyu
Vanuit de havens van Turgutreis, Gündoğan, Bitez en Yalıkavak vertrekken de boten elke dag rond 11.00 uur.
Je kunt er ook voor kiezen om een 'blauwe reis' (mavi yolculuk/mavi tur) te maken. Deze route gaat ook langs Griekse eilanden zoals Kos en Rhodos. Een dergelijke reis duurt 3 tot 9 dagen. De boten die tijdens deze tochten worden gebruikt zijn zeer luxe. Een blauwe reis van 7 dagen kost rond de 1400 TL.
Helend water en modder
Het warme zwavelwater en de modder van Karaada zijn befaamd. De thermale grot van Karaada (Karaada Mağarası) bevindt zich in het noordelijke gedeelte van het eiland. Het bronwater en de modder hebben een heilzame werking op het lichaam. Vooral tegen reuma en huidproblemen bieden ze een oplossing. Volgens een mythe zou de Egyptische vorstin Cleopatra haar schoonheid aan deze modder te danken hebben.
Duiken
BOSAD, de Bodrum Onderwater Associatie, probeert het duiktoerisme in Bodrum te vergroten. Duikliefhebbers kunnen goed terecht in Karaada. Sinds 2007 zijn er hier een transportvliegtuig, een marine-tanker en een schip tot zinken gebracht. Naast deze wrakken zijn er ook andere duiklocaties.
Büyük Resif
- Duik-type: Rif
- Gemiddelde diepte: 18 meter
- Maximale diepte: 40 meter
- Zicht: Goed (10 – 30 m.)
- Stroming: Traag
Douglas C-47 Dakota
- Duik-type: Wrak
- Gemiddelde diepte: 25 meter
- Maximale diepte: 30 meter
- Zicht: Goed (10 – 30 m.)
- Stroming: Geen
Delikli Mağara
- Duik-type: Grot / Ambiance
- Gemiddelde diepte: 14 meter
- Maximale diepte: 25 meter
- Zicht: Goed (10 – 30 m.)
- Stroming: Onbekend
TCGY111 Pinar 1
- Duik-type: Wrak/ Rif
- Gemiddelde diepte: 15 meter
- Maximale diepte: 40 meter
- Zicht: Goed (10 – 30 m.)
- Stroming: Traag
TCG 115
- Duik-type: Wrak
- Gemiddelde diepte: 23 meter
- Maximale diepte: 27 meter
- Zicht: Goed (10 – 30 m.)
- Stroming: Geen
Stranden
Toeristen die in Karaada zijn, bezoeken vaak ook Meteor Beach en Poyraz Beach.
Meteor Beach (Meteor Koyu)
Dit strand bevindt zich in het zuiden van Karaada. De naam van het strand komt van een meteoorkraker die zich hier bevindt.
Tegen een kleine vergoeding kan je naar de onderwatergrot.
Poyraz Beach (Poyraz Koyu)
Poyraz Beach bevindt zich net achter Karaada. In de zee bevinden zich onder andere zeebaarssen, palingen, zeesterren en octopussen. Zowel voor ervaren als amateur duikers is Poyraz Beach geschikt.
Trivia
- Karaada werd in 2012 door de Turkse ondernemer Ayhan Yaşar verhuurd voor 99 jaar.
- Er zijn verscheidene eilanden in Turkije en Griekenland die Karaada of Kara Ada heten.