Flottieljezeilen in Turkije
De zomer is weer begonnen en veel mensen zijn nog op zoek naar een vakantiebestemming. Veel toeristen gaan voor een zonvakantie naar Turkije, maar je kunt een hele mooie ervaring opdoen met flottieljezeilen.
Wat is flottieljezeilen
Een flottielje komt van het Spaanse flota wat vloot betekend, een vloot van boten. In dit geval een groep zeilboten. Deze groep wordt begeleid door de flottieljeleider, welke ongeveer 10-15 boten onder zich heeft, afhankelijk van het gebied. Je leeft je hele vakantie op deze zeilboot.
In Turkije zijn er 2 gebieden waar je kunt flottieljezeilen, Bodrum en Fethiye. Tevens zijn er nog andere gebieden waar men kan flottieljezeilen, waaronder Griekenland. Graag wil ik iets vertellen over flottieljezeilen in Bodrum.
Je kunt kiezen uit een 8- of 15-daagse route. Bij de 15-daagse route kom je elke dag in een ander plaatsje en op deze manier leer je Turkije pas écht kennen. Je doet idyllische baaien aan en gezellige havenplaatsjes. Op de rustdag, de dag dat de groep van de 8-daagse reis naar huis gaat, kun je diverse uitstapjes doen in/ vanuit Bodrum.
Bodrum
Bodrum is zeker de moeite waard om een dag door te brengen. Er is een grote bazaar met allerlei spulletjes, kleding, schilderijen, schoenen en nog veel meer. In de route liggen allemaal restaurants en cafés, waar je heerlijk wat kunt eten of drinken. Let wel op dat het nepmerk is, dus koop niet teveel in, want bij de douane kun je aangehouden worden. Een mooie wandeling is angs de waterkant. Je ziet allerlei vissersbootjes, die net teruggekomen zijn van het vissen, of die net vertrekken. Het is ook mogelijk een rondvaart te doen, de hele dag of een paar uur.
Pamukkale
In Pamukkale loopt er water via terrassen van een helling. Dit warme water bevat veel kalk wat calciumcarbonaat bevat. Hierdoor wordt er veel kalk langs de terrassen afgezet. Zo krijg je een bijzonder uitzicht. Het is net een bevroren waterval of sommige zeggen ook wel een kasteel van katoen. Het water loop langs de terrassen naar beneden en zo onstaan de warmwaterbronnen (ongeveer 35 graden). Samen met Hierapolis is Pamukkale genoteerd in de UNESCO-werelderfgoedlijst. United Nations Edicational, Scientific and Cultural Organization) Dit is een lijst samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO.
Efesus
Hier zijn beroemde opgravingen te vinden, over gehouden doordat Turkije als verbindingsland tussen Europa en Azië heeft gefungeerd. Het zijn opgravingen uit de oudheid.
De route
Dag 1 Amsterdam Bodrum De jachthaven van Bodrum is een half uur rijden vanaf het vliegveld. Er staat een taxi/ bus klaar om je naar de haven te brengen. In de omgeving is het mogelijk boodschappen te doen.
Dag 2 Bodrum Kormen
Hier vindt je heerlijke visrestaurantjes.
Dag 3 Kormen Karaca Sogut
Dit dorpje ligt aan een prachtige baai in een bosrijke omgeving. Je legt je boot neer aan een steiger van een de restaurantjes, mooier kan niet!
Dag 4 Sogut English Harbour
English Harbour is een mooi stuk natuur. Het is er stil en afgesloten. Vroeger gebruikten de Engelsen tijdens W.O.II dit als uitvalsbasis om Duitse schepen aan te vallen. Onderwg stop je op het Cleopatra eiland, een strand van heel fijn koraal. Een theater van vroeger, met plek voor ongeveer 1.500 man, staat er ook nog.
Dag 5 English Harbour Longoz
In Longoz is het mogelijk een barbecue te organiseren. Het is een schitterende baai.
Dag 6 Longoz Cokertme
Cokertme is een gezellig klein haventje met een lekker restaurant en leuke winkeltjes. s Avonds in het restaurant waan je je echt in Turkije.
Dag 7 Cokertme Bodrum
Dit is de laatste dag van de groep die 8 dagen op vakantie waren. Degene die nog een week blijven hebben verschillende mogelijkheden. Zoals eerder vernoemd zijn er een aantal excursies in de buurt van Bodrum mogelijk. Vindt je het echter te warm, zijn er in de omgeving van Bodrum een aantal eilandjes waar je heerlijk kunt genieten, Yildiz en Örak. Echter zijn hier geen restaurantjes, dus neem eten mee.
Dag 8 Bodrum
Zoals boven vernoemd kun je verschillende dingen ondernemen in Bodrum en omgeving.
Dag 9 Bodrum Ova Buku
Gelegen aan een prachtige baai ligt een heerlijk, gezellig restaurant. Lekker eten met de hele groep, of alleen met de familie. Onderweg naar Ova Buku ligt er een grote rots in het water die op een schildpad lijkt, die met zijn kop in het water ligt.
Dag 10 Ova Buku Orhaniye
Orhaniye is een gelegen in een schitterende baai. Aan de steiger van het restaurant leg je aan, waar je meteen van een drankje kunt genieten of lekker een duik nemen. Als je de volgende ochtend vroeg opstaat, kun je een naar de waterval lopen, gelegen in een bos. Sta je te laat op, is het veel te warm en vaar je te laat weg om naar de volgende plek te gaan.
Dag 11 Orhaniye Datca
Dit is een gezellig dorp met leuke winkeltjes, goede restaurants en een disco.
Dag 12 Datca - Palamut
Palamut is een arm Turks dorpje, maar heeft een gemoedelijke haven met een aantal restaurantjes. De afstand van Datca naar Palamut is niet zo groot, onderweg dus genoeg tijd om in baaitjes aan te meren.
Dag 13 Palamut Aspat
Op deze route kom je langs het Griekse eiland Kos, een mooie route! Aspat is iets meer toeristischer als de andere plaatsen, maar ook de moeite waard. Vanaf de steiger heb je een mooi uitzicht over het water.
Dag 14 Aspat Bodrum
Wederom een korte route en dus tijd genoeg om onderweg te stoppen en een duik te nemen.
Dag 15 Bodrum Amsterdam
Helaas al weer de laatste dag. Nadat de boot is ingeleverd, vertrek je naar de luchthaven. Heb je een late vlucht, zijn er hotels waar je een kamer voor 1 dag kunt huren en heerlijk gebruik kunt maken van het zwembad.
Flottieljezeilen is een enorme mooie ervaring! Je komt op plaatsen waar de toeristen niet komen. Je ontmoet de Turkse bevolking die geen toerisme kennen. Bij sommige restaurantjes heb je alleen keuze uit kip (die geslacht wordt waar je bij staat) of één soort vis, welke op dezelfde dag gevangen is. 's Ochtends heb je met de flottieljeleider een briefing. Hierbij wordt besproken wat de bestemming is van die dag, waar je op moet letten, leuke baaitjes voor onderweg, en nog veel meer. Iedereen heeft zijn kaart bij en zo wordt samen met de flottieljeleider de route bepaald. De route is onder andere afhankelijk van de wind. Op een dag ga je bijvoorbeeld langs een Grieks eiland, hier is het echt onverantwoord om te zeilen, vanwege flinke windstoten. Of dat je wel ergens tussendoor kan varen, maar dat je iemand op de punt moet hebben die jouw door het water leidt, zonder op rotsen te varen. Al die 'kleine' dingetjes worden bij de briefing besproken. s Avonds ga je vaak met de groep uiteten. In het begin ken je de mensen niet, maar daar komt al snel verandering in. Je bent allemaal op vakantie en het contact is snel gelegd. Wil je met je familie/ vrienden eten, is dat geen probleem.
Als je je vakantie boekt, heb je keuze uit verschillende boten. Je hebt kleine boten, wat natuurlijk iets oncomfortabeler is om met meerdere personen 2 weken lang op te leven, en grotere boten. Met grote boten heb je veel ervaring nodig, ook met betrekking tot het aanleggen van de boot. In Turkije leg je aan met de achterkant aan de steiger. In Nederland is het andersom, dan gaat de punt richting de steiger.
Wat belangrijk is, is dat je zeilervaring hebt! In Turkije kan het soms enorm waaien en golven met zich meebrengen van 3 meter hoog. Kan je niet zeilen of heb je nog te weinig ervaring, is meezeilen ook mogelijk. Dit is uiteraard ook een unieke ervaring.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Karaada: een Turks eilandKaraada, ook wel geschreven als Kara Ada, is een Turks eiland dat zich in de Egeïsche Zee bevindt. Het kleine eiland beh…
Met de bus in LaosWie zich met de bus door Laos wil begeven, moet zich onmiddellijk realiseren dat Laos nog altijd een derdewereldland is.…