Luckenbach, Texas - een wereldberoemd gehucht

Luckenbach is een klein gehucht in de Amerikaanse staat Texas, dat zeer druk bezocht wordt door liefhebbers van country- en folkmuziek. Het kreeg vooral bekendheid dankzij Jerry Jeff Walker en het nummer Luckenbach Texas (Back to the Basics) van Willie Nelson en Waylon Jennings.

Luckenbach, TexasGeschiedenis

In 1845 arriveerde de Duitser Jacob Luckenbach met zijn gezin in het stadje Fredericksburg in Texas. Zij maakten deel uit van een groep Duitse edelen, de “Adelsverein”, die er wel brood in zag om in de nieuwe wereld een handelskolonie te stichten. In 1852 verliet de familie Fredericksburg om 12 km zuidelijker te gaan wonen, op de plek die later zou uitgroeien tot het dorpje Luckenbach. De stichters van het dorp waren zij echter niet. Die eer komt toe aan de familie van August Engel, eveneens Duitse emigranten, die er in 1860 een handelspost stichtten. De naam van de nederzetting was toen nog Grape Creek. August Engel besloot er ook een postkantoor te openen en vond zijn zus, Minna Engel, bereid dat te gaan bestieren. Het postkantoor had een officieel adres nodig en Minna gebruikte daarvoor de naam van haar verloofde en latere echtgenoot, Carl Albert Luckenbach, de zoon van Jacob. Zo kwam de kleine nederzetting aan de naam Luckenbach.

Dorp te koop

In Luckenbach hebben nooit veel mensen gewoond. Het was meer een handelspost, waar handel werd gedreven met Commanche indianen (Luckenbach geldt als een van de weinige plaatsen die nooit het vredesverdrag met deze indianenstem hebben geschonden). In 1904 was het inwonertal 492, daarna werd het steeds lager. In 1960 was het bijna een “ghost town” en in 1970 verscheen een advertentie in de krant waarin het dorp (inwonertal 3) te koop werd aangeboden.

Van ghost town naar toeristische attractie

Schrijver, komiek, zanger, boer en filosoof John Russell Crouch (bijgenaamd Hondo) kocht Luckenbach voor $30.000, samen met acteur Guich Koock en Kathy Morgan. Hondo benoemde zichzelf tot burgemeester en kon zo doen met Luckenbach wat hij wilde. Het heropende de in verval geraakt danstent en organiseerde tal van opvallende, soms hilarische activiteiten, zoals chili kookwedstrijden voor vrouwen, geen-talentenjachten en “Hug-ins”. Hier kwam veel publiek op af en Luckenbach leefde weer op, vooral in de weekends. Toen singer-songwriter Jerry Jeff Walker in Luckenbach zijn legendarische live-album Viva Luckenbach opnam, kreeg het dorp zelfs een cultstatus. Duizenden mensen komen sindsdien ieder weekend naar Luckenbach om te luisteren naar optredens, samen muziek te maken in het gras, bier te drinken (vooral Shiner Bock) of gewoon te genieten van de relaxte atmosfeer. Het motto, dat Hondo Crouch aan Luckenbach gaf, geldt nog steeds: Everybody’s somebody in Luckenbach.

Bezienswaardigheden

Mensen die onvoorbereid arriveren in Luckenbach zullen vaak zeggen: is dit nu alles? Luckenbach is niet meer dan een gehucht, er staan maar twee markante gebouwen: de “General Store”, een winkel die zo uit een western weggelopen zou kunnen zijn en waar nu souvenirs verkocht worden, en de “Dance Hall”, een van de oudste van de Verenigde Staten, waar de optredens plaats vinden. De grootste bezienswaardigheid van Luckenbach is de sfeer die er hangt: gemoedelijk, vrolijk en relaxed.

Accommodatie

De enige accommodatie die Luckenbach zelf rijk is, zijn een kroeg en een souvenirshop. Overnachten kan er niet. Wel zijn er in de omgeving vele campings en voldoende hotels.

Omgeving

 • In de omgeving van Luckenbach ligt een aantal echte “ghost towns”, dorpjes waar echt niemand meer woont, zoals Zodiac, Crabapple en Albert, waar oud-president Lyndon B. Johnson nog naar school ging.
 • Luckenbach valt onder de gemeente Fredericksburg. In Fredericksburg zijn diverse bezienswaardigheden, zoals het Pioneer Museum, een nagebouwde nederzetting van Duitse immigranten. Er staat het geboortehuis van Lyndon B. Johnson, dat gratis te bezichtigen is. Twee musea die de moeite waard zijn: Het Pacific War Museum en Fort Martin Scott.

Luckenbach in de country muziek

 • Jerry Jeff Walker was de eerste die Luckenbach op de muzikale kaart zette met zijn album Viva Terlingua uit 1973. In 1994 keerde hij (niet voor het eerst overigens) terug in Luckenbach om er het live album Viva Luckenbach op te nemen.
 • Willie Nelson en Waylon Jennings hadden in 1977 een grote hit met het nummer Luckenbach Texas (Back to the Basics), geschreven door Chips Moman en Bobby Emmons.
 • Vijf jaar lang, van 1994 tot 1999 werden de beroemde picknicks van Willie Nelson op de Amerikaanse Nationale feestdag in Luckenbach gehouden.
 • Todd Snider beschrijft in het nummer The Ballad Of The Devill’s Backbone Tavern hoe hij onderweg is naar Luckenbach voor zijn eerste optreden, maar de weg niet kan vinden omdat alle wegwijzers richting Luckenbach zijn weggehaald door toeristen.
 • Andere artiesten die optraden in Luckenbach: Asleep At The Wheel, Billy Joe Shaver, Robert Earl Keen en vele, vele anderen.

Hondo Crouch

John Russell Crouch werd op 4 december 1916 geboren in Hondo, Texas (USA). In zijn jeugd was hij een talentvol zwemmer. Na zijn diensttijd verhuisde hij naar Fredericksburg om te werken als schapen-, geiten- en veefokker. Ook gaf hij zwemles. Naar zijn geboorteplaats werd hij door vrienden en bekenden Hondo Crouch genoemd. Van 1963 tot 1975 schreef hij onder het pseudoniem Peter Cedarstacker columns voor het blad Comfort News. Hierin nam hij op satirische wijze de politiek, de regering, maar ook zaken uit het dagelijkse leven op de hak. Hij schreef ook gedichten en was muzikant. Maar voor alles was hij komiek en levenskunstenaar. Op zijn visitekaartje stond als beroep “imagineer”. Door de bekendheid en populariteit van Luckenbach werd hij een cultfiguur in de folkwereld van de Verenigde Staten in het algemeen en in die van Texas in het bijzonder. Hondo Crouch overleed op 27 september 1976 aan een hartaanval.
© 2014 - 2024 Lebonton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Americana: Townes van ZandtDe Amerikaanse singer-songwriter Townes van Zandt (1944-1997) is bij het grote publiek tamelijk onbekend, maar wordt doo…
Stevie Ray VaughanStevie Ray Vaughan geldt voor vele bluesliefhebbers als een geweldige blueszanger en bluesgitarist. Zowel solo als samen…
Jennings slot machinesJennings slot machinesHoewel Mills het grootste gedeelte van de vorige eeuw de marktleider is geweest op het gebied van de slot machine, zijn…
Schrijfster Cami Walker geneest van MS door een wonderDe Amerikaanse schrijfster Cami Walker was slechts 35 jaar toen er bij haar de ziekte MS werd geconstateerd. Al snel kan…

Karaada: een Turks eilandKaraada, ook wel geschreven als Kara Ada, is een Turks eiland dat zich in de Egeïsche Zee bevindt. Het kleine eiland beh…
Het eiland La PalmaSanta Cruz de La Palma is een prachtige stad gelegen op het eiland La Palma. Santa Cruz is de hoofdstad van het eiland e…
Bronnen en referenties
 • Foto luckenbach: flickr.com W.Schulze
 • Overige foto's wikimedia.org
 • Wikipedia.org
 • Luckenbachtexas.com
Lebonton (31 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.