Corfu, groene oase in azuurblauwe zee

Corfu, groene oase in azuurblauwe zee Wie naar Corfu komt, ziet niet het onvervalste Griekenland. Het groene eiland is een mengsel van cultuurinvloeden waarvan de Venetiaanse overheerst. Corfu heeft bezienswaardigheden voor de verwende vakantieganger: Wat dacht je van varen over het glasheldere water van Paleokastritsa, shoppen in het gezellige Corfu-Stad of naar het Canal d'Amour waar zwemmen een belofte inhoudt? Na het witte kloostertje nabij het Muizeneiland en het klassieke Paleis van Sissi rust je uit op een piekfijn strand.

Ligging en landschap Corfu

Corfu of Korfoe is een van de Ionische eilanden, gelegen aan de noordwestkant van het Griekse vasteland. Het ligt verrassend dicht bij Italie en het heeft er landschappelijk gezien dan ook veel van weg. Ook bouwkundig zijn er Venetiaanse invloeden te vinden. Pittoreske bergdorpjes lijken wel Italiaans door de terracotta, roze en gele huizen met typische balkonnetjes. Het Griekse blauw ontbreekt volledig! Het landschap van Corfu is heuvelachtig (tot 250 meter) en zeer groen, onder andere door de miljoenen olijfbomen. Ook wilde kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn groeien op Corfu, alsmede cipressen, vijgenbomen en sinaasappelbomen.

Muizeneiland / Bron: Vlad Alex 22, PixabayMuizeneiland / Bron: Vlad Alex 22, Pixabay
De noordkust en delen van de westkust zijn rotsachtig, zelfs met steile klippen, en worden omlijst door een wilde azuurblauwe zee. Tussendoor liggen stranden in inhammen. De zee aan de oostkant is rustig en lijkt eerder op een meer. Deze zeestraat is slechts enkele kilometers breed en scheidt Corfu van het vasteland ter hoogte van de grens tussen Griekenland en Albanië. Zonovergoten zand- en kiezelstranden zijn er rondom het eiland en lopen langzaam af. Wie meer van hoogte houdt: De hoogste berg op Corfu is de steil omhooglopende Pandokrator met een hoogte van 914 meter. Corfu heeft vooral in het noorden vele idyllische bergweggetjes met scherpe haarspeldbochten. Opgepast met autorijden dus.

Klimaat Corfu

Corfu kent een aangenaam Mediterraans klimaat. In het voorjaar komt de temperatuur al gauw boven de 20 graden C uit en in de zomermaanden loopt het op naar gemiddeld 31 graden C, maar de veertig graden kan ook worden behaald. Het aantal zonuren is flink, namelijk gemiddeld tien uren per dag. Droogte zoals op andere Griekse eilanden, is op Corfu onbekend. In de winter regent het er veel en ook in de zomer is regen niet onmogelijk. De gemiddelde neerslag op Corfu is dan ook hoger dan in de rest van Griekenland en dit maakt het eiland zo vruchtbaar en groen. In januari en februari is het er soms echt koud en kan er zelfs sneeuw en vorst voorkomen.

Muizeneiland

In de baai van Kanoni ligt iets bijzonders: Het Muizeneiland (ook wel Pontikonissi) tezamen met het eiland Vlacherna dat verbonden is met het vasteland (zie foto bovenaan dit artikel). Het is Corfu's meest gefotografeerde plek en ligt pal aan de lagune van het vliegveld van Corfu. Voor wie durft: Wacht op de dam op de komst of het vertrek van een vliegtuig dat op slechts enkele meters boven je hoofd voorbij zal vliegen, een belevenis voor voldoende kippenvel. Vanaf hier kun je langs vissersbootjes naar het witte klooster op Vlacherna lopen. Verwacht daar niet teveel van, want het is hoofdzakelijk een souvenirwinkel. Verderop in zuidelijke richting ligt het daadwerkelijke Muizeneiland, genoemd naar de bomen op het eiland die iets weghebben van muizen. Op het Muizeneiland ligt tussen de cipressen een byzantijns kerkje uit de 12e eeuw. Je kunt er met een boot naar toe. Ga vooral ook van het uitzicht genieten bij het restaurant hoog boven het hagelwitte Vlacherna zodat je een overzicht hebt over zowel Vlacherna, het Muizeneiland en ook de landingsbaan van Corfu. Er zijn zowel parkeermogelijkheden bovenop de berg als wel beneden.

Corfu-Stad / Bron: Am84, PixabayCorfu-Stad / Bron: Am84, Pixabay

Corfu-Stad

Op Corfu wonen circa 125.000 mensen en de gezellige hoofdstad Kerkyra, ook wel Corfu-Stad genoemd heeft 50.000 inwoners. Het is een overzichtelijke on-griekse stad waar je prima kunt winkelen in een wirwar van pittoreske straatjes. Tot het jaar 1780 was Corfu-Stad Venetiaans, maar er zijn meer invloeden. Corfu-Stad heeft veel historische gebouwen, onder meer het door de Engelsen gestichte Mon Repos met tuin en ruïnes en het paleis van St. Michael en St. George met kunstgalerie. De Oude en Nieuwe Vesting zijn Venetiaanse forten en markeren de stad. Er is een groot stadspark- en plein, de Spianada of Esplanade geheten, grenzend aan de statige boulevard Liston met zijn talrijke terrassen. Deze ligt om de hoek van de vele winkelstraten en kronkelsteegjes.

Een kathedraal (Panagia Spiliotissa) en een mooie kerk (St. Spiridon) ontbreken niet en ook museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen want er is onder meer een Byzantijns museum met iconencollectie en een Archeologisch museum. De Nieuwe Vesting domineert de oude haven en is gebouwd in de zestiende eeuw. Hiervandaan vertrekken ook de vele vissersboten en diensten naar bijvoorbeeld Paxos. De nieuwe haven ligt buiten het centrum en is bedoeld voor grote internationale veerboten.

Sidari

Sidari is een populair vakantieoord en kent een bruisend nachtleven. Het wordt bijna geheel gedomineerd door Engelse toeristen. Sidari heeft vele inhammen met rotsformaties en hoge kliffen. De stranden liggen in baaien. Het beroemde punt in Sidari is zonder twijfel het Canal d'Amour, een nauwe ingang tussen twee rotsen, waar de zee een tunnel in heeft geslepen dat eruitziet als een soort kanaal. Nu bestaan er vele legendes rondom dit natuurverschijnsel: Vrouwen die erdoor heen zwemmen vinden de partner van hun dromen, koppels die hier zwemmen zullen voorgoed bij elkaar blijven, en wie erdoor heen zwemt terwijl het canal in de schaduw ligt wordt gelukkig in de liefde, enzovoorts. Het Canal d'Amour trekt mensen van alle uithoeken aan maar is een gevaarlijk punt bij noordwestenwind (de Maestros) die de zee verandert in een woest schouwspel en zwemmen onmogelijk maakt.

Paleokastritsa / Bron: Paul Stephenson, Flickr (CC BY-2.0)Paleokastritsa / Bron: Paul Stephenson, Flickr (CC BY-2.0)

Paleokastritsa

Paleokastritsa is een belangrijke, spectaculaire toeristenplaats op Corfu en wordt ook wel de allermooiste plaats van Corfu genoemd. De naam kun je opsplitsen in 'paleo' dat 'oude' betekent, en 'kastritsa', het Griekse woord voor kasteel. De plaats kent twee naast elkaar gelegen groene droombaaien met kiezelstrandjes en glashelder, ijskoud water waar vele watersporten en vooral het snorkelen worden beoefend. Een absolute must is een boottocht langs de rotsenkust die je langs verlaten stranden en duistere grotten voert. Naar onderwater-rotsen met bijzondere kleuren waaronder de bekende 'Blue eye', een felblauw schouwspel onder water. En langs de 'Lion's head', een hoge rots in de vorm van een leeuwenkop, hoewel sommigen er eerder een aap in zien. Een Byzantijns kasteel ligt ook op de route. Eenmaal aan wal: Op het schiereiland van Paleokastrita ligt nog een klooster, het Moni Theotokou. Wie schitterende uitzichten wil moet de bergweg naar boven nemen. Niet aanbevolen voor mensen met hoogtevrees!

Agios Gordios

In Agios Gordios kom je niet zomaar. Het plaatsje ligt weliswaar in het midden van Corfu aan de westkant, maar is moeilijk te bereiken. Olijfboomgaarden zijn gelegen aan de bergweggetjes die mede door de slechte bewegwijzering niet lijken op te houden. Maar eenmaal daar ben je alles vergeten. Agios Gordios is oogverblindend. Het is een groot dorp met een prachtig breed zandstrand van ongeveer een kilometer lang, omzoomd door donkergroene in zee lopende kapen. Agios Gordios wordt gedomineerd door het gelijknamige hotel dat als een blikvanger in de enorme rots lijkt ingebouwd. Er is een lange boulevard met veel winkeltjes en restaurants en het strand is een zogeheten 'blue flag beach'. Dit betekent dat het aan strenge eisen voldoet. De plaats is enorm in opkomst en is een absolute must-see.

De zuilengalerij in het Achillion / Bron: Merle ja Joonas, Flickr (CC BY-ND-2.0)De zuilengalerij in het Achillion / Bron: Merle ja Joonas, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Achillion (Het Paleis van Sissi)

Sissi (Elisabeth) was keizerin van Oostenrijk en Hongarije en werd in 1861 op slag verliefd op Corfu. Ze had later haar eigen vakantieresidentie op Corfu en noemde het "Achillion", naar haar klassieke held Achilles. Het klassieke paleis werd in Gastouri gebouwd tussen 1890 en 1892 volgens een ontwerp van de Napolitaanse architect Rafaele Carito. Sissi heeft er maar zes jaar van kunnen genieten, want in 1898 werd Sissi in Genève vermoord. Het paleis ligt niet ver van de hoofdstad Kerkyra (Corfu-Stad) en is tegen vergoeding open voor het publiek. En dat is merkbaar: Afgeladen bussen met toeristen doen het paleis aan zodat je het best vroeg in de ochtend kunt arriveren om zoveel mogelijk te zien.

De benedenverdieping is een ware tentoonstelling. De toerist vindt er de meubels van Sissi, neoklassieke beelden en fraaie beschilderingen aan muren en plafonds. Zalen vol keizerlijke pracht en praal. In de ruime tuin met voortreffelijk uitzicht op Corfu-Stad bevindt zich een zuilengalerij met beelden van de negen dochters van Zeus, ook wel de negen muzen genoemd. Ook vind je er het standbeeld van Achilles, neergezet door Keizer Wilhelm in 1909 en een beeld van de stervende Achilles met speer in zijn achillespees.

De olijfbomen op Corfu

Corfu's olijfbomen zijn beroemd. Er zouden zich ongeveer 6,5 miljoen knoestige, met gaten doorboorde bomen op Corfu bevinden. Hiervoor zijn de Venetianen verantwoordelijk. Zij betaalden de Korfioten een premie per geplante olijfboom, de basis om de rijkdom van het eiland te kunnen waarborgen. Met zwarte netten onder de olijfbomen worden de rijpe olijven opgevangen, maar de smaak is bitter en zout. Om die reden wordt de Corfu-olijf vooral gebruikt voor olie en niet om zo te eten. Tegenwoordig produceert Corfu jaarlijks circa drie procent van de totale wereldproductie van olijfolie. Olijfolie is naast het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor Corfu, en dat zie je ook terug in de winkels waar producten van de olijfboom in overvloed verkrijgbaar zijn.

Messonghi / Bron: Anybookers, Flickr (CC BY-2.0)Messonghi / Bron: Anybookers, Flickr (CC BY-2.0)

Messonghi

Messonghi is een een rustig, ongecompliceerd en vooral onbedorven badplaatsje aan de wat vlakkere zuidoostkant van Corfu en heeft een paar hotels, tavernes aan zee en enkele winkeltjes. Het was van oorsprong een vissersdorpje. Aan de noordzijde mondt de Messonghi Rivier uit in zee en deze scheidt Messonghi van de veel grotere plaats Moraitika waar vele toeristische faciliteiten zijn, maar wat geen echt 'hart' heeft. Messonghi Beach is een smal maar lang strand bestaand uit zand en kiezels en de zee is er warm en kalm. Het uitzicht op het vasteland is zeer mooi. Wie houdt van de typisch Griekse sfeer is hier aan het goede adres.

Uitstapjes op Corfu

 • Kassiopi, traditioneel en schilderachtig vakantiestadje met toeristische elementen & een prachtige baai met vissershaven.
 • Excursie naar Albanië: Met de boot naar Saranda, oudste havenstad van Albanië, daarna naar de opgravingen van Butrint.
 • Aqualand Waterpark met avonturenbaden, golfslagbaden, glijbanen en een lazy river.
 • Het Meer van Korission, bedaard ondiep zoetwatermeer aan de westkant. Het is een beschermd natuurgebied.
 • Agios Georgios zandstrand, grootste van Corfu.
 • Zandkliffen (steile krijtrotsen) bij Peroulades.
 • Riviersafari Griekse vasteland (de bergwereld van het Epirus-gebergte).
 • Boottocht naar Parga (op het vasteland) en/of eiland Paxos en Antipaxos.
 • Golfen in de Ropa vallei.
 • Schelpenmuseum in Benitses.
 • Angelokastro kasteel voor de mooie panorama's.
 • Kavos strand, uitgaansparadijs voor jongeren.
 • Lefkimi, vissersplaats in het zuiden.

Souvenirs van Corfu

 • Kumquat (oranje likeur van kleine Chinese sinaasappels) ook wel het Gouden Fruit genoemd
 • Voorwerpen van olijfbomenhout
 • Olijfolie en olijvenzeep
 • Griekse wijn, zo van de boer
 • Geborduurde kleden en weefwerkjes
 • Gouden en zilveren juwelen
 • Nougat, noten
 • Keramiek

“My childhood in Corfu shaped my life. If I had the craft of Merlin, I would give every child the gift of my childhood.” ~ Gerald Durrell

Lees verder

© 2009 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantieparadijs CorfuOp zo een 2,5 uur vliegen vanaf Schiphol ligt het eiland Kerkira, of te wel Corfu (spreek je uit als: korfoe). Dit is he…
Vakantie op CorfuVakantie op CorfuGriekenland is een vakantieland met tientallen bestemmingen die op een eiland zijn gelegen. De vele eilanden zijn geclus…
De parels van CorfuDe parels van CorfuCorfu is één van de bekendste eilanden van Griekenland en nestelt zich nog steeds in de top van vakantiebestemmingen bin…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…

Zanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeitZanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeitWeinig mensen weten waar Zanzibar ligt, maar de meeste denken aan exotisch, ver weg en sprookjesachtig uit 1001 nacht. E…
Bronnen en referenties
Reactie

Ger Brokaar, 03-01-2012
Wat is het mooiste gedeelte qua natuur en wandelenvan Corfu? Wij houden ook van strand en zwemmen en willen niet afgelegen zitten van cafeetjes/restaurants. Reactie infoteur, 04-01-2012
Hi Ger, het artikel bespreekt een paar van de mooiste plekken, maar vrijwel de hele kust is geschikt. Kijk ook eens in reisgidsen naar de aangeboden vakantiebestemmingen en wat er precies te doen is. Groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.