Zanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeit

Zanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeit Weinig mensen weten waar Zanzibar ligt, maar de meeste denken aan exotisch, ver weg en sprookjesachtig uit 1001 nacht. Ervaar meer over Zanzibar, het eiland gelegen aan de Oost-Afrikaanse kust deeluitmakend van Tanzania, waar net als vele kruiden ook de toerisme groeit. Twintig jaar geleden waagde men een gok met toerisme op Zanzibar. Het faalde. Een hotel ging in vlammen op, medewerkers werden bedreigd, gasten en andere investeringen bleven weg. Enkele jaren geleden is er een nieuw verzoek geweest. De regering van het archipel, welke politiek tot Tanzania behoort, kijkt streng toe dat er niet te veel hotels in één keer geopend worden. Daarmee de moslimse bevolking niet door de al te ’losse’ westelijke levensstijl in hun gewoontes gestoord worden, heeft men de grotere disco’s weer laten sluiten. En hiermee is het statement gezet: Vakantie op Zanzibar moet hoogwaardig zijn, ecologisch en sociaal verdraaglijk. Massatoerisme dient aan de oostkust van Kenia en in Egypte te blijven.

De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn specerijen, zoals nootmuskaat, kaneel en peper.

Cultuur

De geschiedenis van Zanzibar is beïnvloed door Perzen, moslims, Arabieren, Portugezen en het vasteland van Afrika. Een bezoek waard zijn het Livingstone huis, de Guliana Brug en het Huis van Wonderen. Dit laatste is een paleis dat in 1883 gebouwd is onder leiding van sultan Barghash.

Sindbad gevoelens op een Dhau

Wie wil kan tijdens een dagexcursie het gehele hoofdeiland met een Dhau, een typisch Oost-Afrikaanse houtzeilboot met de markante driehoekzeil, rondvaren. Duizende betoverende strandbaaien komt u onderweg tegen, net als de hoofdstad Stone Town, één van de laatste organisch gegroeide steden van Oost-Afrika. Van zee uit komend, uit de goede oude Sindbad perspectief, ziet de stad er geweldig uit. Na aankomst aan land zorgt de stad voor verheffende gevoelens – niet voor niets heeft UNESCO de oude stad met zijn slingerende steegjes, beweeglijke markten, mooie moskeeën en kunstvolle versierde huisdeuren tot werelderfgoed verklaart.

Echter is hier de armoede te zien aan de stroom- en telefoonkabels. Helaas werd hier tussen 1832 en 1873 tot 60 miljoen slaven verkocht. Een treurig record voor Afrika.

Freddy Mercury

Deze tijden moest Freddy Mercury, die in 1946 als Farrokh Bulsara op Zanzibar het licht zag en de beroemdste zoon van het eiland is, niet meer meemaken. En gelukkig worden vandaag de dag in zijn geboortehuis buiten kitscherige en dure T-Shirts, armbanden en petten niets aangeboden. Van diepe inzichten in het leven en de muzikale grootte van de geweldige Queen zanger laat zich hier weinig vermoeden.

Belangrijke informatie

Visum

Een visum is verplicht en kunt u het beste 3 tot 4 weken voor vertrek aanvragen. Reist u georganiseerd, wordt het visum – tegen betaling – vaak geregeld. Gaat u op eigen vuist, stuur uw paspoort aangetekend op met daarbij een envelop met postzegels voor het aangetekend terugsturen. Daarbij voegt u 2 gelijke pasfoto’s en een kopie van uw factuur van de reis. Uw paspoort moet bij aankomst minstens 6 maanden geldig zijn.

Klimaat

Er wordt gedacht dat het in Zanzibar erg warm kan zijn, vanwege de ligging rond de evenaar. Echter loopt de temperatuur overdag op tot 25 à 30 graden, waarbij het ‚s ochtends vroeg fris kan zijn. ‚s Avonds koelt het af tot 10 à 15 graden. Koud en mistig kan het zijn bij de Ngorongorokrater, Mount Kenia en in de Usambara Mountains. Het is aan te bevelen een warme trui of jas en een warme slaapzak mee te nemen, vooral in de wintermaanden juli en augustus.

Beste reistijd

  • December t/m maart en juni t/m oktober: Droge periode
  • April en mei: Lange regenperiode
  • November: Korte regenperiode

De beste reistijd is vlak na de regentijd. Het landschap is dan groen en de bomen en planten zijn in bloei. Hoe dichterbij de droge periode komt, hoe warmer het wordt. Het landschap is geler en kaler. Bezoekt u Zanzibar voor het wild, ga dan in de droge periode, het wild is beter te vinden. Let op dat het wild de regen volgt. Houd hiermee rekening tijdens de routeplanning. Tijdens de regenperiode zijn de wegen slecht, de kampeerplekken zijn modderig en u dient rekening te houden met hevige, korte regenbuien.

Geld

In Zanzibar wordt er betaald met Tanzania Shilling. U kunt het beste met cash dollars of euro’s betalen, en neem voor de zekerheid traveller cheques mee. Deze zijn in vele banken inwisselbaar en verzekerd tegen verlies of diefstal. Let erop dat u op Zanzibar niet kunt pinnen.

Ziekten

Neem inentingen voor u op vakantie gaat! De kans dat u besmet raakt met ziektes is aanwezig, zoals malaria of knokkelkoorts. De malariamug is ‚s avonds en ‚s nachts actief, en de mug die knokkelkoorts veroorzaakt is overdag actief.
© 2009 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanzania - safaritochten en snorkelenTanzania - safaritochten en snorkelenTanzania is gelegen in Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia…
Tanzania in 12 dagenTanzania/Arusha: Op een kleine 10 uur vliegen van Amsterdam, waan je jezelf bij aankomst in Arusha, al snel in een totaa…
Theater- en Dvd-recensie: One night of QueenrecensieTheater- en Dvd-recensie: One night of QueenGary Mullen & The Works zijn verantwoordelijk voor een goed in elkaar gezette show rond de legendarische band Queen. Het…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…

Riviera: Las Vegas hotelIn Las Vegas kun je terecht voor grote hotels en casino’s. Het Riviera hotel op de Strip was het eerste hotel met een to…
Corfu, groene oase in azuurblauwe zeeCorfu, groene oase in azuurblauwe zeeWie naar Corfu komt, ziet niet het onvervalste Griekenland. Het groene eiland is een mengsel van cultuurinvloeden waarva…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.