Kreta, mix van cultuur en strandleven

Kreta, mix van cultuur en strandleven Kreta is het grootste eiland van de Griekse archipel en een veelzijdige vakantiebestemming. Het eiland gooit hoge ogen met fraaie zandstranden en archeologische opgravingen in Knossos alwaar mooie fresco's de Griekse mythologie verbeelden. Fluisterstille dorpjes waar inwoners met hun ezeltjes voorbijtrekken vertegenwoordigen de andere kant van Kreta. Bezichtig die door een tocht over de slingerwegen in het ruige bergachtige binnenland waar tenslotte de Lassithi vlakte je zal verwonderen.

Kreta algemeen

Het zonovergoten Kreta is een welbekend Grieks eiland waar zelfs de meest doorgewinterde reiziger iets van zijn gading vindt. Het is tevens een groot eiland met een lengte van 245 kilometer en een breedte tot maximaal 60 kilometer. De Psiloritis is met een hoogte van 2456 meter de hoogste top op Kreta, gelegen in het centraal gelegen ruige Ida gebergte. Westelijk ligt de bergketen Lefka Ori met de beroemde Samariakloof, oostelijk ligt de Lassithi hoogvlakte. De meeste hotels zijn gelegen aan de noordkant van het eiland waar je talloze zandstranden vindt. De zuidkant is veel rustiger maar ook heter. In het binnenland vind je de authentieke Griekse dorpjes waar je nog inwoners met bepakte ezels door de woeste bergen kunt zien strompelen. Wie naar het afwisselende Kreta reist, vliegt of naar het westelijke Chania, of naar het oostwaarts gelegen Heraklion.

Olijven en druiven

Mensen op Kreta leven van visserij, landbouw en toerisme. Er zijn miljoenen olijfbomen op Kreta en in de winters worden deze olijven geplukt. Ook zijn er druivenbomen en groeien er watermeloenen, citroenen, sinaasappels en mandarijnen. Grote kans dat de druiven of rozijnen (gedroogde druiven) uit uw supermarkt van Kreta afkomstig zijn. Huizen zijn op Kreta veelal wit geverfd, dit is bewust gedaan omdat wit zonnewarmte reflecteert. In de zomers kan de temperatuur soms oplopen tot 35 graden en hoger. Winters zijn mild met een temperatuur van rond de 18 graden.

Sissi / Bron: Stegop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Sissi / Bron: Stegop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Sissi

In vroegere tijden was het lieflijke en tamelijk pittoreske Sissi een klein vissersplaatsje maar in de huidige tijd is het dorp uitgegroeid tot een gezellige toeristenplaats. Het centrum omvat een idyllisch haventje in de vorm van een fjord met indrukwekkende rotsmassieven. Eromheen vind je tavernen, terrasjes en winkelstraatjes. Ga vooral 's avonds de Griekse sfeer proeven als het overdag tamelijk rustige dorp wordt omgetoverd tot een knusse uitgaansplek met als hoogtepunt de feeëriek verlichte boulevards hoog boven het water.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos, gelegen aan de Golf van Mirabello, is een levendige havenplaats in het noordoosten van Kreta. De stad ligt bijzonder fraai en biedt schitterende uitzichten op de omgeving. Het bijzondere van Agios Nikolaos is het kleine, naar men zegt bodemloze zoetwatermeer in het centrum, het Voulismeni meer dat in werkelijkheid maar liefst 67 meter diep is. Het doet dienst als vissershaven en wordt omgeven door hoge rotswanden. In het centrum en nabij dit binnenmeer vind je talloze winkeltjes en restaurants. Agios heeft voorts enkele stranden, een Archeologisch Museum en een volkenkundig museum.

Lassithi plateau / Bron: Brandldesign, PixabayLassithi plateau / Bron: Brandldesign, Pixabay

Lassithi hoogvlakte

Het Lassithi plateau is een welkome verrassing als je na een slingertocht door de kale bergen oog in oog staat met een enorm vlak en relatief groen, vruchtbaar gedeelte. Ooit stonden er duizenden windmolens op de hoogvlakte van Lassithi dat wordt omgeven door het kurkdroge, ruige Dikti gebergte. De vlakte ligt op een hoogte van achthonderd meter en tegenwoordig resteren er maar tientallen van deze karakteristieke molens. Reken op prachtige vergezichten.

Malia

Malia is een zeer levendige kustplaats en hoofdzakelijk georiënteerd op Engelsen. Het centrum is een eldorado van winkeltjes, eetgelegenheden, discotheken, bars en terrassen met als hoogtepunt de bekende 'bar street'. 's Avonds is er hier een bruisend uitgaansleven. Let op de vele scooters en squads en ga niet in het hoogseizoen als je de nadelen van een 'feestdorp' wilt vermijden. Het Minoïsch paleis aan de oostkant van Malia is een culturele bezienswaardigheid voor geïnteresseerden maar bovenal staat Malia bekend om haar fantastische zandstranden die ook wel de mooiste van Kreta worden genoemd.

Knossos / Bron: Mary Mac 82, Flickr (CC BY-2.0)Knossos / Bron: Mary Mac 82, Flickr (CC BY-2.0)

Knossos

Knossos wordt gezien als een archeologische topattractie en vertegenwoordigt de oorsprong van een groot deel van de Griekse mythologie. Het kolossale paleis van de legendarische koning Minos stond in Knossos dat ooit de hoofdstad van Kreta was. Het wordt beschouwd als de belangrijkste opgraving van de ‘Minoïsche’ beschaving, dat terugvoert naar 4000 jaar voor Chr. Het ligt op vijf kilometer ten zuiden van Heraklion. Je kunt er wandelen door de op meerdere niveaus gelegen restanten van een bijna vierduizend jaar oude stad en kunt er de ruïnes van het grote paleis van Koning Minos, de villa's, het theater, enorme kruiken en graven en prachtige fresco's zien. De best bewaarde ruïnes in Knossos behoren tot de late Minoïsche periode (1700-1450 v Chr.) en dit is omdat het paleis van Knossos meerdere malen verwoest is geweest en daarna opnieuw werd opgebouwd.

Overige bezienswaardigheden Kreta

 • Elounda, meest luxueuze badplaats op Kreta.
 • Eiland Spinalonga, een voormalig verbanningsoord voor leprapatiënten, inclusief Venetiaans fort.
 • Rethymnon met zijn oude Venetiaanse haven en huizen uit de Turkse tijd.
 • Chania met zijn oud Venetiaanse straatjes, markten en romantische pleinen.
 • Voettocht door de Samariakloof, 16 kilometer van bergtop tot zee.
 • Voettocht door de Imbros kloof, beter begaanbaar dan de Samaria.
 • Koutaliotiko kloof wandeling (zeer zwaar).
 • Amari vallei.
 • Klooster van Toplou.
 • Aquaworld aquarium Chersonissos.
 • Vai Strand met grootste palmenbos van Griekenland, waar Bounty-reclame werd opgenomen.
 • Aqua Splash Waterpark bij Chersonissos.
 • Watercity waterpark Anopolis.
 • Dagtocht naar witte eiland Santorini.
 • Meer van Kournas.
 • Chersonissos, badplaats waar het massatoerisme zetelt.
 • Grotten van Dikti met onwerkelijke druipsteenformaties.
 • Panagia i Kera, byzantijns kerkje nabij het oer-kretenzische dorp Kritsa.

"There's a place in the middle of the wine-dark sea, called Crete... a lovely, fruitful land surrounded by the sea."

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…
Griekenland, vakantie op KretaGriekenland, vakantie op KretaNiet te geloven, maar dit eiland is als miljoenen jaren oud. Waar heel vroeger een bergrug in een woestijnbassin was, li…
Zelf Kreta verkennen; er is zoveel te zien en te ontdekkenWil je Kreta verkennen, zonder reidleiding, maar zelf er op uit. Mooie plekjes, druk toeristisch of bergdorpjes. Je hebt…
Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingMythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor…

Vervoer in ThailandVervoer in ThailandIn Thailand delen auto's de weg met allerlei vervoersmiddelen: fietsen, brommers, scooters, motors, driewielige tuktuks,…
Istrië, tijdloze bestemmingIstrië, tijdloze bestemmingHet Kroatische Istrië is een nog altijd populaire bestemming aan de Adriatische Zee die gemakkelijk bereikbaar is en een…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.