Abel Tasman Track - Abel Tasman National Park, Nieuw-Zeeland

Abel Tasman Track - Abel Tasman National Park, Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland beschikt over een groot aantal goed aangegeven wandelingen. Er is voor ieder wat wils, of je nu een kort stukje wilt lopen of meerdere dagen met backpack de natuur in trekt. Voor dat laatste zijn de Nine Great Walks zeer geschikt, dit zijn de negen meest populaire meerdaagse wandelingen van het land. Allemaal zijn ze goed aangegeven en beschikken over voldoende hutten en campings. Eén van de meest populaire van deze negen wandelingen is de Abel Tasman Coast Track. Je loopt langs de kust van het gelijknamige nationale park over witte stranden en een blauwe zee en steekt bij laag water brede baaien over. Er zijn veel plekken om te kamperen en verschillende hutten waar je kunt overnachten, en je kunt de route zo lang of kort maken als je zelf wilt. Vanaf verschillende plekken kun je de watertaxi terug naar de start nemen. Als je de volledige route loopt inclusief de Gibbs Hill Track aan het einde, is deze 63,3 kilometer. De meeste mensen doen hier drie tot vijf dagen over.
Legenda
A. Separation Point
B. Wainui Bay parkeerplaats (alternatief einde track)
1. Marahau (start track)
2. Anchorage
3. Bark Bay
4. Awaroa
5. Totaranui (einde track)
6. Whariwharangi


De Abel Tasman Track in vijf dagen

Om de volledige wandeling in vijf dagen te lopen, kun je overnachten in alle hutten, dan wel de daarbij behorende kampeerplekken. Als je liever op een stillere plek overnacht, kun je eventueel kiezen voor de tussengelegen kampeerplekken die zich niet bij een hut bevinden. Waar je ook overnacht, je bevindt je vrijwel altijd vlak aan prachtige witte stranden en een blauwe zee.

Dag 1: van Marahau naar Anchorage

Deze eerste dag van 12,4 kilometer brengt je naar Anchorage vanuit het plaatsje Marahau, van waaruit je alle activiteiten in het nationale park kunt ondernemen. Het eerste stuk van de wandeling voert over het water en door lage begroeiing op de kust, waarbij je continu uitzicht hebt op de zee. Dit blijft vrijwel de hele track het geval. Onderweg naar Anchorage kom je langs verschillende kampeerplekken waar je eventueel even kunt rusten of wat kunt eten. Na een tijdje loop je weg van de kust en iets meer tussen de begroeiing, terwijl je over een landtong klimt. Het pad leidt uiteindelijk weer omlaag naar Anchorage Bay.

Anchorage

Bij de brede baai van Anchorage bevindt zich de grote hut met 34 bedden en een camping met 50 plekken. De hut bevindt zich vrijwel direct aan het strand en als je kampeert zet je je tent op tussen de bomen iets verderop. Je kunt de zee vanuit daar horen en zien. In Anchorage is het wel drukker dan op de rest van de track, omdat dit ook de plek is waar veel van de dagtochten eindigen, zowel te voet als per kajak. Watertaxiís stoppen bij het strand om mensen op te pikken en er komen regelmatig groepen kajaks aan bij het strand. ís Avonds is het een stuk rustiger als alleen diegenen die overnachten nog aanwezig zijn, en is het strand een uitstekende plek om de sterrenhemel te bekijken.

Dag 2: van Anchorage naar Bark Bay

Op deze tweede dag hangt de afstand af van laagwater. Als het uitkomt om Torrent Bay bij laagwater over te steken, is de totale afstand van dag twee 8,5 kilometer. Komt laagwater ongunstig uit, dan is het mogelijk om de baai heen te lopen, en bedraagt de afstand 11,5 kilometer. De route klimt en daalt meerdere keren langs de kust, wat zorgt voor prachtige uitzichten onderweg. Je komt een 47 meter lange hangbrug tegen die je naar de overkant van Falls River brengt. De wandeling loopt verder over de bossige kust, en uiteindelijk daal je weer af naar het strand bij Bark Bay.

Bark Bay

Bark Bay is wederom een grote baai met een lang strand, vanwaar je uitzicht hebt over de baai en omringende kust. De hut heeft 34 bedden en de daarbij behorende camping beschikt over 40 kampeerplekken. Ook hier zit je weer vlak aan het strand, dus een verfrissende duik aan het eind van een dag wandelen is goed mogelijk.

Dag 3: van Bark Bay naar Awaroa

Net voorbij het strand van Bark Bay bevindt zich weer een oversteekplaats, waar je vanaf twee uur voor laagwater tot twee uur na laagwater goed kunt oversteken. Als dit niet uitkomt is er een omweg van 10 minuten rondom de baai. Vanaf daar klim je steil omhoog om daarna al snel weer af te dalen naar Onetahuti Bay, waar je over één van de langste stranden van Abel Tasman loopt. Daarna volgt nog een klim en steile afdaling naar Awaroa Inlet. Je volgt hier het strand met prachtig uitzicht op zee naar de hut en bijbehorende camping. Deze dag leg je 13,5 kilometer af.

Awaroa

De hut bij Awaroa beschikt over 26 bedden en de bijbehorende camping over 18 plekken. Het is een prachtige plek om te overnachten aan de baai, precies tussen het bos en het strand. De baai kun je alleen veilig oversteken van 1,5 uur voor tot 2 uur na laagwater. Er is geen andere weg om de baai heen, dus het is belangrijk je overnachting hier te plannen terwijl je de tijden van laagwater in gedachten houdt. Wanneer deze tijden niet goed uitkomen om ís ochtends over te steken, kan het handiger zijn om op dag drie al over te steken, en te overnachten bij Waiharakeke Bay. Hier is wel alleen een camping en dus geen hut, maar het is een prachtig plekje vlak naast een verlaten strand. Het kan verstandig zijn om slippers of watersandalen mee te nemen voor deze oversteek, want het koude zand en de vele schelpjes en steentjes kunnen pijn doen aan je voeten.

Dag 4: van Awaroa naar Whariwharangi Bay

Deze vierde dag begint dus met de oversteek van Awaroa Inlet, het begin van de langste dag op de track met 16,9 kilometer. Je wandelt afwisselend over stranden en langs de rotsachtige kustlijn door de bossen. Je passeert Totaranui, het eindpunt van de track. Via een omweg over Gibbs Hill op de laatste dag zal je hier ook eindigen. Eventueel kun je de route dus ook inkorten tot dit punt en de laatste lus overslaan. Na Totaranui kom je langs Separation Point, waar je de track kunt verlaten om langs de rotswand af te dalen naar net boven zeeniveau. De kans dat je daar zeehonden ziet is erg groot, maar je hebt er ook een prachtig uitzicht langs de kust. Vanaf daar loopt de track verder naar Whariwharangi Bay.

Whariwharangi Bay

Bij deze baai bevindt zich net achter het strand een historische hut uit 1896 met 20 bedden, en daarbij een camping met 20 plekken. Anders dan bij de andere hutten ben je je hier veel minder bewust van de nabijheid van het strand, het is een rustig veldje omgeven door bomen, waar ook een kampvuur gemaakt kan worden.

Dag 5: van Whariwharangi Bay naar Totaranui

Deze laatste dag kun je kiezen waar je de track wilt eindigen. Als je de volledige route loopt, heb je deze dag nog 9 kilometer te gaan, kort je deze in dan is dit slechts 5,7 kilometer. Je begint de route langs een stroompje en klimt de heuvel op, waar je een mooi uitzicht hebt over Wainui Inlet. Vanaf dit punt kun je afdalen naar de parkeerplaats bij Wainui, maar als je de track wilt uitlopen naar Totaranui en vanaf daar de watertaxi wilt nemen, kun je hier afslaan naar de Gibbs Hill Track. Je klimt dan over Gibbs Hill en bereikt onderweg het hoogste punt van de wandeling. Vanaf daar kun je de volledige Golden Bay overzien, inclusief de landtong Farewell Spit, helemaal aan de andere kant van de Golden Bay. Vanaf de top daal je rustig weer af door lage begroeiing en komt uiteindelijk uit bij de watertaxi in Totaranui. Vanaf daar gaan regelmatig boten terug naar Marahau.

Lees verder

© 2017 - 2024 Jessicalake, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auckland de poort van Nieuw ZeelandVanaf het moment dat de Britse zeevaarder James Cook voet aan land zette in Nieuw Zeeland, kwamen de Britten in grote ge…
De geschiedenis van de MaoriDe Maori is een volk dat in Nieuw-Zeeland woont. In dit artikel zal de Maori geschiedenis beschreven worden en wat de hu…
Nieuw-Zeeland: Voor een ideale vakantie tussen Kiwi en MaoriNieuw-Zeeland is het jongste land op aarde. Het is het allerlaatste stuk landmassa dat werd ontdekt. Nieuw-Zeeland heeft…
Studeren in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland is een erg populair land bij internationale studenten. Waarom willen er eigenlijk zo vee mensen in Nieuw-Z…

Grace Bay, Turks- en Caicoseilanden: geweldige strandenGrace Bay, Turks- en Caicoseilanden: geweldige strandenGrace Bay is door Tripadvisor in 2018 benoemd tot het beste strand van de wereld. Dat is de uitkomst van beoordelingen d…
Snorkelen op de Malediven: resorts met een huisrifSnorkelen op de Malediven: resorts met een huisrifDe Malediven zijn al tijden een zeer populaire vakantiebestemming. Mensen van over de hele wereld bezoeken de Malediven…
Bronnen en referenties
  • Department of Conservation, http://www.doc.govt.nz/Documents/parks-and-recreation/tracks-and-walks/nelson-marlborough/abel-tasman-coast-track-brochure.pdf, bezocht op 28-11-2017.
Jessicalake (14 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.