Vulkaaneifel: het Holzmaar en het Määrchen Naturwaldpfad

Vulkaaneifel: het Holzmaar en het Määrchen Naturwaldpfad Het Holzmaar is een minder bekend, klein kratermeer in de Duitse Vulkaaneifel. In tegenstelling tot andere maren mag er in dit maar niet gezwommen worden want het is een natuurgebied. Wel kan je in het Holzmaar rustig vissen en prachtige wandelingen maken. Het Mäarchen Naturwaldpfad (sprookjes- natuur- bospad) in de buurt van het Holzmaar is een fantastische wandeling om met kleine kinderen te doen. Onderweg kom je rare figuren tegen en kan je leuke opdrachten uitvoeren. Het pad brengt je ook bij twee droogmaren: de Hetsche en het Dürresmaar.

De Duitse Vulkaaneifel: waar vind je die?

De Duitse Vulkaaneifel is een uniek gebied tussen de Rijn, de Moezel, Aken en Bitburg. Naast meer dan 350 vulkanen zijn er in de regio minstens 75 maren. Deze worden ook wel de ogen van de Eifel genoemd. De naam 'maar' is afkomstig uit het Latijn. Het is afgeleid van het woord 'mare' wat zee betekent. Tot in de middeleeuwen werd in deze regio immers nog Latijn gesproken. Een maar is een meer waarbij de krater van een geëxplodeerde vulkaan zich heeft gevuld met grondwater. Naast maren heeft men ook droogmaren. Dit zijn kleine maren waarin het water verdampt is en die verdord zijn. In deze maren groeit onder andere hoogveen.

Holzmaar


Het Holzmaar

Ligging

Het Holzmaar is het kleinere broertje van het Pulvermaar. Je vindt het Holzmaar bij Gillenfeld, op zo’n tien kilometer van Daun. Je kan er gratis parkeren op de parking aan de andere kant van de straat. Je komt het Holzmaar ook tegen wanneer je per auto de Deutsche Vulkanstrasse aflegt.

Ontstaan

Het Holzmaar ontstond zo’n 20.000 jaar geleden. Het is het jongste van de drie maren in deze buurt. Het Holzmaar dankt zijn naam aan het feit dat het moest zorgen voor de watervoorziening van de nabij gelegen Holzmolen. De maarketel verzamelde het water van de Sammetbach.

Oppervlakte

Het Holzmaar heeft een diepte van 21 meter en een diameter van 325 meter. Het Holzmaar heeft een grootte van zo'n 6,9 ha. Het ligt in een natuurgebied en is volledig door bossen omgeven.

Wat kan je doen bij het Holzmaar?

Vissen

In de Angelshop te Gillenfeld kan je een dagvergunning kopen voor het Holzmaar en het Pulvermaar. In het Pulvermaar is het beter om te vissen vanop een boot omdat je er maar moeilijk aan de kant kan gaan zitten. Het Holzmaar is veel kleiner en je kan makkelijk vissen vanop de oever.

Zwemmen

Zwemmen in het Holzmaar is verboden. Het Holzmaar is een Naturschutzgebiet, een natuurgebied dus. Je mag er niet in het water en je hond moet er aangelijnd lopen opdat klein wild en (water)vogels niet zouden gestoord en opgeschrikt worden.

Wandelen

Het Holzmaar ligt in een prachtig gebied en je kan hier dus fantastische wandelingen maken. Vanop de parking bij het Holzmaar vertrekken tal van bewegwijzerde wandelingen variërend in moeilijkheidsgraad en in lengte.

Het Mäarchen Naturwaldpfad.

Start en aankomst

Het Määrchen Naturwaldpfad is een rondwandeling van zo’n vier kilometer lang. Je kan dus in principe overal op het parcours beginnen. Door de korte afstand is het een prima wandeling om met kleine kinderen te doen. Het beste start je de wandeling op de parking bij het Holzmaar. De wandeling is in beide richtingen bewegwijzerd.

Kikkerkoning
Naast de parking zie je alvast twee houten beelden staan. Het eerste is een soort totem met hierop een vogel. Het tweede beeld is een houten beeld van een kikker met een kroon op zijn hoofd: de kikkerkoning! Naast de kikkerkoning staat een brievenbus. Hierin kunnen kinderen een brief steken voor de kikkerkoning.

Volg de bordjes!

Je volgt daarna het pad tussen de twee beelden. Het pad is bewegwijzerd aan de hand van vierkante schildjes met hierop de kikkerkoning. Je komt in een bos. Geregeld vind je grote boeken met daarin verhaaltjes in het Duits, het Engels en het Nederlands. De verhalen zijn Keltische legendes en eentje werd speciaal door iemand uit de streek geschreven. De verhalen zijn gerelateerd aan iets dat je in de omgeving ziet. Zo is er een verhaal over een oude eik en eentje over twee beuken. Verder zijn er ook nog groene informatieborden die je meer leren over wat je ziet. Ook deze borden zijn drietalig.

Opdrachten niet vergeten!
De kinderen (of de volwassenen die kinds zijn gebleven in hun hart) moeten geregeld opdrachten uitvoeren. Zo moeten ze tussen twee beukenbomen gaan staan en luisteren wat de bomen elkaar te vertellen hebben. Eerst moeten ze wel naar het bijbehorende verhaal luisteren natuurlijk. Even verderop staat een tafel met geultjes in naast een beekje. Op de tafel staat een klein emmertje. Schep water uit de beek met het emmertje en giet het in de geultjes. Het water volgt het verloop van de beek op de tafel!

Beelden

Onderweg kom je ook geregeld mooie houten beelden tegen. Van een arend, een uil, een zon en van een zeemeermin onder andere. Deze beelden werden gemaakt door een kunstenaar – beeldhouwer uit Schalkenmeren.

Droogmaren
Ongeveer in het midden van de wandeling kom je bij twee kleine droogmaren: de Hetsche en het Dürresmaar. De Hetsche is het kleinste en tevens ook het oudste Eifelmaar. Het heeft een diepte van vijf meter en een doorsnede van 60 meter. In de volksmond wordt dit maar ook de Määrchen genoemd, omdat het zo klein is. In het droogmaar huizen padden en kikvorsen. Daardoor kreeg het maar zijn naam. Hetsch betekent in het plat-Duits immers 'pad'. In het Dürresmaar groeien veenbessen. Het Dürresmaar is helemaal afgemaakt met een houten omheining. Beide droogmaren zijn natuurgebied.

Het Holzmaar

Tenslotte brengt het Märchenpfad je rond het Holzmaar. In een hoek van het Holzmaar vind je de vissenkamer. Hier groeien de kleine visjes. Er mag dan ook niet gevist worden in deze hoek van het Holzmaar. Je vindt er ook een boek met de geschiedenis van het Holzmaar. Zo leer je er onder andere hoe lang geleden, in februari 1900, het water van het Maar de verder gelegen dam deed doorbreken. De akkers stroomden onder en er bleven alleen stenen en modder over. De molens in de buurt kregen het ook zwaar te verduren. Naast het Holzmaar staat ook een mooi beeld van een zeemeermin.

Fauna en flora

In en rond het Holzmaar is specifieke fauna en flora te vinden. In het Holzmaar vind je onder andere snoek en baars. Verder zie je er ook watervogels als futen en heel wat soorten eenden. Aan de oevers van het Dürresmaar vind je al naargelang het seizoen heel wat mooie bloemen en planten. Zo zie je er onder andere de koningskaars, die in de zomer mooie gele bloemen draagt. Aan de droogmaren kan je veenbessen vinden, die rijp zijn vanaf augustus. Aan het einde van de zomer, begin van de herfst vind je dan weer tal van paddenstoelen, onder andere mooie elfenbankjes. En dan heb je natuurlijk ook de vele roof- en andere vogels die boven het gebied vliegen. Met wat geluk krijg je ook een hertje of een reekalf te zien. Ook everzwijnen komen langs om te wroeten in de poel bij de Sammetbach.

De Sammetbach

De Sammetbach vormt de grens tussen de districten Vulkaneifel en Bernkastel-Wittlich, alsook tussen de gemeenten Daun en Manderscheid. Aan de beek vind je natuurlijk ook de nodige insecten en mooie libellen. In de lente zie je dikkopjes en later kwaken de kikkers en de padden er vrolijk op los. Tussen de planten en bloemen kan je genieten van prachtige vlinders.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maarVulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maarOp zo'n 10 kilometer ten zuiden van Kaisersesch en 20 kilometer ten noorden van Daun ligt het kleine stadje Ulmen. Minde…
Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelVulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelIn het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via be…
Vulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteVulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteWie Vulkaaneifel zegt, denkt aan vulkanen. En wie vulkanen zegt, denkt aan heuvels. En heuvels zijn niet erg geschikt vo…
Vulkaaneifel: waar kan je gaan vissen en wat kost het?Vulkaaneifel: waar kan je gaan vissen en wat kost het?Sommige mensen vinden het leuk om tijdens hun vakantie te gaan vissen. Maar in elk land zijn de regels om te mogen visse…

Hunsrück: Duitse streek met veel natuur- en dierenparkenHunsrück: Duitse streek met veel natuur- en dierenparkenDe Hunsrück in Duitsland is niet zo’n gekende vakantieplek als de Moezel, het Zwarte Woud of de Alpen. Velen hebben er z…
Auto huren op Curaçao: tips en verkeersregelsAuto huren op Curaçao: tips en verkeersregelsEen auto huren op Curaçao is handig wanneer je op vakantie bent of stageloopt. Curaçao is een prachtig eiland om te verk…
Bronnen en referenties
  • Folder Pulvermaar
  • Informatieborden en boeken op het Määrchen Naturwaldpfad
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Holzmaar (31.08.2017)
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.