Auto huren op Curaçao: tips en verkeersregels

Auto huren op Curaçao: tips en verkeersregels Een auto huren op Curaçao is handig wanneer je op vakantie bent of stageloopt. Curaçao is een prachtig eiland om te verkennen met de auto. De wegen zijn over het algemeen goed en benzine is goedkoper dan in Nederland. Er zijn gelukkig genoeg autoverhuurbedrijven om uit te kiezen. Maar hoe regel ik een huurauto? Waar moet ik rekening mee houden? En zijn de verkeersregels hetzelfde als in Nederland? Wanneer je op vakantie bent of stageloopt op Curaçao is een auto een perfect vervoersmiddel. Door het warme weer en het nagenoeg ontbreken van fietspaden, is Curaçao minder geschikt om je te verplaatsen met bijvoorbeeld een fiets of scooter. Het openbaar vervoer bestaat uit grote en kleine bussen. Grote bussen rijden volgens een dienstregeling (minder stipt dan in Nederland). De kleinere bussen rijden niet volgens een dienstregeling en rijden alleen op de drukke routes.

Tips om een auto te huren op Curaçao

Het is fijn om een aantal dingen te weten voordat je een auto gaat huren op Curaçao:

  • Een auto huren met airconditioning is absoluut geen overbodige luxe. Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 30 graden en schijnt de zon fel.
  • De meeste huurauto's op Curaçao zijn met automaat. Wanneer dit nieuw voor je is, is het even wennen. Gelukkig raak je snel vertrouwd ermee en vinden de meeste mensen het uiteindelijk erg fijn. Wanneer je liever geen auto met automaat wilt, kun je je huurauto hierop uitzoeken.
  • Vanuit Nederland kun je bij sommige autoverhuurbedrijven via hun website een auto reserveren en bijvoorbeeld afhalen op luchthaven Hato. Dit kan fijn zijn in drukke periodes, omdat je zeker weet dat er een huurauto beschikbaar is voor je.
  • Verhuur vanaf de luchthaven is vaak duurder. Je kunt er ook voor kiezen om de huurauto vanaf een andere locatie op te halen.
  • Een huurauto huur je meestal kilometervrij. Dat wil zeggen dat je niet, naast het huurbedrag, nog hoeft te betalen voor gemaakte kilometers.
  • Check van tevoren, net als in Nederland, goed de conditie van de auto (krassen, deuken) samen met de medewerker, voordat je de auto accepteert. Hiermee voorkom je dat schade die al aanwezig was op jou verhaald wordt.
  • Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Een Nederlands rijbewijs is voldoende.
  • Naast een geldig rijbewijs moet je vaak ook een geldig paspoort laten zien.

Autoverhuurbedrijven

Er zijn diverse grote autoverhuurbedrijven (Budget, Europcar, Sixt), maar ook meerdere kleinere autoverhuurbedrijven. Daarnaast zijn er particulieren die een auto verhuren. De prijs bij kleinere autoverhuurbedrijven kunnen lager liggen dan bij de grotere, waardoor je geld kunt besparen.

Een aantal autoverhuurbedrijven hebben een balie op luchthaven Hato, waar je een huurauto kunt regelen of ophalen. Daarnaast zijn er ook autoverhuurbedrijven waarbij het wel mogelijk is om een huurauto vanaf Hato te huren, maar zij hebben geen balie op de luchthaven. Een medewerker van het autoverhuurbedrijf staat voor je klaar op de luchthaven en neemt je mee naar de locatie van het autoverhuurbedrijf in de nabije omgeving, van waaruit je de huurauto meeneemt. Ook hebben sommige autoverhuurbedrijven een locatie bij een hotel of resort.

Creditcard (borg)

De meeste autoverhuurbedrijven eisen een geldige creditcard, op naam van de hoofdbestuurder. Op deze creditcard wordt de borg gereserveerd (gemiddeld 300 - 500 USD). Vaak is de borg gelijk aan het eigen risico dat betaald moet worden bij schade of diefstal.

Verzekering

Het afsluiten van een cascoverzekering of Collision Damage Waiver (CDW) is meestal verplicht bij het huren van een auto. Vaak zit het bij de huurprijs in, maar check dit goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Met deze verzekering is schade aan de auto gedekt. Je betaalt alleen een eigen risico (gelijk aan de borg). Soms is het mogelijk om dit eigen risico af te kopen.

In de huur- en polisvoorwaarden kun je lezen welke schade er valt onder de CDW-dekking en wat voor eigen risico is. Het is mogelijk om verzekeringen in Nederland af te sluiten die aanvullende dekking bieden. Vraag hiernaar bij je eigen verzekeringsmaatschappij.

Check of er een diefstalverzekering binnen de CDW-dekking valt. Zo niet, dan is het verstandig om deze ook af te sluiten. Er worden redelijk wat auto's gestolen op Curaçao.

Als je via een bemiddelaar een huurauto boekt, hoef je soms niet apart verzekeringen af te sluiten voor je huurauto, omdat de bemiddelaar dit al voor je geregeld heeft. Check dit goed, zodat je niet dubbel betaalt.

Minimale leeftijd

De minimale leeftijd waarop je een auto mag huren is meestal 23 jaar, maar soms zelfs 25 jaar. Ook worden er weleens eisen gesteld aan hoe lang je een rijbewijs in je bezit hebt (bijvoorbeeld minimaal 1 jaar). Voor bestuurders van 23 tot 25 jaar kan een extra toeslag in rekening gebracht worden.

Verkeersregels Curaçao

Op Curaçao heb je dezelfde verkeersborden als in Nederland, maar gelden er soms afwijkende verkeersregels, zoals:
  • Bij een T-splitsing heeft de bestuurder voorrang die rijdt op de recht doorgaande weg.
  • Op de 4-baansrondweg om Willemstad heen, is het toegestaan om ook rechts in te halen.
  • Rotondes zijn soms verraderlijk op Curaçao. Bekijk per rotonde goed hoe de situatie is! Standaard heeft de bestuurder die de rotonde op wil rijden voorrang. Maar er zijn rotondes waar door middel van borden andere regels aangegeven worden. Bijvoorbeeld dat voor de helft van de rotonde geldt dat het verkeer op de rotonde voorrang heeft en voor de andere helft van de rotonde geldt dat het verkeer dat de rotonde op wil rijden voorrang heeft (rotonde Suoax).
  • De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 40 km/uur en buiten de bebouwde kom 60 km/uur. Op autowegen is de maximumsnelheid 80 km/uur.

Let ook op het volgende:

  • Bij regen kan het wegdek gevaarlijk glad worden. Vergelijkbaar met ijzel in Nederland. Houd hier rekening mee door je snelheid te verminderen en afstand te bewaren.
  • In het regenseizoen kunnen de straten behoorlijk blank staan en is het lastig te zien of je op de goede weghelft rijdt. Snelheid minderen dus!
  • Schrik niet wanneer je getoeter hoort. Dit hoeft niet per se voor jou te zijn. Op Curaçao wordt er getoeterd om diverse redenen: iemand groeten, iemand bedanken dat je voorrang kreeg, etc. etc.
  • Op wegen waar je geen voorrang hebt kan het erg lastig zijn om de weg op te rijden. Gelukkig is men op Curaçao heel galant en geeft men je al gauw voorrang. Bedank hier vriendelijk voor door bijvoorbeeld je hand op te steken. Dit wordt erg gewaardeerd! De mensen met iets meer lef rijden, wanneer dit kan, gewoon voor de helft de weg op en claimen op deze manier voorrang. In sommige situaties is dit bijna de enige manier om door te kunnen rijden. Kijk in elk geval goed uit dat je een auto niet laat schrikken.
  • Sommigen gebruiken een toerit naar een autoweg niet om vaart te maken en zo in te kunnen voegen, maar zij blijven stil staan aan het begin van de toerit tot er geen verkeer aankomt en beginnen dan te rijden.
  • Dimlichten zijn soms erg slecht afgesteld en kunnen je in het donker verblinden.
  • Men staat weleens stil op de weg om een praatje te maken of om bijvoorbeeld fruit te kopen. Wacht geduldig, hij of zij rijdt vanzelf weer door.
  • Houd voldoende afstand, zodat je tijd hebt om te anticiperen. Een knipperlicht aan, betekent niet automatisch dat men ook af gaat slaan (vergeten?) en remlichten doen het niet 100% altijd.

Bekijk eens de zomercolumn van de NOS 'Een heer in het verkeer. Zo doe je dat op Curaçao' van Dick Drayer.

Wat te doen bij een ongeluk

Een ongeluk in het verkeer is erg vervelend. In Nederland leer je om met alleen blikschade samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats te rijden. Op Curaçao gaat het iets anders. Wanneer je te maken krijgt met een verkeersongeluk bel je ForenSys op telefoonnummer 199. Je verplaatst je auto niet, maar laat het gewoon staan. Zorg dat je zelf op een veilige plek bij je auto wacht. Schaderegistratie komt (gratis) langs om de situatie precies vast te leggen, inclusief foto’s, voor de verzekeringsmaatschappij. Je krijgt een document van Schaderegistratie als bewijs dat de schade geregistreerd is en ForenSys meldt daarnaast de schade bij de verzekeringsmaatschappij.
© 2017 - 2024 Viss9300, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto huren Tenerife, Canarische eilandenAuto huren Tenerife, Canarische eilandenOp Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de…
Auto huren, waar moet u op letten?Auto huren, waar moet u op letten?Voordat u een auto gaat huren, moet u voor uzelf duidelijk hebben wat de voorwaarden zijn en waar u op moet letten Door…
Taxi's en openbaar vervoer in CuraçaoTaxi's en openbaar vervoer in CuraçaoBent u van plan om op vakantie te gaan naar Curaçao? Dan wilt u natuurlijk ook graag weten hoe u door het land kan reize…
Een auto huren in AmerikaEen auto huren in AmerikaHet huren van een auto in Amerika is vaak eenvoudig en goedkoop. De verkeersregels zijn nagenoeg het zelfde als in Neder…

Vulkaaneifel: het Holzmaar en het Määrchen NaturwaldpfadVulkaaneifel: het Holzmaar en het Määrchen NaturwaldpfadHet Holzmaar is een minder bekend, klein kratermeer in de Duitse Vulkaaneifel. In tegenstelling tot andere maren mag er…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2046889-zomercolumn-een-heer-in-het-verkeer-zo-doe-je-dat-op-curacao.html
  • http://www.meetcuracao.com/2010/10/18/autoschade-op-curacao-een-probleem-nee-als-het-maar-goed-geregeld-is/
  • http://www.anwb.nl/vakantie/curacao/informatie/verkeersregels
  • https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/verzekering-huurauto
  • https://www.ennia.com/service/schade/wat-te-doen-bij-schade/
Viss9300 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.