Filipijnen – Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeien

Filipijnen – Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeien De Filipijnen zijn een eilandengroep die bestaat uit 7107 eilanden. Van al die eilanden, die over het algemeen bestaan uit een bergachtige strook met een strook laagland langs de kust, zijn er ongeveer 2000 bewoond. De meeste eilanden hebben niet eens een naam. Een aantal van die eilanden wordt regelmatig verhuurd, onder meer aan programmamakers zoals die van Expeditie Robinson. In november 2013 kwamen de eilanden in het nieuws vanwege een superstorm die over het eiland Leyte raasde.

Grote eilanden en vele kleine

Van de duizenden eilanden zijn er een paar grote. De grootste liggen in het noorden en het zuiden. Luzon is het noordelijkste grote eiland en Mindanao is het zuidelijkste. Het eiland waar de storm van 8 november 2013 huishield, Leyte, ligt in het midden. De twee grootste eilanden vormen samen tweederde van de totale oppervlakte van alle Filipijnse eilanden samen. Alle eilanden samen hebben een oppervlakte van 300.000 km2, negen maal de oppervlakte van Nederland. Andere grote eilanden zijn Samar, Negros, Palawan, Panay, Mindoro, Leyte Cebu en Bohol.

Onbewoonde eilanden

Van de 7107 eilanden is het merendeel deel onbewoond. Vaak bestaat een eilandje uit niet meer dan een rots die uit zee oprijst. Ongeveer 4000 eilandjes hebben niet eens een naam. Een aantal eilanden is populair bij reizigers vanwege hun overweldigende schoonheid en prachtige attracties. Er wonen bijna 100 miljoen inwoners op de eilanden en de bevolkingsaanwas is groot. Manila, een miljoenenstad, is de hoofdstad van het eilandenrijk die op het eiland Luzon ligt. De grootste stad is echter Quezon die vlakbij Manila op het noordelijke grote eiland Luzon ligt. De Filipijnen grenzen via de verschillende omliggende zeeën aan Maleisië, Indonesië, China, Taiwan en Vietnam.

Mount Mayon / Bron: Tomas Tam, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Mount Mayon / Bron: Tomas Tam, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Zwemmen met zeekoeien

De Filipijnen zijn in trek bij toeristen. Een van de activiteiten is zwemmen met zeekoeien. Dat kan bij het eiland Dimakya, dat ten noorden van het eiland Palawan ligt. De zeekoeien vinden rond Dimakya hun perfecte voeding, eindeloos lange velden met zeegras. Het zijn schuwe dieren, waardoor je ze niet altijd ziet. De meeste kans maak je tussen maart en juli. De eilanden kennen fantastisch duik- en snorkellocaties en duikliefhebbers kunnen tijdens hun tocht onder water een walvishaai ontmoeten. De bergen van de eilanden zijn ook het bezoeken waard. De eilanden zijn beroemd om hun grote biodiversiteit. Gevaar voor het behoud van die biodiversiteit vormt de ontbossing die in razend tempo om zich heen grijpt.

Drie seizoenen

De Filipijnen hebben drie seizoenen:
 1. van maart tot en met mei heb je het hete seizoen;
 2. van juni tot november heb je het regenseizoen;
 3. van december tot en met maart is het koele seizoen. De temperatuur is dan altijd nog gemiddeld 25 graden.

Populaire eilanden

Van alle eilanden zijn er vijf de bekendste en populairste:
 1. Bohol eiland
 2. Palawan eiland
 3. Cebu eiland
 4. Coron eiland
 5. Boracay eiland

Bohol eiland

Bohol is een prachtig tropisch eiland op zo’n 3 uur varen vanaf Cebu City. Er liggen mooie stranden en er is kraakhelder water voor de duikliefhebber of snorkelaar. Op het eiland liggen de Chocolate Hills, heuvels die tijdens het droge seizoen op bergjes chocolade lijken.

Palawan eiland

Palawan ligt ten westen van de Filipijnen. Het is een groot eiland. Op dit eiland is de ondergrondse rivier te vinden bij Puerto Princessa.

Cebu eiland

Cebu ligt in het centrale deel van de Filipijnen. Cebu City is een grote stad met vele grote winkels. Het is de regio waar je kunt duiken en misschien de walvishaai kunt treffen.

Coron eiland

Coron eiland is een kleiner eiland met een schitterende omgeving. Het eiland is nog niet zo toeristisch. Wrakduikers hebben het gebied ontdekt. In de wateren voor het eiland is de complete Japanse vloot tot zinken gebracht in de Tweede Wereldoorlog.

Boracay eiland

Boracay eiland is het meest toeristische en gezelligste eiland. Er staan vele luxe resorts op het mooie tropische eiland.

Tyfoon over de eilandengroep

Op 8 november 2013 werden de Filipijnen getroffen door een tyfoon. De hoofdstad van Leyte, Tacloban, werd zwaar getroffen. Huizen en bomen lagen plat en de verwoestende storm, die de naam Haiyan kreeg, maakte duizenden slachtoffers. De superstorm had windstoten met een kracht van 350 kilometer per uur, de zwaarst gemeten windstoten ooit. Metershoge golven spoelden over de vele eilandjes van de Filipijnen.

Bron: Achim1999, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Achim1999, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Filipijnen van Filips II van Spanje

De Filipijnen danken hun naam aan de koning van Spanje, Filips II. In 1542 noemde de Spanjaard Villalobos de eilandengroep naar de toenmalige koning. Driehonderd jaar lang regeerden de Spanjaarden over de archipel en in 1898 verklaarden de Filipijnen zich onafhankelijk. In 1946 werd de onafhankelijkheid eindelijk erkend, na een periode van vijftig jaar Amerikaanse overheersing.

Expeditie Robinson

Vanwege hun mooie en onbewoonde eilandjes worden de Filipijnen regelmatig uitgekozen als locatie voor de opnames van Expeditie Robinson.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turks- en CaicoseilandenTurks- en CaicoseilandenDe tientallen eilanden die samen de Turks- en Caicoseilanden vormen, liggen ten oosten van Cuba en ten noorden van Haïti…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…
Vulkaaneifel: Mayen, mix van cultuur, natuur en shoppingVulkaaneifel: Mayen, mix van cultuur, natuur en shoppingZin in een leuk weekendje in de Duitse Eifelstreek met een mix van cultuur, natuur en shopping? Dan zit je goed in de ge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Achim1999, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • www.nrc.nl
 • www.volkskrant.nl
 • www.defilipijnen.nl
 • www.filipijnenreis.nl
 • Afbeelding bron 1: Tomas Tam, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
 • Afbeelding bron 2: Achim1999, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.