Orkney-eilanden – Orcaden Eilandengroep

Orkney-eilanden – Orcaden Eilandengroep De Orkney Eilanden worden ook wel de Orcaden genoemd. Het is een groep van 200 groene en heuvelige eilanden die ten noorden van Schotland liggen en deel uitmaken van van het Verenigd Koninkrijk. Het landschap is indrukwekkend en de historie rijk. De eilandengroep is vogelrijk en rijk aan archeologische schatten. Vogelaars en archeologen bezoeken de eilanden daarom graag. Vermaard is de Orkney whisky.

Orkney Eilanden

De 200 eilanden, met hun prachtige kustlijn, hebben één hoofdstad: Kirkwall. Er liggen nog een paar grote steden op de eilanden: Stromness en St. Margaret’s Hope. De grootste en bekendste Orkney eilanden zijn:
Bron: 27707, PixabayBron: 27707, Pixabay
 • Mainland;
 • South Ronaldsay;
 • Burray;
 • Hoy;
 • Flotta;
 • Eday;
 • Egilsay;
 • North Ronaldsay;
 • Rousay;
 • Westray;
 • Bron: Stevekeiretsu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stevekeiretsu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  Papa Westray;
 • Sanday;
 • Stronsay;
 • Shapinsay;
 • Wyre.

Geschiedenis

De geschiedenis van deze eilanden is lang. Er zijn sporen uit de steentijd gevonden, net als uit de bronstijd en ijzertijd. Op diverse plekken op de eilanden zijn restanten en ruïnes uit die tijden heden ten dage nog te zien. Er staan ook kastelen uit de jongere geschiedenis al is er niet heel veel bebouwing. De eilanden zijn groen en heuvelachtig. De kusten hebben steile kliffen die afgewisseld worden door strandjes. De inwoners halen hun inkomen uit:
 • Landbouw;
 • toerisme;
 • visserij;
 • olietransport van winning uit de Noordzee.

Vogels

De Orkney-eilanden hebben een oppervlakte van 990 km². Er wonen iets meer dan 20.000 eilanders. De Ward Hill is de hoogste heuvel van 481 meter. Wie de eilanden wil bezoeken kan het beste de maanden mei, juni, juli of augustus kiezen. De temperatuur is er dan aangenaam en er zijn dan veel vogels te zien. Er heerst een gematigd zeeklimaat met temperaturen in de winter rond de 5 graden en in de zomer is het er ongeveer 10 tot 15 graden.

Bron: Otter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Otter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Archeologische schatten

In de bodem van de eilanden liggen nog steeds archeologische schatten verborgen. Er is het neolithische dorp Skara Brae te vinden en de oudste huizen van Europa, de Knap of Howar, op Papa Westray. Indrukwekkend zijn ook de staande stenen die in cirkels zijn geplaatst, een symbolisch bouwwerk uit de bronstijd: de Ring of Brodgar. Er staan oude forten die zijn neergezet om de eilanders te beschermen en er zijn Viking-ruïnes te zien. In Kirkwall staat de door Vikingen gebouwde St. Magnus Cathedral. Bijzonder zijn ook de Churchill Barriers, massieve muren en bruggen die de eilanden tegen onderzeebootaanvallen moesten beschermen. De tekenen uit de brons- en ijzertijd, van Vikingen en uit de Tweede Wereldoorlog zijn allemaal nog tegen te komen op de Orkney-eilanden.

Landschap

Het landschap is er ongerept. In de meren zwemt de forel en de lucht is gevuld met veel en vele soorten vogels. De strandjes hebben mooi wit zand en de Orkney-keuken is vermaard. Het rundvlees is bekroond, de lokale schaaldieren en de plaatselijk geteelde groenten zijn niet te versmaden. Om het af te ronden is een glas Orkney whisky of bier aan te bevelen.

Breiwerk

Er is een bloeiende ambachtelijke industrie op de Orkney-eilanden. Breiwerk en Orkney Chairs zijn bekende streekproducten. Behalve de archeologische rijkdom, het fraaie landschap en de bedrijvigheid is de grootste waarde van de eilanden de magie, de stilte en het ritme van de zee en het land, de duisternis en het licht.

Zuidelijke Orkney-eilanden

De Zuidelijke Orkney-eilanden liggen aan de andere kant van de wereld, in het Zuidpoolgebied. Schotse robbenjagers gaven die eilanden de naam van hun eilanden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Single malt whisky: Een introductieSingle malt whisky: Een introductieIn dit eerste deel van de special over single malt whisky wordt kort stil gestaan bij de geschiedenis van de Schotse sin…
Scotch Whisky: Verschillende soorten en smakenScotch Whisky: Verschillende soorten en smakenHoewel de naam Schotse whisky zowat synoniem staat met kwaliteit, valt hier wel wat op af te dingen. Niet alle Schotse w…
Whisky, een paar weetjesNaast de wijn, champagne en cognac is whisky een erg gewilde drank. Deze drank krijgt alleen de naam Scotch whisky als z…

Verhuizen naar Brazilië: het noordoostenVeel mensen lopen al geruime tijd rond met het idee om te emigreren. Traditionele emigratiebestemmingen zoals Australië,…
Frankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenFrankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenDe oudere met dementie (voorheen werd meestal gesproken van dementerenden) van nu, of die nu door Alzheimer is veroorzaa…
Bronnen en referenties
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.