Malediven – eilandengroep in Indische Oceaan

Malediven – eilandengroep in Indische Oceaan De Malediven is een Aziatische eilandengroep in de Indische Oceaan. De eilanden zijn bekend om hun tropische klimaat en witte stranden en bieden prachtige duiklocaties naar de fraaiste koraalriffen. Met tien uur vliegen vanuit Nederland ben je op je tropische vakantiebestemming en kun je de snorkeluitrusting aantrekken om de mooiste koraalriffen ter wereld te bekijken.

Malediven

Een oase van rust, met parelwitte stranden en een kraakheldere zee. Zo worden de Malediven omschreven. De eilandengroep bestaat uit 1190 eilanden, waarvan 90 bezocht kunnen worden door vakantiegangers. Tweehonderdentwee eilanden zijn bewoond en op die eilanden mogen alleen inwoners van de Malediven verblijven.

Koraalriffen

Rondom de Malediven liggen de mooiste koraalriffen van de wereld. De riffen lijken op een onderwater versie van het regenwoud. Een kwart van alle zeediersoorten op de wereld leeft in de kleurige bouwsels van koraal rond de Malediven. Het rif is eigenlijk arm aan voedingsstoffen, maar er is volop leven vanwege de aanwezigheid van een vreemd wezen, de spons. Waar de spons leeft, komen ook karetschildpadden voor. Hun leven begin op het strand en als ze eenmaal de zee bereikt hebben, leven ze van de spons. Dat is een taai soort voedsel waar de schildpad met zijn sterke bek wel raad mee weet.

Sponsen

De spons is een merkwaardig diersoort. Ze hebben geen hart, geen zenuwstelsel en geen spijsverteringskanaal. Het bestaan van het rif rust op de spons. De koraaleilanden van de Malediven zijn verdeeld in 26 atollen. Eigenlijk zijn het bergen onder de zee, waarvan alleen het bovenste puntje boven water uitkomt. Jarenlange erosie doet ringvormige eilanden van koraal ontstaan. De koraaleilanden liggen verspreid in een gebied van 90.000 km². Dat is de habitat van de spons en de schildpadden en de duizenden andere zeedieren. Rond de koraalriffen is te duiken en met een watervliegtuig zijn de atollen prachtig vanuit de lucht te bekijken. Van de totale oppervlakte is slechts 3 procent land.

Kuramathi

Het grootste eiland is Kuramathi, van slechts km². De totale oppervlakte van alle Malediven samen is maar 298 km². De hoofdstad is Malé. Er wonen pas sinds 5000 jaar mensen. De eerste inwoners kwamen uit India en Sri Lanka, de buurlanden. De eilandengroep kwam in 1887 onder Brits protectoraat. Daarvoor was het land onafhankelijk, met uitzondering van enkele korte perioden van Portugese overheersing in de 16e eeuw. De Malediven waren vroeger een drukke handelsplaats tussen Chinezen, Arabieren en Indiërs. De handel bestond grotendeels uit kokosnoten en gedroogde vis, waarbij de kaurischelp als munt werd gebruikt. De kaurischelp wordt gevonden op de Malediven. De Arabieren brachten in de 16e eeuw de Islam in het land, dat daarvoor voornamelijk het boeddhisme aanhing. Tegenwoordig is de Islam de heersende godsdienst. De Portugezen veroverden in 1558 de eilanden, omdat ze wel oren hadden naar de uitvalsbasis voor hun handelsroute. Het Portugese feest duurde niet lang: in 1573 veroverden de Malediviërs hun land terug. In 1887 kwamen de Britten, die samenwerking zochten. In ruil voor bescherming werden de eilanden een Britse uitvalsbasis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Malediven gebruikt als strategische tussenstop voor Britse soldaten. In 1965 werd de eilandengroep onafhankelijk. De tsunami van 26 december 2004 richtte een verwoesting aan. Dertien onbewoonde eilanden werden door de vloedgolf verwoest en 75 mensen vonden de dood.

Toerisme

De economie van de Malediven moet het hebben van:
  1. toerisme;
  2. scheepsbouw;
  3. visvangst.

De Malediven zijn met de zon, gezonde lucht, warme zeewater en spierwitte stranden een prachtige vakantiebestemming. Je kunt er ondermeer:
  • duiken;
  • waterskiën;
  • windsurfen;
  • catamaran-zeilen;
  • zeevissen.

Bewoners

Er wonen bijna 400.000 mensen op de Malediven, waarvan een kwart in de hoofdstad Malé. Het landoppervlak is klein en daardoor is de Malediven met een gering aantal inwoners toch één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De bewoners worden voor een groot deel gescheiden gehouden van de toeristen. De Malediviërs staan bekend om hun tevreden aard, muziek en dans. De helft van de eilanders leeft van de visvangst.

Tropisch

De eilandengroep heeft een tropisch klimaat, het is er warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur ligt hier rond de 30 graden, met altijd een verkoelende bries vanuit zee. De zon maakt overuren op de Malediven, hij schijnt er acht uur per dag. Het zeewater is heerlijk om te zwemmen. De temperatuur is als in een verwarmd zwembad en schommelt rond de 28 graden.

Toerisme

Toeristen worden op de eilanden zoveel mogelijk van het normale leven gescheiden. Vakantiecomplexen zijn dan ook op onbewoonde eilanden gebouwd. De eilanden begroeten jaarlijks meer toeristen dan er inwoners zijn en de meesten komen uit Duitsland. Daarnaast worden de eilanden bezocht door Britten, Japanners, Zwitsers, Oostenrijkers en Fransen. Er gaan elk jaar ongeveer 6000 Nederlanders naar een van de eilanden. De Maledivische overheid hanteert een duurzaam beleid: de gebouwen mogen niet hoger zijn dan de hoogste palmboom en er mag niet meer dan 20% van een eiland worden bebouwd. De Malediven zijn via de lucht en per boot bereikbaar. Een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer tien uur.

Malediven

  • Hoofdstad: Malé;
  • Regeringsvorm: republiek;
  • Oppervlakte: 298 km² landoppervlakte;
  • Aantal inwoners: ongeveer 396.000;
  • Belangrijkste religie: islam (100%);
  • Officiële taal: Dhivehi;
  • Belangrijkste spreektaal: Dhivehi en Engels.

Op de Malediven spreekt men het Dhivehi, een Indo-Iraanse taal met een beetje Sanskriet. De taal is moeilijk en kent vele dialecten. Het schrift gaat van rechts naar links en heet Thaana. Vanwege de geschiedenis spreekt men er goed Engels.

Doen

Op de Malediven zijn bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken en mooie activiteiten te doen, zoals:
  • Duiken en snorkelen rond de koraalriffen;
  • Opgravingen in Thoddoo, een boeddhistische ruïne;
  • De hoofdstad Malé;
  • Nationaal Malediven Museum;
  • Banana Reef, bekend vanwege de grote diversiteit aan vissen, koralen en grotten;
  • Onderwater postkantoor;
  • Boottocht maken met kans op ontmoeting met dolfijnen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…
Malediven, een honeymoonbestemmingOp een afstand van 670 km ten zuidwesten van Sri Lanka ligt De Malediven. De Malediven dat bekend staat als een waar par…
Waarschuwingssysteem tsunamiEen tsunami komt vaak voor in kustgebieden gelegen in de Grote of Stille oceaan. De mensen op tijd waarschuwen dat er mo…
Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?In 2004 vond één van de grootste natuurrampen in de geschiedenis plaats, waarbij een zeebeving een Tsunami of vloedgolf…

Canada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada is het op één na grootste land van de wereld en ligt ten noorden van de Verenigde Staten. Het grenst tevens aan d…
Brazilië, een land met vier regio'sBrazilië, een land met vier regio'sBrazilië is het op vier na grootste land van de wereld. Het land bestaat uit vier verschillende regio’s, namelijk tropis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Samoano, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.landen.net
  • Persbureau Ameland
  • www.thomascook.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.