Turkije - vakantie in Azië en Europa

Turkije - vakantie in Azië en Europa Turkije ligt voor een gedeelte in Azië en een gedeelte in Europa. In totaal grenst Turkije aan acht landen, namelijk Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Azië en Europa
  • Originele naam: Türkiye
  • Taal: Turks
  • Valuta: Turkse Lira

Steden in Turkije

Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije en een zeer levendige stad, waar je veel over de Turkse cultuur kunt leren in de diverse musea. In het centrum is het altijd druk en gezellig. De stad heeft een Oosters uiterlijk. De stadskern is erg klein en er zijn veel kleine winkeltjes te vinden. De stad zelf is niet altijd even logisch, met wegen die kriskras door elkaar gaan en huizen die op elkaar staan. Het hoogste gebouw is de Atakule toren. Je kunt met de lift omhoog gaan en je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Onder de toren is een groot winkelcentrum waar je kunt winkelen. Er zijn veel musea in Ankara te vinden. Het grootste museum is het Museum van de Anatolische Beschavingen, met voorwerpen uit de steentijd. Ook is er het Mausoleum van Atatürk dat ter ere van Atatuturk is opgericht. Ankara kent ook veel moskeeën die je kunt bezichtigen. Tevens zijn er veel theaters en bioscopen. Met de kinderen kun je naar Sincan, een soort minipretpark waar je bijvoorbeeld kunt gaan karten.

Istanbul

Istanbul is de grootste stad van Turkije en wordt ook wel de Poort naar het Oosten genoemd. Vanwege de omvang is het logisch dat veel mensen Istanbul verkiezen boven de hoofdstad van Turkije. De stad ligt deels in Europa en deels in Azië en de verschillen tussen Europa en Azië zijn dan ook aanwezig in deze stad. Istanbul kent schitterende bezienswaardigheden. Heel bekend is de Grand Bazaar, de grootste overdekte markt ter wereld. Ook erg bekend is het Topkapi Paleis, met veel verschillende binnenplaatsen. Ook de Aya Sofia en de Blauwe Moskee zijn al eeuwenoud en spreken echt tot de verbeelding. Leuk ook is om een rondvaart te maken over de rivier, die tussen het Europese en Aziatische gedeelte ligt. Zo kun je de verschillen goed zien. Maar ook vanuit de Galatoren zijn de verschillen duidelijk zichtbaar. Er zijn verschillende tempels en moskeeën in Istanbul, zoals bijvoorbeeld de Süleymaniye-moskee. Daarnaast vind je in de stad ook meerdere synagogen, zoals Neve Shalom synagoge. In het centrum van de stad vind je het Taksim Meydanı, een plein met in het midden een indrukwekkend standbeeld dat Cumhuriyet Anıtı heet. Er zijn daarnaast diverse interessante musea. Er zijn veel plaatsen waar je terecht kunt voor een heerlijke maaltijd en de keuzes zijn eindeloos.

Datca

Datca is geen grote toeristische stad, maar daardoor juist interessant voor mensen die de echte Turkse cultuur willen meemaken. Datca ligt aan de nationale snelweg D400 en is hierdoor makkelijk te bereiken. Er zijn talloze restaurantjes waar je heerlijke Turkse gerechten kunt proberen. Houd als vrouw wel enigszins rekening met wat je draagt. Probeer niet te sexy kleding te dragen, want de kans is aanwezig dat je dan gezien wordt als prostituee.

Badplaatsen

Turkije wordt voor toeristen steeds bekender, dankzij de vele badplaatsen die het land te bieden heeft. Zo heb je Bodrum, met de Petrusburchten een onderwatermuseum. Ook bekend is Alanya, met de zogenaamde piratenrots en de liefdesrots. Marmaris is een badplaats waar je ook speciale modderbaden en zwavelbaden kunt nemen. Vrijwel alle badplaatsen hebben veel bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving, waardoor ze ook zeer de moeite waard zijn voor tijdens een rondreis.

Bodrum

In het hoogseizoen komen er ruim 200.000 toeristen naar Bodrum. Bodrum heeft een eigen internationaal vliegveld, namelijk Bodrum Milas. Bodrum is een vrij kleine plaats, met alles wat toeristen graag willen. Sowieso is er een mooi strand, met veel hotels, zodat je een hotel kunt boeken aan het strand en heerlijk kunt zonnebaden. Er zijn gezellige restaurants, leuke toeristenwinkels en er is een haven waar je een boot kunt huren. Ook qua watersport is er veel te doen. Ga bijvoorbeeld kanovaren of een tochtje maken op een bananenboot. Duiken kan ook in de omgeving, maar mag alleen onder begeleiding. Je kunt in Bodrum goed uitgaan, want er zijn enkele discotheken. Voor jongeren is het echter waarschijnlijk niet meteen de beste plaats, zij kunnen beter naar het Gümbet, dat redelijk in de buurt ligt en waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Wil je vooral veel van de Turkse cultuur proeven? Dan zit je in Bodrum niet helemaal op de juiste plaats. Gelukkig heb je op zo’n vijftig kilometer afstand de stadMilas, waar de cultuur wel ruimschoots aanwezig is.

Alanya

Alanya is een populaire badplaats in Turkije. Jaarlijks komen er ontzettend veel toeristen naar de stad om lekker van de zon, zee en het strand te genieten. Ook vanuit Nederland komen er jaarlijks veel mensen naar deze zonnige bestemming. De stad is gelegen aan een rots en er is aan twee kanten een strand. Deze worden het Oostzand en het Cleopatrazand genoemd. In de omgeving zijn veel bezienswaardigheden voor mensen die niet alleen op het strand willen liggen. Heel erg bekend is de Liefdesgrot. Dit is een grot waarvan de ingang op ongeveer zes meter ligt. De grot is zo’n 400 meter lang en de uitgang ligt op tien meter hoogte. Je kunt ook leuk winkelen in Alanya. Er zijn veel leuke souvenirwinkels.

Marmaris

Marmaris is een badplaats en voornamelijk in de zomer komen er erg veel toeristen naar de stad. Vanaf de zeekant kun je het Griekse eiland Rodos zien als het mooi weer is. Ook zijn er veel bezienswaardigheden in Marmaris, voornamelijk uit de oude Griekse tijd. Ook zijn er oude gebouwen die veel te maken hebben met de Islam. Zo heb je bijvoorbeeld de Moskee van Ibrahim Agha, die in 1789 is gebouwd.

Torba

Torba is een kleine stad in de buurt van Bodrum. De stad is gelegen aan een groene baai en er zijn veel kleine stranden waar je heerlijk kunt genieten van het weer en de zon. Er vindt veel visserij plaats in Torba. Tegenwoordig vind je er ook veel grote hotels aan de boulevard, waardoor Torba steeds meer een zonbestemming wordt.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Turkije is van mei tot en met oktober. De temperatuur is dan aangenaam en het is het toeristenseizoen dan. In juli en augustus kan het overdag te heet zijn voor activiteiten, maar als je de dagen zo inplant dat je ’s ochtends activiteiten doet, is het prima te doen. Je kunt ook goed naar Turkije reizen in de winter. De temperatuur is dan ook prima in orde.

Klimaat van Turkije

Het klimaat van Turkije is erg divers, bijna net zo divers als de vele verschillende regio’s in het land. In het algemeen is het in de zomer warm en mild, maar dit is wel afhankelijk van de plek waar je bent. Op sommige plekken kan het in de zomermaanden zelfs erg heet worden, terwijl het op diezelfde plek in het voorjaar zonder winterkleding vrijwel niet te doen is. Ook de hoeveelheid neerslag is sterk afhankelijk van de locatie.

Reisdocumenten

Bij aankomst op het vliegveld in Turkije moet je een visum kopen, dit kost ongeveer €10. Ook heb je een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig als je naar Turkije gaat. Let er wel op dat niet alle landen het waarderen als je een Turkse stempel in je paspoort hebt staan en er problemen kunnen ontstaan bij de douane. Heb je geen Nederlandse identiteit? Neem dan contact op met de ambassade voor meer informatie over je persoonlijke situatie.

Gezondheid in Turkije

Voor een reis naar Turkije worden vaccinaties aangeraden tegen DTP en hepatitis A. Neem echter wel altijd contact op met de GGD of je huisarts voor meer informatie en de laatste ontwikkelingen over de inentingen. De hygiëne in Turkije is redelijk, maar het is toch verstandig op te letten wat je eet en drinkt. Ook is het verstandig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen als je naar Turkije gaat.

Turkse Lira

De Turkse Lira is de officiële munteenheid van Turkije. Vrijwel overal in Turkije kun je bankautomaten vinden en heb je de mogelijkheid om te pinnen. Alleen op het platteland is het mogelijk dat er geen werkende bankautomaten aanwezig zijn. De creditcard wordt ook vrijwel overal geaccepteerd. Het is mogelijk om reischeques in te wisselen, maar dit is vaak tegen zeer hoge commissies.

Fooien

Het is in Turkije gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. De fooien zijn voor velen een bron van inkomsten, omdat ze een zeer laag loon krijgen. Het wordt daarom echt gewaardeerd als je een fooi geeft. En doorgaans geldt ook: hoe hoger de fooi, hoe meer werk ze voor je zullen doen. Doorgaans kun je rekening houden met een fooi van ongeveer 10% van het volledige bedrag.

Turks

Turks is de officiële taal die gesproken wordt in Turkije. In de toeristische gebieden wordt er tevens redelijk Engels gesproken. De kans is echter wel aanwezig dat mensen op het platteland geen Engels spreken. Daarnaast wordt het gewaardeerd als toeristen proberen Turks te spreken. Een taalgids is daarom ook zeker aan te raden. En verdiep je ook in de Turkse begroetingen. ‘Merhaba’ is bijvoorbeeld hallo en bij het afscheid zeggen ze in Turkije ‘güle güle’.

Kleding

Turkije is een grotendeels Islamitisch land. Het is als toerist dan ook verstandig om je enigszins te houden aan de kledingvoorschriften van het land. Op de toeristische plekken kun je meestal dragen wat je wilt, maar kom je op het platteland, dan is het beter je netjes te kleden. Houd schouders, bovenarmen en onderbenen bedekt. Voor vrouwen geldt daarnaast dat ze het beste niet al te strakke kleding kunnen dragen. Ook is het beter om geen kleding te dragen met een lage decolleté.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat maakt Turkije zo aantrekkelijk als tweede-woningland?Een woning kopen in Turkije, meer en meer Europeanen doen het. Spanje, tot nu toe hèt vakantieoord bij uitstek voor twee…
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Een stedentrip naar IstanboelIstanboel is een van de grootste steden van de wereld. Het is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Waar krijg j…

Nepal, wandelen in het Himalaya gebiedNepal, wandelen in het Himalaya gebiedNepal is een land in het Himalaya gebied in Azië, dat gelegen is tussen India en China. Het grootste gedeelte van de bev…
Israël, het land met de grootste Jodenpopulatie ter wereldIsraël, het land met de grootste Jodenpopulatie ter wereldIsraël is gelegen in Azië en grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Israël heeft tevens twee verschillende kuste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hagiasophia1.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.